НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 102 627
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 1 995
Шоко, бягай от тук, че сега ще се появят всемогъщите майки, които всичко сами са постигнали (сигурно и сами са забременяли  ooooh!) и ще почнат да ти обясняват как цоцаш от държавата  ooooh!

Лиляна, свободни съчинения! Бройката НЕ може да падне до единица...наистина е нелепо изказването ти и съм сигурна, че се базира единствено и само на предположенията ти, а не на фактите.

# 1 996
  • София
Разбирам.
...
Първо - 30% от българите живеят в София.
Второ - дете на 1 година не може почти нищо, нищо не разбира и не може да се оправя само (колкото и да ви се иска на всички да е обратното), а дете на 2 години се храни, ходи до тоалетна, говори, облича се и т.н. само. Това е голямата разлика, която пренебрегваш в постовете си и с тях дразниш една камара мами и за мое съжаление и мен... Детето на 2 години е далеч по-лесно да се гледа от който и да било за неопределено време (ако не се е класирало за ясла). Детето на 1 година има нужда от един човек 24 часа да стои до него... Силно се надявам да си ме разбрала както искам да ти кажа.

От тези 30% за колко от тях няма места? А за тези които няма места, колко от тях могат да разчитат само на държавно детско заведение? Процентът накрая ще е едноцифрено число, дори може да падне под единица.
Ти разбираш ли какво те питам?

Недостигът за яслите е ок. 70%, вече беше писано в темата (ама, кой да чете, нали?!). И 30% да се децата в София, над една пета от българските деца на 1 годинка следва да са тук и за тях да няма места. За мене е абсурдно доходите на повече от половината от тях да стигат за частни ясли и детегледачки или да разполагат с тълпи от роднини, готови да гледат едногодишни бебета; както и професиите им да са такива, че да работят на гъвкаво работно време. Не виждам как го докара до едноцифрено число, до единица пък съвсем, ама вече се убедих, че си вярваш, така че ОК, това си е твоята гледна точка. Но наистина не разбирам как можеш да пишеш едно и също непрекъснато, честно...  И да нямаш друга работа, на мене лично би ми омръзнало Simple Smile

# 1 997
  • Ямбол
Кой говори за бройка? Или някой не е слушал в часовете по математика, когато са обяснявали процентите?
...
Лиляна, свободни съчинения! Бройката НЕ може да падне до единица...наистина е нелепо изказването ти и съм сигурна, че се базира единствено и само на предположенията ти, а не на фактите.

# 1 998
Лиляна,
вярвай ми тук  се говори за едни 12-15 000 деца, които се гледат вкъщи. Само в София... за техните майки е невероятно трудно да преживяват след първата година а както вече споменах децата се нуждаят от човек постоянно до тях до две годишна възраст. А както писах в първия си пост снощи тези 240лв не стигат за абсолютно нищо. Както ще бъде и с 270, но тук въпроса е да се спре с гаврата с бременните, с майките и с бъдещето на държавата !!! Аз съм за да изработвам с труд 1500 лв и да взимат половината като данък, стига да отиват за майките и за децата.

# 1 999

Второ - дете на 1 година не може почти нищо, нищо не разбира и не може да се оправя само (колкото и да ви се иска на всички да е обратното), а дете на 2 години се храни, ходи до тоалетна, говори, облича се и т.н. само. Това е голямата разлика, която пренебрегваш в постовете си и с тях дразниш една камара мами и за мое съжаление и мен... Детето на 2 години е далеч по-лесно да се гледа от който и да било за неопределено време (ако не се е класирало за ясла). Детето на 1 година има нужда от един човек 24 часа да стои до него... Силно се надявам да си ме разбрала както искам да ти кажа.

Тук е повод за особена гордост,ако си предоставил на някой друг грижите по очовечаване на детето. А и си пример за съвестен гражданин, който не чака нищо от и без това достатъчно щедрата и мислеща за бъдещето на децата ни държава.

# 2 000
Жена ми няма доходи и от едно майчинство с една  година пауза ще влиза във второ майчинство. Горд  съм, че не позволихме на баби, лели и вуйни да ни гледат детето за да може разбираш ли жената (чието основно предназначение в живота е да роди деца все пак...) да работи, за да сме живи...

# 2 001

Вярно са свободни съчинения.

Недостигът за яслени групи е ок. 70% за кандидатстващите деца (уточнявам, че средно кандидатства не повече от две трети от набора). Това е среден процент, защото обхваща и едногодишни и двугодишни. Местата за едногодишните са по традиция доста по-малко, защото по трудно се гледат и не могат да приемат толкова много колкото двегодишни. Не повече от 5% от кандидатстващите могат да си позволят частна ясла, която струва колкото две минимални заплати без транспортните разходи, които също са съществено перо.

Ако се намали майчинството, почти целият набор едногодишни ще се строи да кандидатства, т.е. от 7-8 хил. деца на набор, ще имаме вече 11-12 хил. Как точно процентът на недостиг ще падне на поне 9%. Това ще означава, че за всеки набор трябва да има осигурени поне 10 000 места, при налични 2,5-3 хил. в момента. Частните ясли, преко сили, могат да осигурят около 500-600 места за набор, а и да са повече, хората няма да могат да си го позволят.

Проблемът е сериозен за хиляди семейства и много моля, ако не сте информирани, поне не се подигравайте със ситуацията им.

# 2 002
  • София
Тук е повод за особена гордост,ако си предоставил на някой друг грижите по очовечаване на детето.

Нали?! А това да се грижиш лично за собственото си дете до 2 години е лиготия и проява на висш мързел. Че на всичкото отгоре получаваш и 240 лв., с които да живееш като цар.

# 2 003
Мисля, че годишно се раждат около 70000 деца, т.е. един набор е толкова.
Ако се включи един цял набор за ясла, това означава, че местата в яслите трябва да се увеличат повече от двойно. За всяко дете в детско заведение така или иначе се плаща държавна субсидия, така че като сметнем месечната субсидия + 1/2 от майчинството, въобще не съм убедена, че децата на ясла излизат по-евтино на държавата. Mr. Green
А осигуровката за майчинство, която плащаме цял живот ще трябва да я намалят, ако намалят срока на майчинство.

# 2 004
  • София
Проблемът е сериозен за хиляди семейства и много моля, ако не сте информирани, поне не се подигравайте със ситуацията им.

Да проблемът е сериозен. И аз бих подкрепила всички искания за построяване на нови градини и ясли, създаване на алтернативни възможности и програми за подпомаганеотглеждането на децата, ако щеш и по-бързото въвеждане на "парите следват детето" (за да паднат таксите в частните градини)....
Но раздаването на едни пари на калпак доказано не води до нищо добро.

# 2 005

Да проблемът е сериозен. И аз бих подкрепила всички искания за построяване на нови градини и ясли, създаване на алтернативни възможности и програми за подпомаганеотглеждането на децата, ако щеш и по-бързото въвеждане на "парите следват детето" (за да паднат таксите в частните градини)....
Но раздаването на едни пари на калпак доказано не води до нищо добро.

Само дето подкрепата никаква я няма последните години и не мисля, че някой ще извади и ще инвестира стотици милиони в такава инфраструктура, за да реши този проблем. В светлината на неглижирането на ситуацията не виждам защо се отказва индексиране на майчинството.

Ако не се прави едно, поне другото да се направи. И аз предпочитам да се развива икономиката и да се подкрепят родителите с достъпна алтернативна грижа. Но някакво развитие на икономиката не виждам (условията за това също са ангажимент на държавата), нито развитие на системата за алтернативна грижа. Какво точно прави и в какво точно инвестира държавата, за да подкрепи работещите родители? Понеже не ги виждам тези действия, а и няма как да ги видя, защото не съществуват, не виждам какво друго може да се направи за момента, освен да се запази статуквото с индексиране на майчинството. Не е решение в дългосрочен план, но то май никой не се е замислил за по-дълъг срок от един мандат. А демографските проблеми ще ни пометат след време.

# 2 006
но на тази възраст изобщо не мога да си го представя по ясли, с непознати гледачки и т.н. и най-вече не мога да си представя аз да съм далеч от него.

И това трябва да е моя грижа ли? Като не можеш да си представиш, си носиш последствията. На никой не му е приятно да си хвърли детето рано в детско заведение, ама като сме били притиснати от обстоятелствата, сме го направили. Защо аз трябва да плащам за твоята глезня?
Когато детето ми ревеше, че го оставям, аз ревях навън, но не можех да си позволя да си остана вкъщи, за да го гледам. След като и на теб е трудно откъм финанси, излизай и работи. За месец, два, децата свикват с всичко.

Шоко, бягай от тук, че сега ще се появят всемогъщите майки, които всичко сами са постигнали (сигурно и сами са забременяли  ooooh!) и ще почнат да ти обясняват как цоцаш от държавата  ooooh!

Колкото и да не ти се вярва, хората се справят сами. Малцина са такива като вас - мрънкалници, които могат да извадят от 100 кладенеца вода, ама да изкарат доводи за мързела си или липсата на мисъл как да се справят. Затова и сте шепа хора, когато излезете на "протест".

# 2 007
Всъщност правят се неща за разрешаване проблема с недостиг на места в яслите.

Като се започнат рестриктивни мерки спрямо майките и майчинството с цел ограничаване на раждаемостта след около 5-6 години местата в детските заведения ще са таман.

Те и за това сега ни убеждават, че сме мързелани и тн и ни обиждат.

А раждаемостта сред "малцинството" не е проблем, защото те не ползват детски заведения Simple Smile 

# 2 008
Доводите за неувеличаването на майчинството като пари горе-долу мога да разбера, но не ми е ясно защо пък и като период ви се вижда толкова дълго? Вярно е, че съм пристрастна, защото детето ми е на 1г. и 3м., но на тази възраст изобщо не мога да си го представя по ясли, с непознати гледачки и т.н. и най-вече не мога да си представя аз да съм далеч от него.

Жена ми няма доходи и от едно майчинство с една  година пауза ще влиза във второ майчинство. Горд  съм, че не позволихме на баби, лели и вуйни да ни гледат детето за да може разбираш ли жената (чието основно предназначение в живота е да роди деца все пак...) да работи, за да сме живи...

Лицемерно е след написаното да ни пробутвате липсата на места в яслите като доводи.
Това са два примера само за последните две страници.

"Предназначението на жената е да ражда деца"  ooooh!
Машалла, аферин и ашколсум.

Дали да не си го сложа в подписа?

# 2 009
sunny day, откъде извира тая злоба? Тук не виждам някой да я  е предизвикал. Успокой се, не е добре за нервите! Wink

Общи условия

Активация на акаунт