Киноклуб 3

• 30 336
  • 465
  •   1
Отговори
# 315
На мен точно тази откровеност ми харесва. Хората не умеят да са прями. Често, за да спестим болката на някои, оплескваме повече нещата.
   Вярно, синът на професора сигурно е жесток според повечето зрители. Аз уважих прямотата му. По-добре да каже на съпругата си какво е отношението му към децата, отколкото да стиска зъби и да е отвратителен баща след това.
  Накрая любовта му надделя. Според мен дори намекна, че ще свикне с мисълта и за бебе...

# 316
Е, Монолозите на вагината продължават. Пак съм аз, ваш'та леля. Laughing Laughing

Не съм чела книгата на Р. Бредбъри и след филма съжалих.

Трюфо много добре предава стерилната визия на дистопията. Кубрик май е почерпил идеи за визия за Портокала Wink. Гледам как по всички подобни истории показват, че ТВ, и изобщо някакви екрани, ще ни погълнат (Игрите на глада наприемер), което релно се случва, брррр.

Хареса ми идеята младото момиче и съпругата да са изиграни от една и съща актриса (Джули Кристи много красива!).

Книгата трябва да е задължителна в училище и да изискват да се чете през първите две седмици на всяка учебна година, последвано от муви найт с филма,  иначе сме заминали.... Grinning

Montag- понеделник (немски), хихи....

# 317
Аууу!  Изтървах програмата! Бредбъри ми е ужасно любим автор, филма съм го гледала отдавна обаче, дано смогна да си го припомня.
Финала ми се е забил здраво в главата - как вървеше сред поляната и отвсякъде шепнеха гласове на хората - книги... (или поне това си спомням)
Когато Биг Брадър стартира у БГ село преди толкова много време, точно за теевизорите се сетих и се питах тогава за пореден път кой от кого преписва - действителността от измислиците или обратно.  
Тия дни при мен малко на пожар са нещата, ще се пробвам дап скоча във влака в движение :“)

ПП. Някъде четох предзи време, че ще екранизират и "Вино от глухарчета", много интересно какво ли ще се получи...

ПП2. Все забравям да те питам, ама като стана дума за любими автори - това дядо Габо ли е на профилната ти снимка?

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 16:28 от MammaMiaLetmeGo

# 318
ПП2. Все забравям да те питам, ама като стана дума за любими автори - това дядо Габо ли е на профилната ти снимка?
Да.

# 319
Да.

много, много любим... Simple Smile

# 320
Успях да си го припомня.
Страхотен финал, наистина. В спомена ми кадрите са малко по-различни, но усещането си остава.
Видях неща, които или съм забравила, или не са ми правили впечатление преди.
Черните униформи и аутодафетата - препратките към СС са очевидни, както и вида на пожарникарите - все синеоки и руси.
Онзи кадър в коридора с детето и многото сиви палтенца висящи от закачалките - поглед към една друга диктатура, не по-малко жестока.

Вестникът, който Монтаг "четеше" - само картинки Simple Smile А днес цивилизацията ни е все по-иконична - щедра на картинки, бедна на текст. Току виж скоро и ние сме почнали като него да четем - следейки текста с пръст, като първолаци...

А първото му име - "Гай" - като на римски император или патриций Simple Smile

# 321
Бъкано със скрити послания и както каза ти назад, да се чуди човек 'кой от кого преписва - действителността от измислиците или обратно'.
 Сега покрай новата книга на С. Кинг (11/22/63) както съм на вълна гости от бъдещето, в такива филми се вкарвам.  Laughing Laughing

# 322
Fahrenheit 451 (1966)  /451° по Фаренхайт

"Хората ме молят да предсказвам бъдещето, а аз искам само да го предотвратя".

Рей Бредбъри

"В какво могат да ни превърнат политиците и телевизията, ако не умеем и не искаме да мислим..."

Вие почти всичко сте казали, но да добавя...
  Брилянтен филм.
  Пророчески, много актуален и днес роман.  
  "Ние ще срещнем много самотни хора и когато ни попитат- какво правим, можете да им отговорите: ние помним. Само така с течение на времето ще победим. И някой ден ние толкова много ще си спомняме, че ще създадем най-големия ескаватор, ще изкопаем най-големия гроб в историята, ще натикаме в него войната и ще я зарием."

Трюфо ми е един от любимите режисьори. Филмите му ме зареждат с младежки дух и ентусиазъм, независимо колко драматична е историята. И той обича да работи с почти постоянен екип от актьори. Оскар Вернер ( Монтаг) е много симпатичен, хареса ми как играе и в " Жул и Жим".  
  Джули Кристи има  специфично излъчване. Тя играе Лара в "Доктор Живаго", запомнила съм лицето, очите и... И тук, във филма на Трюфо, отново много ярко присъствие, при това изиграва две коренно различни жени.

Понеже съм почитател на хубавите диалози и монолози, ето един:

"- Книгите не учат на нищо ! Виж, всичко това са романи. Все са за хора, които не съществуват. Хората, които ги четат, са вечно недоволни от своя живот...и искат да го променят, което не може никога да стане. Ела, Монтаг. До гуша ми дойде от философии. Те са по-лоши и от романите. Мислители, философи, всички те говорят едно и също : "Само аз съм прав, всички те са идиоти..." Цял век те ти казват, че човешката съдба е предопределена. След това ти разправят, че човек има свободата да избира. Май е само въпрос на модни течения. Философия. Като късите поли тази година и дългите през следващата.
     Виж. Всичките истории за смърт. Наричат ги биографии. И автобиографии. "Моят живот", "Моят дневник", "Моите спомени", "Моите интимни спомени"...Разбира се, когато са започвали, било е просто порив. Чак след втората или третата книга е останало само задоволяване на суетата...да изпъкнеш от тълпата, да бъдеш различен, да погледнеш отвисоко на всички останали.
 Ах, "Наградата на критиците". Тази е от добрите. Разбира се, критиците са на негова страна. Щастливец. Според теб, Монтаг...Колко литературни награди имаме средно на година? Пет, десет, четиридесет..? А? Не, най-малко 1200. Всеки драскач задължително някой ден печели награда.
 А, "Робинзон Крузо". Негрите мразят тази книга заради Петкан.
 И Ницше. Ах, Ницше. Евреите не харесват Ницше. А сега пък книга за рака на белите дробове. От нея отскачат всички пушачи. За всеобщо спокойствие ние я горим.
 А, малко задълбочена литература. "Етика", от Аристотел. Всеки, който чете това, смята, че е над другите. Както виждаш, не е добре, Монтаг. Трябва всички да сме еднакви. Единственият начин всички да са щастливи, е всички да са равни. Затова трябва да горим книгите, Монтаг. Всичките книги."

Още от времето на Нерон, та до наши дни, политиците прилагат мъдрата максима, формулирана гениално от Ювенал - "Хляб и зрелища". Банално, но вярно.
  В технически напредналия свят запалването на книгите с керосинови горелки е демоде. Има си нови, модерни начини. Например АКТА. Естествено, демагогията изисква винаги да се прикрият истинските намерения зад уж хуманна кауза - този път лъжата се нарича "авторски права"....Нищо ново под слънцето, както се  казва. Laughing

Книгата трябва да е задължителна в училище и да изискват да се чете през първите две седмици на всяка учебна година, последвано от муви найт с филма,  иначе сме заминали.... Grinning

Съгласна съм. При това филмът е така интересно заснет, че могат да го гледат и ученици от по-малките класове.

Ето още снимки :

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 02 юни 2012, 17:58 от Соня.

# 323
Рей Бредбъри почина, а? Колко неприятно съвпадение с програмката ни....

# 324
Странно съвпадение, да...

# 325
Одисеята...
   Гениален! Но и този път ще си измрънкам за прекалено протяжните сцени. Пресъздават безвремието на космоса, така е, съгласна. Но все пак... можеше да са по-кратички. 

Кубрик винаги си ме е изумявал, няма смисъл да се повтарям. Една е думата за него- футуристичен (за кой ли път я пиша до името му).
   Или е бил извънземен, или просто е взимал правилната дрога.

Дж. Лукас си е гепнал 'Звездата на смъртта' ама карай, няма се заяждаме (Кубрик и той краде, всички крадат важното е, да го правят правилно!  Laughing)

Скайп от космоса за лев и седемдесе, а... еха... и никакво закъснение във връзката. 

# 326
   Дискусията ни за 451° по Фаренхайт нека бъде в памет на Рей Бредбъри.

И сега да си говорим за един филм, много прочут, много коментиран, дал хляб на няколко поколения режисьори.

2001: A Space Odyssey (1968) / 2001: Космическа одисея

Тина е казала  - гениален, аз ще добавя- космически ! Толкова е високо, надскочил време и пространство, че е извън всяко измерение... Laughing
  И това не е шега, а самата истина. За извънземния интелект на Кубрик - напълно съм съгласна.

Не се сещам за някоя сцена във филм на Кубрик, дето да съм я виждала при друг режисьор преди това, в смисъл- Кубрик да я е взел и пресъздал в своя филм. Сигурно има. Обаче, началните сцени на "Дървото на живота" на Малик напомнят "Одисеята".
  В известния филм на Годфри Реджио - Koyaanisqatsi (1982), също има кадри, подобни на тези във филма на Кубрик и Кларк. Макар че там идеята е различна.
  За мой срам, аз май не си спомням "Звездата на смъртта", но ще поправя тази грешка, за да видя и Лукас какво е гепил от Кубрик. Simple Smile

"Всеки кадър от филма е достоен да се сложи в рамка"- това са думи на Скорсезе по повод една друга лента, но важат напълно и за "Одисеята". За темпото- да, някои сцени наистина са доста продължителни, но си има идея всичко, не е самоцелно. Ако бяха съкратили макар и с малко филма, нямаше да е същата "Одисеята". Ние тук, разбира се, гледаме кадрите от филма с нашите си човешки и земни разбирания за време, но да не забравяме, че Кубрик е извънземен и той го вижда по друг начин. Laughing

Ще пиша по-късно пак, и снимки има много за сваляне.  

Последна редакция: сб, 09 юни 2012, 00:01 от Соня.

# 327
Соня, ето ти Death Star от Мездузвездни войни.

# 328

Соня, ето ти Death Star от Мездузвездни войни.

Мерси, Тина.  Simple Smile

Ето от "Одисеята" :

Гениално подбрана музика към филма.
  Кубрик пръв включва части от великолепната поема на Рихард Щраус "Тъй рече Заратустра" във филм, след това много режисьори го правят.

"Музыка из поэмы использовалась в саундтреке фильма Стэнли Кубрика «Космическая одиссея 2001 года» (а также в качестве отсылки к нему во множестве других лент), используется в оформлении телепередачи «Что? Где? Когда?». Элвис Пресли открывал свои концерты в гостинице «Интернациональ» в Лас-Вегасе увертюрой из этой музыкальной поэмы. Deep Purple использовали в своём втором альбоме. Используется в качестве музыкального фона при появлении Шоколада, подготовленного для телепортации в фильме Тима Бёртона «Чарли и шоколадная фабрика». Limp Bizkit исполнили Предисловие, открывая свое выступление на Rock Am Ring 2009. Black Rebel Motorcycle Club использовали увертюру в песне As Sure As The Sun."

Импровизацията на  Дийп Пърпъл .

Тази ми харесва : B.R.M.C. - As sure as the sun

И Елвис откривал концертите си музика от поемата на Щраус.

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 21:52 от Соня.

# 329
  Свалих си два документални филма за Кубрик : Stanley Kubrick: A Life in Pictures (2001) и Stanley Kubrick's Boxes (2008). Втория Тина отдавна го беше препоръчала, но сега му дойде времето. Simple Smile

Едно от нещата, които много ме впечатляват в "Одисеята", е изборът на музика.

Ето откъде му е хрумнала идеята за валса на Щраус: " Във филма основна тема е непрекъснатото въртене. Космическата станция се върти, Земята се върти. Впоследствие този ритъм наведе Стенли на мисълта за валса на Щраус."
  "Струва ми се, че историята на киното се дели на две ери : до Стенли Кубрик и след Стенли Кубрик. Особено що се отнася до музиката, използвана във филмите. До Стенли Кубрик музиката беше с декоративна цел, за да се подчертаят най-вече някои емоционални моменти.
   След Стенли Кубрик - музиката е неразделна част от повествованието, интелектуален двигател във филма.
"

Кубрик явно е харесвал творчеството на Дьорд Лигети. Избира негова музика и за "Сиянието" и "Широко затворен очи".

Запратената във въздуха кост...След това на нейно място се появява космически кораб, въртящ се в неспирния ритъм на валса.

Представям си какво удивление е предизвикал филма през 1968 година. Та той и до днес е визуално съвършен.
  След премиерата мненията са били доста противоречиви. По време на първата прожекция хората са започнали да напускат залата.
  Джак Никълсън : "Стенли ми разказа, че на премиерата на "Одисея :2001"  241 човека са напуснали залата. Аз съм уверен, той ги е броил."  Laughing
  Кубрик от притеснение си бил загубил гласа, по думите на съпругата му.
  Но следващите дни нещата се променят. Огромни опашки за билети се извиват пред кината. По радиото съобщили, че "2001 е потресаващ филм".  Simple Smile

Уди Алън :"Когато видях за пръв път "2001", филмът не ми хареса. Аз бях много разочарован. Но след три-четири месеца бях в Калифорния с една жена, и тя започна да разказва - какъв чудесен филм е това. Отидох да го гледам още веднъж, и втория път ми хареса доста повече. След две години го гледах отново и си помислих :"Господи, това е просто сензация! Доживях да видя творец, който ме превъзхожда, и то с много. " Laughing Laughing

Академията награждава филма с "Оскар" за визуални ефекти - единствения "Оскар", който Стенли Кубрик притежава в цялата си творческа кариера. Скъпчии, брей!  Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 юни 2012, 18:49 от Соня.

Общи условия

Активация на акаунт