Отговори
# 435
  • София
Момичета днес в аптеката при нас имаше Бейби Вак и естествено купих. Преди малко като се прибра мъжа ми и като му го показах и му показах как действа....ме обяви за напълно луда. Даже се учуди че съм сериозна в намерението си да ползвам аспиратора  Mr. Green

От три дни не ям хляб, сладко и така...наблягам на плодове и зеленчуци. Днес си купих кестени, сега ги сварих и изядох едно солидно количество.....и току що прочетох, че били една от най-калоричните храни  ooooh!. Така, че предупреждавам ви  Mr. Green

Масажи правя и аз. Така наречените спа процедури на Вики  Mr. Green. Нашите педито ни ги обясни така :погалваш, почукваш, пощипващ и пак погалваш  Mr. Green. Тя е много доволна от тях. Харесват и. Гимнастика още не правим. Незнам не е ли малко рано за нея......или може и да греша  newsm78. Ще питам в понеделник като отида  Peace

# 436
Здравейте момичета,ето ни и нас на хоризонта.Пътуването до Рим беше повече от пректасно,малкото ми съкровище беше много послушно,спинкаше си през целия път,само се събуждаше да яде и пак му дръпваше един здрав сън.Извадихме му и паспорта и то по бързо и без никакви проблеми,аме направо супер мина всичко.Даже време ни остана и една хубава и много приятна разходка да си направим-посетихме колизеума и куп други забележителности-абе прелестна екскурзия беше и мишленцето ми беше най послушното на Света Heart Eyes
За ортопеда тук се ходи на около 2,5-3 месеца когато е детето.Ние сме с час за началото на ноември,дано всичко е наред. Praynig
За кокоренето и следенето с поглед ние отдавна си гледкаме любопитно,напоследък и едни все още скромни и чаровни усмивки даваме и то само на мен Mr. Green
Масажи и гимнастика правим по веднъж на ден когато го хвана че е в настроение,и тогава му харесва определено но въпроса е да уцелим момента Laughing
За пишлето-забелвам през ден някъде и то по малко само колкото позволява без грам да напавам,така ми обясниха в болницата да се прави,иначе и нашият татко не иска да присъства на тези варварси сцени Mr. Green
Да дам отчет и аз за косултацията ни ние за 1 месец и 10 дни сме натдали с 2кг и сме порастанли с 5 см.много съм довомлна,на мама гладничето  Mr. Green

# 437
ЗДравейте!Срещата на Варненки мина супер .Деница се представи като най -ревлива а всъщност не е по принцип просто беше гладничка милата .  Sunglasses Похвал от мен имам си двойна количка взех я от една мама на породени и нямам търпение да я пробвам. Иначе бяхме на консултация след разходката момата е 55 см и я изтеглиха 4550 ама с дрехите тъй че според мен е около 4300 . Бе бая ми натежава хапва си добре скоро ще бие батко си  Mr. Green
Ей Вероника завидях ти откога мъжа ме лъже че ще ме води в Рим .  Laughing
Деница спи най добре по корем .Даже нощем като се кърмим легнали като хапне я обръщам по корем веднага се оригва и заспива .
Телефона ми днес сдаде багажа и ще трябва да търся нов хем добре хем сега не ми се даваха пари ? но без телефон не може  Simple Smile
Всички болни мами и бебета да се оправят бързо !

# 438
Миленка, благородно ви завидях за срещичката. Аз сама си обикалям. Добре поне, че са ми дружките с дечица като каката, та има с кой да си кажа две думи. Иначе и моята бебка обича да спи по корем, но върху мен. И сега така е заспала  Heart Eyes Опитах да я дам на мъжа ми и на каката да я подържат, но се усеща след малко и наддава вой.

Да се похваля момичета, дойде ми слинга. Тези дни ще го пробвам, дано да й хареса на малката, че в къщи иска много да се носим, а вечер ми омаляват ръцете.
Днес цял ден не сме се прибирали. Изкарахме много добре на вън, беше прекрасно времето. Дано се задържи повече време така.
Лека нощ, майчета.

