Новите думи в българския език

• 201 097
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 3 270
Интрестинг куесчън, дума да няма. Предлагам отговор: защото французите са тъпо племе?  Mr. Green

# 3 271
  • Пловдив
Защото идва от названието на камъка тюркоаз, а не от тюрк.... нещо си. Демек нищо общо с турците.

разсъждавам си само де.

# 3 272
Не е само на български е "турско синьо".. И тук се нарича Türkisch Blau. Обаче... ми иде съвсем и като на това тюркоазеното, дето сте показали.. не знам  Thinking

# 3 273
Пешек, аз тъкмо за думата тюркоаз се замислих.  Thinking Мхм, така е.

# 3 274
Наистина, може да е един и същ корен  Thinking  newsm78

# 3 275
  • Варна
Софи, на 'х' е 'ь'.  Simple Smile

За мен турскосиньото е онова от "оченцата" против уроки.

Мерси и на двете. Аз малко като "тъп, но упорит", а защо като не е турско му викат "тюркоазено"? Или по-скоро българското турско синьо ( Hug) е по-различно от другото.  Laughing

Точно така тюркоазено и турско синьо е едно и също. Това на оченцата не му ли викат кралско синьо?

# 3 276
Не знам, Хексе, аз му викам турско.  Laughing Интересна ми е етимологията на тюркоаза. Какво е в този цвят, че е станало нарицателно, Босфорът ли?

# 3 277
  • n/a
Хъм, тюркоазът бие към зеленикаво, а (според мен) турско синьото е наситено синьо. Съвсем различни са ми.

# 3 278
 Thinking Аз пък не ви схващам питанките.
Тюркоаз като име и за камъка, и за характерния му син цвят, си идва точно от "турски", защото камъка от там са го донесли в Европата. В Османско си е бил популярен точно защото синият цвят е хубав цвят в този район и му се приписват свойства като защита от зли сили. Тъмносиньото на мънистата е персийско, там са измислили технологията на синята глазура (оттам сините плочки в джамиите). Керамичните мъниста с глазура са по-евтини и лесни за правене, съответно по-разпространени от тюркоазените мъниста, затова свързвате "турско синьо" със сините мъниста, а те всъщност са персийско синьо. Пък самите мъниста са египетска традиция. Peace

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 18:37 от ianajar

# 3 279
Еййй, мерси за подробното обяснение, ianajar!
Аз точно това се замислих, дали Тюркоаз няма същия корен и името да е свързано с ТУР-ция. Сега разбрах...
Ето, наистина е полезно тук да се чете  Peace

# 3 280
  • София
я, то съвсем объркано станало... интересно, интересно... не съм се замисляла над връзката между камъкът, името му и местонаходището му.

аз по - скоро казвам на кралското синьо турско синьо точно заради оченцата и хората ме разбират. интересното е, че ако кажа на тюркоаза турско синьо надали ще ме разберат.

# 3 281
  • Варна

аз по - скоро казвам на кралското синьо турско синьо точно заради оченцата и хората ме разбират. интересното е, че ако кажа на тюркоаза турско синьо надали ще ме разберат.

Аз бих те разбрала. Laughing Досега не съм имала проблем с това някой да бърка цвета.

Преди години имах турско синя тениска със синци отпред 4470, купена от Турция, та няма как да го забравя или объркам този цвят.

# 3 282
Мерси много, ianajar.   bouquet

# 3 283
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Light medium robin egg blue colour? Shocked
Това ако тръгна да го обяснявам на продавачката, ще й свърши работното време.

след "Цвят - лайнян" на кутията на детски обувки на завод "Добрич" никой цвят не може да ме изкара из релси  Whistling

... Тъмносиньото на мънистата е персийско, .... Пък самите мъниста са египетска традиция. Peace

Thinking наскоро четох някъде, че това е "Окото на Фатима'  Blush не че знам коя е и за какво се използват очите и  Hug

# 3 284
  • София
Фатма е дъщерята на Мохамед от първата му жена Хадиджа

Общи условия

Активация на акаунт