Киноклуб 3

• 30 262
  • 465
  •   1
Отговори
# 105
    Да включим два нови филма към списъка, излязоха вече по торентите :

We Need to Talk About Kevin (2011)/ Трябва да поговорим за Кевин  и The Ides of March (2011)/ Мартенски дни.

След " Метрополис"- първият, вторият - след " Соларис" ? Ако нямате против, после ще редактирам списъка.

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 09:31 от Соня.

# 106
# 107
Съгласна съм, че беше жестоко наказанието му, точно за това и говоря. Но за изнасилването на Норма не съм съвсем. Може да нямаше изнасилване в буквалния смисъл на думата, но все пак тя завика Не, не, не, а той не спря, и продължи и накрая за да я спре да вика я удари. Каквото и да е, си беше насилване. Макар, че той беше дрогиран и си мислеше че и тя е дрогирана, но това в никакъв случай не оправдава действията му. Но това е майсторлъка на Алмодовар - не покзава нещата черно-бели, а винаги виждаш, че е човешко да се греши, че има човещина и в най-злите и злина и в най-добрите, и започваш да съчувстваш на престъпниците. Не ни ли беше мъчно за доктора, не ни ли беше мъчно за майката, не ни ли беше мъчно за Висенте/Вера?...

Обаче продължавам да не съм съгласна с отношението му към жените. В неговите филми винаги има форми на насилие, редовно са изнасилвани, малтретирани, бити и пр. И особено след изнасилване всички се съвземат бързо-бързо сякаш са прекарали настинка. И това е редовна тема във всички негови филми и честно започва да ми омръзва, защото е нереалистично. Филмите му стават все по-изпипани и по-стилизирани, но историите си приличат - хомосексуалност, насилени жени, сексуалност, женски клики, ужасни мъже, семейни проблеми. Винаги очаквам нещо много качествено от него и с удоволствие го гледам, но започва да ми омръзва тематиката му. И точно това имам предвид под хуманизъм - омръзна ми жените му да са жертви.

# 108
    Ето едно интервю, има и въпроси относно жените във филмите му.

-В твоите истории жените са винаги доста по-силни и интересни.

- Вярвам в женската солидарност. Светът оцелява, защото жените са много солидарни и спасяват мъжете от много проблеми.

- Само жени ли има във филма?

- Мъжките персонажи на практика не присъстват, това е филм с жени. Не е случайно, че филмите ми за мъже са по-сурови, а тези за жени - по-забавни. Не се виждам да направя комедия с мъже. Не мога да използвам хумора, когато говоря от своя гледна точка. Женският космос ми се струва много по-бароков, свеж, спонтанен, мистериозен, без предразсъдъци.

- Ако трябва да избереш една главна тема, която най-силно те вълнува?

- Винаги са ме вълнували трудните, дори наглед невъзможни любовни истории. Обичам да задълбавам в този момент на липса на общуване. Защото тази липса присъства дори в една истински романтична връзка. Винаги остава нещо неизказано. За мен най-важното е страстта, която хората чувстват един към друг или към себе си. Но трябва да призная, че ако искаш да живееш страстно, трябва да поемеш по път, който е много по-труден. И много можеш да пострадаш.

Съгласна съм, че жените му в много от случаите са жертви, но той ги обича, съчувства им. Той обича жените.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 20:01 от Соня.

# 109
И според мен си беше изнасилване в градината.
Висенте беше толкова надрусан, че не разбра, че Норма не е добре и не разбира какви са намеренията му.
В момента в който Вера беше изнасилена на свой ред, предишната вина беше изкупена и тя се превърна в 100% в жертва на Роберто.
Всъщност накрая имаше един вид хепиенд така типичен за дон Педро. Цялата тази свалка на Висенте с Кристина беше без смисъл, когато той не е жена...
Еми накрая вече е и със сигурност е с непроменени вкусове и желания... Екипировката няма значение  Mr. Green

# 110
Не знам, не ми се иска да отсека че беше изнасилване... Норма не спираше да го зяпа и да му 'подава' сигнали, тръгна съвсем доброволно... Висенте нямаше как да знае че е луда и за една секунда може да се промени...  Норма не беше измъкната от партито насила. Сигурно причината е в мен, аз не разбирам и ситуации от сорта на съпругата от  десетгодишна семейна двойка решава да нададе вой, че снощи е била изнасилена. Темата не е за едно изречение и да, няма нужда да ми обяснявате как реално съпруга може да бъде насилена... само дадох пример.
  Бащата видя  края на сценката... По-късно, въпреки че Висенте му каза, че не я е изнасилил, нямаше връщане назад за Роберто....

# 111
Норма въпреки, че физически е развита млада жена си е останала емоционално и сексуално на ниво момичето, което си играе с кукли, силно впечатление ми направи как отпи от сока  две ръце, като хлапе, когато се загледаха.
Да, Висенте не знаеше, но ако не беше надрусан до козирката щеше да се усети.

