Jumpmath

• 75 776
  • 395
  •   2
Отговори
# 30
Г-н Джонев,
На два пъти споменавате, че резултатността от метода си е проличала и по успехите от ЕК. Може ли да уточните по-конкретно какво имате предвид? Статистика ли има някаква?
Господин Джонев, аз неслучайно ви зададох горния въпрос. Имаме един втори клас в нашето у-ще по вашата система /не нашият/. Моят син също е втори клас и по принцип съм се интересувала от системата. Коментирахме дори с нашата класна по този повод и имаме известни колебания.
Затова исках подкрепа на твърдението ви, че резултатите от метода са проличали в успеваемостта на ЕК.
Струва ми се, че това ви твърдение противоречи на предишните:
Често броят на участниците е много по-показателен и важен от изкараните точки - това показва увереността на децата в собствените им сили.
Това, което засега разбирам е, че децата учат с удоволствие и това е чудесно.
Аз по-скоро бих искала да открия отговор за себе си дали тази система би била подходяща за моя син, който по принцип обича математиката, състезава се и се представя повече от добре.
За съжаление още нямам отговор на този въпрос.
Ще чакам още отзиви и статистика.
Благодаря ви за отзивчивостта!

Децата не само участ с удоволствие, но и с разбиране. Те придобиват умения за активно отношение към света - изказват теории, могат да ги защитават и ги проверяват в практиката.

Jump Math не е система за подготовка за състезания! Може да се използва, разбира се, но не това е нейния смисъл и фокус. Jump осигурява отлично овладяване на "стандартния" материал и придобиване на увереност и ентусиазъм. Това са предусловия за успех и при състезания.

Ние не препоръчваме състезания - особено преди 7-ми клас. Дори да участва в състезания и да няма нужда от специална помощ по математика, преживяванията с Jump ще помогнат на Вашето дете да се развие като мислеща, самостоятелна, активна и кооперативна личност.

В този смисъл, категорично бих препоръчал Jump!

Ако ще правите вашето дете състезател, очевидно ще са необходими допълнителни уроци - най-малкото, материалът по повечето състезания не е стандартен и трябва да се учи допълнително.

Помолете да присъствате в един час по Jump във Вашето училище, за да видите колко е различно. Статистиката от Кенгуру не може да отговори на въпроса Ви.

Поздрави,

Явор Джонев

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 14:12 от Институт за прогресивно образование

# 31
  • София
Jump Math не е система за подготовка за състезания! Може да се използва, разбира се, но не това е нейния смисъл и фокус. Jump осигурява отлично овладяване на "стандартния" материал и придобиване на увереност и ентусиазъм. Това са предусловия за успех и при състезания.
Това е съвсем ясно.
Освен това, състезанията не са самоцел. Целта е общото математическо, и не само, развитие на децата.
В този смисъл, "ако ще правите вашето дете състезател" не ми звучи уместно. Едва ли някой просто прави детето си "състезател". Всичко опира до подготовка, усвояване и разбиране. Едва ли някой има състезанията за самоцел.
Всъщност аз не съм споменала за връзка между метода и успеваемостта на ЕК. Това го бяхте писали вие по-горе.
За мен плюсът би бил една по-разчупена система на преподаване и усвояване на материала, която не е излишна в нашето образование.
Не се бях замислила да попитам дали може детето да присъства на един урок в съседния клас. Благодаря за идеята.
Но по принцип, за да се включи нашият клас, май трябва всички родители да бъдат съгласни. Нали?

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 14:10 от *Ирина*

# 32
Това е съвсем ясно.
Освен това, състезанията не са самоцел. Целта е общото математическо, и не само, развитие на децата.
В този смисъл, "ако ще правите вашето дете състезател" не ми звучи уместно. Едва ли някой просто прави детето си "състезател". Всичко опира до подготовка, усвояване и разбиране. Едва ли някой има състезанията за самоцел.
Всъщност аз не съм споменала за връзка между метода и успеваемостта на ЕК. Това го бяхте писали вие по-горе.
За мен плюсът би бил една по-разчупена система на преподаване и усвояване на материала, която не е излишна в нашето образование.
Не се бях замислила да попитам дали може детето да присъства на един урок в съседния клас. Благодаря за идеята.
Но по принцип, за да се включи нашият клас, май трябва всички родители да бъдат съгласни. Нали?

Много се радвам, че мислите по този начин!

За съжаление, твърде много родители и учители превръщат състезанията в самоцел.

Ако целта е наистина общото - не само мисловно и не само математическо - развитие на децата, педагогиката на Jump го осигурява на качествено по-добро ниво от традиционните методи.

Не знам в кое училище сте, но говорете с учителя на класа по Jump да присъствате в един неин час. Децата не би трябвало да се притеснят - поне това е опита ни от откритите часове, в които сме присъствали досега.

