Автоимунен тиреоидит на Хашимото (21)

• 59 040
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Prizma , аз да ти разкажа при мен как бяха нещата ... специално за разхлабения стомах според мен, в моя случай имаше връзка заболяването и по-точно стойността на ТСХ, ...... Имам позната.... която също се оплакваше не само от разхлабен стомах ами по-скоро от безпричинни диарии и сърцебиене, което всъщност я накара да се насочи към изследване на жлезата /освен леката подутина в областта на шията/. ...
Пепеляшка, тази твоя позната - все едно за мен пишеш Joy
При мен беше точно така - необяснимо за мен (и много дразнещо) редуване на запек с разхлабен стомах Embarassed Отидох на лекар и така ми откриха Хашимотото Mr. Green

# 661
Фики, desdemona, Харпър като не съм лекар и аз не смея да твърдя каквото и да било и затова си споделям само това, което през моята глава е минало или пък са ми споделяли. С това момиче като си говорим общо взето едно и също си споделяме за периодите с нисък ТСХ - изнервеност, граничеща с истерични моменти, разхлабен стомах, сърцебиене, безпокойство ... останалите неща като падаща коса и чупливи нокти са си ясни за нас. Сега се сещам за още един пример - майка ми, която миналото лято хвана летния вирус и от там като се почна та до октомври все с разстройство в разстояние на няколко дни, без значение от вида на приеманата храна. Та по мое настояване, почти принуда Embarassed отиде и си пусна ТСХ и беше стигнала и тя нулата - 0.027, но при нея беше от предозиране с елтиркосин, защото зиме и лете тя си караше със 100мкгр. и след като лекаря й намали дозата сле няколко седмици й се нормализира стомаха.
desdemonкa не зная защо при теб нещата са по обратния начин, явно наистина сме различни заболяването дори и с общи симптоми се проявява различно.
Аз лично наистина си усещам кога хормона отива нагоре и кога надолу, особено по състоянието на стомаха и честно казано някак предпочитам да е около 2, че варианта с нулите отпред никак не ми е приятен Embarassed Joy

# 662
  • В градината...
Момичета, понеже към симптомите се причислява и смущения в цикъла, как е при вас? Аз никога не съм имала такива.

# 663
  • София
Момичета, понеже към симптомите се причислява и смущения в цикъла, как е при вас?
 Аз никога не съм имала такива.
Peace и аз.

# 664
Момичета, понеже към симптомите се причислява и смущения в цикъла, как е при вас? Аз никога не съм имала такива.

Аз съм имала закъснения от по 15-20 дена, точно преди да разбера, че съм с тази диагноза. Всеки месец ме втрисаше от тези закъснения. А откакто пия Л-тироксин съм доста по-добре, постепенно се самокоригира цикъла ми и сега е като по часовник.  Sunglasses

# 665
  • София
Здравейте  Grinning
Вече след официално потвърдено Хашимото, за съжаление се записвам в темата. И аз съм от опитващите се да имат дете, имам един аборт заради кухо яйце на 19.10, без да съм имала проблеми със забременяването или с цикъла, TSH последно ми беше 5,27, от антителата са ми завишени трикратно само ТАТ, МАТ са в норма. Хашимотото ми е в атрофичен вариант - жлезата е с намалени размери, пия засега 25мг. Л-тироксин.
Знам, че вече е писано по темата за връзката с пролактина, също така още не съм го изследвала, чакам следващия ми цикъл, но вчера при прегледа лекарят установи, че имам галакторея. Цикълът и овулацията ми са като по часовник, дори имах овулация 2 седмици след аборта. Само при доста силно стискане е и са само малки капчици, но понеже нищо не ми каза по въпроса, искам да ви попитам това дали е заради високия TSH и има ли шанс и пролактина да се нормализира, след като вкарам TSH в граници?

