НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 102 625
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 1 980
Спорът с теб е равносилен на спор с радиоточка! Изобщо не ме вълнува как си правиш изводите. Ясно ми е, че си ги изсмукваш от пръстите  ooooh!

Никой не спори с тебе, мотивацията ми е нулева. Стана ми само интересно от къде тези слаботокови мисли в главата на млад човек, нищо повече.

# 1 981
Правете разлика между отговорност за отглеждане и средства за отглеждане  newsm78
Защо ли аз не прочетох никъде, нито една майка да се вайка, че Държавата не й успокоява плачещото дете (явно Чек е прочела нещо в тоя дух в моите коментари  Laughing).

А по т.3 се чудя тогава точно как Държавата предприема мерки, като хиляди деца на работещи родители са извън държавните ясли и градини  Thinking

# 1 982
Къде в Конвенцията пише за "средства за отглеждане"?  newsm78

# 1 983
  • София
Вижте какво, съсредоточете се. Няма как нечие дете (вашето например) да посещава детска ясла на държавна издръжка, демек едни пари да отиват натам, пък за друго (например моето) да няма място в яслата, че и да няма пари за майчинство. На всичкото отгоре да лаете, как от вашия джоб се взимали парите.

# 1 984
"държавите - участнички ще оказват подходяща помощ на родителите и настойниците по закон при осъществяване на тяхната отговорност по отглеждане на децата и ще осигуряват създаването на институции, улеснения и услуги за грижи за децата."

И на мен ми се струва, че за пари нищо не пише, нито за задължение на държавата да отглежда деца, даже точно обратното, изрично пише чия е отговорността по отглеждането.

А т.3 касае работещи родители, а не тези по майчинство:

"3. Държавите - участнички ще предприемат всички подходящи мерки, за да осигурят на децата на работещите родители правото да се възползват от услугите и улесненията, които се полагат за тяхното отглеждане"

Не съм написала че т. 3 касае майки в отпуск по майчинство. Писала съм за ангажиментите на държавата към работещите родители. Защото в темата непрекъснато се обяснява, че държавата няма такива. Ясно е че децата са отговорност на родителите, но също така ми става ясно, че държавата се е ангажирала да осигури и условия на работещите родители да се справят с тази отговорност.  

Само да попитам какви услуги и улеснения за работещите родители осигурява нашата държава, че се налага майките да губят работата си поради липса на алтернативи за отглеждане на децата си. Защото е много гот, няколко човека, които са имали алтернатива и не им се е налагало да опират до тези услуги, да смятат че всички имат такава.

# 1 985
Вижте какво, съсредоточете се. Няма как нечие дете (вашето например) да посещава детска ясла на държавна издръжка, демек едни пари да отиват натам, пък за друго (например моето) да няма място в яслата, че и да няма пари за майчинство. На всичкото отгоре да лаете, как от вашия джоб се взимали парите.

Съвсем съм съсредотОчена.
Писах нееднократно, подкрепям,  и според мен трябва да се осигури място в яслите и ДГ за всички  деца на работещи родители, които пожелаят. И да няма втора година майчинство изобщо. Обосновах се и защо.
Но темата не е за ясли, а за пари.

Не съм написала че т. 3 касае майки в отпуск по майчинство. Писала съм за ангажиментите на държавата към работещите родители. Защото в темата непрекъснато се обяснява, че държавата няма такива. Ясно е че децата са отговорност на родителите, но също така ми става ясно, че държавата се е ангажирала да осигури и условия на работещите родители да се справят с тази отговорност. 

Само да попитам какви услуги и улеснения за работещите родители осигурява нашата държава, че се налага майките да губят работата си поради липса на алтернативи за отглеждане на децата си. Защото е много гот, няколко човека, които са имали алтернатива и не им се е налагало да опират до тези услуги, да смятат че всички имат такава.

То в темата и непрекъснато се обяснява, че децата на годинка не са готови за ясла и че майките искали да си ги гледат вкъщи.
Ами ако могат да си го позволят, да си ги гледат ако искат и до 15, техен избор.

За яслите и ДГ няма да се повтарям.

# 1 986
  • София
Да де, ама ясли и градини няма, тъй че да не слагаме каруцата пред коня.

# 1 987
  • СОФИЯ
Да де, ама ясли и градини няма, тъй че да не слагаме каруцата пред коня.

Няма. От СНБМ сме готови и с цифри за недостига в големите градове.

Доста шуротии се издрънкаха в тази тема.
Ще ми се вярвам, че говорим за Децата.