# 439
Eeeeeхххх, Варна, и аз ви завидях за срещата, толкова ми липсвате момичета, и аз сама си обикалям, поне каката е с мен за компания, но от понеделник тя тръгва на градина. Rolling Eyes

Моята бебка въобще не обича да стои по корем, ама въобще такъв вой наддава като я сложа да поседи така, че..... ooooh! С кърменето се оправяме. Храни се 7 пъти в денонощие, но понякога много се дразни, не може да захапе зърното, нервира се и става страшно  Crazy
За капак, вчера си лягаме и чувам съседите какво си говорят, представям си тогава как и ние се чуваме у тях, и през ноща как  Лизи ги информира ,че е 2-3 часа посред нощ. Голям кошмар е това, а аз се притеснявам когато буболина заплаче през ноща. Стените се оказаха с дебелина 25 см Shocked

За момичета ,които си търсят помпички и не могат да намерят, в магазин Джъмбо има, на принципа са бебешки нос-уста, т.е сополките се изсмукват с маркуче  с накрайник за устата на мама или тате. Цената беше 10 лв.
Момичета / от София/, моля за малко помощ. Не мога да си намеря свестен майстор за мебели. Моля ви, дайте ми координати на някой, от който сте доволни. Нужен ми е да направи шкаф в антрето и един в всекидневната  Praynig

# 440
Amorelove, благодаря за отговора   bouquet
А относно посиняването - в моментите, в които стиска силно всъщност не суче, за да се храни. Обикновено това се случва след като е приключил с храненето и започва така да се мята върху гърдата и силно да хапе. Прави го сякаш на игра, защото е придружено от закачлива усмивка и сумтящи звуци. Понякога просто захапва и стои така половин минута примерно и само се оглежда дяволито, след което пуска гърдата и пак се "нахвърля.
Започнах, като видя, че предприема подобни действия, да набутвам по- голяма част от ареолата и дискомфорт вече няма. Явно е било от плиткото захапване.
Иначе по време на сукане, когато се храни, захапва нормално и нямам никакви оплаквания.
Ако позволиш, бих искала да задам още един въпрос - колко броя хранения е нормално да има бебе на около двумесечна възраст? При нас единственото, което се промени е, че вече не яде в 23-24 часа - а след като го накърмя към 20-21 ч., се събужда чак към 1-2-3 сутринта. През останалото време продължава да иска да суче на около 2 ч - 2 часа и половина, като вечер често и на по - кратки интервали. Т.е. ние продължаваме да имаме около 10 броя хранения за денонощие.
Знам, че бебетата не трябва да се сравняват, но разни майки - съкварталки споделят, че на тази възраст техните бебета са имали по 6-7 хранения за денонощие и паузи от по 3 часа минимум, а някои дори и не са се будили през цялата нощ.
Далеч съм от мисълта да налагам някакви режими, сигурна съм, че Андрей най - добре знае кога и по колко му се хапва и когато реши, ще разреди храненията. Просто ми е чудно дали е нормално да се храним по толкова пъти на денонощие?
Благодаря предварително   bouquet

Koketka_majoretka, усмихна ме с разказа за дяволийките на Андрей. Heart Eyes Радвам се, че си открила какво ти причинява дискомфорта и си намерила начина да се справиш.

Относно въпроса ти за броя кърмения – предполагам, че ако пуснеш анкета в темата, колкото бебета има, почти толкова различни отговори ще се получат. Mr. Green Всяко бебе е различно – едно има по-голяма вместимост в стомахчето, друго – по-малка; едно хапва по-големи порции на по-големи интервали, а друго- по-малки, но по-начесто; едно има по-бърз метаболизъм, друго-по-бавен и т.н. – изобщо, твърдо правило няма. Детето, което се кърми при поискване, на всяко хранене може да изсуква различно количество мляко. А и природата не е създала гърдите прозрачни и разграфени, за да разбираме по колко точно е изсукало бебчето всеки път. Grinning

Ако все пак се следват някакви цифри, те по-скоро се отнасят за общото количество мляко, което за денонощие поема бебето на тази възраст, отколкото колко пъти и по колко грама всеки път. Изследванията показват, че изключително кърмените бебета поемат средно около 750 mL на ден между 1 и 6 месеца. Различните бебета приемат различно количество мляко; типичните граници на количеството прието мляко са 570-900 mL на ден. Настоящите изследвания на кърменето не показват, че приемът на кърма се променя с възрастта или теглото на бебето между един и шест месеца. След шест месеца приемът на кърма продължава в същото количество докато, малко след шестия месец, в зависимост от това колко други храни приема бебето, започне постепенно да намалява.