# 666
  • В градината...
Вижте каква хубава статия намерих http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=716

# 667
  • София
 Peace

# 668
  • Русе
Момичета, моля ви за съвет! Аз съм с Хашимото с бързо сменяща се функция на жлезата. Проблема ми е не забременяването. Правена ми е лапароскопия - с една запушена тръба съм. Другата според доктор Б.Бойчев е проходима и може да настъпи естествено забременяване. Въпроса ми е следния:  през Февруари 2011 по препоръка на д-р Б. Бойчев пуснах полови хормони и хормони на щитовидната жлеза. Резултатите бяха следните: TSH 3.33 при реф.стойности 0.27-4.2, FT4 - 18,38 при реф. стойности 12.00-22. По една или друга причина лекаря видя резултатите през юни. Каза, че иска преглед при ендокринолог и ме прати при една лекарка в Русе. Казва, че е най-добрата за града. Шеф на отделение е. Тя ми назначи елтироксин 50 микрограма, на видеозона видя, че жлезата е леко увеличена. Пих ги близо 2 месеца - от 18.06 до 15.08.2011. За това време ТСХ беше паднало до 0.007 при реф.стойности 0.27-4.2, FT4 беше 38.93 при реф. стойности 12.00-22 . След консултация със същата лекарка спрях елтироксина (за да се изчисти жлезата по нейни думи) и след 10 дни (на 26.08) направих изследвания на FT3 и FT4. Стойностите бяха - FT4 - 18.03 при реф. стойности 7.9-14,4 и FT3 - 8.15 при реф. стойности 3.8-6.00. Предписани ми 3x2 на ден Тирозол 5 микрограма и каза на 19.09 да отида пак. Каза да не съм и помисляла да забременявам, защото ако се случи ще трябва да направя аборт.След приема на лекарствата за този период FT4 - 19.47 при реф. стойности 7.9-14,4 и FT3 - 6.72 при реф. стойности 3.8-6.00. Приеха ме в болница с диагноза - тиреотоксикоза.  Останах си вкъщи и на 07.10 повторих изследването на FT3 и FT4. Бяха съответно - FT4 - 10.57 при реф. стойности 7.9-14,4 и FT3 - 4.52 при реф. стойности 3.8-6.00. Последва консултация с доц. Русанова в София, която само ми намали дозата и от 6 на 4 хапчета на ден и каза след месец да отида пак. Не отидох защото София ми е далече пък и не бях очарована от отношението й. На 09.11 отидох на лекар в Русе, този път с направление (не на частно) - направих изследване на TSH и FT4. Стойностите бяха - FT4 - 7.55 при реф. стойности 7.9-14,4 и ТСХ - 10.56 при реф. стойности 0.35-5.60. Лекарката ме посъветва на спра Тирозола и на 29.11 да отида да отида пак на преглед. Този път изследвах само TSH - 3.22  при реф. стойности 0.35-5.60. Предписа ми един месец 2x1 Тирозол и един месец 1x1. Казах, и че целта е бебе и навсякъде пише, че стойността на TSH трябва да е до 2. Пък и д-р Бойчев ми каза същото. Пък и предния път при същите стойности на TSH  ми предписаха не Тирозол а Еутирокс. Каза да си пия хапчетата и пак да дойде. Не ги пих, защото имаше през периода без Тирозол правихме опити и се надявах бебето да е станало. Е не е станало:(. Сега се чудя как да постъпя  - да си само назнача ли Еутирокс но по-малка доза, че от 50 микрограма не ми беше добре или да търся друго мнение. Но вече се чудя към кой лекар да се обърна. И как може единия лекар при подобни стойности на TSH да казва, че е имам хипофункция и да предписва едно лечение, а друг да казва противоположното. Аз с течение на времето започнах да усещам как се чувствам и мога на 90 процента да каза в коя фаза е жлезата. Стана дълго, но ще се радвам ако ме посъветвате как да постъпя.

# 669
Ileto, от кой град си?
Моят съвет е - читав ендокринолог, който да се заеме със случая и в крайна сметка да имаш една безпроблемна бременност и износване на бебето. Хубаво е да посещаваш един доктор, ама да има полза от цялата работа. Иначе, колкото доктори - толкова и мнения.
Кажи от кой град си, за да получиш насоки от нас!

Имам мнение относно проведеното лечение, но ще се въздържа от коментар.

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 11:47 от Merelenda

# 670
  • Русе
Ileto, от кой град си?
Моят съвет е - читав ендокринолог, който да се заеме със случая и в крайна сметка да имаш една безпроблемна бременност и износване на бебето. Хубаво е да посещаваш един доктор, ама да има полза от цялата работа. Иначе, колкото доктори - толкова и мнения.
Кажи от кой град си, за да получиш насоки от нас!

Имам мнение относно проведеното лечение, но ще се въздържа от коментар.

От Русе съм. Знам, че е добре да се ходи при един лекар - но май всичките работят на принципа "проба-грешка". Та затова се чудя дали сама да не си назнача лечение този път. Вече месец на съм пила никакви лекарства и не мога да кажа, че се чувствам зле.

# 671
  • София
Ето и аз намерих едно хубаво обяснение и май се поуспокоих засега за пролактина:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thyrotropin-releasing_hormone

# 672
  • София
Здравейте, момичета!
При мен и с ТСХ 16 и с ТСХ 0.4 (в момента) стомахът ми си е редовен, цикълът си е нередовен, идва ми средно на 55 дни (но имам и СПКЯ). Аз за себе си съм намерила истината в храненето и спорта. Когато се храня по-здравословно и спортувам повече и се чувствам по-добре и цикъла ми идва на 30 - 35 дни, което за мен е чудо Simple Smile
Тази седмица бях при личната и си взех направления за ендокринолог и гинеколог. И се разбрахме ендокриноложката да ми постави диагноза "хипофункция" за да може вече тироксина да минава през ЗК и да плащам само някаква част от него. А диагнозата си я имам де, ама това, че Начев не работи със ЗК не правело диагнозата официална.  ooooh!

# 673
Лаленце, д-р Начев наистина не работи по ЗК, но и да ти минава Тироксина по ЗК няма особен смисъл, т.к не  е никак скъп в сравнение с др лекарства, които минават или не, по нея. Той е 2-3 лева, което си е поносимо откъм цена Wink
За МЦ при мен съвсем в началото когато бях диагностицирана с Хашимото (това преди ремисията в която впоследствие изпаднах, т.с преди около 4 години вече) имах проблем с него. Беше супер нередовен или не ми идваше изобщо  ooooh! След като се нормализираха нивата на хормоните ми, вс се самооправи Simple Smile) И към наст момент нямам никакъв проблем с него  Peace
Ileto прочетох те внимателно, но не рабрах  Sick Защо от един момент както си на Еутирокс ти е спрян той и е вкл Тирозол  newsm78 А впоследствие и той ти е спрян ( а и се знае, че не се спира отведнъж, а трябва да си излекуван съвсем, т.с  да си в ремисия дефакто за да се спре приема му  Thinking) и пак си минала на Еутирокс, а към момента разбирам, че нищо не приемаш newsm78 #Crazy Обърках се, какво и защо при теб направо  Thinking

# 674
  • София
desdemona, при положение, че съм здравноосигурена не виждам пречка да си ползвам правата.
А за цикъла аз споменах, че имам и синдром, които пречи на пукането на фолукулите. За съжаление само с противозачатъчни имам редовен цикъл. Не знам какво ще се случва като искам да имам деца. От сега си знам, че ще отида в клиника по стерилитет да ме следят, защото мисля, че там са специалистите  Peace

Общи условия

Активация на акаунт