ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 178 435
  • 674
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 777
Здравейте. Искам да си направя домашна пастърма и филе Елена. Кои са най добрете рецепти за новаци? И дали ще се получи, защото балкона ми е южен а и остъклен???????

Ето и нашето филе "Елена",ние също сме новаци. Simple SmileНяма как да сушим навън,затова в гаража и включваме вентилатор.Това стана за една седмица.



Филетата(свински бонфилета) се слагат в по дълбок съд и се покриват хубаво със сол.Престояват 24 часа.След това се измиват и леко подсушават.Предварително се смесват подправките,ние слагаме черен пипер,червен пипер и чубрица.Измитите и подсушени филета се овалват хубаво в подправките и се закачат да изсъхнат.

Последна редакция: нд, 04 дек 2011, 19:11 от Pety

# 91
  • Мнения: 45
Ето и нашето филе "Елена"
Браво !
Обзема ме блогородна завист, под форма на преглъщане на сухо.

# 92
  • Мнения: 539
Здравейте,много благодаря за темата!!!
Тази година и аз ще съм новак в мезе правенето,и ще следвам вашите съвети.Смятам да заредя другата седмица,дават го да стане студеноооо,но имам питанка.Ще правя филе Елена като на Pety,смятам да взема свинско бонфиле(не вярвам да намеря телешко в магазина),във МОРСКА СОЛ ли да госложа,или може и ситна,и след това солта изхвърля ли се,или да я запазя за повторна употреба.И второ-и аз ще окачвам на остъклена южно западна тераса,има много слънце,да отворя ли да става течение и как да крия месцето от слънцето(нали трябва да е на сянка).
valentor,ще обясниш ли по-подробно как вечер стоят затиснат суджуците,пак на терасата ли,с какво ги затискаш?Прекалено сложно ми се стори това което правиш,сериозна технология,не е за мен все още,но да си имам информацийката за по-нататък.

# 93
  • Мнения: 1 777
Дени пропуснала съм да напиша ,че съм го правила със свинско бонфиле.Аз го правих с обикновена сол и после я изхвърлих.
А миналата година правихме с телешко ,но пастърма която е без подправки.

# 94
  • Мнения: 45
в МОРСКА СОЛ ли да го сложа,или може и ситна,и след това солта изхвърля ли се,или да я запазя за повторна употреба.
В морска сол, която Я ползваш ЕДНОкратно, и я изхвърлЯШ. Както се казва месото е скъпо, а солта евтина.
….., да отворя ли да става течение и как да крия месцето от слънцето(нали трябва да е на сянка).
Желателно е да е на „течение” – така по-бързо ще изсъхне.
Как ще го криеш е твой проблем. Окачи го на втория ред , а на първия сложи вестник, примерно.
..,ще обясниш ли по-подробно как вечер стоят затиснат суджуците,пак на терасата ли,с какво ги затискаш?
ОбяВИЛ съм че съм мноооого мързелив.
Конкретика: Имам 3-три броя пластмасови подноса . Та като ги сваля,суджуците ,от прътите на сушилката, ги нареждам на поднос, след него слагам втори поднос и нареждам останалите, и върху наредените суджуци , върху  втория поднос, слагам третият поднос. И върху него слагам две бутилки от по 11 литра , пълни с вода, за тежест.
Така суджуците вечер са под тежест, а сутринта ги нареждам , за примките/окачалките, на прътите, които подреждам на сушилката.
Сушилката е 05 х 0,5 х 1 метър стояща вертикално, като има странично две релси на които се подреждат прътите със суджуците.Отпред с вратичка, и всичко , освен конструкцията, е противокомарна мрежа.
Прекалено сложно ми се стори това което правиш,сериозна технология,не е за мен все още,но да си имам информацийката за по-нататък.
Според мен няма нищо сложно и непостижимо в домашни условия. Да отначало има някакъв разход за хардуер, но считам че този разход се е изплатил след първата или втората серия.
Я сметни едни суджуци-луканки по 15-20-30 лева килото, фабрични прЕсолени ,  неизвестно как появили се и… ги сравни с твоите собствени, за които си вложил/а/ сериозна лично старание.
Твоето произведение ти излиза 3-4-5 ПЪТИ по-евтино, и с уникален вкус,което не можеш да си купиш и с МНОГО пари /последното го гарантирам/.
Лично аз вече 3 или 4 години не съм си купувал месен деликатес от магазин, а ги отминавам / с вътрешна насмешка/ , особено като зная че в тях солта не е по-малко от 25/30 грама за килограм.
Не се плашете . Страховете=плашилките са в главата=кратуната , а не са обективни= отвън

# 95
  • Мнения: 1 446
Ние правихмепо-миналата зима мезе тип филе Елена. Тази година искам да пробваме със свинско и с телешко, затова ще следя темата.
Филето от свинско приготвям както много тук са писали--24 часа в солен разтвор, после подправки и сушене в гаража на високо.  Twisted Evil И след 10-тина дена е готово.
Ще го правим другата седмица и после ще показвам снимки.
Отдавна искам да си взема и машинка за мелене и накрайник и мисля и това да осъществя, но май няма да е сега.

# 96
  • Мнения: 539
Pety,мерси много.
Valentor,прав си за всичко.Благодаря ти за подробните разяснения.
А всъщност каква е разликата дали месото ще е в солен разтвор или в суха сол сложено?

# 97
  • Мнения: 5 001
Айде....Аз днес взех две парчета контрафиле и довечера го засипвам със сол за 24 часа да му дойде акъла.... Mr. Green

После едното ще го кайзеровам с чимен,чесън,червен пипер...А другото ще го направя на "Елена" - демек с чубрица и червен пипер.....

# 98
  • Мнения: 0
Много полезни съвети! Супер сте! Много вкусен форум, особено за пристрастените към месце като нашето семейство!   chef
Можете ли да ми препоръчате някоя българска марка за хубави местни продукти и колбаси...от години скачам от едно на друго и все имам чувството, че в даден момент ги развалят...
 newsm78

# 99
  • Мнения: 5 001
Можете ли да ми препоръчате някоя българска марка за хубави местни продукти и колбаси...от години скачам от едно на друго и все имам чувството, че в даден момент ги развалят...
 newsm78

Месни или местни?! Щото ние тук говорим за сурово месо дето си го купуваме от месарските магазини и после го правим на това-онова...Ако говориш за регион...Т.е. за магазини по региони не мога аз лично да съм полезна.... Rolling Eyes

# 100
  • Мнения: 0
хах простете глупостта ми!  Peace Месни, разбира се! Simple Smile

# 101
  • Мнения: 45
Можете ли да ми препоръчате някоя българска марка за хубави меСНи продукти и колбаси...
Можем , и още как.
Най-добрата българска марка за хубави меСНи продукти и колбаси е  „Домашно направено” АД .
Мнозинството , или значителна част , от пишещите в тази тема са акционери в това АД /акционерно дружество/ и получават непрекъснато , през правилния сезон, дивиденти в натурална форма. Общото събрание на акционерите протича ТУК, пред очите Ви. Имаме и научно изследователска база в нашия Университет, създаващ иновативни пробиви в знанието за правене на месни произведения и колбаси в домашна обстановка.
Докато някои други отрасли може и да се изправят пред несъстоятелност или фалит- то ние сме абсолютно гарантирани. Имаме неограничен кредит=доверие.
Продукцията ни е с недостижимо високо качество и се търси по цялото кълбе-погледнете посетителите : има от зад голямата вода, има от антипода, а от близка еуропа да не говорим.
Присъединете се към нашето непоклатимо дружество и не се поддавайте на инсинуациите на онези , не най-добри, месни производители. Не търсете техните „произведения”, които са грозна имитация=менте , на истинското

# 102
  • Мнения: 5 001
 smile3532 smile3532 smile3532

Валенторе - признах тЪ! ....пОЛУЧАВАШ БУКЕТ....


п.п. За да не е само спам - филетата са засипани със сол и са на терасата вече.....Рапорт Даден!

# 103
  • Мнения: 0
хахаххаха е все пак благодаря за помощта  Wink  Laughing

# 104
  • Мнения: 45
МастЪр, кУ можЪХ да ги гризна през екрана….. благодарско!
Продължавам:
Придобих месо телешко 1,643 кг.  и свинско 2,342 кг , за втората серия суджуци, а също и свинско филе за "просто мезе" , което вече залях с разтвор.
Нарязах телешко и свинско, на малки парчета , около, 3-4 х 3-4 см. , засипах със смес от 76 грама готварска сол и 20 грама захар. Омесих хубаво в малкия леген , захлупих с големия и изнесЪх на тераса, неотопляема.Утре ще си набавя и  подправките , от които нямам.

Общи условия

Активация на акаунт