Киноклуб 3

• 30 240
  • 465
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, забравихме да обвиним майката за сбъркания Роберт и брат му...  Laughing Laughing

# 91
Момичета, забравихме да обвиним майката за сбъркания Роберт и брат му...  Laughing Laughing

Тя Мариса Паредес толкова симпатична, че сърце не ми дава да я обвиня...Ама сигурно тя е виновна, де, няма кой друг.  Laughing

Много топлота и обич има във филмите му - и тук също.
Не знам дали заглавието не е отпратка към самия него.

Да, и аз си мислех същото. Във всеки филм малко или много говори за себе си.
   Четох коментари, има и положителни, и отрицателни.
   Хареса ми една мисъл- "Душата има ли пол ?"

Ето тази сцена :

- Кристина, вземи. Подарък е. Облечи я и да отидем на парти.
- Срещам се със своята приятелка.
- Все едно, облечи я. Искам да те видя. Мисля, че ще ти отива.
- Ако толкова ти харесва, облечи я ти.
- Колко грешиш !
- Защото не ми харесват мъже  ?
- Защото аз не ти харесвам !

Накрая, когато Висенте беше вече в женска кожа, Кристина вероятно щеше да го хареса. Но от самото начало тя греши, гледайки само обвивката. И не, той не беше Вера. Той си остана Висенте. Той каза на майка си : "Аз съм Висенте."

Вилата на доктор Ледгар е пълна с картини. Както онзи ораганист, приседнал в края на леглото на Венера, така и доктор Роберт Ледгар с възхищене наблюдава тялото на Вера. Венера- Вера.

Вера прави скулптури, подобни на тези на Луиз Буржоа.

Страхотни костюми е сътворил Жан- Пол Готие . Като истинска втора кожа.

Дишам. Знам, че дишам...

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 14:31 от Соня.

# 92
Майката на двамата сбъркани братя Simple Smile
Майките на Алмодовар винаги са диктатори - на синове при това Simple Smile (е, не съвсем - "Завръщане" е изключение)
Но диктатори, които няма как да обвиниш. Много странно... Във филм на Бергман да кажем, или на Трир, героините щяха да ме отблъснат тотално. Но тираничните майки на Алмодовар са някак си... знам ли - оравдани, въпреки разрушенията, които нанасят на децата си. Знам ли, може да е щото са испанки Simple Smile

Снимките, които Соня е пуснала - картини на съвършенството. Упражненията по йога на Вера - ами че тялото и, движенията му, невероятната пластика и ритъм - еми идеала за красота, шедьоври сами по себе си.

А Роберто - циничен, безскруполен, тотално изперкал - но не мога да го съдя или обвинявам. Алмодовар изважда човешното у персонажи, които всъщност би трябвало да са морални изроди.

Да, Винсенте си остана Винсенте, въпреки кожата на Вера.

# 93
   Кадрите с интериора напомнят картини на  Малевич. Наскоро ги гледах и в "Меланхолия".  Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 16:58 от Соня.

# 94
Реално Роберто 'изперка' тотално след случката с дъщеря си. Това, което вече беше преживял му беше предостатъчно, сега и дъщеря му.... Като  се замисля  колко българи познавам, които на маса се канят да сторят такива неща на момчето дръзнало да стане гадже на 'принцесата им'... недай си Боже, ако я намерят изнасилена......

# 95
Реално Роберто 'изперка' тотално след случката с дъщеря си. Това, което вече беше преживял му беше предостатъчно, сега и дъщеря му.... Като  се замисля  колко българи познавам, които на маса се канят да сторят такива неща на момчето дръзнало да стане гадже на 'принцесата им'... недай си Боже, ако я намерят изнасилена......

така е, да. Всичко започна като перверзно отмъщение. Не просто гръмна, или осакати, или обезобрази насилника. Можеше дори да го изнасили, да кажем, да го кастрира или нещо подобно... което е що-годе в рамките на някакви приемливи изстъпления.
Самото отмъщение си беше шедьовър - бавто, продължително.
И накрая се влюби в създадената от него обвивка.

Иначе Роберто си беше тотално безскруполен - във сцените с колегата му стана ясно, че са правили не едно и две нарушения. Мисля си, че без личната трагедия не би стигнал до чак аткива крайности, но експерименти върху хора за пари или научна слава - без проблем. Което си е сериозен морален въпрос.

# 96
Влюби се, защото лицето беше на жена му... не го уби, защото явно не му е заложено... в последствие му е дошла идеята сигурно, знам ли... Лека-полека си се оформи и доразви като психопат. Което при него, с всички тези лични драми, никак не беше трудно да стане.

# 97
Влюби се, защото лицето беше на жена му... не го уби, защото явно не му е заложено... в последствие му е дошла идеята сигурно, знам ли... Лека-полека си се оформи и доразви като психопат. Което при него, с всички тези лични драми, никак не беше трудно да стане.

Бандерас направи изключителна роля.
Невероятен!

# 98
  • София
успях вчера да го изгледам, въздържах се да влизам, за да си изградя свое усещане. сякаш пък и да бях прочела 100 ревюта за филма нещо би могло да ми открадне чуството от филмите на Алмодовар.
много хубав филм, веднага ми стана любимият на Педро. толкова интересен и изпълнен със смисъл, толкова оригинален като хрумване, достъпен, смел.
прекрасни актьори, Вера е наистина уникално красива жена! Бандерас е голям и това си личи.
изключително удоволствие да прочета коментарите ви днес. благодаря на Соня за подбора на снимките.