Съвсем обичайно е за бебе на около 2 месеца да суче на около 2-2,5ч, надвечер да търси по-често, дори да слива кърмения (наскоро Dandiela беше питала за това), а през нощта постепенно да започне да прави по-голяма пауза. Бебето расте и се променя много бързо, променят се и навиците и „режимът” му. Някои бебета спират да се будят нощем по-рано, а други – по-късно (това зависи основно от организма и от темперамента им).
Ако бебето е здраво, пълни пелените, наддава добре, изглежда жизнено и енергично, когато е будно, тогава по-скоро майката може му се довери и да го кърми тогава, когато то пожелае, без да се затруднява с пресмятане на грамове и бройки. (Тук отварям една важна скоба – ако бебето е новородено и е недоносено или твърде сънливо и слабо поради различни причини и няма сили да се буди самО, тогава е необходимо да бъде будено, за да се храни по-начесто. Също така, ако лактацията не се е урегулирала, по-дългите паузи биха могли да причинят препълване и запушване).

Това, което описваш като „режим” при Андрей изглежда като нещо съвсем обичайно за бебе на неговата възраст. Справяш се чудесно – спокойно можеш да продължиш да му се доверяваш и да следваш сигналите му. Hug

# 441
Amorevole, както винаги ми беше много полезно и интересно да прочета отговора ти. Искам да задам един въпрос превантивно, за да съм готова. Досега се е случвало само веднъж Радина да проспи едното нощно хранене и съответно "дежурната" гърда беше ужасно болезнена и твърда. При мен е адски осезаемо от коя гърда в колко часа трябва да я кърмя, просто си личи дори и визуално. В случай, че почнем да прескачаме хранения, а аз към момента нямам условия да съхранявам кърма, как да процедирам? Да изстисквам по малко, колкото да облекча гърдата или да си чакам следващото хранене и да давам по-пълната гърда?

# 442
Здравейте,мами!
Последна от нашето семейство и аз успях да се разболея.Адски ме боли гърлото,кашля и се чувствам отпаднала!Пия хомеопатични,но май няма резултат,страх ме е дане стигна до антибиотик.И по този повод искам да попитам ЛЛЛ
Има ли антибиотик,който да може да се пие по време на кърмене и който най-малко да се отделя с кърмата?Ако имам температура мога ли да пия парацетамол,аналгин и да кърмя?Вирусна или бактериална инфекция може ли да се предаде по време на кърмене,в смисъл мога ли да кърмя спокойно докато съм болна?

Paff, съжалявам, че болестите не са пропуснали семейството ти! Разбирам те колко е неприятно да си болен, още повече когато трябва да се грижиш и за други и се притесняваш дали лечението ти и състоянието ти няма с нещо да навредят.

Да се продължи кърменето по време на настинка или грип не отслабва организма на майката и не вреди на бебето, дори напротоив – бебето продължава да получава полезните майчини антитела срещу конкретния вирус и най-добрата храна за себе си. Ако майката се разболее, бебето вече е било изложено на вируса и е контактно още преди развитие на клинична картина. Ако майката се чувства достатъчно добре, за да кърми, тя може и трябва да кърми. Когато тя се разболее, тялото й изработва специфични имунни тела, които да се борят с болестта, и тези имунни тела преминават и в кърмата, създавайки един вид пасивна ваксина за бебето; ако бебето се разболее, тесният контакт с майката кара тялото й да произвежда антитела против болестта, които отново преминават в кърмата и помагат на бебешкия организъм да се справи по-леко със заболяването.

Относно приема на антибиотик, най-удачно е да се консулираш със своя личен лекар – той най-добре познава състоянието ти и би могъл след преглед да ти постави диагноза и да назначи адекватно лечение. Разбира се, добре е да му кажеш, че кърмиш, за да прецени какви медикаменти да ти изпише - има много лекарства, включително и антибиотици, които са съвместими с кърменето. Едва след това, ако имаш някакви колебания, бихме могли да проверим в справочниците, които използваме, дали има информация за тези медикаменти и съвместимостта им с кърменето.
Конкретно за лекарствата, за които питаш - според e-lactancia (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма, създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia - Alicante, Испания), Парацетамолът е с ниво на риск 0 – безопасно, а аналгинът – с ниво на риск 1 (умерено безопасно, възможен е слаб риск – но аналгинът не е най-удачният вариант, като алтернатива може би е по-удачен Ибупрофен). Все пак, тъй като няма напълно безопасни лекарства и билки, би могла и за тях да се консултираш, преди да започнеш да ги приемаш.

Пожелавм ти бързо оздравяване и възстановяване!

# 443
Amorevole, както винаги ми беше много полезно и интересно да прочета отговора ти. Искам да задам един въпрос превантивно, за да съм готова. Досега се е случвало само веднъж Радина да проспи едното нощно хранене и съответно "дежурната" гърда беше ужасно болезнена и твърда. При мен е адски осезаемо от коя гърда в колко часа трябва да я кърмя, просто си личи дори и визуално. В случай, че почнем да прескачаме хранения, а аз към момента нямам условия да съхранявам кърма, как да процедирам? Да изстисквам по малко, колкото да облекча гърдата или да си чакам следващото хранене и да давам по-пълната гърда?

jaded, благодаря ти за милите думи!

Ако усещаш гърдата си препълнена и твърда, по-удачно е Радина да суче от нея, или (ако не я искаш да я будиш, или примерно не е при теб момента) - да изцедиш леко - само колкото да облекчиш. Peace
Не е желателно да оставяш гърдата така препълнена за по-дълго време, защото има риск от запушване и неприятни последици. Така че - както правилно си предположила - усетиш ли я напрегната, леко изцеждане до облекчаване (не е необходимо до "последна капка", за да не се предизвика хиперлактация) и на следващото кърмене може да предложиш първо тази гърда.

Ако ти се наложи да се изцеждаш, дори и малко количество да е, би могла да го давашна Радина. Кърмата може да се съхранява и на стайна температура за няколко часа, в хладилник - за повече от седмица, а във фризер - няколко месеца). За съхраняването и третирането на изцедената кърма може да ти бъде полезна статията за Указания за съхранение на кърма.

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 00:31 от Amorevole

# 444
Имам въпрос към ЛЛЛ консултант.
Моето бебе-Адриан доста често се задавя докато го кърмя. Мисля, че причината е, че имам много кърма. Може ли да ми кажете какво да правя в такива случай-когато се задави? Бях чела, че препоръчвате да се обърне бебето, но не разбрах как точно да стане това и дали при всяко задавяне да го обръщам?
Имам и още един въпрос. Неонатологът в болницата ми каза, че мога да пия по една чаша бяло вино. А рибата е забранена т.к. съдържа протеин, който може да причини алергия. Вие какво мислите за това?

Здравей, Мирa, притесненията ти от давенето на бебето са съвсем естествени. В повечето случаи, особено ако струята на кърмата е по-силна, това давене е нормална реакция на бебето. Често няма нужда от някаква намеса. Може да е добра идея, дори и само за твое спокойствие, да разпиташ педиатъра ви за варианти как да процедираш при по-сериозно задавяне.

Би могла да опиташ да кърмиш бебето си в пози, които пречат на лесното стичане на млякото. Ако главата на бебето е по-високо от гърдата, ако ти си облегната назад, а не надвесена над него, това може да спомогне струята да не е толкова силна. От друга страна, позите, при които тялото на бебето е по-вертикално, може да са удачни за да се избегнат сериозни задавяния. С регулирането на кърмата, този проблем най-вероятно ще отмине.

За кърмещата жена практически няма строго забранени храни и умереното консумиране на разнообразни продукти най-често е най-удачния подход. Много храни се спрягат като алергени, газообразуващи или дразнещи, ако нямате фамилна обремененост от алергии, лишаването е излишно. Това важи и за рибата, тя е много полезна и вкусна храна и едва ли е нужно да се изключи съвсем от менюто. Би могла да избереш по-малко екзотични риби, по-ниско в хранителната верига и да внимаваш с морските дарове, особено ако не са пресни. По отношение на алкохола, ето една полезна статия в подкрепа на препоръката на неонатолога  Peace 
Алкохол и кърмене: ръководство за майки

