Майчинството счетоводно - 44

• 36 580
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
НАПУСКАНЕ НА РАБОТА И ЗАПОЧВАНЕ НА НОВА ПО ВРЕМЕ НА МАЙЧИНСТВО!!!

Здравейте,
имам нужда от помощ, дайте ми съвет как да постъпя!
В момента съм в отпуск по майчинство, детето ми е на 1г.6м. На 27 април 2012г. навършва 2 г. и тогава е краят на майчинството ми. Сега искам да напусна настоящата си работа и да започна нова. Детето ми няма да посещава детски ясли или каквито и да било заведения за отглеждане на малко дете.

ИНТЕРЕСУВА МЕ:

1. При напускане, работодателят ще ми изплати ли натрупаните платени отпуски за 2010 и 2011г., които не съм ползва, защото съм била в майчинство? Да, но трябва да изисквате вписването на дните, за които ви се дължи обезщетение в Заповедта за рекратяване на договора

2. Ако не напусна по взаимно съгласие и не искам да работя по време на предизвестието за напускане, какво обезщетение дължа на работодателя? Пропорционалната част на месечната ви заплата за неотработените дни от предизвестието, ако не е уговорено друго в договора ви.
Какви документи трябва да се подадат от мен или от работодателя в НОИ за прекратяване на трудовия договор...? В НОИ нищо, уведомление пир прекратяване на договора се подава в седем дневен срок от датата на прекратяването в НАП

3. Ако започна работа без да имам и един ден прекъсване на стажа, мога ли да получвам 50 % обезщетение, затова че работя преди детето да е навършило 2г. Ако ДА, мога ли да го ползвам дори и при нов работодател и какви документи трябва да подам  - аз или новият работодател и къде? Да, работодателят ви предствавя документитев НОИ. Вие представяте на работодателя копие от акта за раждане на детето, документ за банковата ви сметка, попълнение приложения № 4 и 7, които можете да изтеглите от http://schetovoditel.com/plugins/links_page/links.php?cat.9

4. 50 % обезщетението от НОИ ли го изплащат или работодателят? Плаща се от НОИ

5. Ако реша да подам документи за програма "В подкрепа на майчинството" губя ли 50 % обезщетение? Да, от датата на подписване на договор за включване към програмата

ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ИЗВИНЯВАМ, АКО ВЪПРОСИТЕ МИ СА ВИ СЕ СТОРИЛИ СМЕШНИ, НО НЯМАМ ИДЕЯ КАК ТОЧНО СТОЯТ НЕЩАТА.
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА ПРОБЛЕМА МИ!!!

ПОЗДРАВИ!!!  

Здравейте, момичета

Декември изтича втората година от майчинството ми и искам да си взема натрупаният отпуск.
Проблемът е, че моя шеф твърди, че имам с 20 дни по-малко отпуск. Той твърди, че навремето (през 2008г) съм си била взела предварително отпуската за 2009г., което е един пълен абсурд. Не само, че не съм взимала предварително отпуск в живота си, но от 2008г. са ми останали 7 дни неизползван отпуск, които съм ползвала през 2009г. точно преди да изляза в майчинство.
Аз си пазя фишове от заплатите за 2008г, но за съжаление не мога да намеря всичките, за да докажа, кога съм ползвала отпуск.
От НОИ мога ли извадя справка, в която да е видимо кога съм използвала отпуск през 2008г.? Аз си пазя един файл с точните дати, но не знам дали имат тежест като доказателство.

Благодаря предварително!

НОИ няма данни за ползваните от вас отпуски.
Можете да поискате от работодателя да ви предостави вашите молби за използваните отпуски. Доколкото е възможно ползването по-рано на платения годишен отпуск може би трябва да се допитате до юрист.
Вашите файлове не мисля, че ще имат тежест като доказателства.

Добро утро! От юли месец съм на борсата,обещетението което вземам 6 месеца е доста добро,само че съм бременна и въпроса ми е какво трябва да направя като спра да вземам обещетение от нап, за да мога да вземам майчински след като родя?Изобщо ако гледам 18 месеца назад включвам ли и времето на борсата?Много съм объркана и изобщо не съм наясно какво да правя #Crazy моля за съвет

Първо обезщетението за безработица се плаща от НОИ, не от НАП.
За да получавате обезщетение за бременност и раждане трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж и да сте на трудов договор към датата на започване на болничния лист 45 дни преди термин.
Ако го направите за месеците в които сте била безработна ще ви вземат в базата МРЗ.
Ако болничния ви започва след 01.01.2012 базата е 24 месеца назад.

Здравейте. Малко съм поизпуснала последните промени в закона за майчинството. Бременна съм. Имам син на 1г и 4 месеца. Ползвах майчинството си до навършване на 1-вата годинка на детето. Последните 6 месеца преди да изляза в майчинство за раждане се осигурявах на 1500лв. получавах обезщетение на стойност средно 730лв (в момента не знам точната сума). От навършване на годинката на малкия работя и ме осигуряват на 411лв. Какво майчинство мога да очаквам при това положение ако не променям сумата, на която се осигурявам?

А по моят въпрос нещо? Моля, защото е важно  Embarassed Кой доход трябва да ползвам за база при изчисляване на евентуално майчинство? И в момента съм на договор с изпитание до 6 месеца. Имат ли право да не ми го продължат ако съм бременна?

Могат да ви прекратят договора без да ви дават обяснение докато ви изчете срока на изпитване. Имайте предвид, че срока на изпитване спира да тече при ползването на отпуск - платен, неплатен, болничен.
Базата за изчисляване на обезщетение е 18 месеца при болнични започнали преди 01.01.2012 г. и 24 месеца след тази дата.
Няма как да ви се сметне приблизително обезщетение само при "Бременна съм".
За периода на получаване на обезщетението за бременност и раждане за доход се взима базата на кято е изчислено обезщетението. Ако сте ползва отпуск за гледане на дете до 2 год. за периода се взима доход МРЗ

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 02:44 от Boten Mary

# 571
  • на последния етаж
ДейзиГ, приеха ли предложението за тези 24 месеца вече? Много се надявах да ни се размине... Confused

# 572
  • Пловдив
А при прекратяване на постоянен тр. договор по време на срока на изпитване има ли значение по кой чл. ще го прекратят? Има ли значение за обезщетенията от БТ после?

# 573
А при прекратяване на постоянен тр. договор по време на срока на изпитване има ли значение по кой чл. ще го прекратят? Има ли значение за обезщетенията от БТ после?

Ако не е дисциплинарно уволнение, договора се прекратява по чл. 71 от КТ. След това можете да взимате обезщетение за безработен за минималния срок, ако не сто ползвали скоро

ДейзиГ, приеха ли предложението за тези 24 месеца вече? Много се надявах да ни се размине... Confused

Мисля, че ще приемат окончателно Бюджета на НОИ през следващата седмица. Щом са го оповестили няма как да не го приемат. Поне досега беше така.

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 02:45 от Boten Mary

# 574
  • В полите на Пирин планина
Cantariny да добавя относно твоето питане - ти какво искаш - да останеш на работа или да напуснеш / да те освободят по инициатива на работодателя  newsm78
По чл.328 от КТ има една точка -12, която гласи - поради обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор. Друг вариант е да ти предложат обезщетение и на база на него да те освободят, ако ти се съгласиш. Иначе всякакви промени в трудовия договор се правят с писмен анекс / допълнително споразумение към него. Ако промените не те задоволяват - не подписваш и не се съгласяваш.
Здравейте, какво следва, ако промените не ме удовлетворяват?
Отново опитах да говоря с работодателя, но удрям на камък. Не желаят да ме съкратят, защото ми предлагат работа, която аз не искам.
Какви са ми опциите оттук нататък? Ако не се явя на работа, те могат ли да ме уволнят?
Да търся ли адвокат?

Ако не искаш работата, освен да напуснеш ... newsm78 Пускаш си предизвестие и толкова. Или по взаимно съгласие. Ако не се явиш на работа ще те уволнят дисциплинарно.

# 575
  • Пловдив

Ако не е дисциплинарно уволнение, договора се прекратява по чл. 71 от КТ. След това можете да взимате обезщетение за безработен за минималния срок, ако не сто ползвали скоро

Аз идвам от БТ и получавам от НОИ обезщетение в размер от 60% от заплатата...
Сключвам постоянен тр. дог. и ако раб. ме освободи по време на изпит. срок по кой чл. трябва да е, за да мога да продължа да си получавам обезщетението от БТ, прекъснато заради започването на работата?
По чл. 71 ли?

# 576
  • В полите на Пирин планина
Цитат
author=lotxen link=topic=616150.msg20164132#msg20164132 date=1320420479]
Цитат на: Lady Brinne

[quote
Никъде - виж колко е стажа и дали трудовия и осигурителния стаж са равни / за периоди след 01.01.2003 год. / и ако да - важи по-горното. Намери си "работодател " и след това излез в отпуск за бременност и раждане - ще вземаш 270 лева, за остатъка до 410 дни , а след това - 240 лева или колкото опредлят обезщетението за гледане на дете от 01.01.2012 г.

Lady Brinne, извинявай че пак те занимавам, но намерих трудовата книжка. Имам стаж около 1г. и 7м., но там освен кога съм започнала, прекратила и т.н. не пише за какво са ме осигурявали. Това е било 89/91год.(мале колко съм дърта!!)
Как да разбера трудов/осигурителен стаж?

За този период нямаше понятие трудов/осигурителен стаж. Имаше само трудов стаж, който се зачиташе за пълен, ако е над 4 часа на ден работното време на работника. По мое мнение би трябвало да ти свърши работа, но пусни едно запитване до НОИ на мейл - noi@nssi.bg

Опиши точно ситуацията и най-вече как да докажеш въпросния стаж, защото за 89-91 год. не са се подавали данни в Персоналния регистър на НОИ.

Аз идвам от БТ и получавам от НОИ обезщетение в размер от 60% от заплатата...
Сключвам постоянен тр. дог. и ако раб. ме освободи по време на изпит. срок по кой чл. трябва да е, за да мога да продължа да си получавам обезщетението от БТ, прекъснато заради започването на работата?
По чл. 71 ли?

В рамките на изпитателния срок няма как да те освободят на друго основание, в смисъл, че основанието ще е това че той не е изтекъл и работодателят не е доволен от теб и те освобождава. Ще имаш право да си продължиш ползването на обезщетение за безработица.

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 02:46 от Boten Mary

# 577
  • Stavanger, Norway
Могат да ви прекратят договора без да ви дават обяснение докато ви изчете срока на изпитване. Имайте предвид, че срока на изпитване спира да тече при ползването на отпуск - платен, неплатен, болничен.
Базата за изчисляване на обезщетение е 18 месеца при болнични започнали преди 01.01.2012 г. и 24 месеца след тази дата.
За периода на получаване на обезщетението за бременност и раждане за доход се взима базата на кято е изчислено обезщетението. Ако сте ползва отпуск за гледане на дете до 2 год. за периода се взима доход МРЗ
Ясно ми е, че само с "бременна съм" не може да ми кажете. Но в отчетната коментираха, че ако изляза в майичнство в срок преди да е изтекъл 2 годишния период от първото раждане се изплаща същото обезщетение (поне аз така разбрах, може и да не съм схванала правилно  Embarassed)
Значи ще дам малко по-подробна информация до 2 години назад от сегашния ми термин:
1. Излязох в болничен за раждане на дете на 04.06.2010г.
2. Термина ми тогава беше 19.07.2010г.
3. Терминът ми сега е 09.07.2012г
4. Обезщетението, което получавах за първата година на майчинството беше 34.87лв/ден или средно 730лв месечно
5. След изтичане на първата година започнах работа от същата дата на изтичане на майчинството до 1г, т.е. от 19.07.2011г. Осигуряват ме на 411лв. Ако ми прекъснат договора от февруари месец и продължа с отпуска си до 19.07.2012г, какво майчинство приблизително мога да получа?
Моля ако са необходими някакви други данни за доходи в този период, кажете за да ги напиша.
Благодаря за отговора!

# 578
  • София-Младост
cvetulka нали разбираш, че всяка година има някакви промени. Така ще бъде и от 01.01.2012. Не разбирам особено т.5...ако ти прекъснат договора, а ти продължиш с отпуск...няма как да стане дефакто. Прекратява се догооврът, прекратява се отпуска. Или аз не разбирам питането.

# 579

Само да уточна яка ви прекъснат договора не можете да ползвате отпук за гледане на дете до 2 год. и няма да ползвате отпуск за бременност и ражадене и съответно обезщетение за него.
Ако сте на трудов договор към датата на излизане в болничен 45 дни преди термин тогава можете да позвате отпуска за бременност и раждане.
По принцип ако се застъпят двата отпуска, този за гледане на дете до 2 год и този за бременност и раждане ще получавате по-благодприятното за вас обезщетение за второто дете, а за първото 50% от обезщетението. Но вие сте се върнала на работа и не съм сигурна как ще се отрази това на обезщетението ви. Моят съвет е да се консултирате с НОИ - на място или по мейл, с това което сте написала тук.
 Ясно ми е, че само с "бременна съм" не може да ми кажете. Но в отчетната коментираха, че ако изляза в майичнство в срок преди да е изтекъл 2 годишния период от първото раждане се изплаща същото обезщетение (поне аз така разбрах, може и да не съм схванала правилно  Embarassed)
Значи ще дам малко по-подробна информация до 2 години назад от сегашния ми термин:
1. Излязох в болничен за раждане на дете на 04.06.2010г.
2. Термина ми тогава беше 19.07.2010г.
3. Терминът ми сега е 09.07.2012г
4. Обезщетението, което получавах за първата година на майчинството беше 34.87лв/ден или средно 730лв месечно
5. След изтичане на първата година започнах работа от същата дата на изтичане на майчинството до 1г, т.е. от 19.07.2011г. Осигуряват ме на 411лв. Ако ми прекъснат договора от февруари месец и продължа с отпуска си до 19.07.2012г, какво майчинство приблизително мога да получа?
Моля ако са необходими някакви други данни за доходи в този период, кажете за да ги напиша.
Благодаря за отговора!

# 580
А ще ме посъветвате ли да подписвам договор с нов работодател, който е с шестмесечен изпитателен срок в полза на работодателя и в който има клауза, че ако работника иска да го прекрати, то  дължи 90-дневно предизвестие? Как да постъпя в този случай? Ако се съглася какво бих могла да направя, така, че с изтичането на 6-те месеца и автоматичното ставане на този договор постоянен тази клауза за 90-те дена да не остане в сила. Изобщо какви права имам да прекратя договора при изтичането му?
Доста объркано стана май питането.  newsm78

# 581
А ще ме посъветвате ли да подписвам договор с нов работодател, който е с шестмесечен изпитателен срок в полза на работодателя и в който има клауза, че ако работника иска да го прекрати, то  дължи 90-дневно предизвестие? Как да постъпя в този случай? Ако се съглася какво бих могла да направя, така, че с изтичането на 6-те месеца и автоматичното ставане на този договор постоянен тази клауза за 90-те дена да не остане в сила. Изобщо какви права имам да прекратя договора при изтичането му?
Доста объркано стана май питането.  newsm78

Ако подпишете договор със срок за изпитване и 90 дневно предизвестие, дори с изтичане на изпитването срока за предизвестие остава като валидна условие. Трябвя да говорите с работодателя за тази клауза.

# 582
  • Stavanger, Norway
cvetulka нали разбираш, че всяка година има някакви промени. Така ще бъде и от 01.01.2012. Не разбирам особено т.5...ако ти прекъснат договора, а ти продължиш с отпуск...няма как да стане дефакто. Прекратява се догооврът, прекратява се отпуска. Или аз не разбирам питането.
[/quoteЯвно не съм разбрала поста на ДейзиГ правилно. Ок, при това положение ако ми прекъснат договора февруари месец, какво става с отпуска ми до 2-рата година? Губя ли го? И понеже вероятнстите са много и би било глупаво да очаквам отговор за всички варианти, нека разгледаме случая "прекъсват ми договора" и какво става след това?

# 583
Ако подпишете договор със срок за изпитване и 90 дневно предизвестие, дори с изтичане на изпитването срока за предизвестие остава като валидна условие. Трябвя да говорите с работодателя за тази клауза.
Да. Именно това е което ме притеснява.
Мога ли да искам предоговаряне на клаузите или направо прекратяване на договора при изтичането на 6 - месечния срок?

# 584
  • от Луната
Имам следния казус:
Сестра ми роди на 29.09. От 10 този месец ще ползва последния болниччен от педиатъра. След като той изтече ще може ли да прехвърли майчинството на лице в работоспособна възраст и тя да се върне на работа?

Общи условия

Активация на акаунт