НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 105 317
  • 2 412
  •   2
Отговори
# 660
И стига вече с тази сива икономика. Както на мен ми удържат 15 години всеки изработен лев, така имам и правото да изисквам да удържат и на другите. И срещу това, което съм внесла, съответно нещо да ползвам.

И аз съм плащала 14 г осигуровки, ама никога не е имало за децата ми детски. Защо?
Защо за моите деца тук се полагат детски НЕЗАВИСИОМО от дохода на семейството?

Защо няма пари и за пенсионерите, защо няма за инвалидите...ЗАЩО НЯМА ПАРИ ЗА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ и здравеопазване? Защо заплатата не е поне 1000 евро? Ммм?

След някой ден децата ще порастнат. Някои мами ще кандидатстват за помощи 150 лв за първокласник, която е спрямо дохода /отново/. Тогава да не поискате увеличение на тази помощ, т.к. за започването на училище са ви нужни минимум 300 лв?

Социалната политика се определя на държавно ниво. Откъм 2-ра година майчинство в БГ е много добре уредена спрямо доходите в БГ.

Sessilly го е написала много добре, да не я повтарям.
Има един хубав филм Inside Job. Гледайте го....

# 661
Цитат на: Sessilly
Не съвсем, flambe, защото при нас посоката не беше оздравително затягане на коланите с цел възстановяване и развитие, а съсипия и продажба да безценица де що има (да припомням ли масовата приватизация, при която задници като Банев се сдобиха с много предприятиия срещу вестникарска хартия, а само тя ли беше). Може да ме заплюете сега, но аз продължавам да съжалявам за изгубените руски (и гравитиращите около тях) пазари. Но с това съвсем излизам от темата.
Е този път пък аз съм на 100% съгласна с тебе, като изключим, че не съм чувала името на въпросния господин, но пък знам други подобни. Доста години ще трябват да минат да се възстанови България.

Цитат на: немирница
И аз съм плащала 14 г осигуровки, ама никога не е имало за децата ми детски. Защо?
Защо за моите деца тук се полагат детски НЕЗАВИСИОМО от дохода на семейството?

Защо няма пари и за пенсионерите, защо няма за инвалидите...ЗАЩО НЯМА ПАРИ ЗА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ и здравеопазване?
И за мен е правилно детските добавки да са всички деца български граждани. Знаеш моите осигуровки винаги са били малко над средната работна заплата, обаче не се мисля за богата, много пъти съм си брояла стотинките. А един съсед, за който знам, че въобще не плаща осигуровки, вчера му видях чисто новия джип. Ако вземат дължимите данъци от такива ще има пари. И съм съгласна, че майчинството като % от заплатата е уредено добре, но това е според мен е направено за да се спре стопяването на нацията с  1.5мил. през последните години.

# 662
Не е твърде във връзка с темата, но това по повод възторзите от гръцките протести преди  няколко страници тука. А помните ли, че през 2008 първа изпуши Исландия? за там пък нищо не се чува, явно тия хора някак се справят, без да карат половината свят да се занимава с проблемите им.
Всъщност защо да е далеч от темата. Факт е, че не можеш да потребяваш повече, отколкото произвеждаш. Та и тука е така - за нивото на развитие на икономиката ни, социалните придобивки хич не са малко.

Относно Исландия, защото ти я спомена, имам спомен (не ми се проверява, който иска да си провери), че проблемът 2008 там беше, че техните "банкери" (разбирай "оторизирани крадци") ги прецакаха, както сега се случи в САЩ... Както се случва и у нас (само че, не специфично и само с банкерите де - всеки знае за какво иде, и продължава да иде реч). И какво излиза? Че корпорациите и банките (и мутрите), под чадъра на правителствата, изсмукват от населението изкараните им с труд пари. Гражданите плащат издръжката на администрацията, която обслужва корпорациите с нашите пари срещу комисионни. И при това положение, ние да си мълчим и да чакаме  безропотно какво ще ни подхвърлят, и да кимаме сериозно и умислено, като ни се вменява как не сме изкарали достатъчно пари, та да искаме повече социални придобивки? Абе мислете, бе хора! Не е въпросът за 30-те лева.... (според мене, и за мене)
Затова и се споменават гърците - може да не са прави, може да не са изкарали толкова, колкото им се ще да получат, но ПОСТАВЯТ ВЪПРОСА и търсят отговорност от тези, които се разпореждат с парите. За разлика от нас, които ще пишем в БГ мама докато се изприщим (при цялото ми уважение към полезния форум)