Поздрави,

Явор Джонев

# 33
Помолете да присъствате в един час по Jump във Вашето училище, за да видите колко е различно. Статистиката от Кенгуру не може да отговори на въпроса Ви.

ЕК не е състезание само за изявени състезатели, то е най-масовото състезание в България, изисква логика и мислене, а не техника, и затова считам, че едно сравнение на резултатите от ЕК на децата, обучавани по Jumpmath, със средните постижения на връстниците им за съответния град  би било полезно и показателно.

Всъщност вие пръв писахте за това, че резултатите от ЕК на децата, обучавани по Jumpmath, са някакъв вид измерител за успеваемостта на системата да развива нестандартно математическо мислене, което в частта за ЕК съвпада и с моето мнение.

Текстови задачи за по-големите (3-4 клас) има предостатъчно, като те изискват доста по-сложно математическо мислене от "стандартните" - за това говорят и резултатите от Кенгуру.

Как измервате успеваемостта на системата спрямо "стандартното" обучение? Какви индикатори изполвате?

# 34

ЕК не е състезание само за изявени състезатели, то е най-масовото състезание в България, изисква логика и мислене, а не техника, и затова считам, че едно сравнение на резултатите от ЕК на децата, обучавани по Jumpmath, със средните постижения на връстниците им за съответния град  би било полезно и показателно.

Всъщност вие пръв писахте за това, че резултатите от ЕК на децата, обучавани по Jumpmath, са някакъв вид измерител за успеваемостта на системата да развива нестандартно математическо мислене, което в частта за ЕК съвпада и с моето мнение.

Текстови задачи за по-големите (3-4 клас) има предостатъчно, като те изискват доста по-сложно математическо мислене от "стандартните" - за това говорят и резултатите от Кенгуру.

Как измервате успеваемостта на системата спрямо "стандартното" обучение? Какви индикатори изполвате?

Да, точно така е. Затова и публикуваме резултатите от Кенгуру. Проблемът е, че повечето от пилотните класове са първа година по Jump и ние не искаме да претоварваме учителите - достатъчно трудности трябва да преодолеят в началото. Затова и нямаме "масови" резултати, които биха могли да се сравнят "масово". Все пак, публикувахме по-интересните резултати - Вие си правете изводите.

Успеваемостта спрямо "стандартите" се измерва по точно същия начин, както на всички други класове - иначе няма как да се сравняват. Разликата е, че децата не се стресират по време на контролно - за тях това е просто поредната самостоятелна работа. Резултатите се замерват спрямо определеното време, но след това всяко дете има възможност да се поправи и да успее със задачите - по този начин "контролното" се използва за истинско учене, не само за контрол.

За съжаление, външното оценяване в 4-ти клас е фокусирано върху изпълнение на механични действия с големи числа за ограничено време. Това определено не е добър измерител на уменията за мислене, но трябва да се съобразяваме.

В края на годината ще приложим допълнителни тестове, които са по Jump и би трябвало много по-реалистично да представят успеваемостта. В допълнение, ще правим анкети с децата, учителите и родителите. Резултатите ще бъдат публикувани.

Поздрави,

Явор Джонев

# 35
  • София
Г-н Джонев,
Категорично не вярвам, че има родители /или деца/, чиято самоцел да са просто състезанията. Нещата са много, много комплексни. Предполагам, за всички.

# 36
Г-н Джонев,
Категорично не вярвам, че има родители /или деца/, чиято самоцел да са просто състезанията. Нещата са много, много комплексни. Предполагам, за всички.

Изглежда не съм използвал думата "самоцел" подходящо. Става дума основно за три неща:

1. Състезанията са полезни до там, докъдето развиват собствените способности - когато ценността на определена дейност е сама за себе си - вътрешно интересна, а не наложена отвън.

2. В момента, когато състезанията се фокусират върху самата надпревара с другите и желанието да си непременно първи, те започват да вредят. Вредят върху балансираното развитие на личността, дълбочината и общото качество на учене, както и върху опита за творчески подход и поемане на рискове.

3. За съжаление, много често се получава така, че очакванията към децата с цел по-качествено учене и развитие се изкривяват като натиск за по-високи оценки и по-добро класиране на състезания. Това води до ситуацията в т.2, т.е. състезателността става самоцел - губи се оригиналното намерение или поне реалните резултати започват да противоречат на иначе добрите намерения.

Поздрави,

Явор Джонев

# 37

2. В момента, когато състезанията се фокусират върху самата надпревара с другите и желанието да си непременно първи, те започват да вредят. Вредят върху балансираното развитие на личността, дълбочината и общото качество на учене, както и върху опита за творчески подход и поемане на рискове.

Moже би вреда наистина има, само че това "непременно" е доста рядко явление. Непременно означава мамене, преписване  и други нечестни тактики. Но не мисля, че много деца го правят. А иначе всеки, явил се на състезание, иска да е първи. Без това желание състезанията се обезсмислят.

Не мога да разбера обаче как състезанията ще навредят на дълбочината и качеството на ученето, още по-малко на творческия подход и поемането на рискове. Точно творческото мислене и задълбочените знания печелят състезания.

# 38
  • n/a
Родителите имаме склонност да забравяме какъв е смисълът на нещото,
което сме започнали с децата си и да стане самоцелно. Доколкото имам
наблюдения върху посещаването на състезания по математика на деца,
то изводът ми е точно такъв. Смисълът от състезанието се губи. Става и
донякъде вредно.
Как може да попречи на ученето ли? По два начина. Едното, по-просто-
то нещо е, че детето се стреми да направи максимума за единица вре-
ме, възпитава у себе си, че успехът се получава чрез "ударно" натовар-
ване, а не в траещото във времето усилие. Второто е, че в повечето
случаи се възпитава не да мисли, а да схваща "схемата" зад задачата,
т.е. да се вкарва в рамки и шаблони. И двете условни пречки пред уче-
нето като процес са въпрос на една по-дълбоко действаща тенденция
и не е задължително при всички да се проявява по еднакъв, даже схо-
ден начин.

# 39
Лоана, не трябва да обобщаваш така нещата. Може би при теб или при други родители и деца състезанията са свеждат до това - "ударно натоварване, вкарване в шаблони". При моето дете участието в състезания е свързано с тръпката, предизвикателствата и удоволствието, които нормалните часове по математика не ѝ предоставяха. Това пък за краткотрайното натоварване въобще не е вярно за децата, обичащи математиката (за справка виж какви са условията да влезеш в МГ или да станеш част от разширения национален отбор), но не тук е мястото да се обсъжда.

За мен би било чудесно да се намери система за обучение по математика, която:
(а) да измести текущата, доказано неефективна система;
(б) да доведе повече деца да получават удоволствие от заниманията с математика'
(в) да повиши качеството на образованието по математика.

Доколкото разбирам Jump цели да бъде такава система.  Въпросителните ми са свързани с това как може да се прецени дали системата постига тези цели. За момента като статистики са публикувани само неща, свързани с входящи нива и текущи оценки. Няма сравнение с останалите паралелки, няма участия в състезания. Има добри пожелания, но за момента липсват доказателства, които да покажат очакваните по-добри резултати спрямо традиционната система.

# 40
Едното, по-просто-
т.е. да се вкарва в рамки и шаблони.

Ударно е самото състезание, но преди това се иска системна подготовка, в т.ч. много самостоятелна работа. Така децата се учат да търсят и намират информация, да си организират времето, да гонят цел и пр.
Това, че състезания се печелят с рамки и шаблони е смехотворно. Ако беше така нямаше да има само по няколко деца, решили задачите.

# 41
Лоана, не трябва да обобщаваш така нещата. Може би при теб или при други родители и деца състезанията са свеждат до това - "ударно натоварване, вкарване в шаблони". При моето дете участието в състезания е свързано с тръпката, предизвикателствата и удоволствието, които нормалните часове по математика не ѝ предоставяха. Това пък за краткотрайното натоварване въобще не е вярно за децата, обичащи математиката (за справка виж какви са условията да влезеш в МГ или да станеш част от разширения национален отбор), но не тук е мястото да се обсъжда.

За мен би било чудесно да се намери система за обучение по математика, която:
(а) да измести текущата, доказано неефективна система;
(б) да доведе повече деца да получават удоволствие от заниманията с математика'
(в) да повиши качеството на образованието по математика.

Доколкото разбирам Jump цели да бъде такава система.  Въпросителните ми са свързани с това как може да се прецени дали системата постига тези цели. За момента като статистики са публикувани само неща, свързани с входящи нива и текущи оценки. Няма сравнение с останалите паралелки, няма участия в състезания. Има добри пожелания, но за момента липсват доказателства, които да покажат очакваните по-добри резултати спрямо традиционната система.

Да, определено Jump постига тези цели и повече!

Моля, имайте повече търпение. Нека съберем информацията от пълната учебна година. Освен данните от тестове и външно оценяване, ще интервюираме учителите, родителите и децата. Сравнение със "стандартното" преподаване ще може да направите сами на основа на Вашите наблюдения и опит.

Важно е да кажа, че има вече събрани много такива доказателства в други страни - основно Канада и Великобритания. Канадското правителство финансира проект за специално научно изследване на резултатите от Jump Math с участие психолози, неврофизиолози, когнитивисти и педагози.

В България внедряваме доказано успешна система, която се разработва вече 15 години! Проблемите, които трябва да преодоляваме са свързани с локалните условия, установени практики и нагласи и въобще цялостното функциониране на българската образователна система.

Разбира се, че ще се стремим да събираме и пълноценни доказателства от българския опит.

Надяваме се, през следващата учебна година самото министерство да организира научносъобразни изследвания на класовете по Jump, заедно с контролна група от "традиционните" класове.

Амбицията ни е от септември да започнат още поне 200 начални учители от цялата страна. Всяка седмица през юни и юли ще има интензивни двудневни обучения на групи от 20-30 учители в различни градове. Скоро ще публикуваме графика на сайта. През септември ще има еднодневни опреснителни обучения - вероятно с участие на най-опитната учителка от Канада - Мери-Джейн Морое, която миналото лято обучи пилотните учители.

Поздрави,

Явор Джонев

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 13:11 от Институт за прогресивно образование

# 42
Здравейте,

Понеже няколко пъти споменаваме, че Jump Math е цялостна система, не само методика, бих искал да представя елементите и:

Педагогика:
  • Нагласи и разбирания - например, че всички деца могат да са отлични
  • Педагогически принципи - например, постоянна положителна обратна връзка
  • Техники на преподаване - например, обикаляне на всички деца по време на самостоятелна работа

Материали:
  • Учебен план - съобразен с българските държавни образователни изисквания
  • Работни тетрадки и материали за децата - 200-300 страници на уч. година
  • Инструкции за учителя - изключително подробни и качествени - около 500 страници на уч. година

Квалификация:
  • Специално обучение - 2 дена интензивно + 1 ден опреснително
  • Мрежа за развитие и подкрепа - интернет уики среда за учителите, ежеседмични обсъждания в група учители от същия клас, постоянен контакт с учител-методист
  • Индивидуални консултации - с учител-методист, психолог (от септември) и специализиране на материали за определени деца

Много важно! За да се постигнат резултати, е абсолютно необходимо системата да се прилага изцяло, интегрирано, с всички елементи. Опитите за частично прилагане (например, използване само на работните тетрадки) или комбиниране с "традиционната" система, не водят до очакваните резултати. Именно на такива опити (вкл. колегиален и организационен натиск) се дължат случаите на неуспешно внедряване. Около 20% от пилотните учители не успяха да внедрят системата тази учебна година. Надяваме се догодина да опитат пак.

Кратко представяне на системата, резултатите и основните принципи в две страници (PDF):
http://progresivno.org/download/attachments/3638540/Jump+Math+%D … ate=1335007798845

Поздрави,

Явор Джонев

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 14:34 от Институт за прогресивно образование

# 43
Как може да попречи на ученето ли? По два начина. Едното, по-просто-
т.е. да се вкарва в рамки и шаблони.

И третото нещо е, че детето постепенно и неусетно започва да схваща чуждия успех като пречка пред собствения.

Състезанията биха били полезни, ако всеки измерваше собствения си напредък - тук съм видял "по-красиво" решение, там съм видял и избегнал уловката, в която попаднах миналия път, другаде съм доказал коректно нещо, което за пръв път виждам... А най-лошото на състезанията е публичното излагане на рейтинги, таблици и пълни класирания. Така една моментна несполука може да се приеме драматично от "състезателя".

Слушах аудио файла с децата по БНР и много ми хареса игровата атмосфера. Тя е такава в добрите школи по математика за напреднали. Дори има нарочни състезания, насърчаващи отборния дух и сътрудничество /аз съм ходила навремето на такова в НПМГ, отбор от 4-ма, 5 задачи, т.е. няма как всеки да решава сам, доколкото разбирам сега в Шумен има подобно състезание/. Чудесно е същата атмосфера на откривателство, игра и забава да влезе и в клас.

Програмата наистина не открива топлата вода - според мен просто прилага техниките за работа с бързонапредващи деца и към останалите. По-горе цитирах един френски психолог, който най-есенциално описва това, което аз разказвам с много думи -

който вярва в чуждата интелигентност, я развива и насърчава; който се съмнява в нея - я потиска. /цитирам по памет/
При такъв начин на работа с доверие се постигат наистина фантастични резултати. Разказвала съм за учителката в моето провинциално мг - в 3 клас научихме за сравнимост по модул, в 6 клас за комплексните числа - е как няма да ти стане интересно..случвало се е да посветим 3 учебни часа на някоя задача, целия клас обсъжда и предлага начини за "щурмуване". Затова и писах по рано, че системата е "интуитивна" - всъщност добрите учители отдавна работят така  Peace

# 44
Г-н Джонев,

Има ли място, където са публикувани предстоящите паралелки, които ще се обучават по системата?
Джъмпмат предвижда ли и други дисциплини, освен математика?

Благодаря предварително за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт