Новите думи в българския език

• 200 731
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 3 135
Хафтеее, братята роми ли нааамесихте?  Laughing

Хактивистка- демек от хакери  Laughing
Требе да се мисли иновативно (много хубава българска дума)

Ааау и между другото, вчера някаква докторица говореше от телевизора за опортюнистичност?!

Възможно е да е говорила за опортюнистични инфекции/бактерии - това е термин и не зная дали има аналог на български.

# 3 136
  • Франция
"Крусти по бебешката глава"
Заглавие на статия тук в бг мама. Не знаех, че се казва крусти  newsm78

# 3 137
  • Варна

Не е нова дума.  Grinning

# 3 138

Не е нова дума.  Grinning
Свекървата му вика "лепка". Един ден така ми изкара акъла като ми каза, че дъщеря ми имала много лепки по главата и трябвало да ги мажа с вазелин. Помислих си, че ми говори за лепенки ... ooooh!
И аз използвам думата "крусти".

# 3 139
А те какво са, корички нещо ли?

"Хафте" винаги е предизвиквало смях и чуденка за значение и в мен. Използвам лична фолк етимолъджи и си го обяснявам като войсиран-глотално-фрикативиран вариант на "бате".  Mr. Green

Ако някой е разбрал какво искам да кажа, моля да ми обясни.  Mr. Green

# 3 140
Разбраф та, чи къ.  Mr. Green Трябва ли да превеждам?  hahaha

Крустите са си крусти, и за херпес се ползват, и за очни възпаления, ако не ме лъже опитът.

# 3 141
  • Франция
Явно съм назад с материала. За мен са си корички, но щом казвате, значи думата си е приета  PeaceНе я бях срещала досега.

# 3 142
И корички си е правилно, крустите мисля, че са по-технически термин.  Simple Smile

# 3 143
„крустите“ са от немския. Много бях изненадана като установих, че присъстват и в българския.

Преди години в малък градец в Северна България пазарувам покупки по списък. Стигнах до последната точка и обяснявам на продавачката, че търся едни нещо като „кърпички“ за бърсане на маса примерно, малко гумени, мрън-мрън пред недоумяващия поглед... попиват като гъба...
Продавачката ме прекъсна и попита: „Аа, швамтухчета ли Ви трябват?“ „Да, точно!“

# 3 144
Преди години в малък градец в Северна България пазарувам покупки по списък. Стигнах до последната точка и обяснявам на продавачката, че търся едни нещо като „кърпички“ за бърсане на маса примерно, малко гумени, мрън-мрън пред недоумяващия поглед... попиват като гъба...
Продавачката ме прекъсна и попита: „Аа, швамтухчета ли Ви трябват?“ „Да, точно!“
Аз съм в югозападна България, но и на мен са ми продавали кърпи швамтух в кварталната бакалия.

# 3 145
За пръв път го чувам. Какво значи точно?

# 3 146
  • Варна
Буквално - кърпа от гъба (домакинска)

# 3 147
Мерси.  Simple Smile

# 3 148
Мъж ми ме застреля онзи  ден с нов лаф. Аз от него се ограмотявам на компютърно-хакерски-техничарски.
Та прибира се той и ми вика - "Чудя се дали да не си преинсталирам телефона с незнамкакваси версия".
Аз тотално незаинтересована му казвам - "Ми, преинсталирай го. Какво толкова?"
А той - "Ами има опасност да се брикне."
Аз, смръщила вежди учудено - "Да се какво?"
Той - "Да се брикне, бе. Съвсем да престане да работи и да стане като тухла."
Аз  Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 3 149
О, боже!  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт