Листопад (Yaprak Dökümü) - Тема 62

• 36 915
  • 729
  •   1
Отговори
# 60
Защо под задълженията на Неджля се разбира само пари? Тя не им е превела една сума пари в книжка, за да измерваме само материалното? Напротив, купи книжарница на баща си, защото това е била най-голмата му мечта. Ако искаше само да си купи опрощение, щеше да им дад едни пари или да ги остави да си живеят в къщата й щастливи и доволни.  
Нейната цел беше да ги зарадва и да намери компромисен начин родителите й да не останат без покрив (както каза, баща й няма да приеме да живее даром в къщата й без тя да е там), да имат някакъв доход да си помагат (книжарницата). Явно това се брои за меркантилизъм. Хората са различни и по различен начин показват чувствата си. Как да им покаже че държи на тях - като е безропотно същество, което само скланя глава и тича да носи чехлите на баща си? За мен това не е уважение, а страхопочитание и донякъде примитивизъм в мисленето (ако обиждам някого, извинявам се предварително).
Харесвам образа на Неджля - за мен тя е силната съвременна жена, която е самостоятелна и със собствено мнение, но която не е много щастлива в живота, именно заради тези си качества.
Да си признаем честно - не е само в Турция, и при нас все още има част от мисленето на Текин, иначе този сериал нямаше да предизвиква такива коментари. Днес е много по-лесно да си кротка, нежна, безпомщна женичка, която си седи вкъщи (ходи в мола) , харчи парите на мъжа си и не прави нищо за себе си извън външния вид. В много места у нас, ако не живееш за и според  хорското мнение, си обречен да бъдеш одумван, заклеймен понякога и да си винаги различен. Хайде да престанем да живеем в началото на 20-ти век и да си се пренесем в 21, където е реалния живот и където собственото мнение не означава непременно неуважение и незачитане на другите.

Извинявам се че стана толкова дълъг пост, но прочетох твърде много коментари от вчера и днес, които си повтаряха едно и също постоянно и явно ми дойде и на мен музата да пиша - подчертавам - не искам никого да убеждавам с този пост - това е мое мнение, изразявам го, но никой. не е длъжен да го споделя

# 61
 Може ли някой да ми каже какво ще стане с книжарницата и нея ли ще загубят. И поради каква причина се озовават при Лейля

# 62
 Tова,което направи Неджля се казва след дъжд качулка,но по-добре отколкото нищо.
 Как да им покаже,че държи на тях-като им спести приказки от сорта,че е лунапарк,да  не показва ,че са зависими от нея,да им натяква и т.н.Съжалявам,но не мога да приема,че тя е мило и обично дете,по-скоро студено,горделиво и понякога осъзнаващо какво върши.В такива моменти идва желанието да даде нещо от себе си,което е рядко и спорадично.Но както казах-по-добре късно ,отколкото никога. Много повече щеше за мен да е ако се държеше мило  и топло с тях ,ако след като се омъжи им предложи да останат и т.н.Ако тя се беше държала така,съм убедена,че те щяха да приемат  да останат и нямаше да има нужда от неща в стил"искам да сте щастливи"-това е отношение,топлота,загриженост,те са безценни,а не нещо материално,пък било и то книжарница.Затова казвам,че Неджля мери с този аршин.
  Преди някой да е съвременна жена или мъж първо трябва да е човек,според мен.А какво е да си човек е написано много отдавна,но защо ли не  е примитивно,а повече от крещящо актуално?

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 00:10 от charovnica

# 63
Не считам че човечността е оправдание за безприкословното изискване на определено поведение или подкрепа от когото и да било спрямо друг човек, бил той роднина, дете, приятел или непознат. Ферхи така изискваше от Гюлшен да я подкрепя безприкословно във всичките й магарии, нима Гюлшен и мъжа й са по-малко хора след като изгониха Ферхи от къщата си? Никой не може винаги само да дава и да не получава нищо в замяна или само да изисква без да се постарае да направи и най-малкото усилие, за да отвърне на някой жест. Така и сем. Текин не могат да изискват безропотно и вечно преклонение и грижа от което и да е от децата си (без Шефкет), ако посрещат същите тези деца с чехъл в ръка, или подминават бременната си дъщеря на улицата като непозната, или дори изпращат отчаяната Фикрет обратно при мъжа от когото е разочарована с мотива "тук и без това сме много, няма място за теб". 

