НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 102 652
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 1 950
Колко глупости са се изписали  ooooh! ooooh! ooooh!

Аз си мисля, че всяка майка иска най-доброто за своето дете, което в повечето случаи е еднакво за всички деца!
Сериозно ли има майки, които не разбират, че с повече пари могат да се купят повече неща за детето  newsm78
Трябва ли българската майка едва да свързва двата края, за да си отгледа детето? И какво - ще получи тиквен медал?
Ужас, наистина ! Не вярвах, че и майките ще се скарат по темата.
Правителството се подиграва с майките, пенсионерите и всички работещи...
А вие тук какво правите - махленска свада? Какво делите?

Тези, които не ги бъркат 20-50 лв явно се мислят за много над останалите, че са тръгнали да ги убеждават колко са им смешни исканията  ooooh! ooooh! ooooh!

Няма такова животно като българина!

Не знам на колко години си, но от лентичката в подписа ти предполагам, че си млада. Та от къде това соц мислене? Защо някой да носи отговорност за детето ти, да раздава медали за това, че си го родила и т.н.? Всъщност тези въпроси други са ги задали в темата многократно, безмислено е да се повтарям. Просто ми е интересно кой ви е обещавал преди да решите да имате деца, че някой друг ще се погрижи за тях или дори само, че ще ви помага? То безплатни детски градини, то майчински, то претенции. Как пък един път не запротестирахте, че няма работа (например)?

# 1 951
  • СОФИЯ

Никой не проси и не чака държавата да го хрантути цял живот (като изкл. циганите). Какъв е проблема майчинството да е по-високо от прага на бедността ?

Майчинството е по-високо от прага на бедността - първата година. Втората е бонус, все пак говорим за млади и здрави жени в трудоспособна възраст.

..и държавата, и общините, и другите Смешни (позволявам си това опраделение, говорим за Деца) не са осигурили възможност за отглеждане на детето. Къде Е Детето при липса на "Бонуса"?

# 1 952
  Здравейте и от мен. Казвам се Костадин и се регистрирах във вашия форум само заради тази тема, на която станах случаен свидетел.
  Малко статистика във връзка с темата: през 2012 цената на тока е скочила с 13%, цената на горивата с 15%, цената на водата и парното с 5% (засега), цената на основните продукти - между 15% и 40%.
  Срещу тези цифри се изправя новия праг на бедност 241лв и минимална работна заплата (което означава по-големи осигуровки, което в много фирми е равно на по-малки заплати) става от 290 на 310 лв, което е 6,5%. Да не говорим за фалиралите фирми и увеличаването на безработицата и намаляването на работните места, от което следва и повече конкуренция за всяко работно място, което за съжаление в България дава право на работодателите да увеличават изискванията и да намаляват стартовите заплати и благата съпътстващи работата във фирмата.
  При средна работна заплата 650 (дай боже всеки му) и двама работещи родители се получава 1300 лв доход. При зимни условия средно сметките са 400лв и при две деца със среден разход 300лв на дете се получава, че двамата родители трябва да се оправят с 300лв, което всъщност не е толкова зле за храна (не броим дрехи, кола, кредити и непредвидени разходи). До тук добре.
  Сега да сметнем какво се получава при 240лв майчинство втората година - 650+240=890лв. Което при зимни условия излиза, че не стига само за основните сметки и двете деца.
  След като ви отегчих максимално искам да помоля хората, които се опитват да защитават тези от рода: С какво ще Ви помогнат 30лв/Защо трябва да искате помощ от някой/Пари в държавата няма - ДА СПРАТ ДА ПИШАТ ВЪОБЩЕ.
  За хората защитаващи тезата: Защо раждате второ дете, като не Ви стигат парите да го изгледате - Ние ще намерим начин да се справим, тази тема е защо постоянно се увеличаван начините за събиране на пари от хората, а из се затварят всякакви възможности за оцеляване (не говорим за успех). Този закон е поредното затягане на коланите и поредната гавра с майките и децата (БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА И СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА). Силно се надявам да не се налага на хората, писали тези промени в законите да се изправят срещу мен лице в лице (за тяхно здраве е...)
  В заключение ще напиша, че аз не желая да живея като хората в някоя друга държава, не желая и да имам пари в излишък, искам само да не се притеснявам с какво ще купя на следващия ден ябълки (примерно) за сина си.
  Послепис: Мами, желая Ви да родите безпроблемно и максимално безболезнено здрави, красиви, умни и щастливи деца с много късмет.

# 1 953
Колко глупости са се изписали  ooooh! ooooh! ooooh!

Аз си мисля, че всяка майка иска най-доброто за своето дете, което в повечето случаи е еднакво за всички деца!
Сериозно ли има майки, които не разбират, че с повече пари могат да се купят повече неща за детето  newsm78
Трябва ли българската майка едва да свързва двата края, за да си отгледа детето? И какво - ще получи тиквен медал?
Ужас, наистина ! Не вярвах, че и майките ще се скарат по темата.
Правителството се подиграва с майките, пенсионерите и всички работещи...
А вие тук какво правите - махленска свада? Какво делите?

Тези, които не ги бъркат 20-50 лв явно се мислят за много над останалите, че са тръгнали да ги убеждават колко са им смешни исканията  ooooh! ooooh! ooooh!

Няма такова животно като българина!

Не знам на колко години си, но от лентичката в подписа ти предполагам, че си млада. Та от къде това соц мислене? Защо някой да носи отговорност за детето ти, да раздава медали за това, че си го родила и т.н.? Всъщност тези въпроси други са ги задали в темата многократно, безмислено е да се повтарям. Просто ми е интересно кой ви е обещавал преди да решите да имате деца, че някой друг ще се погрижи за тях или дори само, че ще ви помага? То безплатни детски градини, то майчински, то претенции. Как пък един път не запротестирахте, че няма работа (например)?
Жестоко е тъкмо да родиш, да прегърнеш мъничкото си съкровище и скоро след това да се чудиш какво да го правиш и на кого да го оставиш толкова мъничко, за да отидеш да работиш. Като работят и двамата родители, кой ще го гледа? А ако няма баби и работното им време е по дълго от това на яслите? Кое е по добре, да си седиш вкъщи, да вземаш майчински и да гледаш детето или да работиш и да си даваш заплатата на бавачка и хем детето без майка, хем ти без заплата.

# 1 954
Check Please , не знам защо ти се струва соц мисленето ми. Няма значение. Тя и демокрацията ни е една, та и соц да звуча - наистина няма значение.
Аз съм се върнала на работа, защото не можем да си позволим да останем без моята заплата. Аз не се срамувам от това. Държавата трябва да се срамува, че не дава равен шанс за децата. Няма места в яслите и в градините. Аз работя от 5г и половина във фирма, която е абсолютно прозрачна и за всеки изкаран от мен лев са платени всякакви данъци. Плащам всичко в срок и имам правото да изисквам от същата тази Държава, която без забавяне взима от мен данъци, да осигури на семейството ми, това което се полага. Нима някой иска повече ?
Лично мен тези 30лв, всъщност 15, защото работя, няма да ме направят по-богата. Тук не се борим за едни стотинки. Майките и сега се справят...някак. Става дума за стабилна и дългосрочна демографска политика. Само циганите ли да останат тук? Омръзна ми от заучени реплики...

# 1 955
Check Please , не знам защо ти се струва соц мисленето ми. Няма значение.

Сега ще ти кажа защо.

Аз съм се върнала на работа, защото не можем да си позволим да останем без моята заплата. Аз не се срамувам от това. Държавата трябва да се срамува, че не дава равен шанс за децата. Няма места в яслите и в градините.

Добре че си се върнала на работа, но защо изобщо "вкарваш" това със срамуването. За какво да се срамуваш? Работиш, получаваш си парите, разполагаш с тях. Не разбирам кой точно от името на държавата трябва да се срамува и пак те питам: Кой ти каза, че някой нещо ще ти осигурява?
Да, достатъчно полубезплатни места в яслите и градините няма и няма как да има.

Аз работя от 5г и половина във фирма, която е абсолютно прозрачна и за всеки изкаран от мен лев са платени всякакви данъци. Плащам всичко в срок и имам правото да изисквам от същата тази Държава, която без забавяне взима от мен данъци, да осигури на семейството ми, това което се полага. Нима някой иска повече ?

