Финландия - 24 тема

• 180 563
  • 649
  •   1
Отговори
# 465
  • при Дядо Коледа
Здравей,Снежи,очевидно не сте в много добра ситуация,но аз не можах да разбера как така мъжа ти работи 8 часа,а му плащат за 4,не го приемай като упрек,просто според мен работодтелят му нещо се възползва или има нещо нередно.Казвам го защото ние минахме вече по този път,до болка ми е познато.Моя приятел също работеше в строителството,но докато работеше за българи или руснаци...все някакви такива врътки имаше...последния път работеше за финландец,също некоректен. Не казвам разбира се,че всички са некоректни,просто явно така се случи при нас.Е,той не издържа и последва това,което Виивиа ти е казала-напусна,изчака 3 месеца,при които нямаше право на помощ от никъде и сега ходи на курс,аз работя. Мога да те постъветвам дасе обърнете към някоя институцичя,аз се сещам за Rakennusliitu, това до дколкото знам е профсъюз,за това посъветвай мъжа ти да членува там,те ще защитчт правата му и ако работодателчт е некоректен ще ви помогнат.И обърнете внимание  на договора,тъй като и в на приятеля ми договора пишеше,че му плащат на час,но не беше така (изцяло негова грешка,че не беше обърнал внимание). За това четете добре! Успех!
Извинете ме за грешките   bouquet

# 466
  • Финландия
Снежи, да не би от неговата заплата да ви се плаща наема- тогава може и да е реално, това, което му плащат. на мен просто ми се струва нереални заплати. Aма ако са забъркани други националности....може и така да се получава понякога. Правилно сте превели- договора му е постоянен.

Питаш за отпуската му, ако има година трудов стаж. Ако е започнал на 5.12.2011 отпуската му се изчислява за текущата година така 3 месеца X 2dni=6dni отпуска (в отпуската се брои и съботата. така, че за 2011 е имал шест дена (някои работодатели държат отпуската да се ползва по седмици) Той няма още право на зимна отпуска. тя се полага едва, когато е насъбрана цяла лятна отпуска за годината- за него това ще е през 2014 година.

Не мога да кажа нищо и за тези плащания на ръка- това е незаконно тук, но не знам какъв е договора- това може да е оформено по най-различни начини (напр. като командировъчни, които са си без данъци и законни). Вижте трудовия договор- в него трябва да пише всичко.... и вярно- нека да попита в профсъюза си (Rakenusliito)- оттам ще му обяснят всичко.

И на всяка цена да е към каса в която да плаща за случаи на безработица.

Има само един единствен начин да може да се регистрира в бюрото по труда- само ако работодателя го уволни, но не по негова вина (напр. за неявяване на работа, или за несправяне с работните задължения). Трябва да бъде единствено заради лошо икономическо състояние на фирмата (irtisanominen taloudellisista tai tuotannollisista syistä)

. Малко дълго стана обяснението. Мисля, че дори и да питаш на курса по език- ще ти обяснят подробно и конкретно за вашата ситуация.

И ние ще помагаме, ама аз знам само основните положения.

# 467
    Благодаря ви момичета за бързите и точни отговори... Grinning Grinning Grinning при нас много бързо се развиха нещата и мъжа ми ще го освободат от работо по изгоден за нас начин Grinning Grinning Grinning Grinning, сега ще стискаме палци януари месец да има места за курса и да го почваме този език че многоооооооо трябва да се учи , а да не говорим че детето ни вече като си играе в къщи с играчките си говори на фински....Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning

А от къде мога да си купя финланско-български речник във Финландия, питах 2-3 книжарници няма ....

Последна редакция: сб, 08 дек 2012, 10:16 от Sneji80

# 468
Здравей, Снежи!
Радвам се, че нещата ви се развиват добре.
Не мога да дам съвет къде да купиш речник, но пък винаги можеш да вземеш от библиотеката. Ако не е наличен във вашата библиотека, могат да ти го поръчат от другаде. Предполагам знаеш, че картата за библиотеката е безплатна...
Успех!