# 112
  • София
хм, на мен не ми се струва изнасилване това, започна си като свалка, тя пускаше въдицата, после нея нещо й прищрака като чу песента и излезе от релси. Висенте нямаше свеж акъл да схване веднага "не"-то. а пък после вината...как прилежно й обу гащите и оправи роклята, след като я цапна, вече бе започнал да осъзнава какво се случва и как изглежда...не беше лошо момчето, на мен ми беше жал за него...в какво се забърка...

СОНЯ, аз определено искам да говоря за Кевин, много силен филм. ще се включа в дискусията с удоволствие Peace

# 113
Не знам, не ми се иска да отсека че беше изнасилване... Норма не спираше да го зяпа и да му 'подава' сигнали, тръгна съвсем доброволно... Висенте нямаше как да знае че е луда и за една секунда може да се промени...  Норма не беше измъкната от партито насила. Сигурно причината е в мен, аз не разбирам и ситуации от сорта на съпругата от  десетгодишна семейна двойка решава да нададе вой, че снощи е била изнасилена. Темата не е за едно изречение и да, няма нужда да ми обяснявате как реално съпруга може да бъде насилена... само дадох пример.
  Бащата видя  края на сценката... По-късно, въпреки че Висенте му каза, че не я е изнасилил, нямаше връщане назад за Роберто....

Абе няма значение тя какви сигнали е давала, като е казала 'не' той трябваше да се спре и да се дръпне и още тогава да избяга, а не да продължи и да и забие шамар за да спре да вика и така да избяга. Защото тя даваше сигнали, ама не знаеше, той какво иска и всеки мъж би трябвало да знае, че има и такива жени и да се съобразява с желанията им. Както и да го погледнеш, той няма извинение - дрогиран, не доразбрал, изоставил я накрая да лежи в гората. Може да не беше изнасилване в смисъл на секс до като той свърши и против волята и, ама в нейната ситуация беше равносилно на точно такава травма. В същност, като се замисля, тя е май единствената Алмодоварова героиня дето не се съвзе като от настинка след изнасилването и.

# 114
Е, да е момиченце на 10, да речем че няма идея какво 'й се пише'. Парти, вероятноста да е пийнал, ако не друго, е голяма... и изведнъж 'не, не искам'... по-скоро има шанс да не спре, отколкото да спре...  Не защитавам Висенте, но поддържам тезата 'каквото търсиш-това намираш".
  Има и редки варианти, когато мъжът е абсолютен изверг и просто грабва жертвата си и т.н. Тук говорим за съзнателен флирт и после "но аз се разколебах, пък той...".

# 115
Не се излиза лесно от Алмодовар Simple Smile

Норма си беше дете. Тя изобщо, ама изобщо не разбираше какво точно се случва.
Винсенте разчете погрешно сигналите - взе ги за въдици и аванси, а всъщност си бяха детски изпълнения.

Това, което Biz казва за жените - мислила съм си доколко това е вкоренено в испанската култура и начин на осъзнаване.... Те са си патриархално общество, може би думата не е съвсем точна, но като цяло жената има подчинена роля.
В обществото им днес едва ли е така, едва ли се стига до крайности, но това са си културни наслагвания, които си стоят и се превръщат в част от възприятието на света.
Това "чисто испанското" - както аз го виждам де - го има и при Саура, само дето там е една помитаща всичко страст.  И музика. То и при Алмодовар музиката е съществена част от филмите и внушенията.

Забравих - супер, нека включим и новите филми! Simple Smile

# 116
Зрителят видя, че Висенте не беше виновен (пряко) за самоубийството, а плати прескъпо.  Норма вече си беше зле психически и споед мен рано или късно щеше да са самоубие. В нейното състояние всичко можеше да се окаже катализатор. За съжаление момчето имА малшанса да 'причини' това, без изобщо да подозира какво прави.... Изобщо, драма та дрънка, дето викахме кат' малки. Laughing Laughing

# 117
Да изглеждаш като Елена Аная, не бих го нарекла чак толкова кошмарно наказание, колкото и да държиш на малкия  Wink
В добавка и изкустваната кожа има доста екстри от които ще може да се възползва с времето.

# 118
Да изглеждаш като Елена Аная, не бих го нарекла чак толкова кошмарно наказание, колкото и да държиш на малкия  Wink
В добавка и изкустваната кожа има доста екстри от които ще може да се възползва с времето.

Laughing 

Филмът би могъл да има продължение. Висенте и Кристина ги виждам щастливи двамата.  Laughing

# 119
Boomer, значи ти си ок 6 години да си в една стая и лека-полека да се превръщаш в който там мъж много ти харесва на външен вид??! Хм... 

Соня, то това беше намека за възможен щастлив живот и след този кошмар. Което си е един вид супер хепи енед. Чак холивудски. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт