Цветарската дружина готви се за бяла зима

• 55 355
  • 720
  •   1
Отговори
# 675
  • на североизток от Рая
  Здравейте!

Намъквам се късно, за да ви почерпя за именника си Тони!

Ще пиша и повече, но не днес.   bouquet

# 676
Имаш хипеаструм, а не амарилис. Разликата е доста голяма /период на цъфтеж, структура на луковица и т.н/.
Послушай съвета на хората и го сложи на хладно и без поливки /поливане чак като изкара 5-10см нови листа/.  Напролет сам ще ти покаже кога се е събудил, ако ли не - ще ти обясня как можеш и ти да го събудиш.
Листата е нормално да клюмват и омекват - луковицата има нужда от почивка. Отрежи ги с ножица
За цъфтеж й е рано на луковицата - лятото я тори повече за да нарастне и евентуално догодина.   

Как без да го видиш позна,че е хипеаструм?В мазето хич не е хладно,ами си е направо студено-вероятно 3-4 градуса.Да не му стане нещо?

# 677
Честито на Тони и на всички именяци от вчера и днес сред вас и семействата ви! Simple Smile

# 678
Честито на рождениците и именниците, на патерици! Да са живи и здрави   bouquet

Имам въпрос за една орхидея на мама - фалче.  Започнала е да гние в основата на листата, връхчето и е паднало и тя не знае какво да прави. Някакви съвети?

# 679
  • Gone with the wind
Нели, честит ти именник на патеричка.
Да е много здрав и много щастлив  Heart Eyes

Как без да го видиш позна,че е хипеаструм?В мазето хич не е хладно,ами си е направо студено-вероятно 3-4 градуса.Да не му стане нещо?

Защото знам колко са разпространени едните и колко са разпространени вторите, защото знам как масово се наричат хипеаструмите амарилиси и как редовно ми продават хипеаструм за амарилис. Готова съм да се обзаложа, че е хипи, а не амарилис  Wink За експеримента само - питай хората, които са ти дали луковичката кога цъфти майката и дали цветеноса е кух, или плътен  Wink
3-4 градуса ще му е студено май  newsm78 Може да увиеш хубаво саксията с някакъв парцал, или от тези найлони с балончетата

Доника, според мен им е още рано - те сами ще си покажат кога са се събудили. Спомням си, че им трябваше 4 месеца почивка.  Ако събудиш луковицата сега рискуваш листата да се издължат прекалено и да се изнежат, което ще доведе в повечето случаи до тяхното начупване или прегаряне когато изнесеш саксията на вън. Преди средата на март нямам намерение да будя хипеаструмите, освен ако сами не проявят желание де.  

Хапя, може ли снимка на фалчо за да се ориентирам, но ако правилно съм разбрала - положението май вече е неспасимо

# 680
  • Gone with the wind
Аз съм във фаза мъдрене на комбинации за сандъците и саксиите - ето какво измъдрих за сега за петуниите

За висящи саксии на стената на терасата съм решила да комбинирам
и бяла петуния (пак каскадна). Притеснението ми е дали ще са достатъчно големи саксиите да се чувстват добре, но ще видим

В сандъчета на прозореца:
с червено-лилава лобелия
- като тази комбинация ми е голяма чуденка, заради невъзможността да си самоопределя какъв цвят е точно лобелия ROSAMOND. Ако някой е по-наясно - да свирка, че уж я взех за червена и колкото повече я гледам, толкова повече се разколебавам, че наистина е червена

За сандъци на терасата бях планувала
със
, но от сребристата ми останаха 2 семки, та май ще сложа от Проблемът тук е, че трябва да ги изчакам да цъфнат,  че да си подбера цветовете, или в краен случай пак ще заложа на лобелии или каскадна винка

И една триетажна саксия ще я нагъчкам с червено-бели, кичести

+ още нещо каскадно, но още не съм решила какво.
Мдам - от микса показан по-горе също се чудя с какво да го комбинирам - и цветово и видово, та приемам идеи

# 681
Кучо, довечера ще скоча до мама и ще снимам орхидеята. Подарък и е от мен, снежно бяла и тя много си я обича.

Кичестата петуния може би ще стои добре с бяла бакопа.

Ето няколко, за мен, много красиви комбинации - може да са пускани и друг път. Различавам вербена, лобелия, калибрахое и петуния.

Тук също има много красоти http://www.superstock.com/stock-photography/petunia

# 682
  • В кошера...
Здравейте, аз също се опитвам да озеленявам балконите всяка година. Далеч съм от вашите умения.
Тези прекрасни комбинации, които Хапя е показала, все не мога да ги постигна. Мисля да пробвам тази година със семена. Дали ще се получи без разсад? Няма да имам много време. Имам много съндъчета със сакъзчета и мисля да посея между тях за пълнеж други. Правил ли е някой така?
Четох и за сакъзчетата от семена - можете ли да ми препоръчате от къде да купя?

# 683
Здравей!
Моите семена за сакъзчета са от Сортови семена, ММтрейдинг също предлагат.

# 684
  • София
Кучо, да го върна на студено казваш? Иначе точно 4 месеца е "спал" и сега имаше едно малко зеленичко листенце. Сефте ми е това цвете, а точно презимуването ми куца във всичките Rolling Eyes

# 685
  • Gone with the wind
Доника, да не се изнежи - рисковете при гледане на топло зимата според мен са големи. Но пък вече се стъмва по-късно - знам ли  newsm78

Хапя, за цветните комбинации имам няколко свалени книжки + един сайт с доста красиви идеи - ще дам линкове за книжките после, ето и избрано от сайта
http://www.bhg.com/gardening/container/plans-ideas/plant-combina … dow-boxes/#page=1
http://www.bhg.com/gardening/container/plans-ideas/plant-combina … g-baskets/#page=1
http://www.bhg.com/gardening/container/plans-ideas/window-box-pl … -for-shady-spots/
Разгледайте сайта има много идеи

medunka  - сакъзчета и мушкатата се сеят сега, за да цъфнат юли някъде. Ако изчакаш повече със сеитбата, може да не ги видиш цъфнали тази година

# 686
  • В кошера...
Ех, Кучо, как се размечтах с тези линкове... Ако можеше всичко около нас да е така красиво подредено.
Ще ги пробвам тези семена. Проблемът е, че терасите ми са директно на слънце и мноого вятър - срещу морето. Трудно оцеляват.

# 687
Здравейте момичета.
Търся някой да ми даде съвет-става въпрос за Юката ми- листата и жълтеят,изсъхват и аз ги режа. Какво става, преполивам ли я-правя го два пъти в седмицата. На светло е, проблема е че вкъщи е много топло, да не е от това??? А листата които избиват са светло зелени и по крехки. Моля помагайте, не искам да я уморя  Praynig

# 688
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Ще ги пробвам тези семена. Проблемът е, че терасите ми са директно на слънце и мноого вятър - срещу морето. Трудно оцеляват.

Blush при това положение аз бих се ориентирала към по-държеливи видове. без петунии за да не изглеждат дрипави след по-силен вятър, без по-крехките кически сакъзи.  Hug бих наблегнала на каскадни вербени, алпийските сакъзчета (те са плътни и по-зелени, но цветовете им са по-рехави), ниските тагетеси, защото те най-вероятно ще издържат и на трета световена...  Laughing ако се сетя за още ще пиша  Peace

# 689
  • В кошера...
Точно така, и аз съм се ориентирала към тези. Няколко години се мъча с петунии - красота само месец и после на боклука. Тези сакъзчета от семена четох, че са точно такива - от рехавите. Даже не държа да са цъфтящи - стига да са красиви!

Общи условия

Активация на акаунт