# 1 988
  • София
нова, явно не си съвсем съсредоточена.
Цитат
Е, да, доста по-драматично звучи държавата да пести пари от децата, но в случая с майчинството ще ги спести от майките.

Може ли отново да чуем обосновката защо трябвало да се махне втората година майчинство?
Изключая личните предпочитания на някои участници в дискусията и как някъде си пращали тримесечни деца на ясла.

Освен това места няма ни за двегодишните, ни за тригодишните, ни за четиригодишните.

# 1 989
  • Ямбол
Извинете, но ако няма места в София, това е проблем само на София, не на цяла България. А заради едни места в София, имаме оправдания да се вдига майчинство за цяла страна. Освен това същото нямане ще го има и след втората година, така че този аргумент изобщо не бива да се ползва.

Да имаш дете е избор. Държавата плаща за този избор цяла заплата първата година на детето. Да останеш с детето си още една година също е избор. Държавата ти гарантира това право със закон, за да не те изгонят от работа и още 240лв. Ако на мен не ми харесват държавните плащания, избирам друго.

# 1 990
Първо, добро утро! Но дотук свършва вежливостта ми! Да ме прощават една част от дискутиращите мами тук, но отдавна не бях чела толкова безплодна, да не кажа глупава дискусия. За мен стана ясно, че мамите, които отричат или не разбират  отговорността на държавата към нейните граждани  в лицето на майките и техните деца до 2 г., изобщо не разбират що е то граждански права, камо ли що е то защита на гражданските права. Може да ви се стори малко пресилено, но с тази дискусия потвърждаваме максимата, че всеки народ си заслужава управляващите и съответно дереджето, което му докарват те. На прост народ - прости и нагли управници! С пожелание за приятен и ползотворен ден, с много детски усмивки въпреки всичко Simple Smile

# 1 991
  • София
Monica21, добро утро!  Hug

По темата - пак дежавю...  Laughing

# 1 992
Извинете, но ако няма места в София, това е проблем само на София, не на цяла България. А заради едни места в София, имаме оправдания да се вдига майчинство за цяла страна. Освен това същото нямане ще го има и след втората година, така че този аргумент изобщо не бива да се ползва.

Да имаш дете е избор. Държавата плаща за този избор цяла заплата първата година на детето. Да останеш с детето си още една година също е избор. Държавата ти гарантира това право със закон, за да не те изгонят от работа и още 240лв. Ако на мен не ми харесват държавните плащания, избирам друго.
Първо - 30% от българите живеят в София.
Второ - дете на 1 година не може почти нищо, нищо не разбира и не може да се оправя само (колкото и да ви се иска на всички да е обратното), а дете на 2 години се храни, ходи до тоалетна, говори, облича се и т.н. само. Това е голямата разлика, която пренебрегваш в постовете си и с тях дразниш една камара мами и за мое съжаление и мен... Детето на 2 години е далеч по-лесно да се гледа от който и да било за неопределено време (ако не се е класирало за ясла). Детето на 1 година има нужда от един човек 24 часа да стои до него... Силно се надявам да си ме разбрала както искам да ти кажа.

# 1 993
  • Ямбол
Разбирам.
...
Първо - 30% от българите живеят в София.
Второ - дете на 1 година не може почти нищо, нищо не разбира и не може да се оправя само (колкото и да ви се иска на всички да е обратното), а дете на 2 години се храни, ходи до тоалетна, говори, облича се и т.н. само. Това е голямата разлика, която пренебрегваш в постовете си и с тях дразниш една камара мами и за мое съжаление и мен... Детето на 2 години е далеч по-лесно да се гледа от който и да било за неопределено време (ако не се е класирало за ясла). Детето на 1 година има нужда от един човек 24 часа да стои до него... Силно се надявам да си ме разбрала както искам да ти кажа.

От тези 30% за колко от тях няма места? А за тези които няма места, колко от тях могат да разчитат само на държавно детско заведение? Процентът накрая ще е едноцифрено число, дори може да падне под единица.
Ти разбираш ли какво те питам?

# 1 994
  • София
Доводите за неувеличаването на майчинството като пари горе-долу мога да разбера, но не ми е ясно защо пък и като период ви се вижда толкова дълго? Вярно е, че съм пристрастна, защото детето ми е на 1г. и 3м., но на тази възраст изобщо не мога да си го представя по ясли, с непознати гледачки и т.н. и най-вече не мога да си представя аз да съм далеч от него.

Общи условия

Активация на акаунт