Отговори
# 420
Ние днес ставаме на 1 месец! Кога мина това време и аз не знам. Честито на всички, които днес празнуват, най - вече на малката Ивета на мама ronisum, че само за нея има инфо на 1ва страница. Но знам,че има и други...честито мили майчета и малки бебчета. Много радостни мигове ви желая.
Кobo
Честита месечинка и на Вас  Heart Eyes

# 421
От известно време, около месец може би, имам рагади в ъгълчетата на устните.
Моята лична лекарка каза, че вероятно се дължи на дефицит на Вит. Б и ми предписа Витамин Б комплекс. Казах й, че кърмя, тя каза, че няма проблеми, тези витамини преминавали през кърмата, но не вредят на бебето.
Търсих информация в интернет, но не намирам нищо конкретно. Ще се радвам, ако може да ми кажете нещо повече във връзка с витамините от група Б и кърменето, защото тези рагади са ужасно неприятни и сега от студеното време положението е просто нетърпимо - не мога да се нахраня като хората, без да се сцепи кожата до кръв и ако тези витамини са наистина съвместими с кърменето, бих искала да започна техният прием.
Имам и още един въпрос - от няколко дни Андрей започна да суче по - продължително време, като по - скоро ме ползва за биберон от един момент нататък. Проблемът е обаче, че явно моите гърди не са свикнали на подобен "тормоз" и днес забелязах, че областта, която засуква, е цялата посиняла от сукането. Това съответно води и до неприятни усещания по време на кърменето. Има ли нещо, което мога да направя, за да облекча положението?
Благодаря предварително за отделеното време и внимание   bouquet[/color]

Koketka_majoretka, съжалвам за рагадите и за дискомфорта при кърменето, надявам се и двете неудобства да отшумят бързо!
Би могла да се довериш на своя лекар (чудесно е, че си и казала, че кърмиш, за да се съобрази с това при назначаването на лечение) и да започнеш прием на витамин В комплекс по схемата, която тя ти е предписала. В литературата, която съм чела за витамин В и кърмене не се споменава, да е противопоказан, дори водоразтворимите витамини (като витамин В и С) биха могли да окажат влияние за повишаване на количеството на кърмата.

Как са гърдите ти сега? Забелязваш ли отново това посиняване? А изпитваш ли болка (ако да – по време на кърменето или след това)? Как са зърната ти? Как мислиш – дали Андрей не се изнервя на бавна струя, примерно, и заради това да стиска повече и по-продължително? Дали да не опиташ някои неща, които да подпомогнат рефлекса на почитане и да видиш дали няма да има ефект? Thinking Например – кърмене кожа-до-кожа; прилагане на компресия; нежен масаж на гърдата, от която кърмиш; топъл душ или компрес преди това; смяна на позата; кърмене „в движение” – да го носиш или полюшкваш, докато го кърмиш – а така да ползваш и гравитацията на своя страна; да си сипеш чаша топла напитка и да си създадеш приятна обстановка с приятни мисли, докато суче и т.н. Друг вариант е, ако усетиш, че суче „на сухо” (след като си приложила компресия), да му предложиш и втората гърда. Ако прецениш, че отново ти причинява неудобство, може нежно да извадиш гърдата си от устичката му (като вкараш пръст в ъгъла на устничките му, за да нарушиш вакуума и да не е болезнено за теб), да го погушкаш, ако е неспокоен, и едва по-късно да му предложиш отново, ако все още иска да суче.

Дано да успееш да намериш вариант, в който той да е спокоен, а ти да не изпитваш дискомфорт!

Здравейте майчета. При нас все някой е болен. Каката вече втори вирус изкара. Малката не се разболя, но от няколко дни мъжа ми е болен, от днес аз съм без глас. Нищо друго ми няма, само дето не мога да издам звук. Преди малко говорихме с лекарката ми, та тя ми изписа Хомеожен, Изопринозин, сироп Стодал, ако стане по-сериозно положението и Парацетамол. Но каза да НЕ КЪРМЯ малката, а ние сме изцяло на кърма, не е вкусвала адапте до сега. Отделно аз преди време четох, че чрез кърмата си предпазвам бебето да не се разболее и сега съм раздвоена.
Затова се обръщам към ЛЛЛ консултант за съвет. Макар, че си мисля, че зная какъв ще е отговора, иска ми се да чуя компетентно мнение по въпроса да кърмя или не, за да си се храним спокойно с бебчето.
Аз отдавна съм видяла, че моята лекарка не е много в час с кърменето, затова много не й обръщам внимание що се отнася до това, но искам да зная, че постъпвам правилно.

