Израел - 55

• 150 120
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Привет от Израел! Много интересна тема,не мислех,че сте помислили и за нас.Благодаря на mimkis@ за поканата!  Hug

# 91
  • Някъде там...
Здравейте  Hug
Добре дошла Александра  Hug
Аз се завърнах вчера след прекрасното ми пътешествие из Европа... Хубаво е да си си вкъщи  Heart Eyes Смятам тези дни да дойда до ТА защото ами........ скоро ще започна нова работа, получих резултатите от мисрад атама и ами дипломирах се и имам разрешителноооооооооо  newsm44
Много съм развълнувана та спирам да пиша, като ми се избистри главата пак  Blush

# 92
  • На дивана, под юргана
.... скоро ще започна нова работа, получих резултатите от мисрад атама и ами дипломирах се и имам разрешителноооооооооо  newsm44
Много съм развълнувана та спирам да пиша, като ми се избистри главата пак  Blush

Ами... Честито!  Grinning

# 93
Честито,Bube Hug

# 94
Добре завърнала се, Бубе!  Усети се липсата ти в темата.   Ииии    ЧЕСТИТО !   

# 95
  • T"A
Честито, Бубе! Много хубави новини, особено за посещението  Mr. Green
Казвай кога, да започваме да се стягаме, пък и да поръчаме едно хубаво време за целта  Grinning

Александра, добре дошла! Дано ти хареса при нас  Party От колко време си в Израел?
Имаш близнаци, нали? Голямо предизвикателство (изглежда, че) е  Simple Smile

За тези, които харесаха блога natureinsider - попаднах на една статия за хора, отглеждащи сами храната си и в нея започват с авторката на въпросния блог: http://www.capital.bg/light/tema/2011/11/04/1195015_prikljucheni … ce=www.dnevnik.bg  Simple Smile

Между другото, сещате ли се за приказката на Ангел Каралийчев "Житената питка"? Преди няколко дни бях в Цомет Сфарим (имаше страхотни намаления) и гледам книжка, която много ми напомни приказката за питката, но се казва Сладката поничка  Laughing (а-суфгания а-метока):
(да уточня, че не съм чела ивритския вариант, само я различстих - накрая лисицата изяжда поничката, като я прилъгва с хитрост да и скочи на муцуната... Този елемент имаше ли го в приказката на Каралийчев или се бъркам с друга?)

Последна редакция: пн, 14 ное 2011, 22:53 от Mentha

# 96
Ееее, Бубка, супер новина! newsm74 Много се радвам за теб и дано занапред всичко да се подрежда както си го поръчаш. Wink
Абе Мента, това с кацналата поничка на носа на лисицата повече ми прилича на Косе-босе, но толкова отдавна съм ги чела тези приказки, че вече не съм съвсем сигурна кой персонаж от коя беше.  Embarassed

# 97
  • София-България, Израел - където си поискам
Първо на Бубето, голямо честито Peace почерпете се,  когато се видите в ТА  Peace  и от наше име (тези които сме в БГ)
Мента, за житената питка доколкото помня не свършваше така приказката ( после ще проверя Wink)
но имахме една подобна приказка за палачинката и тя е с такъв край Laughing
Александра, добре дошла   bouquet

П.П Верано,  в Косе Босе е съвсем друга историята Laughing

# 98
Александра, добре дошла!  bouquet

Честито Бубе и от мен! HugИ добре завърнала се.

Мента, какъв дебат породи с тази 'Житена питка'  Laughing
Вкъщи имаме 'Медената питка' на издателство 'Посоки' и 'Голямата палачинка'-издателство 'Елит Прес'.Първата завършва на муцунката и по точно на езичето на Кума Лиса  LaughingА втората на зурлата на прасето LaughingМай има много версии на тази приказка.
'Житената питка' по Каралийчев е с друг край.Там имаше и внучета.А питката отиде да се разделя с нивата и да говори с житото.И излъга вълка да я чака... Laughing

# 99
П.П Верано,  в Косе Босе е съвсем друга историята Laughing
Embarassed Жаки, ами то беше преди повече от 30 години, когато ги разлиствах тези книжки. Срам, срам ... толкова малко си спомням вече Embarassed

# 100
Благодаря на всички за гостоприемството в темата!  Simple Smile  Скъпа Mentha от почти 10 години живея в Израел и съм мама на двама непослушни близнака Wink Успя да ме излъже моя мъж и като на шега станаха нещата при нас..всякъш беше вчера  Blush

# 101
  • София
Аааа, ние имаме една Житена питка, от нощви остъргана, от хамбар пометена, дето от баба избягала, от дядо избягала, от зайко избягала, от вълчо избягала, от меца избягала, ама накрая хитрата лисица се прави на глуха и лека по лека питката сама й влиза в устата и хрус-хрус - няма я!  Joy
Мисля, че повечето народни приказки ги има при всички народи с някои местни вариации  Thinking

Александра, добре дошла!

# 102
  • T"A
Е, това е то литературна дискусия! Версията на Илка ми е била в главата. Или Палачинковата история, и нея я знам  Mr. Green

Ние не се удавихме! О йее! Утре щяло да вали по-зле  Crazy
За посрещане на зимата направих една тенджера ориз с кисело зеле Grinning

# 103
  • Някъде там...
Аз май е време да сложа и аз една-две зелки, приятелите на мъжо чакат капама от мен за Коледа  Crazy Я споделете как приготвяте вашето?
Стана 3 дни спя, наваксвам си а утре хуквам по магазините да се обзаведа за "зимата" Много неща си харесах из Европата, но бяха за истинска зима  Tired Събота го давали "сняг" на Хермон и май из Ерусалим...
Липсва ми истинската зима, но за догодина съм обещала на тези същите приятели, които искат да им правя истинска Коледа, да ги водя на ски в България та ще видим сняг  Heart Eyes

# 104

Общи условия

Активация на акаунт