НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 105 315
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 495

Абе ако питаш и едните, и другите, на добре е да се развали целия Обществен договор и всеки за себе си!
Нищо не ни трябва! Нито държава, нито НС, нито полиция, още по малко НОИ и прочие. Mr. Green

То па една държава... То па един парламент... То па една полиция... То па един Обществен договор... То па едни граждани сме и ние... Както казах по-рано, само по "козметични" признаци влизаме във Втория свят, но по мислене на институциите и гражданското общество сме си направо в Третия... Естествено, че това ни е най-големият проблем, който ни НОИ, ни 30, ни 300 лв ще ни го разрешат.

# 496
Не виждам нищо смешно в това жената да роди когато има възможност. Ако е имала късмет на 50 какъв е проблемът?! Нима няма млади баби на по 42, които са прекрасни майки на внуците си?!
Нова... ooooh!

Не става въпрос за физическа възможност, поне не и в тази тема.
Та тази самотна жена, която е решила да става майка, за да успее да получи майчинство на колко години трябва да е, че да е изпълнила условието за семеен трудов стаж 24 години?

Мда, не  е смешно.

ПП. Аз съм за това, изобщо да отпадне втората година майчинство.
Нашата държава няма как да  е по-социална от богатите и социални държави.
А и те, преди да станат толкова социални са преминали през различни форми на капитализъм, а за да има капитал трябва да има и натрупване на такъв.
Няма как първо да се възползваш от облагите на един строй, пък после да тръгнеш да го строиш.

# 497

Абе ако питаш и едните, и другите, на добре е да се развали целия Обществен договор и всеки за себе си!
Нищо не ни трябва! Нито държава, нито НС, нито полиция, още по малко НОИ и прочие. Mr. Green

То па една държава... То па един парламент... То па една полиция... То па един Обществен договор... То па едни граждани сме и ние... Както казах по-рано, само по "козметични" признаци влизаме във Втория свят, но по мислене на институциите и гражданското общество сме си направо в Третия... Естествено, че това ни е най-големият проблем, който ни НОИ, ни 30, ни 300 лв ще ни го разрешат.

Е, тогава какъв е този рев в темата /а и в доста други/ за мизерни парици?

# 498
  • София
Ами Жаве, нормално,  хората с ляво мислене искат повече социални придобивки, хората с дясно - повече данъци. В крайна сметка затова има свободни избори, аз винаги гласувам. Но едно ме подразни изказванията на някои хора, че не желаят от техните пари да се удържа повече за тези 30лв. Споменават строителсво на детски градини, ми аз мога да кажа, че не искам от моите пари да се взема за това, защото у наше село има достатъчно, а няма деца. Или за подобряване на условията в яслите, моето дете ще ми го гледат в къщи, щото така съм решила. Или да ми се удържа по-малко за пенсиите на сегашни пенсионери, защото моята майка почина на 50, без да дочака пенсия, а имаше 30г. трудов стаж. Ама няма да го кажа, плащам си чинно всеки лев, дори по 7лв. на месец съм декларирала от граждански договор. И няма да се облажа от 30-те лв., детето ми след 2 месеца става на 2, а второ няма да имам. Ама ще е хубаво, ако се напълнят детските градини и училищата в моя град и съседните села. И след 20г. да има повече данъкоплатци.
newsm10

Е, тогава какъв е този рев в темата /а и в доста други/ за мизерни парици?

Доста интересен изказ, но все пак въпросът е принципен.

# 499
Поради личните нападки, далеч от истината, искам да заявя, че дори да не увеличат сумата, аз ще я даря на майка, нуждаеща си от тези пари повече от мен.

1. Причината, поради която смятам, че това обещетение трябва да се увеличи или да се прецизира начинът му на разпределение е, че през втората година на детето майката по закон може да избира дали да го гледа у дома или трябва да се върне на работа. За да бъде изборът адекватен на закона, обещетението трябва да гарантира жизнен минимум за майките които се възползат от правото им дадено от закона. Жизненият минимум според НСИ е 180 лв. месечно И, след като майката, оставайки вкъщи, няма право на други доходи, би следвало да й се осигурят и на нея, и на детето точно тези пари /180х2=360 лв. месечно/.

Ти туй бащата за нищо го нямаш .Той да си харчи неговите пък държавата да мисли за детето му  ooooh!

# 500
Касита, за теб 30 лв. може да са мизерни, но за Димка от с. Тръстеник са хляб и кисело мляко за децата поне за няколко дни. Confused

Илиана, какви са тези обобщения? Той ще си плаща като всички работещи, но Семейният кодекс , вменявайки му задължения, го освобождава от тях при развод или "раздяла". Законно е освободен, чети като не знаеш.
В темата, ако има разведени да кажат.

# 501
  • София
Ама къде ги пращате да работят, нали били "временно нетрудоспособни"?  Sick Като се налага майките да започват работа след първата година, да им се осигурят ясли и градини. От моята камбанария така изглежда положението.

Много са ми интересни някои "Аз се осигурявам на пърната си заплата, аз това, аз онова..." Не вие, а работодателите ви осигуряват на пълната ви заплата с парите, които сте заработили. Ама ако трябваше вие като работодател или самоосигуряващ се да внасяте тези пари, щяхте да виете като линейки и да се чудите как да скатаете някой друг лев.
Или пък ако фирмата ви имаше по-различна "политика" какво, щяхте да напуснете ли и да си оставите децата гладни, за да се изкарате много принципни?

И е изключитемно забавно как се бият в гърдите някои, дето мъжът им плаща детегледачката или частната градина, колко били способни и находчиви. Разберете, просперитета и успеха в живота обикновено не се дължат на интелектуалните възможности или образованието, а в много по-голяма степен на късмета, на това за кого си се оженил,в какво семейство си се родил или каква начална скорост ти е дадена с осигурено жилище например.  Ама всички тези неща са "поправими", 'дет се вика,  и не е нужно много да се възгордявате. Може бързо-бързо да се окажете в положение на вас също да ви трябват тези 30 лв.

# 502
Елица, осигуровките се делят - и работодател, и работник плащат. Работодателят малко повече.
Личи си кой не е работил, а само вземал. И иска още да взима  ooooh!
Такива елементарни неща относно осигуровките и децата ги знаят, ма явно на някои не им се е налагало да се запознават с тях  Tired

# 503
Касита, за теб 30 лв. може да са мизерни, но за Димка от с. Тръстеник са хляб и кисело мляко за децата поне за няколко дни. Confused

Илиана, какви са тези обобщения? Той ще си плаща като всички работещи, но Семейният кодекс , вменявайки му задължения, го освобождава от тях при развод или "раздяла". Законно е освободен, чети като не знаеш.
В темата, ако има разведени да кажат.
Какво да чета бе Мишона ?Какво ?
Непрекъснато набиваш майката и детето -държавата длъжна .Майката ,детето и бащата съставляват семейството .Какво разводи какви раздели  ooooh!

Какво общо имат разводите и разделите с майчинството през втората година ?Какво?
Елица осигуровките делят м/у работодател и служител .

# 504
Обичам моментите, в които всяка тема стига до неизбежния стадий "Ще видите вие един ден, когато палачинката се обърне", а чуждите постижения са представени като плод на късмет или съвпадение.

# 505

И е изключитемно забавно как се бият в гърдите някои, дето мъжът им плаща детегледачката или частната градина, колко били способни и находчиви. Разберете, просперитета и успеха в живота обикновено не се дължат на интелектуалните възможности или образованието, а в много по-голяма степен на късмета, на това за кого си се оженил,в какво семейство си се родил или каква начална скорост ти е дадена с осигурено жилище например.  Ама всички тези неща са "поправими", 'дет се вика,  и не е нужно много да се възгордявате. Може бързо-бързо да се окажете в положение на вас също да ви трябват тези 30 лв.
Да сигурно е така .Викаш тука всички ,които не сме бесни и недоволни от майчинството в БГ сме се омъжили за богати мъже ,децата са по гледачки ,парите ни валят без проблем ,живеем си в охолство и безгрижие .Късметлийки сме  Mr. Green нямаме връзка с реалността .
И ти състрадателна и добра душича пожелаваш на всички ,които не разчитат на помощи скоро да започнат да разчитат .Мило ,много мило .

# 506
ПП. Аз съм за това, изобщо да отпадне втората година майчинство.
Нашата държава няма как да  е по-социална от богатите и социални държави.
А и те, преди да станат толкова социални са преминали през различни форми на капитализъм, а за да има капитал трябва да има и натрупване на такъв.
Няма как първо да се възползваш от облагите на един строй, пък после да тръгнеш да го строиш.

Именно, нова. Къде го тоя филм с платена втора година майчинство? Само в БГ го има. Има детски градини за без пари, има детски кухни на смешни суми. Къде го има това другаде? То бива тръшкане, бива....Вече 34 стр. Whistling

Парите нека да се дадат за образование на същите тези деца! Там положението ама хич не е розово.

# 507
  • София
Може бързо-бързо да се окажете в положение на вас също да ви трябват тези 30 лв.

Може, някои от нас са били в такова положение и даже не са го забравили.

Въпросът е: откъде следва, че въпросните 30 (или 3, или 300) лева, които ми трябват, трябва да ги осигури държавата? От това, че ми трябват и няма откъде другаде да ги взема, или като как? Логиката нещо ми се губи - държавата принципно може да ми даде 30 лева, ама не ми ги дава, значи тя ме прецаква, тоест нарушава ми правата (кои права - не знам, ама съм бясна!).

Във всички такива теми се изумявам до каква степен не осъзнавате колко е социална политиката спрямо майките. Кажи-речи единствената област, в която наистина е социална. А обикновено най-бесните  #Cussing out #2gunfire #Cussing out съфорумки са тези, дето са изкарали цялата бременност в болнични (нищо им нямало, ама защо да работят, като "доки" дава болничен), след това са си стояли 2 години вкъщи, и са получавали всички възможни обезщетения и помощи, включително ако децата им са били на ясла през това време, и т.н. А като видя същите и да  #Cussing out #2gunfire #Cussing out в циганските теми, вече се разбивам. 

# 508
Парите нека да се дадат за образование на същите тези деца! Там положението ама хич не е розово.

Точно за това съм и аз ! Peace

Понеже sisi74 казва , че не иска нейните пари  да се дават за построяването на детски градини , че при тях имало , ще поясня за майките с малки деца , че учебниците са безплатни до 7 клас , но всички допълнителни помагала , а те хич не са малко , по всеки предмет , се плащат .

Започването на учебната година на дъщеря ми - 6 кл. ми струва 330 лв. , само помагала+униформа .
Сега като не им стигат 30лв., как ще дадат само за 1 месец 330 ?

# 509
То това с градините май  е ангажимент на общините .

Общи условия

Активация на акаунт