Mimes, много неприятно с тези болести! Разбирам колебанието ти дали да продължиш да кърмиш, или да спреш, както те е посъветвала лекарката. А тя обоснова ли се поради каква точно причина според нея е необходимо да спреш кърменето – за да не навредиш на бебето, докато си болна, за да не навредиш на себе си, или заради медикаментите, които ти е предписала?

Да се продължи кърменето по време на настинка или грип не отслабва организма на майката и не вреди на бебето, дори напротив – бебето продължава да получава полезните майчини антитела и да се храни с най-подходящата за него храна.

Що се отнася до лечението, което ти е назначила:
- За Изопринозин или за активната му съставка Inosine Pranobex (още познато като Inosiplex; Methisoprinol; Imunovir; Isoprinosin; Isoprinosine; Methysoprinol; Metisoprinol; NPT-10381; NPT 10381; NPT10381; Pranobex, Inosine) няма данни за действието му при кърмещи жени и потенциалните въздействия върху кърмачето. Според д-р Томас Хейл, съставител на най-често ползвания и най-подробния справочник за лекарства по време на бременност и кърмене обаче, въпреки че няма данни, според Micromedex лекарството е буквално нетоксично.Използва се и при лечение на бебета и деца, т.е. по пътя на логиката ако се ползва за лечение на бебета, и за тях е безопасно да приемат дадено лекарство, излъчената в пъти по-ниска концентрация на лекарството в кърмата ще е потенциално с още по-нисък риск.
-   Стодал и Хомеожен се дават и на бебета, така че едва ли биха навредили, ако майката ги приема, докато кърми.
-   Според e-lactancia (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма, създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia - Alicante, Испания), Парацетамолът е с ниво на риск 0 – безопасно.

Как мислиш – дали да не се консултираш отново с твоя личен лекар, да попиташ защо е препоръчал спиране на кърменето и ако е необходимо, да обсъдите отново дали медикаментите, които ти е предписал, са съвместими с кърменето? Thinking Все пак, лекарствата се изписват под лекарско наблюдение по време на бременност и кърмене, така че е по-удачно и лекарят да прецени потенциалните ползи и вреди от тях. Надявам се да успеете да постигнете съгласие и да продължиш да кърмиш, без притеснсения за това.

Пожелавам ви бързо оздравяване и възстановяване и дано малката да остане здравичка!

Искам да питам консултантите от ЛЛЛ няколко неща в тази връзка:
1. Педиатърката препоръча да не я храня на по-малки интервали от 2ч. и половина - иначе се смесвали старото и новото мляко, но тя понякога и на 1ас и половина иска да яде. Какво да правя?
2. Искам да й помогна да пръцка и ака по-лесно - ако почна да й давам еспумизан - ще помогне ли?
3. Давах Биогая, но първите дни не бях прочела, че тр да се държи в хладилник и го държах на стахна темп. Сега не смея да й го давам. Има ли проблем или да купя ново шишенце?
4. Мога ли да давам едновременно Колийф и еспумизан и евентуално биогая?
Благодаря предварително!!!

mary_48, кърмата е най-естествената храна за човешките бебета. Тя се усвоява почти изцяло от бебешкия организъм и то доста бързо – за по-малко от 90мин. Също така, стомахчето на бебето е съвсем малко и то не може да побира голямо количество, което да го засища за дълго време. Така че е съвсем нормално Калина да търси да суче час-час и половина, след като се е нахранила (някои бебета, както и възрастните, предпочитат да хапват по-малки порции, но по-начесто). На тази възраст бебетата растат интензивно и имат нужда да се хранят повече, за да наддават добре. Чудесно е, че си решила да продължаваш да я кърмиш - грамовете, които споменаваш, наистина не са много, но са съвсем нормални за наддаване на кърмено бебе. По-скоро не е необходимо да изчакваш да правите паузи от по 2,5-3 часа, дори напротив – щом тя ти дава сигнали, че е гладна, съвсем естествено и нормално е им откликнеш и просто да и дадеш да суче. Няма опасност са и навредиш или да я прехраниш, ако и даваш да суче всеки път, когато пожелае.

