ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 644
  • 674
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 87
Обвивките купувам от Димитровград,от една сергия,където продават само такива неща-подправки,черва всякакви и за всичко.Цената варира според обема на обвивката-има за 1кг,за 700-800 гр,за 400-500 гр,около лев струват,зависи колко ще вземеш,в кой период,все пак е пазар.Рецептата:www.elija-cooking.blogspot.com

# 376
  • Мнения: 383
Обвивките купувам от Димитровград,от една сергия ...

аз пък миналата година си бях поръчал сума ти подобни(селитра, обвивки, култури, даже и специални връзки за връзване) оттука, но се "закачиха" в митницата и се наложи да се откажа  от пратката Crossing Arms




# 377
  • Мнения: 1 775
Така и не даде никой от вас рецепта за карловска луканка или друг вид, по която прави. Praynig Моля ви! Миналата година питах и за петрохан? Ако някой сега може да каже и за него две-три мили думи... Laughing

# 378
  • Мнения: 383
Така и не даде никой от вас рецепта за карловска луканка или друг вид, по която прави. Praynig Моля ви! Миналата година питах и за петрохан? Ако някой сега може да каже и за него две-три мили думи... Laughing



имам за карловска и петрохан преписани из нета(не им знам източника)

само че рецептите не са изпитани  alert

КАРЛОВСКА ЛУКАНКА

   Продукти 
   1000 гр  свинско месо
   750 гр  телешко месо
   250 гр  сланина
   3 ч.л.  кимион  в друга рецепта  за това количество месо се дава 3г кимион
   5 гр  захар
   25 бр.  черен пипер на зърна
   40 гр  сол за консервиране
   
   
   Приготвяне
   1. Месото се накълцва ситно, а сланината се нарязва на кубчета
   2. Прибавят се солта, захарта и ситно счуканите черен пипер и кимион
   3. Сместа се омесва добре и се оставя да престои 24 часа на хладно място
   4. Напълват се предварително нарязаните на 15-20 см сушени говежди или свински черва
                    и  краищата им се завързват с конец
   5. Луканките се окачват на проветриво място да съхнат, като през 1-2 дни се пресоват с
                    дебела точилка, докато станат плоски
   Съхненето продължава около 2-3 седмици.
   6. След изсушаването им се увиват в хартия и се посипват с дървена пепел или сухи
                   стърготини
   7. Съхраняват се 6-8 месеца.
   
   Луканката може да се приготви от свинско и говеждо (или телешко) месо по равни части,
                    като в сместа се добави 1 ч.ч. бяло вино и малко счукан чесън.


   ПЕТРОХАН

   говеждо 1,5кг
   св. шол 1,5кг
   св. полутлъсто едро смляно 7кг
   сол 250гр
   захар 40гр
   чубрица /в солта/ 20гр
   лют п-р 20гр
   сладък /червен/ п-р 15гр
   черен пипер 20гр
   кимион 15гр
   чесън на прах 5гр

   По желание на другия ден може леко да се опуши.

# 379
  • Мнения: 87
Така и не даде никой от вас рецепта за карловска луканка или друг вид, по която прави. Praynig Моля ви! Миналата година питах и за петрохан? Ако някой сега може да каже и за него две-три мили думи... Laughing


Аз сега съм направила накълцано свинско месо/не обичам смляно/ с подправка за Карловска луканка.Подправката я купувам готова,само я изсипвам в месото.Има най-различни-за петрохан,смядовска луканка,бански старец...и др.за 5кг. и 10 кг.месо.Ако ми хареса,следващата партида ще пробвам с нещо друго,ама да видя с Карловската какво ще стане,дали ще ми допадне на вкус,че за първи път взимам такава готова,дето не знам от кое колко има вътре.

# 380
  • Мнения: 0
Здравейте. Току-що се регистрирах във форума да напиша и аз едно бързо мезе (някъде назад имаше питания и рецепти за подобни). Значи взех от магазина 2 бон филета, зарових ги в морска сол за около 30 часа, извадих ги и ги измих. Нарязах праз лук и поръсих на дъното на една кутия с капак сложих филетата (тях ги разрязах на по 2 за да се съберат в кутията) отгоре и ги поръсих с  още праз лук. След 3-4 дена престой в хладилника се получава уникално крехко мезе дето става за всякакво пиене. Това е за тия дето обичат по-живичките мезелъци. Айде наздраве.

# 381
  • Мнения: 5 001
Бряяях....Ми то ще ми скача из чинията бе Владе.... Laughing

Това е за тия дето обичат по-живичките мезелъци
Солено месо с вкус на праз.....Ама все още сурово....Щом ти е вкусно и от наш'та маса на ваш'та - НАЗДРАВЕ! .... Hug

# 382
  • Мнения: 1 101
Е аз нямам търпение Embarassed и вече ги подхванахме мезетата Joy
http://fotos.sapo.pt/lozeva/fotos/?uid=YhFFE3kDnTCOG35qJKVz& … 4&grande#foto
Наздраве  Wine Glass а как върви с домашно червеноооо

# 383
  • Мнения: 262
Копвам си поста от друга тема , тук може би е по-подходящо.

Здравейте , аз идвам с въпрос относно домашните мезета.

Преди 2 седмици ни дадоха 3-4 парчета пастърма , осолена и оваляна в подправки , но не беше съвсем готова , била е сушена 3-4 дена и ни казаха да си я закачим някъде вкъщи на проветриво място. Но понеже вкъщи нямаме такова , я сложихме в хладилника просто така , без да я увиваме в нищо , като си мислехме , че ще изсъхне (бях чела из нета , че така също ставало). Но преди малко видях , че е почнала да мухлясва отвън , а отвътре си е още мекичка 

Какво да правя , има ли начин да я спася , или трябва да я хвърлям. Жал ми е да хвърля 4 парчета чисто месо 

# 384
  • Мнения: 5 001
Изчисти(изтъркай с ръка) плесента...Закачи пастърмата на точилка и на балкона да съхне.....Въздух й трябва....
Ако нямате балкон - пастърмата трябва да е на решетка в хладилника....За да диша и да не се запарва.

# 385
  • Мнения: 262
Мерси , TheNMaster , така и направихме .

Нямаме балкон за съжаление , а и тук е много влажно , затова го сложихме в хладилника , вече ще знаем да го държим на решетката  Peace

# 386
  • Мнения: 5 001
Показвам нарязани суджуци..... На вкус са убийствени.....

И.....още две парчета пастърма виснаха да правят компания на суджуците....

# 387
  • Мнения: 9 453
да не им е скучно  Wink  Суджука е страхотен!

и аз снощи заложих едни мариновани филета, ще полежат два дни, че тогава ще окачам.

# 388
  • Мнения: 1 101
Блазе ви...тук се затопли и през деня  е доста топло за да ги окачам на вън...А направих бабек по рецепта на  елия..
Мойте суджуци ги прибрах в хладилника...но защо от вътре като че ли месото потъмня Thinking Признавам че не успях да ги тъпча така че да остане без въздух...но пък дупчих с игла после newsm78

# 389
  • Мнения: 5 001
Признавам че не успях да ги тъпча така че да остане без въздух...но пък дупчих с игла после newsm78
....."таковай " ги с точилката  rotfImbo (както каза Половинчо  hahaha)...Демек - да ги разточиш..... Peace Това е тайната......трябва редовно да се пресоват...тогава въздуха излиза(както си надупчила) и месото се пресова.... Hug

Общи условия

Активация на акаунт