Jumpmath

• 75 776
  • 395
  •   1
Отговори
# 315
  Защо не погледнете резултатите от състезанията в първи клас да видите дали всички деца имат близък до максималния резултат само от научения в клас материал. Тези, които разчитат само на училището, са с по няколко точки в класиранията. Задачите нямат нищо общо, нито като логика, нито като сложност. Има въпроси, които изобщо не се учат в първи клас /чисто геометрични/, и ако детето не се подготвя с по- сложни задачи вкъщи, няма как да е медалист. Дори има и такива, които се учат чак във втори клас / за "Европейско кенгуру"/.
  Предходните коментари ми се струват като платен репортаж на JUMPMATH- същите думи като на  Явор Джонев, и чисто заяждане на тема материал и успехи на детето ми. Всички първенци от нашия град в състезания се подготвят допълнително от първи клас, тази година ходят и на уроци по математика, и не разчитат на заученото само в клас, но пак наблягам- те не учат по JUMPMATH, от всички добри математици на челните места само моето дете учи по тази система, и самото то решавайки задачи и по учебниците, които МОН им раздаде, смята че би било по- успешно ако е учило именно по тях през учебната година в училище.  Математиката е точна наука и не смятам, че трябва да се влага каквато и да било логика в таблицата за умножение. Какви концепции, какво обяснение на числата- като отидат в магазина и не могат да си купят няколко неща, защото ще им отнеме известно време да разсъждават, каква полза от училището? Нали наученото трябва да има приложение в живота- да сметнат бързо и лесно две цифри, а да не крият пръсти под масата и да броят??? Аз лично съм учила по стандартната система и съм била отличен математик, и не съм била единствена в класа, както сега се явява моето дете, но не съм учила по допълнителни сборници поне до 4 клас. Завършила съм Математическа Гимназия с отличен успех. Като гледам как се учи в нашия клас то няма да има влизане в такава гимназия, но пък няма да има и желаещи- при все, че уж всички се забавляват в часовете, и уж заобичват математиката.
  Но както и да е- всеки сам си избира, аз просто сбърках миналата година и сега си понасям последствията от избора.
  Защо не погледнете резултатите от състезанията в първи клас да видите дали всички деца имат близък до максималния резултат само от научения в клас материал. Тези, които разчитат само на училището, са с по няколко точки в класиранията. Задачите нямат нищо общо, нито като логика, нито като сложност. Има въпроси, които изобщо не се учат в първи клас /чисто геометрични/, и ако детето не се подготвя с по- сложни задачи вкъщи, няма как да е медалист. Дори има и такива, които се учат чак във втори клас / за "Европейско кенгуру"/.
  Предходните коментари ми се струват като платен репортаж на JUMPMATH- същите думи като на  Явор Джонев, и чисто заяждане на тема материал и успехи на детето ми. Всички първенци от нашия град в състезания се подготвят допълнително от първи клас, тази година ходят и на уроци по математика, и не разчитат на заученото само в клас, но пак наблягам- те не учат по JUMPMATH, от всички добри математици на челните места само моето дете учи по тази система, и самото то решавайки задачи и по учебниците, които МОН им раздаде, смята че би било по- успешно ако е учило именно по тях през учебната година в училище.  Математиката е точна наука и не смятам, че трябва да се влага каквато и да било логика в таблицата за умножение. Какви концепции, какво обяснение на числата- като отидат в магазина и не могат да си купят няколко неща, защото ще им отнеме известно време да разсъждават, каква полза от училището? Нали наученото трябва да има приложение в живота- да сметнат бързо и лесно две цифри, а да не крият пръсти под масата и да броят??? Аз лично съм учила по стандартната система и съм била отличен математик, и не съм била единствена в класа, както сега се явява моето дете, но не съм учила по допълнителни сборници поне до 4 клас. Завършила съм Математическа Гимназия с отличен успех. Като гледам как се учи в нашия клас то няма да има влизане в такава гимназия, но пък няма да има и желаещи- при все, че уж всички се забавляват в часовете, и уж заобичват математиката.
  Но както и да е- всеки сам си избира, аз просто сбърках миналата година и сега си понасям последствията от избора.

# 316
  • София
Помисли над още един вариант за нежеланието на хлапето да ходи по състезания - след цяла година решаване на задачи за подготовка за състезания (в първи клас, когато му е времето за безгрижни игри и забавления), то е видяло, че математиката може да бъде и приятна. Аз бих го разбрала. Защо не изчакаш поне до 3, 4 клас с подготовката за състезания и изводите за таланта му?

ПП Може да разгледаш мненията ми, де да ми плащаше някой, за тях Joy

# 317
 Защо не погледнете резултатите от състезанията в първи клас да видите дали всички деца имат близък до максималния резултат само от научения в клас материал. Тези, които разчитат само на училището, са с по няколко точки в класиранията.
Ами нали ви казах, че не разсъждавам теоретично по темата, а си правя изводи на базата на случилото се с моето дете. Миналата година не се е подготвяла допълнително. Някои от състезанията се провеждат в учебно време и аз даже не бях разбрала, че ще имат, рабрах като се върна от училище. Нито бях чувала за това състезание, нито бях гледала какви задачи са се падали преди, нито сме се подготвяли вкъщи, а детето се върна с медал. Заслугата е само на знанията от училище. Този номер във втори клас вече не може да стане.

Нямам нищо общо с Jump Math и Явор Джонев, просто дъщеря ми учи по тази система в комбинация с другата, на Просвета. Съответно харесва много повече Jump Math и винаги много се съпротивлява срещу решаването на задачи в "червената" математика на Просвета. Ако бяхме само по Jump Math, сигурна съм, че щеше да обича много повече математиката и да разбира по-добре нещата, затова аз пък съжалявам, че в нашето училище карат и по двете.

И последно по темата за задачите от състезания и различните системи. Посочете ми на коя страница от кой да е учебник за втори клас по стандартната система, на децата е обяснено как да решават задачи като:

Съд пълен с вода тежи 6 кг, а пълен наполовина – колкото два празни съда.
Колко кг тежи този съд, когато е празен?

Баба дала на внучната си Мими да реши няколко задачи, а на по-малката си внучка - Сиси - с 10 задачи по-малко.За всяка вярно решена задача бабата давала по един бонбон. Сиси получила с 3 бонбона повече от Мими. Колко задачи не е решила Сиси, ако Мими не е решила 22 задачи?

Марсианските котки имат по 4 лапи, но различен брой пръсти на всяка лапа. Сумата от пръстите на левите им лапи е 8, сумата от пръстите на десните им лапи е 9, а сумата от пръстите на предните им лапи е 11. Намерете сумата от пръстите на задните им лапи.

Пак ви казвам, във втори клас вече без сериозна допълнителна подготовка просто не става. Сравнете задачите от  състезанието "Аз и числата", където те са точно по учебния материал с тези от трудните състезания и сама ще видите разликата. Едното е на какво стандартната система може да научи децата, а другото е какво изявените математици с допълнителна подготовка могат да постигнат.

Нормално е повечето деца, спечелили състезания, да учат по стандартната система, защото по принцип повечето деца учат по нея. Уж сте от математическа гимназия, а тази елементарна зависимост не ви идва на ум.
Ако в едно училище има 50 деца с кестенява коса и 2 деца с рижа коса, каква е вероятността точно децата с рижа коса да спечелят математическо състезание?
Разбирате ли какво ви казвам?

# 318
 Като казвам математически състезания, нямам предвид тези, които се провеждат в учебно време, и 95% от учениците са с максимален брой точки. Да си седиш на чина, наблюдаван от класния ръководител, заобиколен от съученици, няма нищо общо с това да си в непознато училище с непознати учител и деца /дори и само като стрес/. Състезанията на СБНУ /за числото 84 цифрата на десетиците е 8 ли 4/ са някаква смешка, и добре че нашият директор разсъждава логично, та не ги провежда в училище, защото е преценил че е само машина за пари /всичко по 6 лева/. Аз също не бих пуснала детето си на такъв род участие, освен ако това е единствения начин да му повдигна самочувствието.  Това е елементарно и смешно да се нарича състезание. Знанията се показват на друго място. Визирам състезания с логически задачи /Коледно, Иван Салабашев, Васил Левски, Европейско кенгуру и Великденско/, които е ясно, че в задължителния материал не са засегнати много, но пък много учители обучават децата по сборници за СИП или ЗИП, и така им обясняват много по- сложни въпроси. Ясно е, че при различно съотношение на децата от различна система на обучение, и резултатите ще са пропорционални, но "голямото желание" на съучениците на детето ми не доведе до големи знания по математика.
  Та няма налице нито развито логическо мислене, нито комбинативен ум при тези деца, тези които са били зле са си все така. Нито се справят по- добре, нито по- бързо. Но пък тези, които ги изчакват биха имали по- голям шанс да развият интелект с традиционния метод на преподаване, вместо да изчакват бавните да решат всяка една задача и да тъпчат на едно място с дни. За мен за тази система на преподаване важи правилото "Влизат различно умни, излизат еднакво глупави". Нивото е еднакво за всички. Освен ако не учат по допълнителни материали вкъщи с родители, или на курсове.
 Интересно ми е как децата ви смятат на практика в магазина при покупка по начините на JUMP- като имат само 10 пръста. И дали останалите хора на опашката ги чакат с търпение докато си разглеждат пръстите да получат колко е например 9*4?

# 319
Ние и на другите ходихме и резултатите са подобни. На Коледното даже бяхме в друг град и минавайки от там се явихме на състезанието. Напълно непознат град, непознато училище, учителки и деца по съседните чинове, които даже бяха от по-големи класове. При това дъщеря ми тръгна в първи клас преди да е навършила 6 години! Не 7, а 6!
Тя няма никакви изявени математически таланти, просто в първи клас задачите са ЛЕСНИ. Не се е подготвяла особено, за някои от състезанията реши каквото се е падало минали години еднократно и като видях, че просто ги решава, без да се налага нищо да обяснявам, не сме се подготвяли повече.
Не знам колко пъти трябва да повторя едно и също. Дала съм примерни задачи от състезания в по-горния си пост и попитах къде в учебниците се обяснява как се решават, но не получих отговор.

Състезанието "Аз и числата" го дадох за пример ИМЕННО защото то не е истинско състезание, а показва само доколко децата са усвоили материала от учебника. Този материал е предвидено да може да се проумее от всяко едно дете, той не е за таланти и не е за математици. Затова и там повечето деца имат максимален брой точки, което показва, че добре са усвоили учебния материал. Задачите са на ниво задачи от учебника. ЗА РАЗЛИКА от задачите от истинските състезания, които никак не са като задачите от учебника.

Цитат
които е ясно, че в задължителния материал не са засегнати много, но пък много учители обучават децата по сборници за СИП или ЗИП, и така им обясняват много по- сложни въпроси.

И аз това казвам. Децата, които са способни да разберат тези много по-сложи задачи, се занимават допълнително. Занимавайте се и вие допълнително, не искайте от една система да ви бъде едновременно час по математика + СИП + ЗИП, защото обикновените часове по математика НЕ са това. Има школи по математика, има курсове към СМГ, там още от втори (а не първи!!!) клас обучават децата на по-сложните типове задачи, които ги има по състезанията, но не и в учебниците.

Освен това таблицата за умножение по Jump Math се учи и с наизустяване. Писмените им материали, по които работят вкъщи, не са всичко, което правят в часовете. Аз съм била на открити уроци и там се работи предимно устно, а в книжките се попълва в края на часа или остава за домашна работа. Ако само по книжките съдите за цялата методика, то пак нямате достатъчно пълна информация.

Последна редакция: ср, 06 май 2015, 16:18 от allana

# 320
Не се е подготвяла особено, за някои от състезанията реши каквото се е падало минали години еднократно и като видях, че просто ги решава, без да се налага нищо да обяснявам, не сме се подготвяли повече.

То това си е Е подготовка. За 1 клас, ако се прави нещо повече/ а и учениците от горните класове се готвят именно така/ би било прекалено според мен.
Иначе е похвално, че дъщеря ти е решила всички задачи при положение, че е една година по- малка.

# 321
На фона на състезанията за втори клас е нищо. Миналата година просто решаваше една тема вечерта преди състезанието и понеже не виждах някъде да се затруднява, не давах втора.
Във втори клас започвахме решаване на специфични задачи един месец преди състезанието, обяснявах и упражнявахме по много пъти съставяне на уравнения и тяхното решаване, прехвърляне от другата страна на равното, съкращаване на еднакви стойности от ляво и дясно, комбинаторика, цикъл (има ги много по състезателните задачи, но не и в учебника) и т.н. И пак резултатите не са като в първи клас. И няма как да са, задачите вече много се откъснаха от учебния материал и понеже виждам, че дъщеря ми не е математичка, няма какво да я занимавам повече с излишни неща.
Но и няма как да тръгна да обвинявам учебния материал, че не подготвя децата за състезания, при положение, че не му е тва целта. Състезанията затова са състезания, за да отсеят най-добрите математици. Докато учебният материал е по силите на ВСЕКИ ученик и ако му се поднесе по достъпен и разбираем начин, не би имал пропуски.

# 322
Аллана, а задавала ли си си въпроса дали не грешиш в начина на подготовка? За какво прехвърляне от едната страна към другата в уравнението говориш? Та детето е втори клас! Едномесечната подготовка преди състезание също ми идва в повече.
С едно съм съгласна. Учебният материал не подготвя децата за състезания. Не ги подготвя дори за обикновено контролно. Подготвят ги учителите и/или родителите, които имат необходимите знания, подход и непоколебима увереност, че всяка отделена секунда си е струвала положените усилия.

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 21:59 от Анонимен

# 323
  • София
allana, объркваш детето! Какво прехвърляне, какви уравнения във втори клас??? Ако ще тормосиш детето с математика, остави това на специалистите. Иначе най-много да се почувства безсилно да се справи и да го откажеш съвсем.

# 324
На дъщеря ми свободното ѝ време е много малко. Тя е на целодневно училище и вечер няма нито сили, нито възможност да учи. Нито аз съм толкова луда да я карам. Събота и неделя ходи на поне едно занимание - или плуване, или шах или рисуване и поне един ден има напълно свободен. Така че за да може да реши няколко задачи от тип, който не е срещала до момента, наистина е нужно да започна да ѝ обяснявам един месец по-рано с най-простите вариации на типа, докато до схване и докато се надгради малко условието към по-сложно. Общият брой часове сигурно не е много голям, но предвид, че задачи сме решавали само в събота, то наистина един месец по-рано е било нужно да започнем.

Обяснявала съм каквото съм преценила, че има нужда според задачите, които съм ѝ давала. Изброените неща влизат. Дали съм грешала с начина на подготовка или не, не е от съществено значение, защото вече прекратихме допълнителната подготовка по математика, а това изобщо не е обект на конкретната тема. Така че whatever.
Уравнението не е кой знае какво. Дали ще нарича неизвестното "празно квадратче" или произволен символ, няма особена разлика. Само звучи сложно като се каже "уравнение", но иначе задачи от типа на "празно квадратче" + 3 = 7 се решават още в предучилищна и решението се свежда до прехвърляне на тройката, т.е. 7-3, като целта е празното квадратче или както наричаме неизвестното, да остане само от едната страна на равното.
Не ми казвайте, че това е висша математика  Laughing Просто има няколко термина, с които се описват действията, използвани още от предучилищна, като детето дори не е нужно да знае и чува точно тези термини, аз си ги назовавам за себе си.
Така че моля без драми Simple Smile

# 325
Като учител на деца в подготвителен клас се сблъсквам със странен парадокс- голяма част от учениците ми в началото на учебната година са на едно ниво, изпреварващо ДОИ по математика за ПУГ, но в края на същата учебна година, започва да се усеща явното забавяне на общото темпо на усвояване на нови математически знания. Ясно, нещата се усложняват, но явно нагледно-образното мислене, ако здраво се стимулира тогава, носи своите плодове и развива математическата дарбац Някои от деца са изявени математици и вече умножават, стигнали само до извода, ако имаме три пакетчета с по пет бонбона ще имаме общо 15 бонбона.
От 25+ деца неповече от десет разбират какво се иска в задачата "Ако имаме пет мечета на полянката, колко трябва да изпратим за мед, за да  останат само две на полянката?" Графично представено 5- празно квадратче=2 е тера ингогнита. Грешка в обяснението и подхода не бих могла да открия, честно казано, защото колегата ми има 30+ години стаж и наблюдението, че изначално заложеното математическо у човек, закърнява към края на предучилищния период.

Скрит текст:
Още миналата година обаче се заех да развивам математическия дух у малкото си, тогава 4-годишно дете. Нищо няма да казвам, само чакам да го видя какво ще направи на състезанията н първи клас. Пробвам го и с текстови задачи, чете само, улавя логиката и най-вече- тренира четене с разбиране.

Аллана, къде взеха дете, ненавършило 6 в първи клас?

# 326
В частно училище. Във всички, които обиколих да проуча на място, бяха готови да я вземат в първи клас. Никой не ми намекна, че това може да е проблем.

Мисля, че сме офтопик и се надявам да е станало ясно каква ми е тезата и да не се налага да изпадам повече в бистрене на детайли.

# 327
Само звучи сложно като се каже "уравнение", но иначе задачи от типа на "празно квадратче" + 3 = 7 се решават още в предучилищна и решението се свежда до прехвърляне на тройката, т.е. 7-3, като целта е празното квадратче или както наричаме неизвестното, да остане само от едната страна на равното.
Не ми казвайте, че това е висша математика .
Не е висша математика, само че до шести клас подобни задачи се решават по малко по-различен начин.
За да използвам дадения от теб пример - неизвестно събираемо се намира като от сбора се извади известното събираемо. Прехвърлянето се учи в шести клас.
Иначе си права. Състезанията не са много по темата. От друга страна, разглеждала съм материали от Джъмпмат на английски език. Много се доближат до използваните за подготовка на състезателите в малките класове.
Иначе примерът, даден от представителката на ИПО с ЕК в Габрово е малко пресилен.
В града има две учителки, работещи по системата с първи клас. От шест призови места деца от тяхното училище са заели две - едно първо ( от три) и едно второ.

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 22:56 от Анонимен

# 328
За да използвам дадения от теб пример - неизвестно събираемо се намира като от сбора се извади известното събираемо. Прехвърлянето се учи в шести клас.
Да, то не се нарича прехвърляне, но реално си е такова, все стигаме до действието 7-3=4, с което решаваме уравнението.
Аз на детето си не му казвам думи като уравнение и неизвестно, не го означаваме с х, но то реално си е такова. Дали ще е картинка на мече, слънце или гъбка, като е по състезанията, концепцията си я има. Във втори клас обаче въпросът не е в решаването на конкретното уравнение (както е било в ПГ и първи клас), а в съставянето му. Как да извлечеш от текстовото условие информация, която да запишеш с числов израз, особено такъв, съдържащ неизвестни.
Това са неща, които не са толкова интуитивни като задачите за първи клас, напълно нови концепции са. И ако представянето на неизвестното с празно квадратче е сравнително лесно, то представянето на другите стойности от условието като х+у или х-z не е никак интуитивно и изисква доста обяснения.

Така че училищният материал и състезателната математика точно във втори клас започват да се разминават и никоя система, разчитаща само на учебник, не може да гарантира представяне по състезания.

# 329
И ако представянето на неизвестното с празно квадратче е сравнително лесно, то представянето на другите стойности от условието като х+у или х-z не е никак интуитивно и изисква доста обяснения.
Сигурна ли си, че знаеш как да обясниш задача на второкласник по най-подходящия за тази възраст начин? Наличието на две неизвестни не е точно материал за втори клас, та дори за ЗИП или СИП.
И има голяма разлика между правилото, което написах и прехвърляне.
Скрит текст:
Може би е добре, ако детето ти е запалено по състезанията, да повериш подготовката му на човек, който знае как да подходи правилно към второкласник.

Общи условия

Активация на акаунт