Новите думи в българския език

• 200 988
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 3 315
За мен има светло синьо, синьо, тъмно синьо и синьо-зелено. В тези четири категории вкарвам всичко що е синьо и честно, толкова години досега не съм имала проблем.

В ежедневието - аз също. Задълбавам, защото се интересувам от междуезиковите съответствия и събирам мнения кое къде как е придобило гражданственост. Т.е., няма грешен отговор.

Това в рамките на България, или в сравнение с други езици?
Интересно ми е, как се казва на турски персийско синьо и турско синьо. Някой знае ли турски?

# 3 316
Това в рамките на България, или в сравнение с други езици?
Интересно ми е, как се казва на турски персийско синьо и турско синьо. Някой знае ли турски?

И двете, щото, ето, оказва се, че има различия.
За турския и на мен ми е интересно. Мисля, че Анджи е консултантът ни по турски, но не знам дали чете тази тема.

П.П. След малко проучване с гугъл, установих, че кралско синьото на турски е кралско синьо, но за turquoise и persian blue няма статии в уики.

Последна редакция: нд, 08 юли 2012, 10:26 от Nickkie

# 3 317
  • София
Кралското синьо е изключително красив тъмносин цвят, тюркоазено синьото също, но светло, за разлика от турско синьото.

# 3 318
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
За мен има светло синьо, синьо, тъмно синьо и синьо-зелено. В тези четири категории вкарвам всичко що е синьо и честно, толкова години досега не съм имала проблем.

В ежедневието - аз също. Задълбавам, защото се интересувам от междуезиковите съответствия и събирам мнения кое къде как е придобило гражданственост. Т.е., няма грешен отговор.

Thinking интересен въпрос

в часовете по рисуване ни учеха, че си имат утвърдени имена: кобалт, ултрамарин, тюркоаз... и вариантите, много светъл, светъл, тъмен, много тъмен нюанс. аз не съм чувала някой да използва ултрамарин и кобалт в разговорната реч  Blush

в гобленарските теми работим с номера Wink ДМЦ 310 си е такъв навсякъде по света  Laughing

в ежедневието понякога казвам сиво-синьо, зелено-синьо, лилаво-синьо..., но никога не мога да съм сигурна, че този отсреща "вижда" същия цвят и оттенък като мен  Hug

Кралското синьо е изключително красив тъмносин цвят, тюркоазено синьото също, но светло, за разлика от турско синьото.

елице, тюркоаз и турско синьо са едно и също Wink и не е тъмен цвят

представи си синьото море на Босфора, огряно от ниско слънце  Hug бих казала св. синьо-зелено със сивкав нюанс  Laughing  и ще илюстрирам това, което писах по-горе: че цветовете не могат да се опишат така Hug

Последна редакция: нд, 08 юли 2012, 13:40 от st. Dobri

# 3 319
Елица май имаше предвид, че и турското е красиво. А пък ти много хубаво си ги описа, кво му е на описанието.  Simple Smile

# 3 320
От вчера ме зарибихте с тези цветове, чак открих, че съм полу-далтонистка.  Laughing

Ето тук един международен  каталог със стандартни цветове и имена. Да ме убият, аз разлика между Pinkish Gray, Grayish Pink, Grayish Yellowish Pink и Brownish Pink не виждам. А като погледнах на черното нюансите, там съвсем се загубих. Та и със светло-средно-тъмно-турско-персийско-кралско синьото така.

# 3 321
От вчера ме зарибихте с тези цветове, чак открих, че съм полу-далтонистка.  Laughing

Ето тук един международен  каталог със стандартни цветове и имена. Да ме убият, аз разлика между Pinkish Gray, Grayish Pink, Grayish Yellowish Pink и Brownish Pink не виждам. А като погледнах на черното нюансите, там съвсем се загубих. Та и със светло-средно-тъмно-турско-персийско-кралско синьото така.

Аз видях разлика, защото бяха едно до друго, но реално не бих я забелязала. Също разликата между бледо роово и светлорозово е минимална. Дори попрочетох за различните видове класификации на цветовете, защото забелязах, че Mundie swatch и Foster swatch са различни. Много се обогатих.  Peace

# 3 322
  • София

елице, тюркоаз и турско синьо са едно и също Wink и не е тъмен цвят

май вече уточнихте, че не е едно и също.
ето тюркоаз (цветът е по едноименния полускъпоценен камък):
Скрит текст:

ето турско синьо:
Скрит текст:

в Турция е пълно с традиционен порцелан, рисуван в този цвят.

# 3 323
  • София
Имах предвид, че кралското синьо, демек Royal blue от предната страница, е красиво, тюркоазеното като камъка е светло - сащо красиво, а турско синьото ми циганее, много го мразя.

ПП. st. Dobri да не си и ти от Варна? Sunglasses

# 3 324
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имах предвид, че кралското синьо, демек Royal blue от предната страница, е красиво, тюркоазеното като камъка е светло - сащо красиво, а турско синьото ми циганее, много го мразя.

ПП. st. Dobri да не си и ти от Варна? Sunglasses

Joy Joy в Резервата съм  Hug
Скрит текст:
но Варна е градът, в който се влюбих като малка и в който бих искала да живея  Hug

Blush и Стара Загора и Русе  Blush Пловдив ми отмиля преди години  Confused
и докато сме на цветовете Wink преди много години в едно модно шоу споменаха цвят "розов банан"   Whistling

# 3 325
# 3 326
  • Варна
Или такова:
Скрит текст:

# 3 327
  • София
нещо с тия цветове... аз ги разпознавам, гобленарките знаят - налага се човек да има зорко око в такива моменти.

ето на коква попаднах сега  Tired

Цитат
те не са средство за лечение на хиперхидроза, защото симптомите постепенно се завръщат и след няколко месеца се налага повторна апликация.

става дума за инжектиране на ботокс...

# 3 328
  • гр. София
Докато сме на тема цветове, особено син такъв, искам да попитам нещо, което от години ме гризе:

като как се превежда този откъс от песен:

I love your blue-eyed voice,
 like Tiny Tim shines thru.
 How do you do!

Песента е How do you do на Роксет.

# 3 329
Според мен както си е, щото иде реч за синестезия като литературен похват. Мисля.

Освен това, обаче, "blue-eyed" има значение и на "невинен", ако си спомням правилно.  newsm78

Открих и още нещо:

blue-eyed boy
British English
informal   the man or boy in a group who is most liked and approved of by someone in authority

Общи условия

Активация на акаунт