Хелоуин-Halloween

• 13 745
  • 93
  •   1
Отговори
# 45
  • София
нито се маскираме , нито обикаляме за лакомства, обяснили сме си , че празника не е лош, но е американска традиция у нас. Ние все пак сме българи, живеещи в България при това, колкото и да е забавно, просто не е наш празник...
Да не говорим, че тук и да тръгнеш да обикаляш, най-много да те гледат като изкопаемо или да им стане неудобно на хората, че нямат какво лакомство да даът...защото никой не се готви за подобно нещо...

# 46
  • До хладилника, който обичам
Ние сме практични Simple Smile Предупреждаваме съседите, че на този и този ден ще ги навестим и после обикаляме. Не е кой знае какво - някоя вафла, ябълка, такива неща. По-интересна е частта с костюмирането и тиквите Simple Smile

# 47
  • София
мда , остава и денят на благодарността да почнем да празнуваме Wink

# 48
Пробвах да прескачаме огън на Еньовден, но не ни се получи Wink

# 49
Не бих я пуснала да тероризира съседи, които може да не желаят да са съпричастни към един съвършено не-български празник. Иначе, ако има мерак, да се маскира, да идем на нещо организирано, да се събере с други маскирани ентусиасти - ОК. Не ме влече, но не бих я спряла. Но да шета по комшиите - тц Simple Smile

Това изцяло е моят отговор, макар и детето ми да е малко.
Бих подкрепила идеята му да бъде коледарче, след време, но този празник -Halloween ми е  меко казано странен за празнуване у нас.
На 1.ХІ. ще отбележим по някакъв начин денят на Народните будители .

Последна редакция: пн, 31 окт 2011, 11:33 от Светкавица

# 50
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Myriam, много свежарска украса Peace Хареса ми.

благодаря ти, tzarina, радвам се, че ти е харесала

# 51
Пробвах да прескачаме огън на Еньовден, но не ни се получи Wink

Огън не се ли прескача на Благовещение  newsm78?

# 52
Огън се прескача на Еньовден (и се берат билки), а също на Сирни Заговезни. Ето тук повече за българските обичаи.

# 53
Хелоуин ми е напълно чужд празник.
Поради тази причина нито ще маскирам детето си, нито ще го пускам да обикаля стълбището на кооперацията ни.
Ако след година-две прояви интерес - ок.

Преди години така вмъкнаха в празниците ни и католическият Св. Валентин.
Голяма глупост.

# 54
Преди години?! Още от осми клас помня как екип от вестителки събираше и после раздаваше валентинки по стаите, а вечер имахме специален училищен купон по случай Св. Валентин. Това беше преди 20 години. 2-3 години след това започнахме да празнуваме и Хелоуийн. Хич не ги възприемам като нещо ново и измислено едва ли не вчера. По-скоро го свързвам с детството си.

В същото време още не мога да възприема Коледа за празник. Помня като малка как много се чудех защо по американските филми все говорят за някаква Коледа и си подаряват подаръци. Коледа празнуваме горе-долу от същото време, от което и Св. Валентин, но ми е някак си много по... една такава никаква.

# 55
Елора, аз съм доста по-възрастна от теб явно.
Или поне Св. Валентин го свързвам не с детството си (1992-1993, когато лично около мен се заговори за този празник и се започна празнуването му), а с ранната си младост. Тогава съм била на 17-18 години.

Коледа винаги е била на почит у дома. Както и Бъдни вечер.
От както се помня свързвам Коледа с прекрасното.

Явно, че всичко се корени до нагласи и възпитание.
Имам католик съсед. В Северна Италия, откъдето идва се подаряват картички и цвете на любимата. Но чак такива грандиозни пукотевици като тук - няма.

Вероятно след няколко години ще трябва и аз да дълбая тикви и да си намеря вещерски костюм. Че моето дете расте и нищо чудно да приеме Хелоуин за празник.

# 56

Коледа винаги е била на почит у дома. Както и Бъдни вечер.

У нас също.Нямам спомен да не сме празнували Бъдни вечер, разбира се, не по американски образец,  а по  наш,  православен.Майка ми и бабите ми също са ми разказвали как са празнували този ден, освен това в българската класическа литература също има  отделено място на празника.

# 57
  • София
аз пък помня как в 10 или 11 клас чак чухме за тоз свети валентин... и ни беше странен, там някъде и  хелолин....1 път нещо там се маскирахме...ама колкото да има повод за напиване.....избщо не са наши празници това...по-точно са познати от филми, може би за това и по-близки, иначе точно ми е все едно да седна ханука да празнувам.

# 58
Аз си спомням как веднъж питах баща ми какво е това Коледа, защото пак го бях чула в някакъв филм. Нямах представа дори по кое време на годината е. На 25-ти ходехме на училище като най-обикновен редовен ден. Една вечер засякох някакво обръщение на патриарх Максим към миряните и чух как ги поздрави с Честито Рождество Христово, та направих някаква връзка, но понеже беше обикновен делничен ден, в който ме бяха изпитали по литература и имах да пиша куп домашни за следващия ден, не ми стана много празнично.
Може би затова Коледа никога не успя да ми се впише. В детството ми всичките й функции бяха иззети от Нова година, наред с елхата, дядо мраз, подаръците, празнуването, ваканцията, снежните човеци. Коледа беше същото, ама на друга дата. А и вече не бях малка и не успя да ме грабне с нищо.
И до сега не го празнувам. Чувствам се малко виновна пред детето си, че не мога да й създам празнична атмосфера, понеже аз не нося такава в себе си.

# 59
Нямам спомен да не сме празнували Бъдни вечер, разбира се, не по американски образец,  а по  наш,  православен.

Как се празнува Бъдни вечер по американски образец?

Ако почна да ям по един бонбон на всяко прочетено мнение, че Хелоуин е американска традиция, няма да останат бонбони за довечера.

Общи условия

Активация на акаунт