Киноклуб 3

• 30 346
  • 465
  •   1
Отговори
# 345
  • в сърцето на един мъж...
Ух, настигнах ви Embarassed
Гледах Блейд Рънър Хареса ми, въпреки че ми е странен сега от дистанцията на времето. И все още ме кара да харесвам Ридли, невероятен е и винаги има какво да покаже - детайли, голяма сцена, всичко му харесвам /даже и касовите бози/ Embarassed
Рутгер Хауер е прекрасен в ролите си на злодей, в който все пак има нещо красиво. Отива му Simple Smile
Хареса ми това, че намери начин да открие у занемарения, нещастен, не знаеш какво да прави с живота си, Ловец, съчуствие /последната сцена на покрива, където според мен дъжда се смесваше със сълзи/, както и чувствата към един репликант. Както и тъгата в един робот, който не може да предаде спомените си... Харесват ми размислите за живота и смърта... Въпросът на Рейчъл - Тествал ли си твоя тест върху себе си?... Тази нотка на съмнение, която може да се появи винаги... Харесва ми това, че задава въпроси, кое е правилно и кое грешно и имаме ли право да играем ролята на Бог... И дали когато я играем, Той няма да ни накаже с ръцете на нашите Творения...
Харесва ми, че винаги има какво да откриеш за себе си във филмите на Ридли. Дали дъжда, дали съмненията, дали ръка върху житото и спомените за едно щастливо минало...

"Колко е трудно да живееш в страх"...

# 346
Аз също съвсем закъснявам с програмата. Блейд Рънър-а си го харесвам от едно време и въпреки, че сега го гледам с око от бъдещето (хехе), пак ми харесва. Онова типично за 80те по филмите, пронизителния джаз и бавните сцени. По колко пародии само е вкарано.  Laughing Laughing
   Финалната сцена на покрива, беше единственото, което си спомнях най-ярко от филма. РХ наистина прави роля на запомнящ се злодей.

# 347
Аз да ти кажа в една единствена робя го помня най-ярко, там беше добър - в Fatherland. Просто ролята му беше нетипична и мноо интересна. Иначе му отива, той е перфектния злодей Simple Smile
А филма съм го пропуснала преди и сега го гледах с доста интерес.

# 348
 Матрицата, или да? Аз така и не си го припомних, мотая се още. Не че не мога по спомени, но ми се исакше да използвам повода и да го изгледам пак. Не ми се дърпа от нета, има  файлове с трите филма, не намирам само първия.
Изгледах Великата илюзия междувременно.  Grinning
Чакам и според това с кой филм се включи някой, него ще захапем.

# 349
Ми давай да нищим Матрицата Mr. Green Нали той е наред. И аз карам по спомени временно, мислех да го гледам, но не ми остана време Embarassed

# 350
Ми давай да нищим Матрицата Mr. Green

Wake up, Neo  Simple Smile

Направо ме бяха обсебили тогава братята Уашовски Simple Smile
Стил, стил, стил - във всеки кадър, всеки костюм, всеки персонаж.
Пак антиутопия, пак едно щастливо/мрачно бъдеще. Много ме беше страх да не прецакат накрая нещата с хепи енд Simple Smile

# 351
Много е хубав и революционен Laughing Първия път като го гледах и на излизане от киното си мислех - ами сега, ако наистина сме в Матрица, как да разберем? Оглеждах се и се чудех, беше ме завладял Heart Eyes И до сега телефона ми звъни с музиката от филма! Прекрасен саундтрак Peace Много новаторски моменти имаше в него!

# 352
Жестока идея, да. Аз направо си го вярвам, че е така Laughing Laughing
 Момента с дежа вю-то направо ме застреля от упор!
По всички апокалиптични филми, бъдещето е мрачно, мръсно, сиво и вали, все вали....

# 353
По всички апокалиптични филми, бъдещето е мрачно, мръсно, сиво и вали, все вали....

Да ти кажа, за мен изобщо не е бъдеще - и тук все вали ли, вали Mr. Green

# 354
                                                    THE MATRIX

В Матрицата сме, и още как !
  Може би има някакъв кратък период в детството ни, през който Матрицата все още не е успяла да ни вербува. Но през по-голямата част от живота си сме впрегнати здраво, без дори да подозираме, енергията ни, времето ни, животът ни, са подчинени на Нея.

