Новите думи в българския език

• 200 593
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 1 020
Бидейки кафенепиеща, се чувствам дискриминирана. Погрижете се, моля.  Naughty

# 1 021
  • София
Чуждицата "ретроспекция" вече е неприемлива.
Цитат
Казва се флашбак.

# 1 022
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
възмУтена и огУрчена съм  Crossing Arms най-гиздавото творение не е Фключено в листинга на Пуци 

Naughty  поправете и корЕгирайте се овреме

Ми аз предлагам ОМГ да се замени с ЖДНБ! Една буква е повече, но си е на български  Mr. Green

# 1 023
  • София
мдааа, време е да припомним класиците...

"БАЛАНИАДА
Хр.Смирненски

Гърбосложен на кревата,
 аз жадувам твоя стан
 и в унесница благата
 от мечти съм пак пиян.

Себеспомням скъпи срещи
 на Борисов дървосад,
 ръкостисници горещи,
 отлетели безвъзврат.

Пеперудени одежди
 себеспомням си с тъга;
 ластовичокрилни вежди
 пак тревожат ме сега.

Себеспомням лунни нощи,
 себеспомням всеки ден.
 Устодопреници още
 нощем мир не дават мен.

Сърцесладките минути
 кат зърна на нижел скъп,
 сетне ядовете люти,
 сетне душетровна скръб...

Гърбосложен на кревата,
 аз жадувам твоя стан
 и в унесница благата
 стих въртя à la Balan.

28.IV.1917"

# 1 024
Много е хубаво, ДжамSimple Smile

Листингът е на Роза, Добри, аз съм само във фен-клуба.  Mr. Green

Напоследък пак започнах да гледам новини и забелязвам, че досадните нови чуждици си се ползват сякаш говорещите са закърмени с тях - всичко стартира, ако ще и зеленото на светофара да е, анонсира се и т.н. Ще си записвам вече, че снощните ги забравих.

# 1 025
  • София
Напоследък пак започнах да гледам новини и забелязвам, че досадните нови чуждици си се ползват сякаш говорещите са закърмени с тях - всичко стартира, ако ще и зеленото на светофара да е, анонсира се и т.н. Ще си записвам вече, че снощните ги забравих.

така е и това е възмутително. навсякъде и във всичко.  остави отделните думи, направо цели изречения вече подпъхваме.

вчера чета една тема, пусната тук, авторът поставя въпрос за размисъл и завършва текста така "What do you think about?" ми първо тинквам, че трябва да поработиш върху английския си и второ - че за чий ... си го изплескал това накрая?

снощи случайно попадам на поредния епизод от "България търси талант", някакви мускулести момчета правят добро представление и накрая една от водещите театрално възкликва в отчаян опит да бъде смешно-интересно-спонтанна - "I love you!" ами нищо не може да ни убеди, че това й идва спонтанно отвътре, щото тя, рийш ли, вече мисли и сънува на английски.

според някаква класация, сред най-вярваните от публиката предвиждания за бъдещето било това, че до 30 години езиците ще изчезнат и ще останат 3 - развален английски, китайски и испански. според мен, това наистина ще се случи, а в България дори още след 10-тина години.

# 1 026
А стига бе, що за пошлост.  ooooh!

30 години ми се вижда твърде скоро, но движението е в тази посока, определено. Някъде бях чела колко езици загиват ежедневно със смъртта на последния им носител. Е, да, става дума за племенни диалекти като цяло, но все пак.

# 1 027
  • гр. София
Бидейки кафенепиеща, се чувствам дискриминирана. Погрижете се, моля.  Naughty

Пуци, веднага се погрижвам! Заповядай една ВОДИЦА - "вълшебна отвара, доставяща истински ценни антиоксиданти", с други думи - чай.

Искам да ви осведомя, че със Светли сме завършили С ФУСТА И ГАЩИ - "Софийски философски университет за стилистично-терминологични анализи, идеологично-граматически асоциации и щури идеи".

# 1 028
  • Mars Hotel
Искам да ви осведомя, че със Светли сме завършили С ФУСТА И ГАЩИ - "Софийски философски университет за стилистично-терминологични анализи, идеологично-граматически асоциации и щури идеи".
bowuu

С второ висше в ДУПКАТА - държавен университет по перифразиране на ключови алогизми, тъпизми и архаизми.

Последна редакция: вт, 13 мар 2012, 10:15 от Светлица

# 1 029
Гледам Таня Богомилова по телевизията. Разказва как майка й я завела на плуване като дете и т. н., а тя иначе играела футбол с момчетата, защото това й било най-приоритетно тогава. Ама защо бе хора ooooh!

# 1 030
  • вятър в маслините, вятър над хребета
rotfImao rotfImao rotfImao

# 1 031
За да звучи по-интелигентно.  Tired Помня едно интервю на Наталия Гуркова в "Егоист" преди 100 години, пълно беше с неуместни чуждици, нови, стари, но всичките не на място.  ooooh! Пак от стремеж да изглежда умна.

Све, Розе, отличнички!  hahaha

# 1 032
бай дъ уей - откакто започнахме да сугестираме и имплементираме и самтайм да релаксираме, нищо вече не е същото ...

# 1 033
  • гр. София
Я да ви питам - вие ядете ли кренвирши?
Всъщност истинското наименование на този хранителен продукт е БАСИ КАК СЕ ПРЕЦАКАХ - "безмесен артикул със соеви ингридиенти, категорично и абсолютно количествено смесени с екстрахирани, преварени и редуцирани елементи от целокупния асортимент на кулинарните атрибути на химията"

За по-кратко в разговорната реч може да се казва и само БАСИ.

# 1 034
пропуснах да вдигна палец за jam, че ни припомни, че и другата крайност - буквалният и често пъти неудачен превод на български може да бъде също толкова смешен, колкото и без нужда употребяваните чужди думи

Общи условия

Активация на акаунт