Както и да е - казах - това е мое мнение, и не искам да убедя никого в него. Но ако може и да не се опитват да ме разубедят - нямам нужда от това. Тук е форум и всеки може да споделя разбиранията си. А това дали някой ще ме счита или не за човек - щом си позволява да прави подобни оценки без да ме познава и въз основа на коментар за един филм - моля, има поле за изява. това няма да промени мнението на хората за мен нито моето вътрешно разбиране и възприемане.

# 64
the slayer-никого никъде не съм квалифицирала,нито съм имала намерение,ако така е възприето,моля за извинение  Peace
 За останалото-явно говорим на различни езици и  за различни неща,така че считам за безсмислено да казвам каквото и да е, който разбрал-разбрал,който -не ,здраве да е.

# 65
  • Пловдив

Как да им покаже,че държи на тях-като им спести приказки от сорта,че е лунапарк....

Много повече щеше за мен да е ако се държеше мило  и топло с тях.....

Няма ли човек правото да е в лошо настроение, като е недоспал и му се пречи да спи, и да избухне ?
Ти казваш, преди мъж или жена да бъде "човек", ами съвсем човешко и битово е да се раздразниш от шума. Като се знам каква съм недоспала и целият свят ми е крив, разбирам Неджля, надали и на теб ти е чуждо това и никога не си избухвала.

Неджля иска да се държи открито и добре, обаче те й убиват желанието с мусенето/скандалите си, вечното неодобрение и криви погледи. Каквото повикало, такова се обадило.

# 66
Светла-аз казах,каквото имам,всеки си има лоши страни,но тези на единия не оправдават другия и това е двупосочно. Заприлича ми като спора  Лейля-Неджля-всяка с грешките си,за един едните тежат повече,за друг-другите,та и сега така.Тъй че всеки с вижданията си  Peace

# 67
Защо под задълженията на Неджля се разбира само пари? Тя не им е превела една сума пари в книжка, за да измерваме само материалното? Напротив, купи книжарница на баща си, защото това е била най-голмата му мечта. Ако искаше само да си купи опрощение, щеше да им дад едни пари или да ги остави да си живеят в къщата й щастливи и доволни.  
Нейната цел беше да ги зарадва и да намери компромисен начин родителите й да не останат без покрив (както каза, баща й няма да приеме да живее даром в къщата й без тя да е там), да имат някакъв доход да си помагат (книжарницата). Явно това се брои за меркантилизъм. Хората са различни и по различен начин показват чувствата си. Как да им покаже че държи на тях - като е безропотно същество, което само скланя глава и тича да носи чехлите на баща си? За мен това не е уважение, а страхопочитание и донякъде примитивизъм в мисленето (ако обиждам някого, извинявам се предварително).
Харесвам образа на Неджля - за мен тя е силната съвременна жена, която е самостоятелна и със собствено мнение, но която не е много щастлива в живота, именно заради тези си качества.
Да си признаем честно - не е само в Турция, и при нас все още има част от мисленето на Текин, иначе този сериал нямаше да предизвиква такива коментари. Днес е много по-лесно да си кротка, нежна, безпомщна женичка, която си седи вкъщи (ходи в мола) , харчи парите на мъжа си и не прави нищо за себе си извън външния вид. В много места у нас, ако не живееш за и според  хорското мнение, си обречен да бъдеш одумван, заклеймен понякога и да си винаги различен. Хайде да престанем да живеем в началото на 20-ти век и да си се пренесем в 21, където е реалния живот и където собственото мнение не означава непременно неуважение и незачитане на другите.

Извинявам се че стана толкова дълъг пост, но прочетох твърде много коментари от вчера и днес, които си повтаряха едно и също постоянно и явно ми дойде и на мен музата да пиша - подчертавам - не искам никого да убеждавам с този пост - това е мое мнение, изразявам го, но никой. не е длъжен да го споделя

newsm10

Не се извинявай, да беше написала още да се изкефя още повече...  Simple Smile

# 68
Не считам че човечността е оправдание за безприкословното изискване на определено поведение или подкрепа от когото и да било спрямо друг човек, бил той роднина, дете, приятел или непознат. Ферхи така изискваше от Гюлшен да я подкрепя безприкословно във всичките й магарии, нима Гюлшен и мъжа й са по-малко хора след като изгониха Ферхи от къщата си? Никой не може винаги само да дава и да не получава нищо в замяна или само да изисква без да се постарае да направи и най-малкото усилие, за да отвърне на някой жест. Така и сем. Текин не могат да изискват безропотно и вечно преклонение и грижа от което и да е от децата си (без Шефкет), ако посрещат същите тези деца с чехъл в ръка, или подминават бременната си дъщеря на улицата като непозната, или дори изпращат отчаяната Фикрет обратно при мъжа от когото е разочарована с мотива "тук и без това сме много, няма място за теб". 

newsm10

# 69
...ако след като се омъжи им предложи да останат и т.н...

...както каза, баща й няма да приеме да живее даром в къщата й без тя да е там...

the slayer, Светла, съгласна съм с постовете ви. Hug Hug Hug
Лека нощ от мен.  bouquet

# 70
   Човечност и изискване не могат да са в едно изречение за мен,но това е защото явно влагам различен смисъл.
  Снежка,ако прочетеш внимателно поста ми,вероятно ще разбереш какво съм искала да кажа.

# 71
Mного първосигнално приемате чувствата на героите. Али Ръза не се муси, не виждате ли каква вътрешна борба води с принципите си този честен баща, какво отчаяние и празнота царят в душата му? Горкият човечец трябваше да се прости с всичките си ценности, градени цял един живот, всичките му деца направиха непростими грешки заради прекалената сигурност, която им е давал винаги. Той е съвсем сам, жена му не го разбира, но тя просто е ограничена и повърхностна, милата, децата му вървят от развала към провала (Неджля се опита да купи благоволението на баща си с пари) и все пак отстъпи отново, защото обича всяко едно от грешните си деца. Така че това не е мусене, а любов.

# 72
  • София-в сърцата на моите деца
 Peace

# 73
Добро утро!  Hug
Аз също не мисля, че Али Ръза се мусеше.Това беше наистина мечтата му-но той бленуваше за нея по друг начин-децата му да се добре, а той с пенсията си да си купи въпросната книжарница и да си помагат с нея.  Peace След изпълненията на Неджля да се прави на прекалено независима и "да не и се бъркат в живота", нещо което не се покрива с принципите на Али Ръза-той беше наранен и сега не можа да се зарадва от сърце.В първия момент очите му светнаха от изненада, но после помръкнаха-той го възприе точно като подаяние..........И те са в грешка, че се задържаха дълго у дъщеря си и сблъсъка беше неминуем, но когато някой ти каже, че му пречиш, а после ти прави подаръци не можеш да се зарадваш.Лейля си купува вниманието и благоволението на майка си, Неджля-одобрението на баща си.............  Rolling Eyes

Али Серпер ми направи впечатление, че се усмихна победоносно, когато Неджля му каза, че иска да се оженят по-бързо.На него не му се наложи да се бори дълго за нея..........
Едно време правихме класация-"Най-куха лейка"  Peace, ако беше сега бих гласувала за Джейда. #2gunfire Толкова злоба и простотия на едно място.............  ooooh! А Лейля искрено се разтревожи за детето и , когато го отвлякоха.
Ферхунделата-наистина се държи като луда за връзване...............  ooooh!

# 74
Ах, колко сте изписали от новата тема Whistling Добро утро.
Поведението на Али Ръза вече ми заприличва на детски инат, но да речем, че е от годините.
Ферхи вече е тотално луда. Разбра, че е сама. Разбра колко много топлина и уют може да даде една стара къща, па макар и тя за ремонт.
Относно анкетата - мисля, че брака м/у Али и Неджля няма бъдеще. Неджля е по-студена към Али много повече отколкото към Джем дори.

Общи условия

Активация на акаунт