Математически турнири - 11

• 108 694
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Предлагам ви една интересна задачка от темата на Черноризец храбър за 9-10клас:

През 1904г. баби от Софийско равно поле тръгнали едновременно по изгрев слънце: едната от А за В, другата от В за А (по една и съща пътека с постоянни скорости). В 12 часа те се разминали. Едната пристигнала в 4 ч следобед, а другата - в 9 ч вечерта. Какво си откъснали бабите по пътя?

А) кокичета
Б) свежа коприва
В) диви ягодки
Г) меки мушмули
Д) банани

Преписах я дословно, иначе темата е ето тук, а задачата е 29:
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2011/11/CHH-2011-9_10-klas-U.pdf
15та задача също е интересна Simple Smile

Залагам на отговор Б. След толкова ходене ще е добре да хапнат чорбица от коприва. А и трудно ще намерят банани нейде по пътя си. Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 15:31 от elfi

# 526
Искам да споделя информация относно школата по математика през зимната ваканция (3-8.01.2012), записването за която  е до 10.11.2011г.:
http://www.math.bas.bg/ch/news-MasterClass2012.php
и тя е , че все още няма яснота по въпроса.
Говорих с РИО София град откъдето ми отговориха, че да наистина общинския кръг на олимпиадите по математика, лингвистика и др. били насрочени точно за седмицата 3-8 януари през ваканцията !!! Чакала се само заповедта на министъра.
След което писах на организаторите на школата, откъдето получих любезен отговор , че търсят решение на проблема и до няколко дни ще има съобщение на сайта на Черноризец Храбър - т.е заинтересованите да следят сайта им .
А и родителите, които планират някакви почивки за децата си през зимната ваканция трябва да се съобразят с Олимпиадата ! newsm78

Разбирам, че съобщението Ви касае преди всичко школата по математика, но бих искала да вмъкна един въпрос  - Децата са във ваканция, а от Министерството им организират олимпиада. Що за недоразумение е това, и ние ли трябва да си съобразим плановете с тези на министерството или то с ваканцията на децата?!?

# 527
  • София

През 1904г. баби от Софийско равно поле тръгнали едновременно по изгрев слънце: едната от А за В, другата от В за А (по една и съща пътека с постоянни скорости). В 12 часа те се разминали. Едната пристигнала в 4 ч следобед, а другата - в 9 ч вечерта. Какво си откъснали бабите по пътя?

А) кокичета
Б) свежа коприва
В) диви ягодки
Г) меки мушмули
Д) банани

Това някакъв бъзик ли е? Залагам на отговор Б. След толкова ходене ще е добре да хапнат чорбица от коприва. А и трудно ще намерят банани нейде по пътя си. Simple Smile

Не е майтап, можеш да видиш задачата в темата Simple Smile Аз не съм я решила още, защото нямам време да се задълбоча сега, обаче си мислех, че e възможно отговорът да е кодиран в текста и данните да нямат значение.

# 528
За бабите - отговорът идва от
Задачата за два пешеходеца

# 529

А) кокичета
Б) свежа коприва
В) диви ягодки
Г) меки мушмули
Д) банани

Тръгнали са в 06:00 часа сутринта и скоростта на едната е с 50% по-голяма от скоростта на другата (решава се, чрез проста система от уравнения с неизвестни времето до срещата и отношението между двете скорости: Т. (V1 + V2) = 9.V1 + 4.V2; 9 . V1 = Т. V2, откъдето T. (V1/V2 + 1) = 9.V1/V2 + 4; V1/V2 = T/9 или Т.(Т/9 +1) = Т + 4 или Т.(Т + 9) = 9.Т + 36).

Извод: в 06:00 слънцето вече е изгряло.

Асоциации: кокиче – късна зима / ранна пролет; свежа коприва – ранна пролет; диви ягоди – лято / ранна есен; меки мушмули – късна есен / ранна зима.

Отговор: диви ягоди, защото растат в сезона, когато в 06:00 слънцето вече е изгряло.

# 530
Тц не улучи. Свежа коприва според организаторите. Да беше оставил празно щеше да имаш три точки Simple Smile
За 6 часа съм съгласна. Но по-натам задачата става в зоната на здрача.

# 531
Трябва да се допитаме до експерт по Човек и природа.

# 532
  • София
Тц не улучи. Свежа коприва според организаторите. Да беше оставил празно щеше да имаш три точки Simple Smile
За 6 часа съм съгласна. Но по-натам задачата става в зоната на здрача.
и аз това си мислех Simple Smile
Откъде ли учениците ще знаят кога се бере копривата.

# 533
Това си мислех и аз. Не разбирам твърде от растения, но винаги съм свързвала дивите ягоди с горски и планински местности, може би защото живея на такова място. А действието в задачата се развива в Софийското равно поле.  Mr. Green

# 534
хм и според мен ягодки...  Thinking

# 535
Искам да споделя информация относно школата по математика през зимната ваканция (3-8.01.2012), записването за която  е до 10.11.2011г.:
http://www.math.bas.bg/ch/news-MasterClass2012.php
и тя е , че все още няма яснота по въпроса.
Говорих с РИО София град откъдето ми отговориха, че да наистина общинския кръг на олимпиадите по математика, лингвистика и др. били насрочени точно за седмицата 3-8 януари през ваканцията !!! Чакала се само заповедта на министъра.
След което писах на организаторите на школата, откъдето получих любезен отговор , че търсят решение на проблема и до няколко дни ще има съобщение на сайта на Черноризец Храбър - т.е заинтересованите да следят сайта им .
А и родителите, които планират някакви почивки за децата си през зимната ваканция трябва да се съобразят с Олимпиадата ! newsm78

Разбирам, че съобщението Ви касае преди всичко школата по математика, но бих искала да вмъкна един въпрос  - Децата са във ваканция, а от Министерството им организират олимпиада. Що за недоразумение е това, и ние ли трябва да си съобразим плановете с тези на министерството или то с ваканцията на децата?!?

Съобщението ме интересува в 2 аспекта: за школата и за олимпиадата ...т.е. изуми ме факта ,че по време на  зимната ваканция ще се провежда олимпиадата по математика / а от разговора с РИО и по лингвистика , и по история и по не знам кой си предмет Embarassed/
Доколкото си спомням Календарния план за състезанията по математика и прочие излезе септември и на никой не  му направи впечатление , че олимпиадата е сложена в зимната ваканция /извинявам се сега сякаш си спомням ,че една майка повдигна въпроса, ама май питането и изчезна в голямото триене/. Никога досега олимпиади не са се провеждали по време на ваканции.....и това "решение" ми се вижда меко казано странно , т.е. дали ще ходим или не на школа по време на ваканция си е наш проблем , ако ще и на Хаваи можем да идем  Laughing, само не ми е ясно какво означава "ваканция" ?

# 536
Може и да са объркали отговора. Със сигурност копривата е преди ягодите.

# 537
  • ride my bike...
"По изгрев слънце " В края на март, когато вече има свежа коприва слънцето изгрява около 6.10-15 ч.
юли ( август ), когато са ягодките, слънцето вече си е изгряло в 6.00  + , че са ходили из полето...Rolling Eyes

# 538
  • Варна

Доколкото си спомням Календарния план за състезанията по математика и прочие излезе септември и на никой не  му направи впечатление , че олимпиадата е сложена в зимната ваканция /извинявам се сега сякаш си спомням ,че една майка повдигна въпроса, ама май питането и изчезна в голямото триене/.

Аз мисля, че Календарен план за тази учебна година все още няма  Thinking  Имаше един проект на календарен план, но официален, в сайта на МОМН, така и не беше публикуван. Или може би аз не съм го открила?  newsm78
Някой би ли пратил линк към него?

# 539
Това си мислех и аз. Не разбирам твърде от растения, но винаги съм свързвала дивите ягоди с горски и планински местности, може би защото живея на такова място. А действието в задачата се развива в Софийското равно поле.  Mr. Green

И през 1904 г.?

Общи условия

Активация на акаунт