И аз съм така. И плащам всичко на максималния размер. Обаче пак не разбрах какво и защо си мислиш, че ти се полага. Аз съм расла през социализма и не мисля, че нещо ми се полага освен това, което си е мое, на тебе и на други като тебе от къде ви идва на ум, че нещо ви се полага просто защото сте се родили или сте родили собствени деца?

# 1 956
Т.е, ако се върнете на работа втората година  получавате и заплата и половината майчинство ли?

Лично мен тези 30лв, всъщност 15, защото работя, няма да ме направят по-богата.

# 1 957
Т.е, ако се върнете на работа втората година  получавате и заплата и половината майчинство ли?

Да.

# 1 958
Ха-ха..извинявай, ама пенсията твоя ли си е тогава? Нали се сещаш, че на твое име нищо няма!

Никой нищо не ми е обещал. Само се чудя щом Държавата може да ни накара с какви ли не закони да сме изрядни, ние как така никога не успяваме да направим обратното?
И аз плащам на макс, ако има значение...
Какво лошо има в политика насочена към подпомагане на семейството с цел повишаване на раждаемостта? Толкова жени в тази тема не мога да преглътнат 2рата година майчинство. Наистина е плашещо. А всички добавки, които дават в Германия, защото се полагат нещо лошо ли са?
В България всичко е лукс - кола, почивка, апартамент, дете.... ooooh! ooooh! ooooh!

Нова, да, полага се 1/2 от майчинството. Дано не бръкне в здравето на някой  Naughty

Чек, не съм чела закона за детето (не знам дали така се казваше), но силно се съмнявам, че там някъде законово е уредено, че едни деца ще могат да посещават ясли, други не...Всеки с късмета си  Crazy

# 1 959
Ха-ха..извинявай, ама пенсията твоя ли си е тогава? Нали се сещаш, че на твое име нищо няма!

Сори, ама съм далеч от пенсия и имам 10 годишно дете. За което между другото нищичко не съм взела от  държавата, от който факт не само че не сещам да се срамувам (като тебе), ами само ми носи вътрешен комфорт. Затова те питах за соц-мисленето, но явно няма шанс да разбереш. Жалко. Не за мене и моите деца де.  Sunglasses

п.п. Не разбрах като те осигуряват на максималния праг, какъв ти е проблемът да плащаш за частна детска градина. Аз плащам за частна занималня.

Чек, не съм чела закона за детето (не знам дали така се казваше), но силно се съмнявам, че там някъде законово е уредено, че едни деца ще могат да посещават ясли, други не...Всеки с късмета си  Crazy

То не е важно да се четат закони, важно е да се знае кои закони да се четат.   Mr. Green Нищо в тази връзка няма да намериш в Закона за детето.  Peace

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 22:27 от Анонимен

# 1 960
  • СОФИЯ
Струва ми се подходящо някои да не се опитват да влизат във формата на организация на обществото наречена Държава. След реално прилагане да коментираме + и -

# 1 961

Да.

Ами значи държавата  прави още един реверанс - хем майката работи, хем държавата поема 120 лева от сумата за бавачка, за да не "се травмират" децата по яслите.

# 1 962
Чек, не знам защо обръщаш нещата лично. Благодаря, но нямам нужда от съжалението ти.  Това дали аз мога или не да плащам за частна ясла не знам какво общо има с темата. На теб ти е достатъчно ти да си добре, а останалите - да се оправят. За срамуването явно не схвана. Колегите ми от Германия се изумиха като има казах, че след 1вата година се връщам на работа. Питата ме защото толкова малко си гледам детето.
За законът - мерси! Явно разбираш само от собствените си шеги  ooooh!

Нова, какво травмиране в яслите като няма места за хиляди деца  Laughing

Някой ще ми обясни ли какво толкова ви дразни в съществуването на 2ра година майчинство? Как така решихте, че тези майки са мързеланки, които са решили да преживяват покрай детето си на гърба на Държавата!

# 1 963
  • гр. Шумен
Човек да се чуди да се смее ли, да плаче ли. Ами държавата трябва да носи отговорност за гражданите си, независимо дали става дума за деца, работещи, пенсионери и т.н. Държавата е основана върху гърба на тези поданици. Ако от нея нищо не зависи, то каква държава ще е това? А, сетих се за една интересна философска идея - невидимата държава. Въпреки че тук няма да вложа смисъла, в който я е описал еди-кой си философ.
Независимо децата дали са родени, за да помагат или не на държавата, това ще се наложи един ден освен ако не забегнат за чужбина. Честно казано аз в тази държава не виждам смисъл да се остава. Много е интересно виждането, че работещите са малко, а на техен гръб се вадят пари за майчинство, безработица, пенсионерство и т.н. Ами значи нещо не работи както трябва в тази държава. Значи нещо трябва да се направи, да се оправи. Да се даде шанс за работа на безработните, да се създадат условия за вземане на повече работна ръка. А ако пенсионерите са повече от децата, то за какво да говорим тогава? Значи пак нещо не е наред в самата държава, защото в страните, в които това е наред, другото също е наред и не тежи на редовните данъкоплатци. Ние сме поне 100 години назад от цивилизования свят и това зависи и от държавата, и от нас самите. Свикнали сме да робуваме. Натискат ни и ние мълчим. Ами с това робско поведение ще теглим хомота до края и ще негодуваме по форумите. Защото по света не позволяват да ги натискат и се вдигат на протест за всяко малко нещо - вдигане на данъците, ограничаване на дохода и т.н. А тук по няколко пъти годишно вдигат цените на хранителните продукти, на тока, на водата и всички мълчим и не смеем дума да обелим. Траем си, свикнали сме да сме роби, да ограничават нормалното ни съществуване. Обаче най-противно ми е да гледам, когато някой търси правата си и друг му се подиграва в очите. Ами никой не каза нищо, когато вдигнаха тока с 10% ама майчинството не може да се вдигне. АМи то, ако тръгнем така, в същия дух можем да кажем - колко може да се забогатее с 10 % ток отгоре? Какво ако вдигнат майчинството? Ще забогатее ли някой от това? Е, извинявайте, господа, но въпросът е принципен. Не става въпрос само за 20-30 лв. Става въпрос за отношение, права. В тази държава ни се подиграват. Няма да вдигнат майчинството с 30 лв, но сметката ви за ток тази зима ще се вдигне най-малко с 30 лв, за храната да не говорим. И какво сега? Ще се свиваме, ще се лишаваме, защото държавата има право само да взима, но не и да дава ли?!?!??!?! Това е подигравка. Аз виждам, че някои хора не държат на правата си, но оставете поне тези, които държат на тях, да продължат да ги отстояват, защото не - не е справедлива тази ситуация, откъдето и да я погледнеш! И не става въпрос за частния случай - защо създаваш дете, да мислиш и т.н. Проблемът е много по-сложен и всеобхватен. Проблемът е, че позволяваме да ни се подиграват по този мизерен и несправедлив начин!
Не доизчетох мненията докрай, но съм съгласна с много неща от това мнение. И да добавя - на мен ми е адски тъжно да гледам на всяка трета витрина по централната улица на "десетият град" надпис "дава се под наем".И че разни бивши производсвени халета  в момента се рушат. Ето в това е драмата - няма кой да произвежда, да продава, за да има пари. Хвалят се управляващите, че парите в депозити нараствали. Но това са мъртви пари, не е за хвалба работата... И не питайте къде са парите - те са в ония, празните помещения с надписи "дава се под наем". А, и в ония, партийните, 45 000 000 годишно.... та такива ми ти работи...

# 1 964
Мързелани са разбира се. Как така ще искат "да лежат" по цял ден докато други още от родилния дом са тръгнали на работа. Абе кипи усилен труд. Някои видни бизнес дами се изказват презрително за 30-50 лв повече. Само че за много хора,особено в провинцията те са необходими. И аз не разбирам защо майки са против втората година. Вие сте решили да се върнете на работа,други решават да си ползват майчинството.И би трябвало държавата да ги подпомогне,а не да пести от парите за децата. И стига с това как бизнесът бил натоварен с незнам си какви си данъци,такси и др. Всички плащаме данъци,държавата не се крепи на вас.Най-големите далавери с криене на данъци,осигуровки,прецакване на работниците са именно от частния бизнес,не от хората на бюджетна заплата.

Общи условия

Активация на акаунт