# 445
Добро утро Hug
Не знам как сте с тези нощни хранения, но аз се чувствам ужасно изтощена. Боби яде на три часа денонощно. Като стана да му правя млякото, после хранене около половин час, после гушкане около един, за да заспи и тъкмо се унасям, той се буди пак. Въпреки, че понякога се сменяме с баща му, пак не мога да се наспя. В комбинация с диетата, която съм почнала, вече се чувствам доста уморена.
Вчера бяхме на ортопед и се радвам, че всичко е наред. Каза, че е много силен за възрастта си. Той напълно си държи вече главата и е много подвижен.
Обръщам го често по корем, може да стои и десетина минути. Масажи не правя, защото когато съм пробвала е все слез къпане, а като го извадим от водата, е много възмутен, че сме му прекъснали любимото занимание.
Започна по-често да има вечерно недоволство и точно когато се съберем всички вкъщи се почва групов опит за успоконие, от което още повече се изнервя. Спасението е да отида в спалнята, да го гушна, да си поговорим. Четенето също помага.
Взе много да гука и сме големи смешници как аз, баща му, Иво на всяко агу, отговаряме с такова екипно Grinning
По повод повечето от две деца. На мен ми е страшно неприятно заложеното мнение, че само циганките имат по три, четири деца. Или ако българка има, то е защото е нехайна и не се е пазила добре. Когато споделяме, че искаме да имаме три деца, всички, дори и роднини, приемат това с негодувание и завършват "като циганите", да не сте луди и пр.
Хубав ден на всички.

# 446
Забравих да пиша за забелването. Целта е да се дърпа съвсем по малко, за се стигне до оголване на главичката. Иначе може да доведе до сцепване, травмиране на кожата. Аз не го правя, но наблюдавам процеса.

# 447
Здравейте мами!
Галче вдъхна ми кураж дано и при нас след 3тата година да се подобрят нещата, че идва в повече.
На мама мишлето да с две деца е доста трудно особено като и баткото си е още бебе. Знам, че по-късно нещата ще се нормализират и ще ми е много готино, но сега на моменти изпушвам.
Мишчицата аз си го ползвам бейби вак и даже ми беше препоръчан преди три години от педиатърката ни още при първата настинка на баткото.
За съжаление малкия ми бонбон е със сополи и е едно давене ужас днес сме на лекар баткото на контрола, а малката да видим какво ще я прявим с тези сополи.
Желая ви хубав ден и да сте здрави, че е ужас направо с тези болести. Hug

# 448
режимНямаме Rolling Eyes, храни се когато пожелае, ако и предложа да цока когато аз пожелая -също не отказва. Това се налага сутрин, като подготвям и водя баткото на детска градина.
Нощем поне 3 пъти я храня , понякога и повече, не спи спокойно , но и никога не се стига до плач, носене и такива по-шумни състояния. Rolling EyesПовече от 10 хранения се събират. Не е започнала да се храни по-рядко, но се нахранва по-бързо Flutter
mimesКакъл слинг си взе? Като го пробваш би ли споделила дали си доволна.

veronika886Е, браво на мъничето, че ви е позволило да пътувате приятно и безпроблемно Peace Снощи в новините даваха, че в Рим ги е залял пороя. Добре, че ви се е разминало.
mishchitzataАми аз за сега се въздържам да купя аспиратора-прахосмукач, защото съм убедена просто в реакцията на мъжа ми/ще бъде индентична като при вас/. Но е въпрос на ново разболяване да го поръчам  Wink Откривам много съвпадения в семействата ни, батковците са на една възраст, малките и те, а сега и сватбата ви е била октомври 2006, точно като нашата Wink Весело да си изкарате  bouquet
jadedКак ти се получава това с килограмите, храниш ли се? Имаш ли апетит? Някакъв режим ? Искам и ааааз. Blush Би ли споделила и за твоя слинг, какъв е , от къде го поръча , вкъщи ли го ползвате или навън?
Koketka_majoretkaСтафилококите д-р Михайлов казваче често са вътреболнична инфекция , която си пренасяме вкъщи. Как ги разкрихте, педиатъра ли предложи изследване или сами ?
LiletoYaДа, нещата стават по-други след 3-тата година, но при нас баткото е  на 4.6 и положението остава с висока сложност ooooh!Той просто е огън и си има съвсем различни потребности, не бих казала че не ме разбира, а просто не му пука. Но има и по-кротки деца, дано твоето да поулегне по-скоро. Кураж!

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 12:12 от neci

# 449
Да кажа за Бейби Вак и мъжо ми. И той ме помисли за луда, ама като му показах какви неща излизат за 5 сек и свикна с идеята, че прахосмукачакта ще седи в детската докато й минат гадните сополи на бебето  Mr. Green
А преди това знаеше как я мъча с обикновен аспиратот по сума си време.
Просто мъжете Ви трябва да видят всичкия сопол дето излиза  Laughing, и ще разберат че в някои случаи си е направо необходимост.

Общи условия

Активация на акаунт