# 663
  • гр. Шумен
karmelita_007, абсолютно си права, че зверски се краде, особено сред политическата класа. МОже би има нещо много вярно и в това, което говориш за банките. И да, със сигурност трябва да има протести, но когато хората тук направиха спонтанен протест срещу банките, познайте кой го яхна - Трактора! И той, една от най-тъмните фигури на прехова, сега се изживява като защитник на хората от банкерските змейове. Аз вече писах - в България няма реална пазарна икономика, а мутренско-мафиотска такава, затова сме обречени на беднотия и мизерия, защото нямало е, няма и няма и да има воля да се промени тоя модел. Има две опции за реална промяна, като втората за нашите условия е по-възможна (да не кажа единствено възможна) - революция като в Арабския свят или преврат.
Затова казвам, че не сме си изработили социалните придобивки, защото истинска икономика, със силен реален сектор, с производство, у нас почти няма. За да има, както писах по-горе, нещо генерално трябва да се промени.

# 664
Във всички такива теми се изумявам до каква степен не осъзнавате колко е социална политиката спрямо майките. Кажи-речи единствената област, в която наистина е социална. А обикновено най-бесните  #Cussing out #2gunfire #Cussing out съфорумки са тези, дето са изкарали цялата бременност в болнични (нищо им нямало, ама защо да работят, като "доки" дава болничен), след това са си стояли 2 години вкъщи, и са получавали всички възможни обезщетения и помощи, включително ако децата им са били на ясла през това време, и т.н. А като видя същите и да  #Cussing out #2gunfire #Cussing out в циганските теми, вече се разбивам. 

Абсолютно съм съгласна с написаното; всеки път, когато попадна на подобна тема, се чудя същото.

# 665
  • Пловдив
Еми,аз мога да рева,но както писах на 3-я месец от раждането бях на работа,единственият ми болничен през време на бременността беше-задължителният 45дни преди раждането.Цяла бременност изкарах на легло и няколко пъти по болници,на месец давах луди пари за лекарства и пак не излезнах в болничен за да мога да получавам малко повече през първата година и с основание си рева за 30-те лв повече.Знам че има и не съгласни с мен,но когато опираш до тези пари,тогава човек може да даде най-адекватен отговор на това дали следва да се вземат или не

# 666
  • Бургас
Ох, като стане дума за сива икономика, нещата стават сериозни Laughing. Някои хора се осигуряват на МРЗ, други просто на нереален доход. Добре де, обаче парите в държавата идват точно от данъци. Колкото повече данъци, толкова по-добри условия за живот. Но ако погледнете една стара тема- Осигурявате ли се на реалната си заплата, ще видите, че много хора едва ли не, смятат, че някой ги ограбва с тези данъци, плаче им се, че трябва да ги плащат. Друга пък беше писала, че сега се осигурява на половината си заплата, но ако реши да излиза по майчинство ще поиска от работодателите да я осигурят на реалната #Crazy. Така де, не плащаме реални данъци, но пък искаме високо майчинство, безплатни услуги, помощи. А че тези пари някой друг, явно глупак, осигуряващ се на реален доход, ги дава, няма значение Laughing. Не искаме да плащаме данъци, но пък искаме качествено образование, хубави улици, работещи институции..Е, как да стане?! И най-лошото е, че редом до хората, плащащи реални данъци, гракват за увеличение на различни неща и тези, които не се осигуряват на реалната си заплата, тези които са назначени фиктивно и т.н. Crazy Естествено, че сивата икономика не е единственият ни проблем, чието разрешаване ще доведе до висок стандарт на живот, но е важен проблем.  Wink За детските и аз мисля, че би трябвало да има за всички деца. А за пенсиите -  там мисля, че трябва да бъде първото увеличение. Болно ми е, че хора, работещи цял живот, сега мизерстват. По-удачно ми се струва там да се дадат тези 30лв., защото за много млади семейства те не биха били от голямо значение, но за повечето, да не кажа всички пенсионери, тези пари ще бъдат наистина от огромно значение.

