Израел - 55

• 150 243
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте , на всички!
 Grinning

# 511
  • Ямбол

Tali Dan благодаря ти,Тя за 2 път ще пътува тя.
Бихте ли ми дали идеи за места на който да я заведа,подходящи за възраст 2.5 год,мерси

# 512
от кога не съм влизала тук а сега няма никой  Cry Rolling Eyes

# 513
  • София
Извинете, че се намесвам в темата ви, но някъде до ИСУЛ имало еврейска детска градина. Някой може ли да ми даде точен адрес или поне името на градината? Благодаря!
пс. за гр.софия говоря  Blush

# 514
Ще ви бъда много благодарна за каквато и да е информация свързана със заместител на преднизона (кортикостероид) с хомеопатична медицина, Предварително ви благодаря!!!

# 515
  • T"A
Извинете за спама, но имам нужда от помощ. Израелския паспорт ми изтече 2006та г. От тогава не съм подновявала, не съм и пътувала натам. Говорих с посолството, че трябва освен това да сменя и статус, тъй като вече съм женена и с деца. Казаха, че най-вероятно ще ми издадат само временен паспорт, а в Израел ще си оправям статус и т.н. Въпросът ми е за колко време мога да свърша с бюрокращината по смяната на статут и подаване на за нов паспорт. Искам да знам за колко време да си взема отпуска, билет и т.н. Също така, като подам за паспорт, мога ли после да си го чакам в БГ? Моля някой ако знае, да ми пише на лични, за да не спамим тук. Благодаря ви!

За смяна на статус, според мен, ще ти трябва нотариално заверен в Израел документ за развода - това ще е единственото, което ще ти отнеме време (може би е най-добре да дадеш на някой друг, който вече е в Израел, да задейства процедурата). В самото министерство смяната на статуса я правят на място, паспорт се вади за седмица, изобщо тук с бюрокрацията не се чака толкова много, колкото в Бг  Peace

Молбата за издаване на паспорт може да се подаде и в мрежата, не е нужно да се редиш на опашка в министерството:
http://www.piba.gov.il/SUBJECT/REGISTRYANDPASSPORTS/PASSPORT/Pag … sportToAdult.aspx

# 516
  • T"A
Никид, на 2.5 години най-подходящо е по градинки и на плажа (но само сутрин и вечер).
Има разни атракции в Холон и в Ришон (от сорта на лунапарк или басейн), но те не са толкова подходящи за толкова малки деца, поне по мое мнение (аз не водя моя син на такива деца, даже имахме билети за лунапарка в Тел Авив и ги подарихме на друго семейство). В каниона има разни надуваеми за скачане, мисля, че има и джимбори - на малките това им харесва, а и малко на прохлада.

В Холон бяхме в Ганей Сипур - за моето момче беше голяма атракция, но това е и защото той обича приказките,  които са превърнати там в съоражения за игра.
http://www.holon.muni.il/English/Culture/Pages/Gardens.aspx

# 517
  • Ямбол
Mentha тода,то нашето гостуване тук вече е към своя край,още 1 седмица сме тук.Ходихме в зоопарка в Ришон,на още няколко др.места,обикаляме близки  и роднини,кеньона до нас и парковете.

# 518
Здравейте момичета. Искам да ви помоля за съвет! След месец ще имам гости от Израел които дори не познавам и в момента се просвещавам на тема Израел. Знам,че звучи доста странно но аз наистина не ги познавам. Децата ни са "гаджета" в интернет   Wink от цели 5 год. Запознаха се в една игра когато бяха на 11 и "връзката" им не е прекъсвала от тогава. Сега са на по 16 и решиха да се видят на живо. Гостите пристигат в края на другия месец, а аз съм като в небрано лозе....Как да ги посрещам, с какво да ги почерпя и как изобщо да се държа.... Не само това, че са чужденци ме притеснява ами и изобщо... Знам само, че не трябва да им предлагам нищо свинско и момченцето не обича риба но нищо повече! Та въпросите са ми много. Какво биха харесали от нашата кухня? Алкохол да предлагам ли и какъв? има ли нещо по особено което трябва да знам за да не изпадаме в конфузни ситуации и т. н. Ако някои има време и нерви да седне да пише в тия жеги ще му бъда много благодарна.  bouquet

# 519
Здравейте момичета. Искам да ви помоля за съвет! След месец ще имам гости от Израел които дори не познавам и в момента се просвещавам на тема Израел. Знам,че звучи доста странно но аз наистина не ги познавам. Децата ни са "гаджета" в интернет   Wink от цели 5 год. Запознаха се в една игра когато бяха на 11 и "връзката" им не е прекъсвала от тогава. Сега са на по 16 и решиха да се видят на живо. Гостите пристигат в края на другия месец, а аз съм като в небрано лозе....Как да ги посрещам, с какво да ги почерпя и как изобщо да се държа.... Не само това, че са чужденци ме притеснява ами и изобщо... Знам само, че не трябва да им предлагам нищо свинско и момченцето не обича риба но нищо повече! Та въпросите са ми много. Какво биха харесали от нашата кухня? Алкохол да предлагам ли и какъв? има ли нещо по особено което трябва да знам за да не изпадаме в конфузни ситуации и т. н. Ако някои има време и нерви да седне да пише в тия жеги ще му бъда много благодарна.  bouquet
Като махнеш свинското, което вече си разбрала, всичко от нашата кухня би им харесало. Много зависи до каква степен са религиозни. Ако са много религиозни, има да изпадате в неловки ситуации и едва ли можем да ги покрием всички. Ако не са религиозни, може и свинско да ядат и тогава едва ли нещо би ги смутило.
Ако решиш да си по-редпазлива, освен свинското, можеш да махнеш от менюто и смесени ястия от млечни и месни продукти. Примерно мусака със заливка от мляко и яйца не би била подходяща, тъй като много от тях не смесват млечни и месни продукти на едно ядене.
Израелците като цяло са много естествени хора и обикновено са самите сабе си, такива каквито са, без да се старят да са нещо друго. Съветвам те и ти да направиш така, те едва ли са се закъхарили какви са нашите обичаи и как да се държат с вас. Бъди себе си и ги посрещни както би посрещнала всеки друг. Успех и ще ни е интересно да чуем после как е минало.  Hug

# 520
  • София

Аз пък не намирам нищо страшно и срамно в това, да ги попитам самите гости с какво трябва да се съобразяваш.

# 521
  • T"A
Може да ги попитате, и аз го намирам за удачно. Напр. има много хора, които не ядат некашерна храна, дори и да не са религиозни, просто по навик, но има и много, за които напр. морските дарове са деликатес и гледат в чужбина да им се насладят. От къде са ви гостите, от кой край на Израел?

Баница, шопска салата и таратор се приемат много добре от израелци, поне моят опит е такъв (но аз не предлагам месни ястия). Някои като мусака и гювеч са им познати, но в друг вариант (напр. тук правят мусаката като гърците - с патладжан). Сърмите и изобщо пълнените зеленчуци също присъстват в местната кухня...

# 522
Благодаря ви момичета,благодаря за съветите и за това че има с кой да поговоря на тази тема.Гостите са ми от Ришон ле Зион ако изобщо го пиша правилно. Децата снощи пак се чуха по скайпа и уточнихме много неща. Ние родителите не сме се виждали още но в края на седмицата ще направим връзка по скайп. Не знам обаче как ще протече разговора защото аз не съм много добре с английския, а руски не съм говорила от училище! newsm78 Малко се притеснявам но мъжа ми ми дава кураж и непрекъснато се шегува, че ни чака голяма забава с универсалния език на жестовете, соченето  hahaha пръхтене и мучане....
Още веднъж благодаря,че ви има и ще се радвам и за напред да се чуваме.

# 523
  • София
Ели, успех с гостите. Сигурна съм, че всичко ще мине гладко.
Аз мога да се обзаложа, че гостите на са от най-религиозните, някак си при тях запознанство и "гаджета" по интернет не ми се вписва.  Wink Но това не означава, че не спазват това или оново, а просто, че евентуалните неловки ситуации биха се свели до минимум.  Peace

Моите наблюдения върху израелците са, че те са много шумни, особено жените, и много директни. Така че ако нещо не им харесва, бъдете готови, че ще си го кажат в прав текст, никога няма да замълчат "от куртоазия". Бъдете и вие директни и направо като се чуете ги питайте дали има нещо по-специално, с което искат да се съобразите. За тях подобен въпрос е съвсем нормален.  Peace

Отделно съм забелязала, че израелците, поне тези, до които аз съм имала досег, харесват нашата ракия (Троянска сливова е кашерна, ако има значение).
Друго, което харесват е българското сирене и българския кашкавал.
Киселото мляко също май е нещо "екзотично" за тях (Хармоника е кашерно и се доближава доста до автентичното кис.мляко, други кашерни са "На баба", което е по БДС в жълтата кофичка, Пършевица, пак по БДС и Верея, пак по БДС, Данон също е кашерно, но те си го имат и там).
Хубави бг-домати също често ги впечатляват.
Аз винаги предлагам студена вода още при влизането, защото там нали си им е кът, да й се насладят тук до насита.  Crazy

Ние миналата седмица се завърнахме от Западния бряг (е, не съвсем, бяхме едва на 10тина км. западно от Йерусалим). За първи път видях пустинята. Много ми хареса, въпреки очакванията ми. Толкова необятна.  А вечер гледката беше магична - черна пустош, пресечена от осветени пътища, тук таме разни градчета и за разкош - Йордания на хоризонта.
Разходихме се и до едно селце в близост до Ашкелон. Ей, голяма жега брахме там. На Шабат по обяд излязох да приспя Ели в количката навън, че в къщата всички спяха и да не им пречим. Едвам се душаше от жега. Нямаше жива душа по улицата. Само дето не се търкаляха трънаци по улиците, като в американските уестърни.  ooooh!
Поразходихме се и до Тел Авив, случихме хубаво време, с ветрец, и до Петах Тиква, където беше също много горещо.
На децата много им хареса. Ида още говори за палмите в Израел  Mr. Green
А на мен много ми липсва спокойствието там, колкото и странно да звучи тази дума точно за тази част на света.  Crazy

# 524
  • София
... (Троянска сливова е кашерна, ако има значение).
...

Извинете ама може ли малко разяснения гроздовата пък що да не е кашерна.  newsm78  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт