ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 678
  • 674
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 366
пеп-4о , Hug

А трябва ли да я опаковам в хартия ......то много въпроси  Embarassed  ,ама нали съм новак с мезетата

# 61
  • Мнения: 9 453
да, но не в пергаментова или друга намаслена, а бяла обикновена ако имаш, тип принтерна  Laughing  и не плътно, за да може да диша. 

# 62
  • Мнения: 366
Принтерна нямам ,но мисля че амбалажна ще ми свърши работа  newsm78

Пеп-чо  bouquet

# 63
  • София
  • Мнения: 264
А някой пробвал ли е тази рецепта за домашна шунка?
http://passionscooking.blogspot.com/2011/01/blog-post_10.html
От миналата зима и се чудя и най-накрая реших да я пробвам. Колко време горе.- долу се вари? Другото е ясно.

Аз я правих миналата година. Не е лошо, но няма нищо общо с шунка- просто си е варено месо. Не ти препоръчвам.
Късно  Simple Smile. Направих я вече. Като за мезе става. С повече винце се прокарва  Grinning.

# 64
  • Мнения: 45
Валентор, сернистата киселина е забранена за употреба в БГ от няколко години. Ползва се калиев метабисулфит 


Пеп-4о,
Възможно е нещо да ми е убягнало, но не си спомням някъде да съм писал , особено в тази тема, че употребявам калиев метабисулфит, а още по-малко да употребявам серниста киселина.
Нямам представа кое имаш предвид ?  newsm78

# 65
  • Мнения: 9 453

Има два начина за правене на вино:
Единият е с метабисулфат/серниста киселина + охлаждания+ дрожди, + корекци на количество захар + + +


ето тук. Не казвам, че си правил с тях, но ги спомена и  предупреждавам, защото магазините в някои Винпром все още продават серниста киселина.  Въпреки забраната след последния нещастен случай преди ок. 6-7 години.

# 66
  • Мнения: 45
Да , така съм написал.
Грешката е при мен.

# 67
  • Мнения: 9 453
мир  Laughing исках да уточня, защото преди години правихме виното  (бяло, но технологично бяло) със серниста киселина.  След това я спряха, но мой близък продължаваше да купва от магазин на Винпром, докато не прочете... Не, че калиевия ... е нещо кой знае колко по-различно, но е по-изчистено.

# 68
  • Мнения: 45
В „спиртния” форум съм станал едва ли не ,като някакво,изкопаемо , което не може да вдене , с кухата си главица, че дрождите и серните киселини са някаква благодат, та затова в началото не можах да вдяна къдЯ съм писал за тях.
Категорично съм се отказал да слагам в моите вина каквито и да била „химии”.
На което „учЕните люде” опонират, че щяло било да се получи  „трапезно вино с около 10  % алкохол” и това, те го приемат , като някакъв минималистичен резултат.
 Така е обаче единствено и само според тях.
Според мен е нещо различно.
Чисто, самопревряло, автентично , или по модерному : екологично
Аз съм си налял едни 200 литра  вино,без химии.
Както и да е.
Първото си „просто мезе” почти го „свърших”, и то на втория ден, а някои питЪха колко съхне , нали ?

# 69
  • Мнения: 45
Относно: " простото мезе "
Искам да внеса корекция, която направих след началното публикуване на съотношенията за разтвора : 40 грама сол, 10 грама захар, нататък е същото-50 грама спирт , под форма на ракия,водка, или каквото ви харесва, и това общо допълнено с вода до 500 грама= 0,5 литра. С толкова заливам до 0,5 кг месо, но винаги ми остава малко по-малко от половината разтвор.

# 70
  • Мнения: 1 775
Любимата ми тема.  Laughing Що сте зарязали старата, за малко да ви изпусна с тази. Тъкмо седмицата ще откриваме и ние сезона с нова реколта. Ще се похваля като сложим да съхне.

Правим суджук, пастърмица, сланинка, с ваша помощ и насоки, естествено, благодаря на всички, които споделяте опита си. Peace Hug

Мен ме интересува някой правил ли е петрохан и каква е технологията? 

# 71
  • Мнения: 72
Я да питам тука майсторите  Wink  Рових се из стари теми в бг мама, намерих си рецепти за мезета и почнах. Минали години сме сушили само свинско, но сега  и едно телешко метнахме на въжето, за проба.  Киснах го 48 часа в солена вода. Около седмица виси, сега ходих да видя как са месата и ми направи впечатление, че телешкото нещо като бял прах отгоре и мирише не особено приятно, като на стар чорап и месо  Rolling Eyes Свинското изглежда както винаги е било. Та... нормално ли е това, и ако не, къде греша?

# 72
  • Мнения: 45
" бял прах " и " миризма на стар чорап" са ми любимите постижения но... при суджуци.
Казва се че белият прах = "бяла благородна плесен" и "миризмата на стар чорап "  е резултат от добра ферментация при консервирането на месото ..но пак казвам .. при суджуци.
При суджуците тези признаци са върху червото, което се обелва = отстранява
За чисто месо не мога да кажа.
Аз телешко съм държал 24 часа засипано с морска сол и след това оставено в хладилник, върху хартия от домакинска ролка. Ставало е , и то без усложнения.
Категоричното ми мнение е , че нещо супер страшно не може да се случи. Максимум е посещение в онова място. Повтарям - масимум.
Ако има някакви притеснения то не е проблем външният слой да се изреже=не се консумира.

В колко процентов разтвор на сол  е стояло месото ?

# 73
  • Варна
  • Мнения: 208

Мастерче, - за приставката - на времето - до преди 5-6 години - нашите ползваха една метална фуния, за вино, чиито диаметър беше точно колкото отвора на машината за месо. В краен случай, ако намериш по магазините такава, може и това да пригодиш.

И аз се записвам да следя темата. Ние си правим от свинското филе/ рибица, сланина, бахур, и наденици/суджуци. Хвърлила съм око на пастърмата на пеп-чо. Ама ми е още рано сякаш за такива неща. Чак към коледа, като заколим прасето - тогава.

# 74
  • Мнения: 5 001

Мастерче, - за приставката - на времето - до преди 5-6 години - нашите ползваха една метална фуния, за вино, чиито диаметър беше точно колкото отвора на машината за месо. В краен случай, ако намериш по магазините такава, може и това да пригодиш.

И аз се записвам да следя темата. Ние си правим от свинското филе/ рибица, сланина, бахур, и наденици/суджуци. Хвърлила съм око на пастърмата на пеп-чо. Ама ми е още рано сякаш за такива неща. Чак към коледа, като заколим прасето - тогава.

Мерси миличка!  Hug
Тате ми даде накрайник......Даже сложих снимка на изпечените......наденицо - суджуци...Още в суров вид....Не можахме да издържим  Mr. Green Mr. Green Mr. Green


Пък ти много,много не чакай ами мятай мезетата вече.....Дойде им времето......Не знам какво е времето при вас(доколкото разбрах от мама и тате е студено и мразовито вече във Варна.........),но тука е вече ТОЧНО за мезелъци....Греяна ракия и червено вино.....таковата ...... Mr. Green Laughing Crazy

Общи условия

Активация на акаунт