Весела Коледа ви пожелавам! бъдете щастливи!

# 99
Сядам да пиша за Кожата, за да се отърся от Меланхолия, който току-що гледах... бррр...

Но като се замисля, когато гледах Кожата преди месец, така се чувствах и след него - потресена. Два дена го обсъждахме в къщи. Така подреден, така изпипан и толкова жесток. Продължавам да се питам как ли се е чувствал Висенте, как е приел всичко това... и някак си това ми стоеше нескопосано - с женски книги, изкуство, йога и изолация не можеш да му смениш пола. Вярно, хормони пиеше, но е трябвало да има и някакви антидепресанти може би, а за подобна 'терапия' не беше намекнато. Както винаги жените бяха желани жертви, всички подред, а и мъжът стана жертва, след като беше превърнат в жена (знаете проблема ми с Алмодовар). Какво ми хареса - Антонио Бандерас, най-после в добра роля отново; Алберто Иглесиас - както винаги (между другото, вчера гледах Tinker Tailor Soldier Spy (доста добър) и там музиката беше от Иглесиас); и красивата Елена Аная, помня я още от Lucía y el sexo.

Както всички негови филми, стилистиката беше радост за окото, но ми трябва време да го осмисля напълно и да го асимилирам, като филм който ми харесва. В последно време хуманизмът в мен надделява и изкуство без него ме дразни... Така че, не бих казала, че ми хареса толкова, колкото други негови, но е завладяваш както всичките му филми.

# 100
Аз продължавам да смятам, че Педро се възхищава на коравостта на жените безмерно и не спира да показва колко много могат да понесат, че и повече....

Апартаментът е леко и забавно филмче. Много млади и много красиви  Дж. Лемън и Ш. Маклейн.
 Какво нещо е, вече сме преситени от т.нар. романтични комедии и я се появи нещо на 5 години дето да ни хареса я не... а тогава още невтръснали, докато покажат всички възможни начини двама да се съберат...ехаа...
  Едно е сигурно, знам за какво се използва тенис ракетата вече.  Laughing Laughing

# 101
   Последният филм на Педро си е енигма донякъде, да. Не е като да няма хуманизъм, въпреки че жестокостта надделява. Колкото повече си мисля за него, все ми се струва, че всичко е една метафора. Не става въпрос само за смяната на пола, по-скоро е общо за всички хора. Колко висока цена плащат понякога, за да намерят себе си. Някои цял живот са затворници в собствената си кожа... Другият брат се чувстваше уютно в кожата на хищник, костюмът на тигър му пасваше перфектно...Защото си беше такъв, див звяр.

Честита Коледа, друзя !  Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 12:03 от Соня.

# 102
  • София
Апартаментът - сладък, готин, забавен.
много ми допадна начина, по който беше представено "търгуването" с апартамента и комичните ситуации около него.

виждам, че още сте на вълна "Кожата", нормално е, филмът е забележителен и сякаш винаги има какво още да се добави.
аз се чудя какво мислите, на мен това, което се случи в градината не ми се видя като "изнасилване", прекалено жестоко наказанието споходи Висенте. но пък много оригинално и отмъстително, ако вярваш, че жестокостта, която е извършена е именно тази.

# 103
Аз продължавам да смятам, че Педро се възхищава на коравостта на жените безмерно и не спира да показва колко много могат да понесат, че и повече....

Честито Рожденство най-напред и много светлина, щастие и топлина през Новата!

И хубави филми, пазбира се!

Възхищението и преклонението пред жените го има във всички филим на Педро - към красотата и силата им. Прави го ненатрапливо при това, без да е досаден и без да омръзва.
Мислех си, че той като цяло работи по еднии  същи теми - пол, сексуалност, перверзии...
Но не се изчерпва. Дори не мога да кажа, че ги разглежда въпросните теми от различни гледни точки - просто винаги открива още нещо, за което да разкаже.
Не мисля, че няма хуманизъм. Напротив - целия филм - затварянето в йогата, писането по стените - всичко беше борбата на Винсенте да оцелее, да запази себе си, макар и в кожата на Вера.
Да, може да се разглежда метафората многостранно, вероятно всеки открива свой смисъл за себе си в нея. Simple Smile

# 104
аз се чудя какво мислите, на мен това, което се случи в градината не ми се видя като "изнасилване", прекалено жестоко наказанието споходи Висенте. но пък много оригинално и отмъстително, ако вярваш, че жестокостта, която е извършена е именно тази.

И на мен ми се струва, че нямаше изнасилване. Песента отключи кошмара на Норма със самоубийството на майка и, оттам шокът повлече последствията - виковете и, уплахата на Винсенте... Роберто грешно разчете захвърлените дрехи, после при посещението в болницата, когато лекарят каза че дъщеря му го приема като своя насилник, репликата на погребението - "откъде да знам, какво ще стане, докато е с ВАС" - вероятно собственото му чувство за вина отключи отмъщението.

Общи условия

Активация на акаунт