ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 178 445
  • 674
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
  • Мнения: 199
Момичета интересуваме колко време трябва да се държи рибица в сол. Казаха ми 48ч., ама няма ли да стане много солена.
Месото е в подготвено за утре мъжът ми ще го кара в Асеновград, да го мелят и пълнят луканки, бабек и карначета. Ако някой знае точния адрес в Асеновград нека да ми пише.
Сега се връщам да чета назад.

# 181
  • Мнения: 366
vanichka75 ,аз  правя пастърма по рецепта на пеп-4о ,препоръчвам ти ,много е точна .Правихме със свинско ,телешко мноого сме доволни  Peace

Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 14:35 от normas

# 182
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Стана тя каквато стана! Взех дебели свински черва (телешки нямаше, имаше тънки свински), а не трябвало. Никакви подкови не станаха, а дебели огромни туловища. Да очаквам ли проблеми?
Е*а си операцията, добре че дойде мъжа ми да пълни, направо се бях разтреперала от зор.
А пусти черва смърдят на ла*на, та се не трае. Едно по едно ги е мил, обръщал и остъргвал  ooooh!

# 183
  • Пловдив
  • Мнения: 199
23 кг. месо под формата на луканки и бабек виси на терасата. Карначетата са във фризера, а утре и рибицата я окачваме. Сега почвам да си до оправя саздърмата. За финал сланината утре. От 174 кг прасе почти нищо не остана. Grinning

# 184
  • Мнения: 5 001
Стана тя каквато стана! Взех дебели свински черва (телешки нямаше, имаше тънки свински), а не трябвало. Никакви подкови не станаха, а дебели огромни туловища. Да очаквам ли проблеми?
Е*а си операцията, добре че дойде мъжа ми да пълни, направо се бях разтреперала от зор.
А пусти черва смърдят на ла*на, та се не трае. Едно по едно ги е мил, обръщал и остъргвал  ooooh!
Ох....скица....Като те четох хем ми стана смешно,хем разбрах какво ти е било на главата и на душата....

Малко содичка трябваше да сложите на червата ....Хем да се измиришат хем да се доизчистят.....мА нищо де....

П.П. сЯ шА кацне Валенторчо с някоя нова лекция за Суджушкия Университет..... Mr. Green hahaha hahaha hahaha hahaha

# 185
  • Мнения: 9 453
Стана тя каквато стана! Взех дебели свински черва (телешки нямаше, имаше тънки свински), а не трябвало. Никакви подкови не станаха, а дебели огромни туловища. Да очаквам ли проблеми?
Е*а си операцията, добре че дойде мъжа ми да пълни, направо се бях разтреперала от зор.
А пусти черва смърдят на ла*на, та се не трае. Едно по едно ги е мил, обръщал и остъргвал  ooooh!
Ох....скица....Като те четох хем ми стана смешно,хем разбрах какво ти е било на главата и на душата....

Малко содичка трябваше да сложите на червата ....Хем да се измиришат хем да се доизчистят.....мА нищо де....

П.П. сЯ шА кацне Валенторчо с някоя нова лекция за Суджушкия Университет..... Mr. Green hahaha hahaha hahaha hahaha

какво ще чисти, тя е взела дебели свински черва - тези, дето се прави бахура в тях. Вонят, та се не траят  Joy Joy и няма оправяне, освен ако не купиш сега дроб,  сърца, разни и да си направиш бахур.  Никой не прави суджуци в такива черва

Ери, извинявай, обяснимо е за пръв път ти е. 
Но по-добре си  изстискайте каймата от тези черва, търси други и пълни в тях.  Тези черва не се сушат, а ще вмиришете каймата съвсем.

# 186
  • Мнения: 45
МастЪр , Ей мЪ, на,
Ери, както казваш : станалото-станало
Приеми , че си направила бабек или пълнено шкембе. Е, вярна че е малко специфично, но … кой знае – може да си направила някакъв иновативен пробив.
Та като изхождаме от едно такова предположение, нека размислим кво да се прави напред.
За оценка на ситуацията , може би ще е добре най-напред да обърнем внимание, че обвивката е „дебела” = с други думи – скоро от това мезе няма да хапваш , не поради кой знае какви „опасни „ причини, а поради много по- обикновена : трудно ще изсъхне.
Не ти зная местопребиваването, амЪ ако си в тукашната територия едва ли по рано от средата на февруари/твърде оптимистично/ ще има някакъв сух резултат, предвид предстоящите мразове и замръзвания.
Насетне: сплескай ги колкото може повече: да останат с дебелина до към 2 сантиметра.Ако някъде се спука го мажи с червен пипер, млян, сладък.
В някои от технологиите за „дебели” мезета се предвижда да се потопят във вряща вода за някакви 5-10 минути. Не съм спец и още по трудно си представям врели суджуци, но кво да се прави , като предлагаш нестандартна обстановка- и решенията ще трябва да са нестандартни.
Относно червата: Зная , че това ти е последното придобиване на дебели черва за суджуци. И все пак – каквито и да са червата първо , може би, следва да се накиснат във вода, топла към хладка, и второ – хубаво да се измият и даже обърнат, отново измият и пак обърнат.Ако хубаво сте ги измили някакъв особен проблем едва ли следва да се очаква.
Имаше идея да пълниш само чрез фунийката.Само като си представя картинката, че 2-3 кг ще трябва ,на ръка ,да се прекарат през това „устройство” ме побиват тръпки, поради вроденият ми гоооляямммм мързел. .Дано поне количеството е било към долната граница.
Ери, не се предавай от първия неуспех /кой знае дали е неуспех=може пък да е успех/. Каквото и да се е случило ще ги хапнете рано или късно.
За следващия път си вземи тънки свински, като няма телешки=говежди.
Разкажи как приготви сместта за пълнене,как ги напълни, как ги завърза,моля.
Да знаеш след година каква майсторка ще си, и как ще даваш съвети на новопоявилите се, а те ще ти завиждат и цъкат. А даже ще разказваш за твоето „дебело мезе”.
Смело напред!

# 187
  • Мнения: 9 453
valentor-е, няма да станат, при тазгодишния климат,  влага, слънце; жилищни блокове  и първи опит на Ери няма как да ги направи.  Ще се вмирише месото, те са дебели и няма как да диша.   Ние правим и бабек и старец с месо, ама или носим ги на село, или в един склад на половинът на течение, да могат да съхнат. 
Ако сложи да ги пекат, тия дебели черва ще замиришат още повече из целия дом (вярвай ми, дори за човек който ги чисти няма такава воня на печено дебело черво) и ще ги изхвърли съвсем.

Ери, вади си каймата от там  Peace

# 188
  • Мнения: 45
Ери,
В значителна степен се съгласявам с доводите на пеп-4о.
И все пак , заради единият експеримент, ти предлагам : с по-голямата част да процедираш, както ти казва пеп-4о :вадиш и пълниш в свински тънки, а да отделиш 2  по-малки парчета, които :
Първото да сплескаш по на 2 сантиметра и сушиш
Второто: да сплескаш, потопиш за 7-8 минути във вряла вода и тогава сушиш
Ех, Ери, цялата суджушка праткика теб гледа!

# 189
  • Мнения: 1 775
Реших да направя Карловска луканка. Въпросите ми към вас:

По коя рецепта?

Ери, да си повторя питането. Praynig

# 190
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Хора, по-скоро ще се застрелям с остър нож, отколкото да се занимавам пак с миене на черва, вадене, пълнене. Защо реших, че дебелите свински са много по-близо до телешките черва, отколкото тънките.... тоооолкова мижави ми изглеждаха в магазинската тава  ooooh!
Язък ми за ентусиазма!  Cry

Как "сготвих" каймата. Взех 3 кила. Специално си купих кухненска везна. Разделих в три купи. На всичките сложих от по 3 ч.л смес от чимен+кориандър+чер пипер+червен пипер+малко сух чесън+кимион. Месих и доливах от "шишето на проф. valentor". Тук има малка подробност- направих доза захар+сол+ракия според инструкциите и долях шишето до горе с вода. Просто късно се светнах, че това е количеството за 5, а не за 3 кг. Излях 4 пръста от шишето и продължих по инстукции. Накрая на месенето не ми остана 30-40% от разствора, а примерно 2-3 пръста (нали за месенето на другия ден). Обачееееее....днес (т.е на другия ден) като махнах фолиото от съдовете, ми се видя, че каймата е достатъчно "мокра" и остатъка от шишето го излях в мивката. Реших да ръсна по малко сол по съдовете- около 1 ч.л на купа.
1 съд каймата + подправките (без конец). 2 съд кайма+ подправки + 1 пръчка праз (бяла връзка).  3 съд кайма + подправки + едро смлян лют пипер (червена връзка). Имам предвид, че си ги вързах чинно с дебел канап, но отбелязах по цветове вида туловище.
Be Light Отговорих ти на предишна страница, но виждаш, че реших да импровизирам.....

Историята с пълначката също не е много цвете. Аз такава нямам! Но родителите ми имат, видиш ли фунията останала на вилата, а те заминават още ей сега- тогава, когато бях най-ентусиазирана. Решавам в петък в обедната почивка да обикалям да купувам само фуния...и 10 фунии щях да купя от страх да паснат на размера. Е, нямаше никъде! Но на последния опит попаднах на червена, пластмасова мелачка за домати, с приемлива фуния- само за 10 лв.
Та, с нея се сработвахме.  Tired

Какво да правя: 1. Прибирам половината във фризера и някой ден варя (бахур само от кайма???), останалото оставям за експеримент.
2. Всичко оставям за експеримент (не бързам да ям)
3. Купувам свински ТЪНКИ черволаци и повтарям процедурата (малко вероятно, тръпки ме побиват, но ще преспя и обмисля  newsm43 )
4. Вадя каймата, фризеровам я и правя кюфтаци и мусаки до откат.
5. ???

Хора, благодаря ви много, че ми помагате. Такова желание, такъв ентусиазъм имах да си правя домашни луканки... Отделно се имам за доста оправна в кухнята и това е голям удар по самочувствието ми....  Close Защо не ВИ попитах ТЪНКИ или ДЕБЕЛИ?!?!  Tired

Имам снимки от приготовлението, на закачените нямам, че настана тъмница на терасата. Утре ще снимам и кача.

П.П. В София съм, в м/у блоково пространство.

# 191
  • Мнения: 45
……(без конец)……. (бяла връзка). ……(червена връзка). …
При тази ситуация се връщам на началното си предложение:
…. 2. Всичко оставям за експеримент (не бързам да ям) ….
Е, вЕрно, дебел суджук ще си режеш след края на зимата.
До тогава : по възможност да са на проветриво място и им измисли с нещо да ги опаковаш но това нещо, с което ще опаковаш, трябва да не се допира до продукцията, същевременно трябва да дава възможност  за проветрение и на трето място да не дава възможност на летящи добитъци /мухи, врабчета/ да достигнат до сушащото се; и четвърто да може лесно да поставяш и изваждаш продукцията. Непрекъснато ще трябва да я наблюдаваш, а също така и да и придаваш плоска форма, като я разточваш с точилка / за точилка питай МарстЪрче- тя е ексертът  Joy/, или с бутилка.
Докладвай периодично за развитето

….Язък ми за ентусиазма!  ….
При следващата серия ще ти се възвърне.
А и опит вече имаш..

# 192
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Добре, а кога да почна да разточвам? Веднага или след 5 дни?
"Нещото" е опнато хоризонтално на дръжка от парцал, която е в/у 2 стола, отдолу има 2 легена- щото малко тече, отгоре маса (тръгнах да снимам, но не се получават снимките, ще пробвам следобеда пак). Завити са съ чаршаф, но няма как съвсем да не се опира. По-малките "неща" днес изглеждат добре, по-големите твърде неапетитно.
Ще разточвам (само кажете кога да започна), ще наблюдавам и ако трябва ще изхвърлям.  Crossing Arms

# 193
  • Мнения: 9 453
……(без конец)……. (бяла връзка). ……(червена връзка). …
При тази ситуация се връщам на началното си предложение:
…. 2. Всичко оставям за експеримент (не бързам да ям) ….
Е, вЕрно, дебел суджук ще си режеш след края на зимата.

няма да яде суджук, ще  изхвърли напълнените черва преди края на декември. 

Бабето, пузка (пикочния мехур)  и дядото (стомаха) като се пълнят с МЕСО, което се суши,  не просто се пълният, а се тъпчат с месо и така едно нищо и никакво черво, кое изглежда като една длан събира над 5кг месо. (а дядото, стареца - над 10)  - т.е.  тези материални части са еластични, разширяват се при такова пълнене и съответно изтъняват. Съвсем нагледно - балон, като е надут е тънък, като не - си е дебел.
Имайки предвид, че едва ли дебелото черво е така натъпкано, че да се изтъни както горепосочените - то просто няма да изсъхне, а ще мухляса вътре, защото  няма как да диша от там.
Но щом  месото не ви се свиди и имате да хвърляте - давайте  Peace

# 194
  • Мнения: 1 775
Be Light Отговорих ти на предишна страница, но виждаш, че реших да импровизирам.....


Не, няма отговор към мен, но нищо, ще търся друга, така или иначе сметнах, че е нещо, което си правила и доволна от резултата.

Общи условия

Активация на акаунт