След историческия филм на братя Уашовски сме наясно поне с терминологията.
  Какво е Матрицата ?

Ти си тук, защото знаеш нещо. Нещо, което не можеш да обясниш. Но го усещаш. Усещал си го цял живот : "Има нещо нередно в този свят!" Не знаеш какво, но това се е забило като треска в мозъка ти и те побърква..."Матрицата?" Искаш ли да знаеш какво е това ? Матрицата е навсякъде. Тя е всичко около нас. Дори сега, в тази стая. Виждаш я през прозореца си, или когато включиш телевизора. Усещаш я, когато отидеш на работа..., когато отидеш на църква или когато си плащаш данъците. Тя е светът, поставен пред очите ти, за да те заслепи от истината. Каква истина ? Че ти си роб.  И като всеки друг си роден в окови, в затвор, който не можеш да помиришеш, вкусиш или докоснеш. Затвор за твоето съзнание. За съжаление, Матрицата не може да бъде обяснена на никого. Трябва да я видиш сам. ( Или по-точно, да избереш червеното хапче...)

Какво е Матрицата ? Контрол. Матрицата е компютърно ( или политически ) генериран свят-мечта...създаден, за да ни държи под контрол....За за превърне човешките същества в ...това.

Матрицата е система, Нео. Тази система е нашият враг. Какво виждаш, щом се огледаш из нея ? Бизнесмени, учители, адвокати, дърводелци. Съзнанията на същите хора, които се опитваме да спасим . Но преди да успеем, тези хора са все още част от системата, което ги прави наши врагове. Разбери, че повечето от тях не са готови да бъдат изключени. Много от тях са така привикнали и безнадеждно зависими от системата, че ще се борят да я опазят.
    Ето за тези хора става въпрос :

- Слушай сега...Добре знам, че тази пържола не съществува. Знам, че като я сложа в устата си, Матрицата казва на мозъка ми, че тя е... сочна и вкусна. След тези девет години, знаеш ли какво осъзнах? А-ах...Невежеството е блаженство.
- Значи, имаме сделка?
- Не искам да си спомням нищо. Нищо. Разбираш ли? И искам да бъда богат. Знаеш...Голяма клечка....актьор, например.

- Не опитвай да огънеш лъжицата. Това е невъзможно. Опитай се просто да осъзнаеш истината.
- Коя истина?
- Че няма лъжица.
- Няма лъжица?
- Тогава ще разбереш, че не лъжицата се огъва, а само ти.

Стоял ли си някога втренчен в нея...., съзерцавайки красотата и гениалността и?
Милиарди хора просто изживяват живота си...в неведение. Знаеш ли, че първата Матрица бе проектирана да е идеален човешки свят , без страдания, в който всички са щастливи. Беше катастрофа. Никой не възприе програмата. Изгубихме цели реколти. Някои смятат, че не сме имали програмен език, за да опишем вашия съвършен свят....Но аз смятам, че като вид, човешката раса определя кое е "реално" чрез мизерията и страданията...Така съвършеният свят стана сън, от който вашият примитивен мозък все опитваше да се събуди. И Матрицата бе прекроена в това- върхът на вашата цивилизация. Казвам "вашата", въпреки че откакто ние започнахме да мисли вместо вас, тя стана "наша". Което е и същността на нещата. Еволюция, Морфей.  Еволюция. Също като динозаврите. Погледни през прозореца. Вие имахте своето време. Бъдещето е нашият свят, Морфей. Бъдещето е нашето време.  
  Искам да споделя с теб едно свое проникновение от престоя ми тук. Разбрах го, когато се опитах да класифицирам вашия вид. Осъзнах, че вие всъщност не сте бозайници. Всеки бозайник на тази планета инстинктивно постига естествено равновесие със заобикалящата го среда. Но не и вие, хората. Вие се преселвате някъде и се размножавате, докато изконсумирате всички природни ресурси. Единственият начин да оцелеете, е да се преселите другаде.( Или да  заграбите нечии чужди природни богатства, тъй като вашите сте ги изконсумирали...) Само още един организъм на тази планета следва същото поведение. Знаеш ли как се нарича? Вирус. Човешките същества са болест...рак за тази планета. Същинска чума. А ние...сме лекарството.

Имаме ли избор? Който желае, взима червеното хапче...А който не - продължава да се наслаждава на сочната пържола....

Този филм е изключението, което  потвърждава правилото, което съм си изградила, а то е, че не харесвам блокбастъри. Но не и този. Въпреки че нещата са казани простичко, сдъвкано дори, като в "голям и вкусен хамбургер", както се е изразил Дарън Аронофски в едно интервю по повод "Матрицата", на мен хамбургерът този път много ми хареса. И го намирам здравословен.
  Идеята на филма не е нова, но начинът, по който е поднесена, е изключително новаторски, грандиозен, зашеметяващ. Има по нещо за всеки вкус - философия, екзистенциализъм, визуална оригиналност, екшън за любителите...и разбира се, не на последно място, хуманизъм.
  И да се върна на мисълта си за блокбастърите - нямаше нужда от следващите части, продълженията. Обезсмислят идеята, принизяват я до компютърна игра. И най-важното- развалят ефекта от блестящата първа част.

Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 08:26 от Соня.

# 355
И да се върна на мисълта си за блокбастърите - нямаше нужда от следващите части, продълженията. Обезсмислят идеята, принизяват я до копютърна игра. И най-важното- развалят ефекта от блестящата първа част.
Съгласна!

# 356
  Laughing

Двете продължения  са доказателство, че и режисьорите не са успели да се измъкнат от Матрицата. Поблазнили са се от вкусната пържола.... Laughing

Утре ще цитирам откъс от една книга. Трябва навсякъде само да се замени една от думите с термина "матрица", и става ясно, че идеята на филма е доста древна. Laughing

Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 09:28 от Соня.

# 357
А, те не ни показаха нова идея, но дето каза ти, сниман е примамливо. Музика, така навлезлите тогава мобилни телефони, компютри.... напипаха струната на периода от време. Черни шлифери, каданс... онова прословуто снимане с камерите в кръг... Което някъде доказваха, че също не било кой знае колко новаторски и нечуван похват. Той Хичкок с неговите примитивни техники едно време със снимането на витата стълба във Въртиго е шашнал народа още...  Laughing Laughing

# 358
Абе не знам, аз лично си я харесвам в пълния й блясък - дори и с продълженията. Музиката ми е убийствена, много моя музика Mr. Green А и Киану е перфектен за тази роля, харесвам всичко в този филм. Даже се радвам, че българин е измислил начина на снимане на част от спец ефектите Grinning

# 359
  Филмът на Уашовски е съвременен прочит на Платоновата Алегория за пещерата.

Ето още за държавата - Матрицата.
  Навсякъде в текста, където се споменава "държава", мислено поставям "матрица". Губи ли се смисълът? Или се изяснява ? Според мен става дума за едно и също нещо.  Simple Smile

За новия идол

Нейде си все още има народи и стада, но не по нашите места, братя мои: тук има държави.
  Държава?(Матрица ?) Що е това? Е, добре! Сега разтворете добре ушите си, за да чуете речта ми за смъртта на народите.
  Държава (матрица) се зове най-студеното от всички студени чудовища. А и студено лъже то. И от устата му пълзи тази лъжа: „Аз, държавата, представлявам народа.“
Лъжа е туй! Творци бяха тези, които създадоха народите и издигнаха над тях повелите на една вяра в една любов: така служеха те на живота.
Рушители са тези, които поставят клопки за мнозина и ги зоват държава: те издигат меч и сто желания над тях.
Където все още съществува народ, той не разбира държавата (матрицата) и я мрази като зъл поглед и грях спрямо нрави и правдини.
Ето какъв знак ви давам: всеки народ говори свой език на добро и зло: съседът не разбира този език. Свой собствен говор е изнамерил той в нрави и правдини.
А държавата (матрицата) лъже на всички езици за добро и зло — а и каквото и да говори, лъже — и всичко, каквото има, откраднала го е тя от вас.
Всичко е лъжа в нея: с откраднати зъби захапва тя, Хищната. Измама е дори утробата й.
Езикосмешение на добро и зло: този знак ви давам като белег на държавата. Истина ви казвам, воля за смърт означава този белег! Истина ви казвам, кой кима благосклонно на проповедниците на смъртта.
Раждат се безброй много хора: за лишните изнамериха държавата!
Вижте само как ги примамва тя към себе си, тези безброй много хора! Как само ги налапва и дъвче, и предъвква!
„На земята няма нищо по-велико от мене: аз съм организиращият пръст божи“ — тъй рикае чудовището. И не само дългоухите и късогледите коленичат пред него!
Ах, дори и на вас, о, велики души, нашепва то своите мрачни лъжи! Ах, то налучква богатите сърца, които щедро се раздават!
Да, също и вас налучква то, победители на стария Бог! Изморихте се вие в борбата и сега само още вашата умора служи на новия идол.
Герои и честни люде би желал да събере около себе си новият идол! С наслада се къпе той в слънчевия блясък на чистите съвести — този студен урод.
Всичко е готов да ви даде той, стига да го обожавате, новият идол: и така той си купува сиянието на вашите добродетели и погледа на вашите горди очи.
За стръв ще ви използва той — да лови многолюдието. Да, пъклен фокус е изнамерен, кон на смъртта, обкичен с божествени почести като с огърлици от звънчета и пъстри мъниста.
Да, за мнозина бе изнамерена смърт, която се себеслави като живот: наистина услуга по сърце за всички проповедници на смъртта!
— Държава аз наричам това, където всички пият отрова — и добрите, и лошите; държава, където всички губят себе си — и добрите, и лошите; държава, където бавното самоубийство на всички носи името „живот“.
Я вижте тези лишни люде! Те си присвояват творенията на изобретателите и съкровищата на мъдреците: „образование“ зоват те своята кражба — и всичко се превръща за тях в болест и напаст!
Я вижте тези лишни люде! Непрестанно те са болни, блюват жлъч и наричат това „вестник“. Поглъщат се взаимно, а дори не могат да се смелят.
Я вижте тези лишни люде! Трупат богатства, а стават все по-бедни с тях. Власт искат те, ала по-напред им е нужен лостът на властта — много пари — тези бездарници!
Вижте ги само как се катерят — тези пъргави маймуни. Те се катерят една през друга и така взаимно се събират в тинята и пропастта.
Към престола се стремят те всички: това е тяхното безумие — сякаш щастието седи на престола! Често седи тиня на престола, а често и престолът — на тиня.
Безумни са те всички за мене: и катерещите се маймуни, и свръхгорещите. Вонее ми техният идол — студен удар; разнасят воня те всички, тези идолопоклонци!

Братя мои, мигар искате да се задушите в изпаренията на зловонията, дъхащи от техните уста и алчните им страсти? По-добре разбийте прозорците и изскочете на открито!
Избягайте от зловонията! Избягайте от идолопоклонството на лишните люде!
Избягайте от зловонията! Избягайте от изпаренията на тези човешки жертви!
Земята има все още свободно място за велики души. Все още са незаети много места за самотници и човешки двойки; около тях се носи лъхът на тихи морета.
Още е свободен за велики души свободният живот.
Наистина който притежава малко, толкова по-малко ще го притежават: хвала на малката бедност!
Едва там, дето свършва държавата, започва човекът, който не е излишен: там едва прозвучава химнът на необходимия човек, неповторимата и незаменима песен.
Там, дето свършва държавата, тъкмо там се вгледайте, братя мои! Не ги ли виждате — дъгата и мостовете към свръхчовека? (Нео)
 Тъй рече Заратустра.

Уашовски са  опитали по максимално достъпен начин да изразят точно тези философски идеи, за илюзорната същност на материалния свят, за измамността на религиозните и социалните принципи, върху които е построено човешкото общество. Справили са се блестящо, според мен. Работата е там, че хората са отвикнали  да мислят, те се интересуват предимно от екшъна . Защото при други обстоятелства един такъв филм би предизвикал революция, но в съвременното закърняло общество той се превърна просто в поредния блокбастър, предназначен най-вече за забавление. Каква ти революция ?!- ще се подсмихнат повечето- не можем всички да сме като Нео... Ами, въпрос на гледна точка. Когато осъзнаеш, че няма лъжица, нещата изглеждат доста по-различно.

Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 12:14 от Соня.

Общи условия

Активация на акаунт