# 469
Привет калпазанки Joy

Знам, че не съм се вясвала цяла вечност, но определено работата ми е в повече #Cussing out
Но няма да се оплаквам, защото без работа не мога да стоя, това е сигурно hahaha
Надявам се да сте добре и всичко при вас да ок.

Липсвате ми, но времето за писане ми е кът.

цунем ви и бягам отново Hug

# 470
Еее,Дънде и аз така-не се вясвам вече тук,отвреме на време чета,но не пиша. Simple Smile
Привет на всички:и стари и нови  bouquet

# 471
  santa2 madnoel People Santa Close-mas: Nature Snowman Nature Snowman bg
Честита Коледа на всички които празнуват, на тях и всички останали желая здраве и любов в семействата,добър късмет и истинско щастие. smile3525 baloni

# 472
Честита Коледа от топла България Simple Smile

# 473
Здравейте! Нормално е да не ме помните-аз обаче много ви се радвам и искрено вярвам, че през Новата 2013г. съдбата най-после ще ме доведе до Финландия. Нашите планове се провалиха, засега. Не че не съм го очаквала, но и не се отказвам. Нито мъжът ми-той е по-решен от всякога да успее. Заминаването му се отложи за неизвестен период от време и се наложи да поеме в друга посока, пак по чужбина, но не към желаната дестинация  Laughing И естествено само седмица след това му се обадиха от финландската фирма, но така се случва обикновено в живота...Обещали са му евентуално след няколко месеца пак да му се обадят, когато вече ще може да реагира. Трябва да се получи и съм сигурна, че ще успее. Аз мисля да използвам времето, през което очакваме новини, за да чета повечко, да се подготвям психически и всякак за евентуално местене.Знам, че по принцип тези неща стават бавно и е по-добре да си подготвен. Желая ви много щастие е през Новата година, спокойствие и топлина в домовете ви и нека на всеки се случи това, което от сърце си е пожелал!  Hug

# 474
Честита Коледа и от мен Simple Smile И весело посрещане на новата година! Здраве и късмет на всички и дано новата е по-добра Simple Smile

# 475
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА НА ВСИИЧКИ.Дано надеждите ни ,че тя ще бъде по добра и ползотворна от всички досега се оправдаят.

# 476
АМИН!

За много години! Simple Smile

# 477
Здравейте,извинявам се,че се намесвам в темата ви,но се нуждая от услуга във Финландия-Хемменлина,а не ми е възможно в момента да пътувам Става въпрос за проверка на една фирма в Хемеенлина,от която искам да купувам стока Ако на някой му е възможно да ми направи тази услуга моля да ми пише на личниПредварително благодаря Услугата ще бъде срещу заплащане

# 478
Здравеите момичета Simple Smile Току що попаднах на форумчето и много му се зарадвах.Ето я и моята история вьв Финландия съм от горе-доло 5 месеца приятелят ми е финландец и очакваме нашето първо детенце да се появи през май Simple Smile.Казаха ни че ще е момиченце и двамата сме мн. щастливи.Аз започвам курсове за езика началото на февруари,но ми казаха че трябва да се явя на нещо като тест и ако причината ми е достатъчно добра ще ме запишат в курса понеже има 20 места и 60 кандидата.Също така ми казаха че след като нямаме брак трябва да се роди бебето, за да ме регистрират по семейни причини.Ние живеем в Лаперанта и Финландия ми харесва,поне това което съм видяла от нея Simple SmileЕдинственото което ми липсва е контактът с хората мен мн ме е срам като не говоря езика да се заговоря с някои и затова бях много щастлива да намеря тази темичка.
Поздрави на всички!!!  Simple Smile

# 479
Здравей и от едно не момиче, добре дошла.Точно аз надали ще съм ти от полза ,но като гледам тая тема май замира тотално а имаше толкова редовно пишещи ... . Остава ми надеждата че тези хора които не се познаваха но бяха като едно семейство общуват поне някъде другаде.

Общи условия

Активация на акаунт