ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 177 645
  • 674
  •   1
Отговори
# 360
 Joy имаш чувство за хумор Peace
Ами не се изпарява по простата причина че или дъжд вали и е много влажно или е топло 15º например и няма как да ги изкарам...ее разбира се има период от време като сега - сухо и хладно но  докато се  усетя и хоп...се затоплило Rolling Eyes
Абе факт е че вече сигурно 3 пъти правих уж пъстърма или рибица му викаме ние и 3 пъти си я ядем сурова....

Иначе аз без бой да си кажа как ги направих.
Купих 3 метра черва(но какви са не знам) продавача ми каза че с 1м ставали 3 шорисота(тукашната луканка) Laughing и че в 1м се събирала 900гр месо..та купих 3 , 200кг кайма - 1 обезкостен бут 2кг и 1 телешко от корема с мазнинка.
омесих я с 25гр сол на кг месо( смлях морска истинска сол че другата била боклук...т.е. били и извлечени нужните минерали и полезни вещества Rolling Eyes
кимион ,черен пипер,червен малко и по кафяна лъжичка на кг месо- захар(запазвала червения цвят вместо силитрата)
2 дена я премесвах  и после напълних...но ми се струва че не по 3 от метър черво излизат а по вече...но не засякох че както казах направих и кебабчета че ми писна да тъпча...пълних само с фуния  и на ръка ooooh! и нарязах червата преди накисването им с хладка вода..и после  ги обръщах едно по едно...така ме посъветва продавача че макар и изчистени и хигиенизирани по стандарт все оставала малко мазнина която се вижда и с просто око...и с обръщането излиза от външна страна Peace
сега стоят в кухнята да залепне конеца и да узреят и утре ги окачвам на вън Wink

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 20:10 от lozeva

# 361
lozeva, пробвала ли си да си направиш пастърмата в хладилника? Там няма как да не изсъхне.

# 362
Ами и така съм пробвала..ноо явно много време трябва а аз искам за 1 седмица и да е сухо ooooh!

# 363
мАстър, ми нищо не си казала : количество месо, какво ?; подправки,какви? Черва, колко и какви ? Начин на мелене, омесване, отлежаване , как ? Пълнене; как оперираш като се скъса червото/загатна, амЪ не го разбрах/ поради вродената ми простотия, де//.
Така, че има да си признаваш….

Месото - свинско шарено месо.Омесих каймата с черен пипер,кимион,карамфил,индийско орехче  малко,алкохол - водка,сол( в каймата за наденици слагам и чубрица,когато е за суджуци - не).....Престоя 24 часа така на балкона на студено......Пак омесих и напълних в тънки черва....Продават тука по месарските магазини...
За количество нищо не казвам,щото винаги карам на око и вкус.

Като започна да пълня с фунията червото има такива фалове да се цепне някъде червото.Там,където е сцепеното отгоре просто лепвам парче черво.То се залепва и по този начин слагам "лепенка" на скъсаното място.

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 11:19 от TheNMaster

# 364
Petu6ka63,Много добре изглеждат пуските,аз напоследък все бърсаци правя,че съхнат по-бързо и имат форма при рязане.Наименованията извън този регион звучат много странно и все обяснявам,че е като бабек.По-късно ще пусна снимки.

# 365
……………..а аз искам за 1 седмица и да е сухо ….
Ееее, няма тЪкЪФ филм. За седмица да е сухо е над моите, ….твърде разкрепостени……….., представи
МастЪр, това с лепката мЪ хвърли в потрес. Имаш признание за иновация.

# 366

МастЪр, това с лепката мЪ хвърли в потрес. Имаш признание за иновация.

Хехееее....Благодаря! Черпя.....

# 367
Petu6ka63,Много добре изглеждат пуските,аз напоследък все бърсаци правя,че съхнат по-бързо и имат форма при рязане.Наименованията извън този регион звучат много странно и все обяснявам,че е като бабек.По-късно ще пусна снимки.
elij , за жалост се сетих за този вариант след като вече напълнихме пуските Embarassed Нищо, следващия път Mr. Green  Уж студено, пък не съхнат бързо. Но както сме се заредили, можем да издържим едномесечна кръгова отбрана hahaha Чакам снимки! Hug
П.П И ние лепихме шева на пуските с черво.

# 368
# 369
Ели, би ли ни пояснила каква е обвивката ? / не е черво= естествена вместимост, нали ?/ И Как я пълниш ?

# 370
Ето в това пълня така наречените бърсаци/бабек/,изкуствени са.Накисвам ги в топла вода,за да омекнат/стават като естествено черво/,завързвам единия край с конец и намушвам на фунията на ръчна месомелачка/без ножчето/.Пълнят се по обичайния начин,като суджуци.До сега винаги съм ги правила в безцветни,но тази година има и цветни,от които съм много доволна,белят се много по-лесно от безцветните,и като,че ли самото месо стои по-червено в тях. Следващата партида ще заложа май само на цветни,пък са ми и по-симпатични,valentor поздравления за темата!

Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 12:01 от elij

# 371
elij би ли споделила откъде купуваш тези найлончета? Предварително ти благодаря   bouquet

# 372
 elij и ako  споделиш какво е съдържанието newsm78

# 373
Нещо снимките са ми изчезнали....дали са големи?

# 374
  • София
Аз виждам перфектно снимките ти.  eat И аз чакам информация за обвивките, от къде ги купуваш и какви парички са? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт