Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

  • 140 102
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
  • Русе
  • Мнения: 2 217
Момичета вчера направих содената питка по рецепта на tzarinaи се получи чудесна питка,много мекичка и вкусна!
tzarinaблагодарности за хубавата рецепта  bouquet  bouquet  bouquet

Благодарности и от мен,много хубава питка се получи!  bouquet

# 301
  • Мнения: 1 295
Момичета вчера направих содената питка по рецепта на tzarinaи се получи чудесна питка,много мекичка и вкусна!
tzarinaблагодарности за хубавата рецепта  bouquet  bouquet  bouquet
Благодарности и от мен,много хубава питка се получи!  bouquet
Момичета, много приятна коледна изненада са вашите комплименти към мен Hug
Много ме зарадвахте. И аз ви благодаря, за това, че сте се доверили на тази проста рецептичка Hug
Честито Рождество Христово и весели празници

# 302
  • Мнения: X
Здравейте момичета,
ще споделите ли от кои марки брашно и мая сте доволни?

Маята пък ми беше на някаква турска фирма,бухна ОК но пък малко ме обърква,че едно кубче е за 2 кг. брашно Rolling EyesВижда ми се на големина като другите,пък го дават за 2кг.
Още нещо,смятам да правя голяма питка от 2 кг. брашно за НГ.Да ме посъветвате,колко време се пече(ясно че и с клечка,ще се проверява),в колко голяма тава,пак ли толкова време втасва?


Аз ползвам всички разновидности на София мел-винаги дават отличен резултат.Освен тях ползвам и на Мелко и това от Била,което е пак на София мел.Друга марка не взимам да нямам после ядове.
За маята-ползвала си Юва.
Аз ползвам само нея.Да,така я дават-едно кубче за 2 кг. брашно,но аз я прилагам както е българската,т.е. с половин кубче замесвам от 500 до 700 гр. брашно.
Бре,огромна питка ще правиш с 2 кг. брашно,аз с толкова много не съм равила никога.
До килограм брашно да,но с две....внушителна ще да е! Peace
Втасването ще зависи от количеството мая,което трябва да е съобразено спрямо брашното.
За 2 кг. брашно аз бих сложила 2 кубчета от Ювата или най-малко 1 и 1/2.
Моята тава е диаметър 28 см.,висока е и въреки това ще се озори на 2 кг. брашно.


Момичета,чудесни питки отново сте направили! Peace

Честита Коледа ни всички вас!  bouquet

# 303
  • Варна
  • Мнения: 1 575
Честито Рождество Христово момичета!
Питките ви изглеждат страхотно Heart Eyes
Еликсир тавата ми е 33.5см. диаметър на 11см височина,до сега не съм пекла нищо в нея,но на НГ,ще сме 6 възрастни+деца част,от които вече големки та смятам,че и дойде времето Grinning
Сега видях,че и моята мая е на Юва.
Дано да се получи питката,която съм планирала fingerscrossedАко е така,ще снимам.
Весело посрещане на НГ!

# 304
  • София
  • Мнения: 387
Здравейте, момичета и питкаджийки, както ме нарича мъжа ми. Чета редовно тази тема за питките, от тук съм се учила, месила съм доста питки и смея да кажа, че се справям добре. Сега обаче съм в Америка и тук с 300 зора успях да намеря мая, но суха мая, а в България винаги съм ползвала прясна мая-българската или турската. Никога не съм имала проблем с питките, а тук питката ми беше пълен провал. Кажете ми моля ви, тези от вас, които ползвате сухата мая, има ли някаква тънкост. Тук на опаковката пише, че се разтваря с топла вода и се слага една лъжичка захар. Направих всичко по указанията, купих си дори брашно, на което пише, че е най-доброто за хляб, но резултатът е плачевен, изобщо не ми втаса тестото и съответно не се опече като хората. Ако има някой от вас, който да живее в Америка нека ми препоръча някоя марка брашно, но някоя по-известна, че ние живеем в момента в едно много забутано място Шривпорт, Луизиана. Приемама всякакви преположения, съвети и информация. Весела Коледа на всички!

# 305
  • Мнения: 12 724
Ето последната ми пита с микс от семки е пълнежа, много нежно поръсих между блатовете  Peace


Еликсир, Лабрекс, благодаря за съвета, който ми дадохте за оформянето, на живо беше още по красива  Hug

Честита Коледа  Hug

# 306
  • Мнения: 721
Честита Коледа, желая на всички много здраве и щастие.
Ето я и нашата пита за Бъдни вечер от брашно, вода, олио и суха мая:





# 307
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЧЕСТИТОРОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
zllate,Реа , страхотни питки сте направили браво на вас  Hug  bouquet

Ето и моите  две еднакви за Коледа Hug
Страхотно тесто, много лесно за работа и много пухкаво.
За рецептата вижте ТУК




 

# 308
  • Мнения: 158
Нямам много опит в месенето,но тази седмица направих 3 питки и вече мога да се отчета Simple SmileЕдната питка беше "Болярска питка" на Биляна(стана мекичка и хубава,като тутманик и като за първи път май се получи добре,не успях обаче да я докарам толкова обемна(може би сложих повече брашно,нямам опит,но май това беше причината)
Втората ми питка беше за бъдни вечер,май обикновена содена питка с розмарин,но също стана хубава.
И третата ми питка която направих вчера истински ме впечатли и исках да я споделя с вас.
Ето и рецептата(от нета)

Памучна питка
(така си я записах,това ми бяха критерийте по които търсех в търсачката)

Необходими продукти

500 гр брашно
1 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
7 гр суха или 20 гр прясна мая
200 гр кисело мляко
120 мл пр. мляко
1 яйце
60 гр масло стайна температура
поръска/по желание/

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разстварят в хладко прясно мляко и се оставя 10 минути на топло да втаса.
Пресейте брашното и солта, добавете киселото мляко, маслото и маята.
Омесете меко тесто. Покрийте го и оставете да удвои обема си /около 1-1 1/2 часа/.
Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и разделете на 12 еднакви части,без да го месите.Оформете на питки, намажете ги с разтопено масло и ги поставете върху намазнена тава,покрити с влажна кърпа.Оставете да втасат  около час.
Намажете  питките с разбития с 1 с.л. прясно мляко жълтък.Оформете в тавичка.
Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност.
Втасването отнема много време,но вкуса е невероятен и става много мекичка и вкусна(и още е мека и вкусна).А самата смес докъто я месих ухаеше страхотно и мисля,че си заслужава да с е направи.

# 309
  • Мнения: 112
Честита Коледа! Щастливи дни на всички пожелавам!
Моята Коледна питка- Питка с майонеза от Нанита - страхотна стана  bouquet

# 310
  • Мнения: 1 295
Реа, zllate, ЗИЧЕ, lu4a, всяка от вас е сътворила по своему различна и изкушаваща красота. Гледайки вашите питки се сетих какво често казваше баба, прегърбена над старата копаня, в която месеше - ,,и, запомни, чедо, че никой не е по-голям от хляба,,.
Весели празници на всички от мен Hug Hug Hug

# 311
  • Мнения: X
Реа, zllate, ЗИЧЕ, lu4a, всяка от вас е сътворила по своему различна и изкушаваща красота.
Комплименти и от мен за страхотните майсторки!  bouquet Crazy

И Честита Коледа,момичета! Hug
Да донесе в домовете ви здраве,късмет,обич и берекет! Peace

Аз ще покажа днес моите слоести хлебчета :

# 312
  • Мнения: 721
Благодаря Ви момичета, от вас  съм се учила. Дълго тайничко Ви четях и се възхищавах на уменията и красотите които творите, докато преди година най накрая се престраших и омесих първата си пита. И от тогава не минава празник у дома без домашно приготвена питка.Без вас сигурна съм, никога нямаше да се опитам. Благодаря ви за стимула, съветите и подкрепата. Невероятни сте   bouquet.

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 13:09 от zllate

# 313
  • Мнения: 112
zllate, подписвам се с две ръце под поста ти  bouquet    chefОт тук започнах и аз и сега на всеки празник ме чакат да замеся
Еликсир, пак с изкусяваща рецепта smile3525 smile3501

# 314
  • Мнения: 533
Ето и моята питка за Бъдни вечер.Не беше постна,сложих и мая и яйца,но в къщи не обичат Содената питка.Това ми е първата питка през живота и съм доволна как се получи,единственият недостатък беше,че малко и дойде солта.
 http://media.snimka.bg/9841/025937487.jpg?r=0                                                                                                               

Общи условия

Активация на акаунт