# 667
здравейте мами,не съм много в час ,но може ли някой да ми обясни защо втората година от плащането за майчинство не е съобразена с минималната заплата .Та нали то е толкова и сега след като е увеличена си останахме на същото дередже. Tired

# 668
здравейте мами,не съм много в час ,но може ли някой да ми обясни защо втората година от плащането за майчинство не е съобразена с минималната заплата .Та нали то е толкова и сега след като е увеличена си останахме на същото дередже. Tired

smile3544 smile3544 smile3544 smile3544 smile3544 smile3544 smile3544

Тя, цялата тема е за това.

# 669
  • гр. Шумен
Мило, ти прочете ли темата? Ама цялата, от кора до кора! Ако не си беж да четеш - тука си пише всичко.
Относно осигуряването на МРЗ, това в повечето случаи не е по желание на работещия, а политика на работодателя. Вярно, можеш да си биеш шута, ама пред угрозата да седиш гладен, предпочиташ некоректния работодател, особено ако си на възраст и/или в малко населено място. Моята свекърва така поиска няколко години преди да се пенсионира да я осигуряват на по-голяма заплата и работодателят й я изхвърли от работа. Добре, че си имаше стажа за пенсия (тогава), защото иначе щеше да кара на социалната. А ако някой вярва, че Инспекцията по труда ги следи тия работи, сериозно се заблуждава. Всъщност тя следи... но тия, които са коректни. При некоректните отива само до кабинета на шефа.

# 670
Странно, но кръгът майки с които се случихме в едно и също време да отглеждаме децата си основно остана по собствено желание да продължи майчинството си след като им изтече първата високо-платена година. Че и в полугодка на неплатено майчинство влязоха. По собствено желание и с преценка на това дали да сгънат максимално потреблението. Част от тях преди това бяха преценили и изгодата на плащането на осигуровки през фиктивен работодател.
Може би процентно погледнато не повече от 15 (мах 20) % се върнаха на работа след първата година.
Има механизми да се точи от осигурителната система, но е повече от нелогично да се очаква някой да бъде солидарен към нещо, докато едни други хора през това време могат да работят в сивия сектор и със спестените от осигуровки и данъци отчисления могат да формират фонд компенсации, че космоса е крив.

# 671
Току-що даваха интервю по БТВ по темата.
40лв за памперси и 100лв за храна и ако детето се разболее -край .Пък и имала по-голямо дете на 11г. каза майката ,за което държавата не поема нищо ,а всъщност детски 35лв  ,които стигали за едни обувки.
Как да коментирам и аз не знам.

# 672
Не виждам смисъл от коментар, Iliana. Не само разбирането за социална помощ, обезщетение, но и за стойността на полученото, т.е. на парите са различни за всички ни. Simple Smile
Често се случва, когато имам образно 2 лв. в джоба си, някой да ми се оплаква, че до края на седмицата разполага с 20. Как да му се сърдя?  Grinning

# 673
Току-що даваха интервю по БТВ по темата.
40лв за памперси и 100лв за храна и ако детето се разболее -край .Пък и имала по-голямо дете на 11г. каза майката ,за което държавата не поема нищо ,а всъщност детски 35лв  ,които стигали за едни обувки.
Как да коментирам и аз не знам.

Не е така. За всеки ученик се определя сума на месец за образование, което също е субсидия за детето, но се превежда към общинските бюджети и е за издръжка на училища. Същото е и за детски градини и ясли (който се дореди). Това защо никой не го брои? Вероятно защото не са пари в кеш, но пак са средства, които трябва да се съберат от данъци. И за всяко дете се изплащат такива пари 12 години. Изключвам тези деца, които са в частни училища и детски градини. За тях държавата не дава нищо.

И пак казвам - за родители, които разчитат само на тези пари би следвало да има социални помощи, но не смятам че някой друг трябва да ни поема издръжката на децата на 100%. Иначе за какво работим изобщо.

# 674
  • София
Хайде стига с тези детски , не разбрахте ли че, те стимулиран циганската раждаемост.
Имам две деца, големият ми син е с увреждане, за здравото ми дете  детски не получавам изобщо не съм пускала документи, смятам че е престъпление за здраво и право дете , аз също работоспособна да чакам държавата да ми издържа детето
Обаче за болното ми дете изобщо не съм съгласна с келевите държавни добавки

Общи условия

Активация на акаунт