За подпомагане на изхождането, доста майки споделят, че помага нежен масаж на коремчето около пъпчето по посока на часовниковата стрелка и упражнение на крачетата „Каране на колело” (могат да се правят на всяка смяна на памперса). Приемът на разхлабващи храни от кърмачката понякога може и да няма ефект върху бебето, но някои майки споделят, че ако си хапнат нещо разхлабващо, това оказва влияние и на изхождането на детето. Добро решение в случая са повече храни, богати на влакнини - трици, овесени ядки, пълнозърнест хляб, също и разхлабващи зеленчуци и плодове (сини сливи - може и сушени, круши, тиква и др.) Друго, което би могла да опиташ, е да я „изхождаш” – да я държиш в скута си така, както се държи малко детенце, което чакаш да се изака/изпишка (надявам се, че ми разбра леко постното обяснение).

Както и сама си забелязала, някои капки против колики могат да предизвикват забавяне на изхожданията.

Инвазивните методи (сапунче, термометър, мушкато и т.н.) са доста агресивни и дори биха могли да навредят на бебчето. Даването на детето на овесена водичка, сокчета, разхлабващи храни и др. в твърде ранна възраст, преди бебето да показва признаци, че е готово за захранване - което обичайно се случва около шестия месец, също може да носи негативи (а овесът съдържа глутен и твърде ранното му даване крие риск от цьолиакия).

По въпроси 3 и 4 може би е по-удачно да се консултираш с лекар или фармацевт. Wink

Ако имаш и други въпроси – насреща сме.

# 422
  • София
Честити месечинки на всички дечковци  Heart Eyes ДА растат здрави и щастливи!

Иначе за 3-те деца - аз не се оплаквам  Mr. Green Зор е понякога, ама е веселба  Heart Eyes Живи и здрави да са ни на всички дечицата !

# 423
Хайде и аз да се оплача Sad

Показателите за калций и фосфор били леко завишени, но това можело да се дължи и дългото вземане на кръв вчера #Cussing out и сега трябва пак да му вземат кръв, този път от петата да потвърдят резултатите. Ами вчера къде спаха, че не му взеха от петата #2gunfire, да ми мъчат детето  Cry

# 424
Уф, Галче, миличкото детенце. Аз като знам на Ванко като му взимаха кръв от пръстчето какъв рев беше - ужас, той реве, аз го държа, а ми идва да ревна повече и от него... Sad Дано поне изследванията са добри.
На мамчетата с 3 деца - шапка ви свалям, вие сте героини, наистина. Моя мил съпруг непрекъснато повтаря, че следващия път ще са близнаци, просто е убеден, че да видим Simple Smile
Ние днес бяхме на дъълга разходка, малкия спа през цялото време, и сега продължава да спинка. Много са ми чудни някои хора обаче - когото срещнехме, всеки с мнение как съм го облякла - един вика - много облечен, друг вика - много гол  Shocked Пък той си беше нормално облечен човека Simple Smile

# 425
Честито на всички бебчета които празнуват днес своите месечинки! И на техните майчета разбира се!  bouquet
renka86, това което го описваше вчера за твоето Мише, днес Яна е така. Ето сега например яла е в 15.00-15.30 и още спи.  Crazy
А за трудностите покрай трите деца аз не се оплаквам, напротив много ми е хубаво, даже искам още деца  Mr. Green
Галче  Hug дано утре всичко мине нормално и не мъчат вече детенцето.

# 426
Amorelove, благодаря за отговора   bouquet

Още утре ще взема витамините, а щом и вит. С е позволен, ще си позволя и от него да взимам, защото в момента съм настинала и имам нужда от подсилване.

А относно посиняването - в моментите, в които стиска силно всъщност не суче, за да се храни. Обикновено това се случва след като е приключил с храненето и започва така да се мята върху гърдата и силно да хапе. Прави го сякаш на игра, защото е придружено от закачлива усмивка и сумтящи звуци. Понякога просто захапва и стои така половин минута примерно и само се оглежда дяволито, след което пуска гърдата и пак се "нахвърля.
Започнах, като видя, че предприема подобни действия, да набутвам по- голяма част от ареолата и дискомфорт вече няма. Явно е било от плиткото захапване.
Иначе по време на сукане, когато се храни, захапва нормално и нямам никакви оплаквания.

