Отговори
# 615
Q-T, Андрей е същият от една седмица. Аз го отдавам на това, че се превъзбужда от играта във ваната. Купих му един гумен зоопарк и той много се забавлява да ги гледа, да ги бута, абе голяма радост му е, но всяка радост в големи дози, при бебетата води до изнервяне.
И аз като теб едва сварвам да му сложа пелената и го гушкам.
Нооооо вчера имах един биберон - залъгалка под ръка и още щом го сложих на повивалника, му го бутнах в устата. Пак хленчеше, но успях да му сложа пелената, да му намажа дупето, едно бързо масажче, че и да го облека. Очички и ушички чистих след като го накърмих, защото положението беше станало страшно.
Пробвай, ако Маленка обича биби, може да помогне или поне да направи положението по - търпимо и да успееш да свършваш всичко по тоалета й  Hug

Завиждам ти за голямата пауза  Mr. Green Андрей беше започнал да прави една 4-5-6 часова пауза, но не знам какво му стана тия дни - денонощно иска да суче на два часа, а нощно време уж го взимам полузаспал, бутам цицата, суче насън, но щом приключи със сукането, се буди и започва да ми гука. Следва един час гушкане и приспиване, съответно се разсънвам добре и после до следващото му кърмене имам 15-на минутки сън  ooooh! На всичкото отгоре отказва да си спи в креватчето и се принудихме да го вземем при нас, но аз хич не съм привърженик на това. Да не говорим, че нито успявам да спя по - добре, нито нищо. През цялото време внимавам да не го бутна или затисна или пък мъжът ми, не че не бях подсигурила бебето, но все пак...
Дано е някакъв период и скоро да отмине  ooooh!

# 616
iv.elina,valerie благодаря за отговорите  ще потърся на тавана някой термос Laughingа иначе ще слагам в термо кутията и би трябвало да изкараме поне едно ядене.
Eniq ще чакам и аз отговора на консултантите.Ние сме почти на същия хал и се обвинявам,че не съм била достатъчно упорита за да махна добавката.И на всичкото от горе почна вечер да прави по-големи паузи и се притеснявам,че ще ми намалее съвсем кърмата.И да попитам само консултантите на ЛЛЛ ако целя увеличаване на кърмата как трябва да цедя ако бебето изсуква всичко?Един час след хранене или веднага след хранене?
За памперсите ние сме на белия памперс,пробвахме и зеления.Ми какво да кажа  newsm78слава богу няма подсичания и зачервявания иначе си пропускат понякога особено ако пълнежа е повече Joy

# 617
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=614702.msg20114040#msg20114040
към ЛЛЛ
Шаманката и Аморелов, безкрайни благодарности за отзивчивостта ви и полезните съвети. Благодарение на вас от известно време кърмя без болка в дясната гърда и направо се родих.  Grinning Не знам кое от всички неща помогна, защото прилагах много, но важното е, че няма болка. Party
Сега искам да ви попитам нещо друго. Малена почна да прави паузи от по 6-7 часа през нощта. Аз също спя с нея и не се събуждам, за да се изцедя. но гърдите ми се препълват и стават на буци. След като беба суче, буците изчезват, но се притеснявам да не стане пак някоя беля. Имате ли някакви съвети? Благодаря
  Hug Hug

Q-T, много се радвам, че кърменето вече е безболезнено за теб! Пожелавам ти то да бъде един приятен и незабравим за двете ви с Малена период.

За притеснението ти за изпражненията на бебето - напълно е възможно това да няма нищо общо с консумираната от теб храна. Добре е, че ще се консултираш с гастроентереолог, за да се изясни какво може да го причинява. Надявам се да не е нещо сериозно и премине бързо, пиши как е минал прегледът.

Доста майки биха ти завидели за спокойно спящото бебе. Grinning Ако прецениш, може и да я оставиш да си спинка (което е чудесно и е съвсем нормално за нейната възраст) – тогава може да изцеждаш (но съвсем мъничко, колкото да облекчиш). Щом усетиш дискомфорт, а не искаш да я будиш – може да е удачно за теб да изцедиш на ръка, или под душа, а ако е доста препълнена гърдата – компрес от зеле би помогнал (охладено зелево листо, на което са махнати дебелите жили, намачкано или надупчено – с него се обвива гърдата, но без ареолате и зърното).
А ако прецениш, би могла да предлагаш на Малена да посуче малко в полусън по някое време на нощта – както си забелязала, това веднага действа и буците изчезват.

Би могла да избереш по кой кой вариант да подходиш в зависимост от това, за вас двете кой е по-лесен, удобен и ефективен (така че евентуално може да опиташ и да прецениш). Важното е да не се препълват твърде много гърдите и да не се притискат, за да не се получи запушване.

Това нощно препълване е само временно, докато се нагоди организмът на майката; обичайно и то отшумява. Wink

И вече с гордост и доволство мога да кажа: кърменето е приятно! Най-сетне след всички перипетии вече го очаквам с удоволствие този момент, а не със страх и болка. Благодаря на консултантките от ЛЛЛ, на Q-T, Мишчица, Кокетка, Дана, Тара, без вас момичета щеше да ми е много, много трудно да продължа, камо ли да се похваля с успех!

Jaded, чудесно е това, което пишеш, много ме усмихна! Пожелавам и на другите кърмещи майки да усетят такива емоции и да могат да споделят, че кърменето за тях е приятно изживяване!     bouquet

# 618
Ето че дойде краят на месеца и е време за обновяване на информацията. Grinning
Пускам отделен пост, за да ви запозная с предстоящите събития, организирани с подкрепата на Ла Лече Лига. Ако имате желание и възможност, заповядайте на ЛЛЛ безплатни лекции за кърмене и захранване и на кърмачески срещи и бебешки кафета за бъдещи и настоящи майки. Програмата за месец ноември по градове можете да видите на сайта на ЛЛЛ. И отново да ви напомня - ако имате въпроси – може да пишете освен тук, също и в подфорума за консултации с Ла Лече Лига, или да се обадите на националния телефон на ЛЛЛ - 0888 555 385.
Hug

# 619
Накрая и аз да успея да пиша  Simple Smile

Ще се побъркам покрай моите двамата, баткото все на някъде ме дърпа и иска нещо, а бебко май го боли коремче и доста си поплаква  ooooh! Добре, че майка ми е тук за един месец на помощ, иначе щеше да настане вкъщи пълна лудница и кочина  Rolling Eyes

Евита, недей така за второто дете  Simple Smile. Себастиан беше ужасно ревлив до третия месец, събираха му се само по 4/5 часа на ден сън (обикновено в количката), другото кратки дрямки за по 5 минути  #Crazy И останалото време рев...Бях страшно недоспала, привиждаха ми се сенки и чувах шумове  Simple Smile Бебе Константин няма нищо общо с батко си, спинка си почти по цял ден, има си и
лоши дни с малко рев заради газове, но няма сравнение. За щастие, всяко бебе е за себе си  Simple Smile

Капките ЛЕФАКСИН и САБ Симплекс съм ги използвала и двете, и при двамата ми сина Саб Симплекс помагаха доста. При големия ги използвах в комбинация, получи ужасен запек 20 дни  Shocked Тук се продават и свещички от копър против газове, добре действат.

Q T, и моето бебе плаче след баня неутешимо, веднага щом го извадя от водата. Затова още не съм правила масаж след къпане.

# 620
  • Асеновград
Здравейте момичета , ние сме добре , по цял ден сме на разходка , и на малката Габи и се отразява супер. Peace
Имам въпрос към кърмещите мама.Как се храните и дали напълнявате?
Аз направо се отчайвам, Cry качих доста кг. откакто се роди бебка.
Ужасно много ми се яде сладко, Cry направо ужас.Как да се справя с този вълчи апетит.

# 621
Здравейте момичета Simple Smile
Аз отдавна не съм писала, но ви чета редовно. Ние сме добре леко стресирани според мен, но след преживяното няма как. Тази седмица в блока при нас и на нашия етаж стана пожар. Ужас много се стрестнах, защото мъжът ми само изпищя грабвай детето и бягай, а ние сме на десетия етаж при което аз само го завих в едно одеало и хукнах като попарене. Забравих да му взема храната (АМ) и то милото така рева от глад а на мен от стреса ми спря кърмата за малко. само се молих да пуснат мъжа ми да влезе да вземе малко храна. Но след като загасиха пожара той издебна момент и влезе в сградата през паркинга и се качи да му направи. Голяма съм идиотка да забравя храня за детето ужас още се обвинявам но....... вече всичко е наред. Оплаках ви се Simple Smile
Лек ден на всички Simple Smile

# 622
  • София
Имам въпрос към кърмещите мама.Как се храните и дали напълнявате?
Аз направо се отчайвам, Cry качих доста кг. откакто се роди бебка.
Ужасно много ми се яде сладко, Cry направо ужас.Как да се справя с този вълчи апетит.
И на мен така, ужасно съм се разяла, по 6пъти на ден се храня в количества, които никога до сега не съм  Embarassed ... хапва ми се страшно много сладко и постоянно хрупам някакви бисквитки, не знам как не съм станала слон още, но успявам да си стоя на килограмите, на които ме изписаха от болницата. Първата седмица вкъщи от стреса свалих 2, сега съм си ги върнала и се моля с тях да си остана.
Аз качих 4.5кг през бременността и след раждането бях по-слаба от колкото преди , но май с кърменето ще се дебелее при мен. Cry Cry Cry
Кърмещите майки, по колко вода пиете, аз май ги докарвам до към 3 л. на ден?!

# 623
 ooooh!Точно тази вечер си гледах дебелите целулитни бедра и ми се пререва.Въпреки че не сме изцяло на кърма си хапвам като изтървана преди да родя не кусвах сладко,ама много рядко а сега EmbarassedНаправо ми се плаче като се видя на какво приличам,само 8 кг.но всичко от кръста надолу.Трябва да се взема в ръце,но не съм нито по гладуването,нито по спорта и са ми слаби и ангелите.За обличане да не говорим.Стават ми само бременните дънки #2gunfire

# 624
 Embarassed Rolling Eyes и аз съм с вълчи апетит особено за сладко Confused/преди малко хапнах сладолед и някак естествено се преместих върху кестените и ги подпуках Качих 1 кг., а се надявах да свалям. Моля ви, ако някой открие начин да регулира апетита си да алармира своевременно. Не мога да спортувам преди да сваля няколко кг.
Разхождаме се всеки ден активно , кърмя я навън и се моля за още хубаво време.
val_to Ужасно #Crazy, дано вече си се успокоила Praynig
Q-TМаги също плаче ужасно след баня, но си знам, че не е нещо странно защото и Монко правеше така. /по-лесно е с второто дете/
ТараБраво на теб! Какво учиш?
И ние имаме слинг-шал 4,5м., супер удобен е, няма нищо общо с късия слинг. ще го снимам , моля се в събота да има слънце и да отидем по пъстрите пътечки във Витоша. Wink
Някой учи/учил ли е магистратура в НБУ?

# 625
 Q-T, поздрави и от нас  Hug
и при нас полложението с банята е идентично - голям кеф във водата, а после - кошмар абсолютен. просто се примирих, че е такова положението и така...
пък за продължителните паузи - аз много се шокирах първия път като се случи; и с ЛЛЛ се консултирах; в крайна сметка какво се случва - като се получи някаква такава нощна пауза, аз по навик и от някакво притеснение, постоянно се събуждам и се чудя дали да я будя, в крайна сметка, не я събуждам; на следващия ден се чудя дали не съм сгрешила; като дойде следващата нощ - ни помен от каквото и да е спане Simple Smile тотален реванш Simple Smile в крайна сметка, it is what it is и така... аз в последно време така си живея и ми е много добре  Hug

днес сутринта нашия татко спонтанно заяви, че ще ходим в Икеа /това си е поне 1 час в едната посока/. много хубава черта на моя мъж е, че и той обича да се разхожда по магазините /хубава черта, защото не се налага да се караме по този повод/ - въпреки, че твърди, че аз съм била невероятно добра, когато ставало дума за пазаруване /не че не е истина  Embarassed/. та, аз никаква готовност нямах, ни кърма имах изцедена, нито съм си мислила за такава голяма разходка;
и отидохме. представете си какво зяпане, гледане и оглеждане направи Сара - много впечатления насъбра; на отиване пихме по едно бързо кафе в мак доналдс, а там беше толкова претъпкано, че не е истина. а Сара така  се шокира и потресе от толкова народ, че както аха и да плаче и извъднъж замлъкна, звук не се чу, ама очите и на 100 посоки шареха Simple Smile
сега си представете картинката с превъзбуденото бебе у нас  Heart Eyes готино си е Simple Smile

пък за килограмите -
като се върнах от раждането се измерих с 1 кг по-малко, отколкото преди да родя  Rolling Eyes много се потресох. вероятно е било заради препълнените гърди.
след 3-4 седмици, вече бях 13 кг по-малко и честно казано, повече не съм се теглила /това е 7 повече от преди да забременея/.
доста от дрехите ми стоят много 'странно', но пък си ходя с едни дънки, които по принцип си носех много преди, че и до 3-4 месец бременна ги размотавах.
ама аз съм си истинско теле и това с ограничаването на храната не ми е основен приоритет   chef
а за сладкото - моя мъж с това се занимава - в хлебопроизводството - и всеки ден си искам разни сладки пасти и подобни и си ги хапвам с огромен кеф като си пия кафенцето  newsm56

пък да си призная, от ден-два просто ме мързи - смисъл - толкова съм екзалтирана и уморена, че стресът го усещам като мързел  #Crazy много особено усещане Simple Smile

# 626
ИМАМ ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ

започвам съвсем отначало:с алекс се дохранваме още от първия ден тъй като кърмата ми слезе трудно.реших един ден цял ден да го държа на гърда,колкото и да неискаше понеже все спеше.на вечерта усетих че кърмата ми дойде и даж егърдите ми се напрегнаха и се зарадвах.всичко вървеше добре докато вечерта вече ме беше изсукал и нямах кърма отново намаля,а и така стана че бях доста разстроена поради заминаването на мъжа ми,може би и това да ми е повлияло.след това пак усетих прииждане и отново на втория ден от изписването алекс постоянно плачеше,беше гладен и все ми беше на гърдите.докторката тогава дойде на посещение и каза че нямам достатъчно кърма като гледа детето и гърдите ми пипна и каза да се дохранваме,но задължително да го слагам преди това по 5,10 мин на едната и на другата гърда.след това бебчо беше вече по-спокоен.на вечерта отново ми се напрегнаха гърдите и се напълниха и пак реших че няма да дохранвам,докато на другия ден пак същата работа.реших да се изпомпвам,но ми се развали ел.помпа и докато намеря другата на авент която имах се мина време.пиех чай,ядех жито и усещах че отвреме на време доста се напълвах,но беше на моменти.иначе като дойдеше време за хранене гърдите ми текваха и даже доста си течеха и през останалото време,а ако решавах да дам само кърма все си беше гладен и трябваше да дохранвам.когато започнахме да излизаме,започнах навън да давам само АМ за по-лесно и нямах възможност все да се прибирам,но след това си давах преди хранене,даже много пъти и когато е бил неспокоен давах гърда.усещах как все повече ми намалява.когато намерих и другата помпа едва изцеждах от нея.първоначално по 60мл което беше добре,но това беше 2,3 пъти не повече.след това по 20мл.сега през деня изобщо не давам защото си мисля че са някакви капчици само,защото алекс започва да се дразни като му дам иска да си тече силно.презноща го взимам при мен по някое време и тогава цока от мен и чувам че когато слезе кърмата започва да преглъща доста звучно,чак да се задави,което ме навежда на мисълта че тече на силна струя и че има,но и това трае малко,но все пак има.лявата ми гърда още с баткото ми беше поотпушена,в смисъл повече течеше и зърното му беше по-оформено и удобно докато другата гърда е тегава работа и следователно сега едната е по-голяма Confused

преди малко както си стоях на компа и като станах видях едно голямо петно на нощтницата ми от гърдата,лявата и се учудих,защотъо не бях текла така от доста време.даже имаше период в който усещах как ми слиза кърмата по каналчетата,една лека болка изпитвах,както беше и при баткото.а сега нищо,но се учудих и изненадах защото си е голямо петното.

имам ли някакъв шанс да си увелича кърмата,та ако трябва и някакви хапч1ета да пия,искам да направя един последен опит.все си мислех че след първоначалния ми опит ще се опитам да кърмя повече(баткото успях да го кърмя 3 месеца,понеже от стрес ми намаля изведнъж.детето имаше темп цяла нощт,док неискаше да дойде да го прегледа и на другия ден от цялото притеснения нямах изобщо кърма и така....сега си мислех че ситуацията ще е по-различна и ще съумея да имам кърма като се поуча от грешките си с първия,но сега даже е по-зле.искам да знам още веднъж че съм опитала да направя всичко възможно,за да не се обвинявам след това че съм занемарила и последния си шанс дето се казва.ако започна пак да пия чая и да ям жито,ако има и други неща които мога да пия.бях чувала и за фолиева киселина също че действала,само кажете всичко ще бннаправя Praynig Praynig Praynig

благодаря ви и извинете за дългия пост Embarassed Embarassed

Eniq, съжалявам, че си преминала през неприятна ситуация при кърменето на баткото и сега отново изпитваш затруднения. Чудесно е, че имаш желание да опиташ да подобриш положението – Алекс е все още малък, с повече упорство и търпение бихте могли да постигнете доста (а целта си заслужава, нали)? Wink

От споделеното от теб оставам с впечатление, че Алекс има желание да суче и го прави с охота, когато имаш повече кърма, струята е по-силна, а той е по-сънен. Това е добра отправна точка, от която можем да се възползваме. Доколкото разбирам, вече му даваш да суче само нощем. Това е крайно недостатъчно за поддържане на лактацията. Как мислиш - дали като първа стъпка да не започнеш да му предлагаш и през деня, когато е сънен – за приспиване и/или на събуждане? Thinking За да му помогнеш още повече, може да му създадеш обстановка като през нощта – да опиташ да постигнеш подобна светлина, звуци, температура и т.н. Постепенно, да пробваш да му предлагаш по-често – не само, когато е сънен.

Друго, което много майки споделят, че помага, е кърменето кожа-до-кожа – да го съблечеш голичък до кръста, ти също, да го гушнеш и така да засуче (за да не ви е студено, може да облечеш една по-широка дреха, и да пъхнеш Алекс вътре в нея и да се гушкате така, под тази дреха, а може и отгоре да си наметнете топла завивка).

Някои храни (жито, овесени ядки, лук, сурови ядки и т.н.), безалохолна бира, лактогонни чайове - биха да могли някакво влияние, хомеопатията – също (но само лично назначена от специалист, защото при неправилна дозировка и схема би могла да има дори обратен ефект), но най-мощният стимулант за лактацията е честото кърмене/цедене, включително и нощем. При липса на стимулация на гърдата, всички други мерки, взети накуп, не биха имали резултат. Затова, е много важно да поставяш Алекс колкото може по-често на гърдата и да цедиш, когато имаш възможност. Необходимо е да проявяваш постоянство в това, тъй като организмът произвежда кърма като отговор на стимулацията – т.е., ако няколко дни няма добра стимулация, това ще се се отрази в посока намаляване на кърмата. Чудесно е, че кърмиш нощем – може да продължаваш да го правиш, защото именно през нощта нивата на хормона пролактин (който е отговорен за образуването на кърмата), е най-високо.

Времето доста захладня, вероятно по-голяма част от деня сте си в къщи. Можеш да опиташ да направиш следното – да прекарвате почти цялото време заедно в леглото, да се гушкате, повече кожа-до-кожа, за която писах по-горе. Това, освен че е безкрайно приятно, е изключително благоприятно и за лактацията на майката, и за желанието и склонността на бебето да суче. Дори и да не иска да суче всеки път, да бъде близо да гърдите ти, да усеща допира на кожата ти, аромата на млякото, топлината ти. Доста майки споделят, че това отделено време си е заслужавало – още след 1-2 денонощия интензивно гушкане и предлагане на гърда за кърмене, са забелязвали видими резултати. Не е необходимо да изчакваш да заплаче от глад – предлагай му гърда още при първите признаци, а дори и да не е гладен. Може да ти се струва, че през тези няколко дни ти е постоянно на гърдите, но това това вероятно няма да продължи дълго, а само докато постепенно се нормализират нещата. Важното е Алекс да свикне с гърдите ти, да започне да изсуква повече мляко и постепенно да започнете да намалявате добавката. Чаша вода (чай, сок) или топла напитка, докато кърмиш, приятна музика, могат да ти създадат допълнителен комфорт. При вас може да помогне и да се изцеждаш леко преди кърмене - да капнеш няколко капки кърма на устничките му (и по зърната ти също да има капчици мляко за допълнителен аромат, който да събужда интереса му към гърдата).

Алекс може би е свикнал с по-лесния и различен като начин на засукване биберон и от гърдата (на която трябва да положи повече усилия), не иска да суче, когато струята е по-слаба. Вероятно тази статия може да ти е полезна – в нея има идеи как се дава от шишето така, че бебето да полага усилие при сукането от биберона и да изпива сАмо колкото му е нужно. Предлагаш ли и нещо друго (чай, вода, залъгалка)? Би могла да пробваш да ги поограничиш (поне докато се нормализират нещата). А дали ако опиташ, поне за известно време, да го храниш по друг начин, а не с шише, няма да е по-лесно да се върне на гърдата? Thinking Ако мислиш, че си склонна да опиташ – пиши ми, да ти дам повече информация за хранене с лъжичка, чашка, спринцовка, пипета и т.н. (някои майки споделят, че така им е дори по-удобно, отколкото с шише).

Количеството на изцедената кърма не е показател за това колко кърма има в действителност в гърдите (ефективно сучещо бебе може да изсуче повече и от най-добрата помпа, а и при кърменето общуването с бебето допълнително стимулира отделянето на хормони, които го подпомагат). Щом целиш увеличаване на лактацията, е добре да продължаваш да цедиш. Можеш да опиташ да продължаваш да се изцеждаш още 4-5 мин, след като е спряло да тече – това цедене „на сухо” подава допълнително сигнал на тялото ти да произведе още кърма.

Друго, което също може да има положителен ефект и при вас, е компресията на гърдата, за която често пишем (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти), eто и видео. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане, тя поддържа притока на мляко, когато бебето започне да се унася на гърдата и така то получава не само повече мляко, но и мляко с по-високо съдържание на мазнини (т.нар. „задно мляко”). Как мислиш, дали би могла да опиташ следното – да кърмиш Алекс, като приложиш компресия, да го изчакаш добре да „изпразни” първата гърда, след това да му предложиш втората, ако все още е гладен – изцедената кърма, и едва тогава, ако все още не се е заситил – добавката от АМ? Ако усещаш, че той започва да суче повече, може постепенно да намаляваш добавката – примерно, по около 10гр. (като обръщаш внимание на пълните памперси и общия му тонус).

Понякога нещата изглеждат по-страшни, отколкото са в действителност и е възможно с малко реорганизация и повече търпение, упорство и постоянство, доста да се подобрят. Опитай се да се успокиш, да се въоръжиш с търпение и да повярваш в себе си и в Алекс– гушни го, отпусни се и се наслаждавай на прекрасната близост с него. Heart Eyes
Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас и ако имаш въпроси – не се колебай да пишеш.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=614702.msg20114586#msg20114586
И да попитам само консултантите на ЛЛЛ ако целя увеличаване на кърмата как трябва да цедя ако бебето изсуква всичко?Един час след хранене или веднага след хранене?

Galabinatankova, предполагам, че си прочела отговора ми към Eniq и може би си намерила нещо, което да е приложимо и при вас. Wink

За по-ефективно (а и вероятно по-приятно и за двама ви), би могла да предлагаш на бебето да суче по-често – дори и да не му е обичайният „час за хранене”.
Разбира се, цеденето е допълнителна стимулация за гърдите и също оказва влияние на лактацията. Ти едната, или и двете гърди предлагаш на кърмене? Ако суче само от едната – може да опиташ да предлагаш и втората (веднага, или след малко - примерно, след смяна на памперса - както си прецениш). Ако ти откаже втората, тогава може да я изцедиш и на следващото хранене първо нея да предложиш. Ако бебето изсуква и двете гърди, въпреки че мислиш, че всичко е свършило, може след кърменето да се опиташ да изцедиш (първо от първата предложена гърда, после и от втората). Дори и да ти се струва, че няма нищо, на практика гърдите не остават изцяло празни (още докато бебето суче, започва да се образува следваща порция мляко). Би могла след кърмене да цедиш, дори и да не тече повече мляко – да цедиш няколко минути „на сухо”.
Не зная на какви интервали кърмиш, но ако са по-големи от 2-3 часа, би могла или да зачестиш кърменето, или да вкараш цедене И между кърменията (а изцедената кърма да предлагаш след сукане). Т.е. – няма някакво строго правило кога точно да цедиш – по-важното е гърдите да получават честа и регулярна стимулация, докато се постигне желаното увеличаване на лактацията.

Успех ти пожелавам, пиши как сте!

# 627
  • Варна
Amorelove, много благодаря за бързия отговор! Hug  ще изцеждам по малко , за да има облекчение. Зелевите листа милсех, че са само за облекчаване на възпаление (ползвах ги като направих мастит), но ще ги имам предвид и сега.  Hug

Мацки, мерси за инфото за банята  Hug - явно не е само моята шушка, която не и харесва след баня. Вече сериозно почвах да си мисля, че правя нещо грешно. Кокетка, не се бях сетила за бибата. Ще я пробвам да видим дали ще има ефект. Hug

val_to, ужасно нещо сте преживели - важното е, че сте добре.

Тара, проспуснах да изкажа възхищение от това, че намираш време и сили и да учиш.  newsm20

Относно апетита за сладко - мами мен през бремеността не ми се е ядяло толкова.  Blush Сега ми се хапва всичко и особено сладко. А откакто трябва да съм на диета, ми се яде 100 пъти повече.  Embarassed И освен това ми се готви. Купила съм си няколко списания GoodFood и ме сърбят ръцете да опитам някои рецепти.  chef
Лека вечер на всички! Отивам да изключа сешоара, на който Малена така скорострелно заспива.  Grinning

# 628
Здравейте и от мен Simple Smile Тази вечер за първи път ни се случи това, което описвате с банята - по време на къпане - голям кеф, но после рева ужасно милото. До сега не съм го чувала да се дере така, даже и като има колики е по - поносимо положението.
Апетитът и при мен е завиден напоследък, особено пък за сладко направо умирам на моменти. За протокола - преди да забременея с месеци не кусвах сладко, просто не ми беше вкусно. Сега имам чувството, че мога само сладко да ям, по цял ден, друго не ми трябва. Килограмите - качих 20 през бременността, остават ми 7 - 8, което не е малко, но не е и толкова много Simple Smile

# 629

ДАННА  Hug Hug

val to  много добре те разбитам мила и при нас в нашия блок лятото имаше пожар в апартамента на кумовете ни на 6 етаж.вярно не беше на нашия етаж но много се стреснах тогава,защото един комшия срещнал моя мъж и му казал че апартамента на кумовете ни гори и веднага се прибира вкъщи и ми казва да звъня на кумата ми,а той на кума и аз направо изпаднах в ужас само като си помислих ако са вкъщи......оказа се че малко преди това са излезли,но някак не се успокоих веднага беше доста стресиращо,изобщо такива ситуации много ме стряскат.важното е че всичко е наред Hug

ами това е от нас,нещо с новото време сега неможем да се нагодим.струва ми се късно а то си е раничко.даже децата изкапах и успах рано,но според предишното време си е навреме...само дето алексчо нещщо доста ми се буди и незнам какво да го правя,не е акал днес и сигурно е затова ooooh!

сега ви оставям,че да вляза и аз до банята и да се паркирам в леглото,лека и мека Hug

Общи условия

Активация на акаунт