Листопад (Yaprak Dökümü) - Тема 62

• 36 920
  • 729
  •   1
Отговори
# 45
Оуз защо се извинява, че се прибира в дома си?

# 46
  • Пловдив
Какъв е новият фамилен модел-тип Оуз-за коя съм женен и от коя колко деца имам не е важно и самият аз не знам  Crazy,колко често се сменя мъжа/жената/Ферхунде/-без значение,то затова и разпадът  е навсякъде.За прекалените ограничения-аз също съм категорично против,както и всякакви крайности,незвисимо в какво. И патриархалният модел го разбирам като уважение,като усещане за принадлежност към една общност-семейството и самото то да е възприемано като огромна ценност,а не като доминиране на мъжа  Wink

Кое е  новото и прогресивното,доброто,което  носи Неджля ?

Не знам кой е новият фамилен модел, но нека да не противопоставяме до крайност, защото семейният модел може и да не е патриархат (може да е матриархат) и пак да има уважение, усещане за принадлежост към една общност. Аз говоря за изродения модел. За това да ти се свие гърлото, понеже не казваш своята гледна точка, за да не се обиди бащата/брата/по-големият. За това мъжът ти да хърка след запивка в кръчмата, пък ти да го завиваш да не настине, да вършиш къщната работа и да изпитваш страхопочитание към него (както жената на Ариф). И примери много, в този сериал колкото щеш.

Кое ново и прогресивно носи Неджля - свобода, самостоятелност, нележане на чужд гръб, воля, упоритост - и това от една жена, отгледана в патриархалния свят. Без да я възвеличавам, но има ги тези характеристики.

Оуз може би защото не чувства като свой дом къщата на Джейда, усеща си мястото другаде.

# 47
Еее, няма такъв темерут като Али Ръза!  Naughty Вместо да се засмее, да се зарадва, да благодари, пак гледа изпод вежди.  Crossing Arms

# 48
Еее, няма такъв темерут като Али Ръза!  Naughty Вместо да се засмее, да се зарадва, да благодари, пак гледа изпод вежди.  Crossing Arms
Е важното е че прие. С хиляди молби   но прие. Неджля показа че е благодарна и загрижена , нито изгони нито изостави родителите си.  Каза на Али че има задължения към тях и към Айше. Направи каквото можа

# 49
приел той! То не беше мусене, не беше "не мога да приема", бива бива гордост, ама неговото  ooooh! Добре че не им каза за къщата, че щеше да се врътне и да си тръгне гордо обиден

А Хайрие - сега какво добро дете имали  ooooh! е няма такава наглост, сметкаджийство и късопаметност като нея.

# 50
Еее, няма такъв темерут като Али Ръза!  Naughty Вместо да се засмее, да се зарадва, да благодари, пак гледа изпод вежди.  Crossing Arms
Е важното е че прие.

Да, така го докара сякаш  прави услуга на Неджля.

А Хайрие - сега какво добро дете имали  ooooh! е няма такава наглост, сметкаджийство и късопаметност като нея.

Хайрие и Джеврие тази вечер бяха забравили ролите си. Не бяха те. Гледах и не вярвах.  ooooh!

Сем. Текин нямат нищо общо с патриархалното семейство. За да има такова е нужна добра стопанка/жена. Хайрие е далеч от този образ, дори първа подкопава авторитета на бащата. Това е по скоро пародия на патриархат. Съжалявам, но в нашата литература има прекрасни модели на патриархални семейства сринали се след смъртта на жената.

Трябва така да отгледаме децата си, че да им дадем криле да полетят и дом, в който могат да се завърнат!

Много хубава мисъл и вярна. Да си имаш местенце в родното гнездо.

Последна редакция: чт, 20 окт 2011, 22:17 от Mama_Nana

# 51
А за Ферхито какво да кажем? Какво ли още има да натвори мозъкът и,но майка нито веднъж не се отрече от нея,нито си затваря очите пред проблемите на детето си

# 52
А за Ферхито какво да кажем? Какво ли още има да натвори мозъкът и,но майка нито веднъж не се отрече от нея,нито си затваря очите пред проблемите на детето си
Нурдан е майка за пример, жалко че не е могла да отгледа дъщеря си, Ферхи щеше да стане човек.

Следващата анкета може да бъде на тема "Кой тип семейство от сериала ви допада най-много?" и почти съм сигурна кой ще спечели.  Party
Седфчето се натъжиии, че Емир си отива!  Flutter

Я да пусна малко комикси от доброто старо време.  Crazy

Тука е моментът когато Ферхи сваля Митхат с ролята "аз горката безпомощна жертва"

А тука е моята интерпретация на срещата, когато Ферхи запознава майка си с Митхат:

Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: чт, 20 окт 2011, 22:38 от soya-fen

# 53
  Каквото съм написала,заставам зад думите си-"Имам някои задължения към тях"...,докато и тя като Ферхунде мери всичко с аршина на парите, я чака онова,което и Ферхи,това е.Ако не се омъжваше,дали щеше да им подари,каквото и да е и ако те одобряваха и приемаха този брак,също.Неджля изкупува гузната си съвест,но по-добре късно,отколкото никога  Peace. Добре направи,че отиде да каже на родителите на Джем,но не трябваше да се крие зад него-той би искал това,той би искал онова, щели вечно да са й семесйтво и тем подобни небивалици,стана ми мъчно за тях  Confused

Ферхунде тотално кукурига вече и нейното пречупване започна.

# 54
Ферхи май започва да губи почва под краката си . Разбра че всичко е било с нейните камъни в нейната градина. Усети че стремейки се да нарани другите е наранила само себе си. Колкото до Нурдан - винаги съм харесвала тази възпитана и сдържана жена. Има  наистина ужасно дете ,но винаги е до нея, никога не я остави, не се отвърна от нея

# 55
Джеврие ми хареса тази вечер колко мила и добра беше и как защитаваше снаха си пред жената на Ариф все едно й беше дъщеря. браво на нея.
 Очаквах Седеф да получи и пръстен след розата, но уви - нямаше! Simple Smile
 Али Ръза не беше прав да се муси         и цупи в най-щастливия (втори) ден на дъщеря си  Неджля. а и нали това винаги му е било мечта ? Трябваше да се зарадва, че мечтата му вече ще бъде осъществена и ще може спокойно да се наслаждава на старините си.
Айше също ми хареса как се изказа "След училище ще идвам да си пиша домашните тук и след това ще чета по някоя книга" Зряло изказване за толкова малко момиченце. Нека гледа и да се учи от кака си  Неджля как да се бори и оцелява в жестокия свят сред диви зверове ....

И Лейля постъпи зряло и разумно. Изслуша Оуз и не му вдигна скандал , че е спал при Джейда и сина си.

Ако сложа на една везна Шефкет и Таксин май ще се изравни везната ... толкова почна да ме дразни Таксин колкото и Али Ръза с постоянното сумтене и мръщене. И докато в началото Джеврие не спираше да бърбори сега Хайрие я надминава стократно!

# 56
svetla-дали ще го наричаме матриархат или патриархат,визираме едни и същи неща Peace А това,което ти си описала-аз също не го одобрявам. Ако Фикрет беше учила сигурно щеше да се справи най-добре от всички,така че без да я омаловажавам, Неджля не е единствена,притежаваща тези качества  Peace,но тя имаше шанса,за разлика от Фикрет.
  Джаврие -сети се ,ама късно да защитава и оценява снаха си.

# 57
 Иска ми се Лейля да се осъзнае в каква огромна заблуда живее. Всичко около нея е съшито с бели конци. Къщата , мебелите  всичко което я заобикаля е лъжа. Цялото това " щастие " е една голяма илюзия , един сапунен мехур който може да се пръсне всеки момент

# 58
Иска ми се Лейля да се осъзнае в каква огромна заблуда живее. Всичко около нея е съшито с бели конци. Къщата , мебелите  всичко което я заобикаля е лъжа. Цялото това " щастие " е една голяма илюзия , един сапунен мехур който може да се пръсне всеки момент

Според мен тя много добре го осъзнава, но просто няма друг избор. По лицето й си личи, че не е щастлива. Мисля си, че тя дори вече не обича толкова Оуз. А и къде да отиде бременна и сама?

# 59
  А з също смятам,че Лейля вижда всичко,но това  е положението,това беше нейният избор,сега трябва да носи последствията от него.

Общи условия

Активация на акаунт