Математически турнири - 11

• 110 695
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
Запис и от мен. Благодаря за линковете в първия пост - там намерих задачите от състезанията от минали години. Синът ми е първи клас и сега ще се готвим за първото му състезание - на 05.11.2011.
  bouquet

# 181
Здравейте!
Оказва се, че тази учебна година общинския кръг на олимпиадата по математика ще се проведе на 6 януари 2012 - петък по време на зимната ваканция.
Много от децата по това време може да са в планината или при роднини.
Мисля, че ваканцията не е подходящото време за такива мероприятия. Какво мислите по този въпрос?

# 182
Здравейте!
Оказва се, че тази учебна година общинския кръг на олимпиадата по математика ще се проведе на 6 януари 2012 - петък по време на зимната ваканция.
Мисля, че ваканцията не е подходящото време за такива мероприятия. Какво мислите по този въпрос?

Да, наистина. Не бях забелязала. Не е много добро решение, защото общинският кръг на олимпиадата е най-масовото математическо състезание. Гледах календара и не мога да разбера защо не вземат да дръпнат състезанието с една-две седмици напред - на 13 или 20 януари.

Само да не стане така, че от размествания зимните, т.е. пролетните състезания да станат летни такива  Wink

# 183
  • София
Здравейте!

А къде е обявено,че общинският кръг ще се проведе на 06.01.2012 г.?Единственото,което съм срещала до момента e,че ще се проведе 03.01-07.01.2012 г. Явно ще бъде през зимната ваканция.

# 184
  • София
Здравейте!
Определена ли е вече датата за провеждане на олимпиадата в София? В календарния план не беше определена конкретната дата само периода от 03.01. до  07.01.2012 г.

# 185
Важното е, че е по време на зимната ваканция и заради това много деца няма да участват. Този факт няма да доведе до промяна в призовите места, но силно ще обезсмисли наличието на общински кръг - просто на 1-ви кръг ще отидат състезателите, които обикновено минават този кръг без особени затруднения. Е, ще жертват 1 ден ски, но не им е за първи път.

# 186
  • София
Може ли за малко помощ за задача 28 за 4 клас от Димо Малешков 2011 г.  Embarassed
Как става броенето на възможните комбинации? Едва ли децата могат да преброят цели 76 възможни триъгълника, освен ако няма някакъв друг по-хитър начин за броене.
Също не ми е ясно защо отговорът на 30 зад. е 15, а не 18. Според мен числата са:
168, 186, 681, 618, 861, 816, 238, 283, 328, 382, 823, 832, 624, 642, 264, 246, 426 и 462.

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 23:03 от Master

# 187
Датата на олимпиадата ми казаха от РИО Русе.
Състезателите винаги са жертвали много неща, но мисля че, не удачно да е в такова време- много деца ще пропуснат да отидат.  Може би за тези, които са съставили календарния план няма никакво значение, колко деца участват, просто отчитаме поредното проведено "мероприятие"......

# 188
Може ли за малко помощ за задача 28 за 4 клас от Димо Малешков 2011 г.  Embarassed
Как става броенето на възможните комбинации? Едва ли децата могат да преброят цели 76 възможни триъгълника, освен ако няма някакъв друг по-хитър начин за броене.
Също не ми е ясно защо отговорът на 30 зад. е 15, а не 18. Според мен числата са:
168, 186, 681, 618, 861, 816, 238, 283, 328, 382, 823, 832, 624, 642, 264, 246, 426 и 462.

Имаме 9 точки, разположени както е показано на чертежа. Триъгълник се образува от три точки, значи трябва да намерим броят на възможните комбинации от три точки. На първо място може да стои всяка от точките, на второ място всяка от останалите 8 точки, а на трето - всяка от останалите 7 точки. Броят на комбинациите ще бъде 9.8.7=504. Но всеки три различни точки могат да бъдат подредени в комбинация по шест различни начина. На първо място може да стои всяка от тези три точки, на второ - всяка от останалите две, а на трето – последната, т. е. 3.2.1=6. За образуването на триъгълник нас не ни интересува поредността в която са взети точките, т. е. при всяка възможна комбинация на трите точки се образува все един и същи триъгълник. Оказва се, че всеки 6 от първоначалните 504 комбинации водят до получаването на един и същ триъгълник. Тогава 504:6=84. Но.... три точки, които лежат на една права не могат да образуват триъгълник. Тук аз лично преброих на чертежа колко комбинации от три точки, лежащи на една права има.  Mr. Green  Оказаха се 8. Изваждаме ги от 84 и получаваме 76.
   Що се отнася до задача 30, 4.4.3 също е равно на 48 и доколкото в условието на задачата пише " различни трицифрени числа", а не " трицифрени числа с различни цифри" това увеличава още броят на възможните комбинации. Възможно е при получаването на отговора, да е използвано разлагане на прости множители и понеже тогава се получава 2.2.2.2.3 да не е съобразено, че с помощта на единицата също могат да се образуват числа. Тогава отговорът е 15, но това не го прави по-верен.  Grinning

# 189
  • София
Може ли за малко помощ за задача 28 за 4 клас от Димо Малешков 2011 г.  Embarassed

Имаме 9 точки, разположени както е показано на чертежа. Триъгълник се образува от три точки, значи трябва да намерим броят на възможните комбинации от три точки. На първо място може да стои всяка от точките, на второ място всяка от останалите 8 точки, а на трето - всяка от останалите 7 точки. Броят на комбинациите ще бъде 9.8.7=504. Но всеки три различни точки могат да бъдат подредени в комбинация по шест различни начина. На първо място може да стои всяка от тези три точки, на второ - всяка от останалите две, а на трето – последната, т. е. 3.2.1=6. За образуването на триъгълник нас не ни интересува поредността в която са взети точките, т. е. при всяка възможна комбинация на трите точки се образува все един и същи триъгълник. Оказва се, че всеки 6 от първоначалните 504 комбинации водят до получаването на един и същ триъгълник. Тогава 504:6=84. Но.... три точки, които лежат на една права не могат да образуват триъгълник. Тук аз лично преброих на чертежа колко комбинации от три точки, лежащи на една права има.  Mr. Green  Оказаха се 8. Изваждаме ги от 84 и получаваме 76.
   Що се отнася до задача 30, 4.4.3 също е равно на 48 и доколкото в условието на задачата пише " различни трицифрени числа", а не " трицифрени числа с различни цифри" това увеличава още броят на възможните комбинации. Възможно е при получаването на отговора, да е използвано разлагане на прости множители и понеже тогава се получава 2.2.2.2.3 да не е съобразено, че с помощта на единицата също могат да се образуват числа. Тогава отговорът е 15, но това не го прави по-верен.  Grinning
Дидева, хиляди благодарности!  bouquet Обяснила си я много ясно задача 28.
За 30 зад. нямам коментар - явно не може турнир без грешки или в условията на задачите или в отговорите. #2gunfire

# 190
  • най-шареното място
Сега виждам това за олимпиадите, детето ми е малко и не ходи на тях. Но е престъпно, Едно е да жертваш време за игра и забавления за да решаваш. Съвсем друго е да жертваш ден или седмица на чисто място заради състезание. Като изключим децата от малки китни места /където са по-малкото деца/, останалите имат шанс за по-чист въздух и природа главно във ваканциите.

# 191
Все още не се е появила ( или поне аз не успях да я намеря) заповедта с графика за провеждане на всички олимпиади, но е достатъчно детето да проявява интерес към математиката и информатиката,  за да отдели два дни от ваканцията си, ако се яви и на двете. Отиде ли на областен кръг и по двете, ще трябва да прежали още два дни - от пролетно - Великденската. Нещо ми подсказва, че е твърде възможно олимпиадите и по останалите предмети да са вместени във ваканционно време.  Mr. Green

# 192
Отиде ли на областен кръг и по двете, ще трябва да прежали още два дни - от пролетно - Великденската. Нещо ми подсказва, че е твърде възможно олимпиадите и по останалите предмети да са вместени във ваканционно време.

BOSS SAMORAI, Дидева, благодаря. Не бях забелязала нито това, че общинският кръг е по време на зимната ваканция, нито че областният кръг е по време на пролетната ваканция. Може пък и нарочно така да си ги планирали, знам ли... Но в края на краищата, Дидева е права - ако детето има интереси в съответната област, месеци от лятната ваканция не са проблем, а за 2-3 дена годишно няма какво да се оплакваме. Хубаво е, че го знаем предварително, за да планираме евентуални почивки.

# 193
Здравейте!
Малко множко станаха грешките в задачите за 4-ти клас на "Димо Малешков - 2011 г.!
Най-напред организаторите / ОМГ "Академик Кирил Попов" - гр. Пловдив / признаха, че от посочените за задача № 22 четири възможности няма верен отговор и на всички участници бяха дадени по 5 т. Но в пубикуваните отговори в сайта на ОМГ : http://schoolmath.eu  като отговор на задача № 22 стои буква "В"??
Участници във форума правилно забелязаха, че отговорът, посочен от организаторите на задача  № 30, също не е правилен! Верният според мен е 21.
Най-интересното е, че резултатите от състезанието се вземат пред вид при приема на петокласници за учебната 2012/ 2013 година ...

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 11:57 от scheff

# 194
да се оплача !!!! не можах да запише детето за ЧХ- спряли са записването, защото вече нямало къде да слагат децата , били вече 1400 само  СМГ,  а тези в НПМГ са спрели записваенто още от понеделник ( тоест- петък?? )!!!!  в събота ме върнаха заради изборите, понеделник не работиха по същата причина,  вчера не можах да отида в работно време, и днес вече - няма записване...за 5-те минути, в които стоях там, дойдоха още 4-ма родители, 2-ма от които на пропуснати деца от 125-то....и не пожелаха никой да запишат.....малкият е много разочарован, аз също....това ни е един от любимите турнири ! Cry Cry

Общи условия

Активация на акаунт