ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 685
  • 674
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
  • Мнения: 208
Хо-хо, ние едва вчера сложихме зелето  ooooh!  И още гризаме ябълки и грозде.

Обаче вие поствайте идеи, аз ще чакам мнения и после .... smile3508

# 76
  • Мнения: 11
И ние вече метнахме мезенцата да се сушат, досега карахме на пушени такива (домашно разбира се), но вече ми се хапват сушенички  Grinning

# 77
  • Мнения: 72
Валентор, мерси за отговора. В колко процентов разтвор ли? ....  Embarassed Embarassed Embarassed Не знам, сипвам от пакета направо. Ще видя като стане и ще докладвам.  Wink

# 78
  • София
  • Мнения: 2 111
Аз ги суша в хладилника (правим само пъстърма ). Ще станат, няма къде да ходят.  Grinning

Коте дай рецепта

# 79
  • Мнения: 45
Започвам сезона.
А едновременно и началото на сесията в СУДЖУШКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, /кис-кис-кис/
Взех:  2 кг. Телешко- врат  и 1 кг. Свински врат. Нарязах на парчета от по 3 х 3 сантиметра. Засипах с 58 грама готварска сол и хубаво омесих в леген-пластмасов, захлупих с друг, малко по-голям.
В отделна стъклена бутилка сипах 12 грама захар и към 30-40 грама ракия и към 200 грама хубава трапезна вода. Разклатих хубаво да се разтвори. Ще чака включване.

# 80
  • Мнения: 45
Смесих подправките след което смелих месото , на голямата решетка. Наредих пласт кайма, засипах с подправки, отново пласт кайма, и подправки, и последната част от каймата с последната част от подправките.Омесих. Излях половината от захарно-спиртния разтвор. Отново омесих до хомогенизиране. Заравних и загладих с малка част от разтвора и похлупих с по-големия леген и изнесох на затворена ,неотопляема , тераса. Ще чака до след 24 часа. Извадих от пакета телешките осолени черва и поставих във вода , в пластмасова кутия с капак.Утре вечер ще е пълненето. Тогава ще хидратирам кожички от предния сезон.

# 81
  • Мнения: 5 001
Какви подправки сложи?

# 82
  • Мнения: 45
чер и бял пипер, кимион,кардамон,бахар, индийско орехче,кориандър и малко люто

# 83
  • Мнения: 45
Напълних ги. Излязохо 20 броя. Средно по около 10-12 сантиметра дълги. Има няколко малко по-дълги /по около 15-17/ и други по-къси /по около 6-8/ .Така се получи според дължината на червото, което се нанизва на фунийката за пълнене. Извадих от бурканче стари кожички , от предния сезон, изсипах ги в един 3 литров буркан. Утре заран ще ги хидратирам=залея с хладка вода.
Тук е специалния момент = утре вечер ще връзвам краищата на суджучетата и ще им правя примка=окачалка. Сега краищата им са леко осукати и НЕ са вързани. Това си е моя технология, която вече съм изпитал предния сезон. Като ги навържа ще ги облея във водата от старите кожички и на сушилката.

# 84
  • Мнения: 45
Овързани  и окачени са на сушилката , денем , а вечер под тежест. Два пъти, сутрин, ги обливах във водичката за „бяла благородна плесен”.
Сега вече са по правилния път.

# 85
  • Мнения: 81
Здравейте. Искам да си направя домашна пастърма и филе Елена. Кои са най добрете рецепти за новаци? И дали ще се получи, защото балкона ми е южен а и остъклен???????

# 86
  • Мнения: 5 001
Здравейте. Искам да си направя домашна пастърма и филе Елена. Кои са най добрете рецепти за новаци? И дали ще се получи, защото балкона ми е южен а и остъклен???????
Моя е също южен и остъклен......Действай смело.....За пастърна виж в блоига на Пепчо....
Пастърмата е три вида(независимо какво месо ще използваш - свинско или телешко)...Натурална(без подправки), тип "Елена"(с чубрица и червен пипер) и Кайзер(използва се подправката чимен,чесън,червен пипер)



П.П. Валенторчо...Бравос на тебе.....Яката си захапал сезона гледам..... Laughing

# 87
  • Мнения: 45
Яката си захапал сезона
Тоз сезон още не съм хапал .  Joy

# 88
  • Мнения: 5 001
Яката си захапал сезона
Тоз сезон още не съм хапал .  Joy

 hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha

Maлко остава и почвате у вас хапването на домашни суджуци.... Mr. Green

# 89
  • Мнения: 45
Повторение на лекцията / в суджушкия университет  Joy/.
Тук не е като при бурканите, за което едни мацета много се изнервиха, а процедурата е друга.
Докато се суши едната серия се залага следващата.
Това ми е задачката през идващата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт