Новите думи в българския език

• 208 348
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 240
Аз го написах.
Специфичен професионален термин, напълно на мястото си.

# 241
Аз го написах.
Възможно, сигурно си права, но преименуват, вземат или регистрират нова марка не става ли?

# 242
терминът е толкова абсурден колкото е хостеса, бекграунд, супервайзър и сенитъри мениджър ( последното означава чистач на тоалетна)

# 243
Аз го написах.
Възможно, сигурно си права, но преименуват, вземат или регистрират нова марка не става ли?

Не е същото. Механичният превод по-скоро ще обърка хората, които боравят с нея, а за останалите така или иначе тя не е от значение. Все едно да преведеш интернет на български - ясно е, че ентусиасти ще се намерят и за тази кауза, но дали е необходимо.

# 244
терминът е толкова абсурден колкото е хостеса, бекграунд, супервайзър и сенитъри мениджър ( последното означава чистач на тоалетна)

Как предлагаш да се преведе с една българска дума? Защото описателно не става, както е посочила Аргун.

# 245

Как предлагаш да се преведе с една българска дума? Защото описателно не става, както е посочила Аргун.

Нима няма български думи?!

# 246
  • Mars Hotel
Все едно да преведеш интернет на български - ясно е, че ентусиасти ще се намерят и за тази кауза, но дали е необходимо.
Терминът глобална мрежа е достатъчно разпространен. Доколко е по-подходящ, предвид "глобален", е друг въпрос.

# 247

А защо е нужно да се преведе с една дума?
"промяна на търговската марка" се казва на български
Кой точно би се объркал от този израз?

# 248
Все едно да преведеш интернет на български - ясно е, че ентусиасти ще се намерят и за тази кауза, но дали е необходимо.
Терминът глобална мрежа е достатъчно разпространен. Доколко е по-подходящ, предвид "глобален", е друг въпрос.

Ако се вярва на Гугъл, "интернет" е хиляди пъти по-популярен. Винаги можем да се постараем и да го докараме до стари български думи, но необходимо ли е? Защото тогава ще трябва да превеждаме и сайт, монитор, директория и т.н.
Езикът се променя, обогатява се непрекъснато, това са нормални неща.

# 249
  • Варна
Цитат
Просто тролиш или имаш някаква друга кирия?
Обогатих си речника!  Mr. Green
А троля го разбрах какво означава от тук:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3

# 250
Веднага се включвам с тъй модните напоследък адмирации и адмирирам, а още повече - адмираций за множественото число - брррррррр гадост...

Благодаря за хостестиса - още се хиля!!!

# 251
  • Mars Hotel
Мен пък много ме дразни толкова често пробутваното от журналистите "абдикирам".
"Държавата абдикира от задълженията си.", "Родители абдикират от отговорност."  Tired

# 252

Нима няма български думи?!

Има, но в повечето отрасли се цели краткост. Затова и доста чуждици навлизат, защото на български могат да се преведат само описателно.

Све, журналистите боравят със силно ограничен речник, недей им връзва кусур, толкова си могат.  Mr. Green

# 253
  • София
Гърли, роми и килъри заливат ефира на България...

# 254
Мен пък много ме дразни толкова често пробутваното от журналистите "абдикирам".
"Държавата абдикира
от задълженията си.",

"Родители абдикират
от отговорност."  Tired

Обаче първото се подравнява идеално, само от второто има какво да се желае.

Общи условия

Активация на акаунт