Киноклуб 3

• 30 225
  • 465
  •   1
Отговори
# 45
Става. Аз ще гледам да намеря време да го изгледам и ще се включа.

# 46
   Ето тази песен. Мислех си за Сара, героинята от The Hustler. Текстът сякаш е писан от нея, за нея.  И музиката също.  Simple Smile

Radiohead - Creep

# 47
Изгледах го. Хм.. пак не ми хареса. Том Круз е ужасен там, с тази коса. Мастерантонио едва я изтърпях. Изобщо филма е слаб, изцяло лежи на първия, Пол Нюман изнася този. Или поне лично аз го изгледах заради Пол.

Сега за North by... - чичо си следи нишката, хладна на вид блондинка, която омайва наред.  Много красива актриса, между другото.
  Наскоро четох една книга, та героинята там казва: "Изгледах North by northwest за дванайсти път"  Grinning 
 Много хубав филм. Минава леко, свежи диалози. Хичкок наистина умее да вкарва съспенса ненатрапчиво, но трайно. Кари Грант много приятен в такива роли.
Най-сетне да видя прочутата сцена със 'самолета'. В книгата на Трюфо толкова коментираха нея и самия филм, че едва чаках да му дойде ред.

# 48
 "Цветът на парите" е доста по-слаб. То в първия филм е казано всичко, какво ли има да се добави....Все пак, интересно е да се види продължението на историята. Пол Нюман, отново като Еди Фелсън, това е най-ценното в лентата на Скорсезе. Големият Пол, абсолютен гигант. Той изнася целия филм, така е, Тина. Обаче какво удоволствие е да го гледаш, велик.
  "За да бъдеш победител не е достатъчен само талант, трябва и характер...."

"За някои играчи, да си късметлия е изкуство..."

Последна редакция: нд, 20 ное 2011, 10:32 от Соня.

# 49
Влизам с очаквания да чета коментари за North by Northwest, а не намирам много. Сега го изгледах, много ми хареса. Все не очаквам филми от тези години да са толкова интересни, определено съм с предразсъдъци Simple Smile. Кари Грант е голям тежкар, много забавен за гледане, дамата на сърцето му - красавица естествено, хепи енда не беше заслужен, но определено със съспенс. Напомни ми за бразилската история на Notorious - жената шпионин-жертва, използвана от коравосърдечните мъже (и една жена). Може би пропуснах нещо, но не разбрах защо го изпрати на полето - кой заръча, ФБР или 'лошите'? А сцената със самолета е чудна, веднага се сетих за любимия ми филм Аризонска Мечта, където Винсент Гало се опитва да я пресъздаде и бива освиркван. Хареса ми и да видя как е изглеждала ООН  преди 50 г, сравнено със сега - в полза на 1959 г. е сравнението Simple Smile. И като цяло дизайнът на сцените е много актуален, къщата на Ръшмор е много красива.
Естествено дразнят сексисткото отношение и коментари и докато тя е силен герой, изведнъж започва да се държи като влюбена жертва, но забелязвам че е така във всичките му филми, а и предполагам, че и времената са били такива. Абе добър филм.

# 50
  • София
банда, изгубих ви напоследък, но утре ще се включа за Stand by Me, защото наскоро съм го гледала. запалихте ми любопитството с North by Northwest и ще го видя.

# 51
И аз да не ви пропусна. Срам ме е за хилавото включване, ама... Blush Ще се поправям Wink

# 52
Много интересна къщата, да. Хареса ми и 'чайната' в подножието. Точно тежкар е думата за Кари. Небрежен омайвач. Как само мяташе репликите "сигурно има нещо в лицето ми", хехе.

Едва ли има някой, който гледайки сцената в царевичака, не прави аналог с Аризонска мечта.
Вчера се загледах в телевизорите на една витрина, точно течеше въпросната сцена от North by....  Laughing

Не знаех че Гало са го освиркали.

# 53
 Simple Smile Аризонска Мечта си остава филмът, който най се доближава до любим филм завинаги, може би единственият филм, който съм гледала повече от 2 пъти. А за мен и 2 пъти са много, имайки предвид колко много филми не съм гледала и 1 път Simple Smile.

# 54
   Да се включа с малко закъснение за   North by Northwest (1959)/ Север-северозапад .  

Класика. Исках да си опресня паметта и рекох да превъртя само някои сцени. Да, ама не. Изгледах си отново с голямо удоволствие целия филм. Сега даже повече ми хареса от първия път.  Simple Smile

Много изпипана работа. То не са актьори, режисура, операторство...Честно казано, аз обичам по-драматичните филми на Хичкок, например тези с Ингрид Бергман са ми любими, също "Ребека" , "Непознати във влака", " I Confess (1953)" / "Аз изповядвам", "Марни"....Но и този е задължителен и няма как да не го запомниш завинаги.
 Тук Маестрото е дал воля на неповторимото си чувство за хумор, съчетано отново с оригиналност, напрежение, проницателна политическа сатира .
 Кари Грант  в една от емблематичните си роли, Ева Мари Сейнт - прекрасна, както винаги. Гледала съм я в партьорство с Марлон Брандо в "На кея"на Елия Казан,   там е много красива, съвсем млада. И с  младия Пол Нюман в "Изход", на Ото Премингер. Чаровна и талантлива.
  Култовата сцена със самолета, другата, докато пълзят по скалите  в планината  Ръшмор....наистина забележителни.  
  Кустурица доста добре иронизира в  "Аризонска мечта", да.   Laughing
  Biz, и на мен филмът ми е любим, така че ето повод да го включим на челно място в следващата ни програма. Време не остана иначе, трябва да си направим новия списък.  Simple Smile

Малко снимки :

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 08:54 от Соня.

# 55
Мислех си, прави ми впечатление, че кадъра в който се появява чичо стои като 'залепен'. Изпъква някакси, сякаш филма му стои за фон. Може очите ми да си го измислят, де.

Изгледах тазседмичното домашно. Не съм чела книгата. През цялото време си повтарях колко се е задръстила Америка. Днес филм, в който толкова често да показват пушещи и псуващи момчета няма да го бъде, май.  Laughing
 Филмът си е класика.  Все някъде или е споменаван, или по пародии е вкарван, или по ТВ съм засичала и бях гледала по нещо.
  Харесвам филми за оная сладка носталгия по детството и т.н.
Не бих казала, че е шедьовър, за него си важи другото клише- задължителен.  Laughing Laughing

По коя линия ще поемаме? Идеи има ли?

# 56
   Привет, чак ми е съвестно, че закъснявам .  Simple Smile

Накрая на списъка сме, остават ни още два филма. Тази седмица ще се заемем с новата селекция.  Laughing

А сега за  
Stand by Me (1986)/Бъди до мен .

Buddy Holly - Everyday

Хубаво е филмчето. И аз не съм чела книгата, но би ми било интересно, особено след като съм видяла филма.

Това, което леко ме шокира, е наистина грубия език на децата, пушенето, пиенето....С днешна дата е някак необичайно да го видиш на екрана, макар в живота да го има, не мисля, че нещата са се променили много. От тази гледна точка, филмът си е доста искрен, не е лицемерен като някои днешни продукции за подрастващи. Много приятна музика, хитовете от петдесетте и началото на шейсетте години.
Ben E. King - Stand by me .

Come Go With Me- The Del-Vikings- 1957

Rockin' Robin - Bobby Day.

Sorry (I Ran All The Way Home)

The Del Vikings - Whispering Bells

За детството, за приятелството. За онази невидима граница между детството и зрелостта, след която  едно тринадесет годишно момче става мъж. А може би и за това, как "залутани в гората на мъжките години, момчетата си остават винаги на тринадесет..." Simple Smile
  Ето този диалог ми хареса :

Говорихме в нощта. Разговор, който е интересен само преди да си открил момичетата.  
- Мики е мишка. Доналд е патка. Плуто е куче. А какво е Гуфи ?
-  Ако можеше да ям само едно нещо до края на живота си ? Щях да ям бонбони Пез. С аромат на череша, страхотни са.
- Гуфи е куче. Сигурен съм.
-  Убеден съм, че въпросите в шоуто бяха нагласени. Няма начин някой да разбира толкова от опера.
- Не може да е куче. Той носи шапка и кара кола.
- Влакът е хубаво шоу, но забелязали ли сте, че никога не пристигат някъде ? Стоят си само във вагоните.
- Доста странно. Какво ли всъщност е Гуфи ?

Няма възрастен, който да си е задавал въпроса : "Какво всъщност  е Гуфи ?". Тези неща правят впечатление само на децата.

"Никой не спомена за Рей Брауър, но всички мислехме за него."  Убитото момче, чието тяло бяха тръгнали да търсят. Страхът от бъдещето, от порастването, от реалността, която наистина е плашеща, като тялото на техния връстник, захвърлено неизвестно къде... Но те вървят натам, не могат да се върнат назад. Може би това е метафора, трупа на детето. А може би е просто спомен, случка от детството, разказана по този начин.
   Това е поредния филм, който се оказва донякъде пророчески, който сякаш предначертава, или предсказва съдбата на някои от героите си. Спомнете си "Забриски пойнт"  или руския " Завръщане" на Звягинцев. Актьорите в главните роли умират нелепо почти по същия начин, по който се развива съдбата им и във филма. И тук става така- няколко години по-късно Ривър Финикс умира от наркотици, бил е само на двадесет и три....В лентата героят му умира също  млад, прободен от нож в някакво пиянско сбиване. Той е искал да помогне, да ги ръзтърве...Точно от това се страхуваха децата през цялото време на своето пътешествие- от реалността, която  е жестока, несправедлива, нелогична...Тъжен филм, общо взето. Раните от Корейската война са още пресни, но хиляди млади мъже ще бъдат изпратени на сигурна смърт и във Виетнам....

Децата играят много добре. Много са сладки всички. Едва ли има  ли нещо по-хубаво от детството....И все пак, какво, по дяволите, е Гуфи ? Laughing  

А тази сцена, а, какво ще кажете за тази сцена :  Laughing Laughing
  По-гнусливите да не гледат.  Laughing

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 11:28 от Соня.

# 57
  • София
малко със закъснение. хареса ми "Бъди до мен", но кой знае защо от прехвалените филми все сякаш очаквам повече. иначе добре пресъздава новелата на Стивън Кинг.
Соня, ама какви снимки накрая Laughing а аз се настаних с кафе и сандвич в темата Joy

# 58
 Aurora,  Hug Преди време беше дала много хубави предложения, имаше страхотни попадения. Сега трябва пак да правим списък, помагай... Simple Smile Нещо, което би искала да гледаш, или нещо любимо, което пак ти се гледа. Давай, че време не остана.  Simple Smile

Аз гледах пак картата в началото, но не се ограничих само с един маршрут. Добавих и други, ето какво се получи :

The Apartment (1960)/ Апартаментът

Metropolis (1927)/ Метрополис

Solyaris (1972)

Жертвоприношение /Offret (1986)

Элегия дороги/Елегия на пътя (2001)  

Русский ковчег / Руската съкровищница (2002)

Los olvidados (1950)/ Забравените

El (1953)/ Той

French Cancan (1954)

Elena et les hommes (1956)/ Елена и мъжете

Det sjunde inseglet / Седмият печат (1957)

Smultronstället (1957)/ Поляната с дивите ягоди

Le beau Serge (1958)/ Хубавия Серж  

Ascenseur pour l'echafaud / Асансьор за ешафода (1958)

Les amants (1958)/ Любовниците

El ángel exterminador (1962) / Ангелът унищожител

Fahrenheit 451 (1966)  /451° по Фаренхайт

2001: A Space Odyssey (1968) / 2001: Космическа одисея

The Day the Earth Stood Still (1951)/  Денят, в който Земята спря да се върти

Blade Runner (1982)

The Matrix (1999) / Матрицата

La Grande illusion / Великата илюзия (1937)

Mouchette (1967)/ Мушет

Belle de jour (1967)/ Дневна красавица

Vivre sa vie: Film en douze tableaux (1962)/ Да живееш живота си

Le Genou De Claire / Коляното на Клер (1970)

Lacombe Lucien (1974)/  Люсиен Лакомб

Неоконченная пьеса для механического пианино (1978)

Atlantic City (1980)

A Woman Under the Influence (1974)/ Жена под влияние

Elena (2011)

A Dangerous Method (2011)

Phungsan Dog / Poongsan / Пунгсан (2011)  

Ask Tesadüfleri Sever (2011)/ Любов. Просто съвпадение.  

Bal (2010)/ Мед 

Gegen die Wand (2004)/ Срещу стената

Фауст (2011)

Ще допълвам. Давайте идеи.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 30 ное 2011, 13:13 от Соня.

# 59
Съвсем, съвсем изостанах...  Sad за нищичко не ми остава време напоследък!

Хвърлих едно око на "Бъди до мен", тотално по диагонала, но не ме очарова.
Новелата съм я чела и препрочитала няколко пъти, ако се не лъжа, това е от ранните неща на Кинг, по-добрите му според мен.
Много трудно могат да се намерят деца - актьори, които да изнесат зададената им в текста драматургия.
Не знам дали ще смогна да го изгледам сега,
за да се включа в дискусиите по-пълноценно, но това е първото ми впечатление.
искам да видя този, дето ще екранизира наистина добре "Дългата разходка" - без да залита в кървища и да се плъзга по елементарния ужас. Моментално ще го призная за гений. Simple Smile

Опитвам се поне да следя темата и да чета...

Общи условия

Активация на акаунт