Ако позволиш, бих искала да задам още един въпрос - колко броя хранения е нормално да има бебе на около двумесечна възраст? При нас единственото, което се промени е, че вече не яде в 23-24 часа - а след като го накърмя към 20-21 ч., се събужда чак към 1-2-3 сутринта. През останалото време продължава да иска да суче на около 2 ч - 2 часа и половина, като вечер често и на по - кратки интервали. Т.е. ние продължаваме да имаме около 10 броя хранения за денонощие.
Знам, че бебетата не трябва да се сравняват, но разни майки - съкварталки споделят, че на тази възраст техните бебета са имали по 6-7 хранения за денонощие и паузи от по 3 часа минимум, а някои дори и не са се будили през цялата нощ.
Далеч съм от мисълта да налагам някакви режими, сигурна съм, че Андрей най - добре знае кога и по колко му се хапва и когато реши, ще разреди храненията. Просто ми е чудно дали е нормално да се храним по толкова пъти на денонощие?

Благодаря предварително   bouquet

# 427
  • София
Здравейте момичета Simple Smile

Честити месечинки на всички бебчовци Simple Smile Нека да растат здрави и щастливи.  bouquet

Имам въпрос към ЛЛЛ консултант.
Моето бебе-Адриан доста често се задавя докато го кърмя. Мисля, че причината е, че имам много кърма. Може ли да ми кажете какво да правя в такива случай-когато се задави? Бях чела, че препоръчвате да се обърне бебето, но не разбрах как точно да стане това и дали при всяко задавяне да го обръщам?
Имам и още един въпрос. Неонатологът в болницата ми каза, че мога да пия по една чаша бяло вино. А рибата е забранена т.к. съдържа протеин, който може да причини алергия. Вие какво мислите за това?

Благодаря предварително!

# 428
 Hug Имам ток !Нищо не плащахме само дето троших нерви два дена!Пък при мама е добре  ама май качих поне кило от вкусотии Mr. Green Отиваме на разходка
Варна среща между 11 и 30 и 12 ч на ФК който до йде, дойде който не дойде изпуска купона    Wink Wink

# 429
  • varna
Здравейте,мами!
Последна от нашето семейство и аз успях да се разболея.Адски ме боли гърлото,кашля и се чувствам отпаднала!Пия хомеопатични,но май няма резултат,страх ме е дане стигна до антибиотик.И по този повод искам да попитам ЛЛЛ
Има ли антибиотик,който да може да се пие по време на кърмене и който най-малко да се отделя с кърмата?Ако имам температура мога ли да пия парацетамол,аналгин и да кърмя?Вирусна или бактериална инфекция може ли да се предаде по време на кърмене,в смисъл мога ли да кърмя спокойно докато съм болна?

# 430
  • София
Здравейте мацки  Hug

Днеска времето е разкош  Party След малко храняВики и излизаме на слънчице. Пожелавам и на вас днеска приятно припичане на слънце  Hug

Кокетка, ще ми е интересен отговора на ЛЛЛ. Вики пък е точно обратното. Презд деня яде на 2-3-4 часа, а от седмица насам вечер яде към 22.30-23.00 и промрънква едва в 6.00. До сега не се е будила през ноща, но когато започне да сумти и промрънква веднага получаваше цица и заспиваше пак блажено. От една седмица спи като пън  Crazy И в 6.00 започва да сумти чак. Дали пък не е дълга тая нощна пауза  newsm78. Както се сещаш обаче, аз нямам сили да си навивам аларми за д аставам да и давам да яде през ноща при положение че не търси сама  newsm78. Събират ни се максимум 8 хранения на ден.

Галче, много кофти за детенце, но споко...те мъниците са по силни и издръжливи понякога от нас  Peace

Вики е започнала много да се смее. Когато се е наяла и наспала постоянно намира на кой и на какво да се смее. На лампата и е любимо  Mr. Green. Слагате ли бебчетата по коремче замалко. Как върви при вас със задържането на главичката. Забелязвам, че Вики я държи доста време изправена като е по корем....дори по принцип доста добре я държи, само дето не помня дали трябваше да се слагат по коремче за по малко. Аз от няколко дни я слагам за повечко време и бих казала, че и е доста забавно.
Вчера бяхме на чиста молитва. И това мина и сега следващият предстоящ празник ни е в събота. Пет години от сватбата ни  Heart Eyes Ще разпределим децата по баби и ще излезнем някъде да хапнем и да гледаме "Шменти капели"  Mr. Green. Не съм излизала без деца вечерно време от два месеца.....направо ме тресе еуфорията  smile3508

# 431
  • София
Кокетка, нашите мъже явно се са близко по развитието си  Mr. Green, Влади също така се храни - аз очаквах да разреди, а той се храни на 2 часа когато е буден, е има пауза от 4-5 часа, но това зависи кога му е най-сладко за спи и обикновено съвпада с дълга разходка. Иначе нощем си се буди към 2 и към 5.30 отново.

Днес си поръчах слинг-шал и нямам търпение да го изпробваме.

# 432
Мишчицата, още като ни изписаха, педиатърката каза да го слагам за малко по коремче преди хранене - спомагало за намаляване на коликите  newsm78
Иначе сега ортопеда каза да го слагам по няколко пъти на ден по коремче и да го държа докато не се умори или пък не започне да протестира.
Честно казано тая поза хич не му е приятна, иначе вече си държи главичката изправена когато е гушнат с лице към мен.

На Мама Мишето, съдейки и по поста на Мишчицата, явно всички деца са различни.
На мен също ми се иска вече по - рядко да се кърмим, не за друго, ами заради разходките. Най - мразя като ревне и иска да суче докато се бутаме с количката. Това означава, че трябва в рамките на няколко минути да съм намерила къде да седнем и да съм дала гърда, иначе става страшно.
От друга страна майка ми пък само ми намила на главата, че трябвало да съм му създавала режим, иначе щял да иска да суче безразборно до първи клас. Не че я слушам, но все пак ми се иска да имам отговор от компетентни по въпросите лица  Mr. Green

Ние имаме стафилококи в носа и те са виновни за хремата. От днес започвам да мажа с един антибиотичен крем в носа. Как ще се оправяме, не знам.

Момичета, я кажете - правите ли масажчета, гимнастики?? Ние правим само кратък масаж веднъж дневно, но все ми се струва, че може и повече.

И да питам мъжките забелващи мами, понеже се чудя дали се справям добре - като забелвате пишлето, дърпате ли надолу, след като се покаже главичката? Аз много много не смея да дърпам, все имам чувството, че ще го заболи и само измивам това, което се показва. Уж било мъжка работа това, обаче нашият татко категорично отказва да присъства на такива варварски сцени  Mr. Green

Хайде до скоро, отиваме до аптеката и после по разходки  Hug Хубав ден  Hug

# 433
Здравейте мами...
И на мен ми е интересен отговора за храненията, защото при нас са си все толкова: 8, ни повече, ни по-малко. Нощем прави по-дълга пауза след храненето към 2:30, та ставаме към 6:30, даже към 7 понякога. Иначе е поспалана като майка си: до обяд си се гушкаме и си спим, естествено се храним към 9, ама после пак му лягаме... Следобед не обича много да спи, това са ни часовете за игри и забава: пея песни, танцуваме, правим гимнастики и масажи, ама не точно като по книга, ами просто се забавлявам с нея и я раздвижвам. Вечер хич не спи след яденето в 6, кокори се до откат, към 23:30 чак като я нахраня и почна да я приспивам, мирясва Simple Smile Иначе преди това си иска внимание и развлечение.
Иначе вече ми се усмихва съвсем осъзнато, усмихва ми се в отговор, онзи ден й подариха едно плюшено слънчице на него му се хили в несвяст направо. Вече издава някакви по-координирани звуци. Иначе и при нас главичката си я държи изправена, като я гушна с лице към мен. За стоенето по корем, тя в мен най-много така обича да стои, та прекарва по час-два на ден в поза костенурка Simple Smile
Здравче, аз със слинга направо се родих, много ми е удобно, а и на шуши така й е много добре...
Оправих си тези дни документите с третия болничен и се ядосвам, че само се чудят каква глупост да измислят, за да има бумащина...
Иначе продължавам да слабея прогресивно, за което се радвам, макар че на моменти се тревожа: вече 20кг съм свалила (а за бременността качих 13). Не че не ми бяха излишни тези килограми, но си е малко стряскащо. Мъжът ми вика, че съм останала само очи и цици  Joy
Хайде оставям ви сега, че шушка почна да скучае и ме чака да почна да я забавлявам. До скоро!

# 434
Koketka_majoretka азмисля че още е рано да се показва главичката,на пишлето,така както ми показа лекарката беше съвсем леко дърпане и аз леко дърпам и плискал с водичка Wink
И да ви се оплача днес какво приятно преживяване имах със социалните-подавам си деклерацията за детските,служителката ме поглежда многооо умно и казва:
-ама ТИ 3 деца ли имаш,как ще ги гледаш или като циганките-само от помощи ще живеете Shocked Shocked Shocked
След като се поокопитих и аз като я започнах-казах и че ще я съдя за обида Mr. Green,май мястото и не е там,ей цял следобяд беснея #Cussing out
лека векер и спящи мъници Hug

Общи условия

Активация на акаунт