Сурогатното майчинство в България

• 148 879
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 305
  • София
Да, още един изключително озадачаващ ме лайтмотив... Как бездетните двойки изначално се приемат за абсолютно надеждни и отговорни,  как майката гарантирано ща обичат и обгрижва "биологичното" си дете, макар и да не го е почувствала в утробата си. Как някои изобщо не усетили майчинството, докато са бременни, обаче обратното, бременността да е задължително условие за развитие на майчински инстинкти, не е възможно.

jp, сложничко ти е явно... Laughing

# 1 306
Да, още един изключително озадачаващ ме лайтмотив... Как бездетните двойки изначално се приемат за абсолютно надеждни и отговорни...

Объркала си се. Надеждни, отговорни - и нека не забравяме - бла-го-род-ни - стават само ако осиновят. Може и за малко.

"Сложничко" - едва ли. Повече "тъпичко" или "злобничко". Не слагам емотиконче, защото не е смешно.

# 1 307
  • София
Lindt, не се притеснявай. Същите клиники и лекари, извършвали досега незаконните опити върху сурогатни майки, сега ще контролират съвестното изпълнение на закона, дали наистина нуждаещи се двойки прибягват до СМ, обаче и държавата ще им плаща за това, освен подкупите, които ще получават. Laughing
[/quote]

Всъщност това отчасти дава отговор на зададения по-назад въпрос - Защо е толкова силно лобито прокарало законопроекта след като много по-значими проблеми остават неглижирани. Силата на "лобито" няма връзка със това колко е значим даден проблем и колко хора засяга, а колко голям е финансовия интерес.

# 1 308
Темата в последните си 10ина страници е отвратителна. Трудно ли ви е да спорите без непременно да се хванете за косите, без гнусните ви квалификации? Това ли ви е възпитанието, финеса, интелекта?
Колко морални и хуманни майчици от вас ще кажат на детето в лицето (онова, сурогатното), че е износено от сурогатка, че е каша от гени или както там високохуманната глутница го квалифицира, че има нам-си-колко майки и т.н. и т.н. Малко свян дали имате?
Май наистина не е време за такъв закон в България. Прекалено много тъпи клявки има, па и устатници, за да оцелее психически дете, родено от сурогатна майка.
За нероден Петко седнали да мислят с патешкия си ум! Пази Боже!
Колкото и 60 годишни се сyрнаха да раждат след жената от Русе, толкоз и сурогатни бебета ще има, ама нали ви извира отвътре! Давайте, блеснахте с целия си чар на хуманоидни хуманни майчици!

# 1 309
  • София

Защо Калинка тръби, че имало 200 и не знам си колко хиляди двойки с репродуктивни проблеми, пък сега изведнъж 2-3 случая годишно?
Това писане на закони, внасяне, изнасяне, гласуване, безброй промени в други нормативни актове, отнемане на пленарно време и т.н. да не е безплатно? И не е ли с парите на данъкоплатците?
И изобщо цялата "далавера" да се организира колко ще струва на държавата?
Пък подбор на сурогатни майки, психотестове, проследяване на законността на процеса, комисии и комисийки по оценяване на кандидат поръчителите? Колко парички ще струва, за да решим проблема на 2-3 семейства годишно?

Да пробваме дали ще ви се проясни.
Икономически обосновано и социално допустимо ли е да се обслужват интересите на изключително ограничен кръг от хора и то със завидни финансови възможности, по ваши думи 2-3 бездетни двойки годишно, като и не е известно колко в действителност ще струва цялото мероприятие? Вместо средствата да се насочат към останалите над 200 хил бездетни семейства, за преодоляване на други значими проблеми, свързани с изоставени деца и т.н., особено след като голяма част от средствата ще бъдат за сметка на държавния бджет, респективно на всички данъкоплатци.

# 1 310

Тази декларация ме накара да се замисля, дали пък все още не е твърде късно и законът може да бъде върнат за преразглеждане, а защо не и отменен. Под натиска на общественото мнение, неправителствени организации, фондации и пр.
 Не е смешно, страшно е.

# 1 311
  • София - Рим и обратно

Тази декларация ме накара да се замисля, дали пък все още не е твърде късно и законът може да бъде върнат за преразглеждане, а защо не и отменен. Под натиска на общественото мнение, неправителствени организации, фондации и пр.
 Не е смешно, страшно е.
Аз мисля, че не е късно. Да кажат юристите как може да стане.

# 1 312
  • в здрача
Да, още един изключително озадачаващ ме лайтмотив... Как бездетните двойки изначално се приемат за абсолютно надеждни и отговорни,  как майката гарантирано ща обичат и обгрижва "биологичното" си дете, макар и да не го е почувствала в утробата си. Как някои изобщо не усетили майчинството, докато са бременни, обаче обратното, бременността да е задължително условие за развитие на майчински инстинкти, не е възможно.
И сред родителите на заченатите по естествен път деца се срещат "изключително отговорни и интелигентни" хора, които стават "прекрасни" родители на собствените си деца, но никой не им забранява да имат деца.  Уж има законови основания за отнемане на родителски права върху индивиди, които не стават за такива, но не съм забелязала да се прилага масово, а само в изключителни случаи, които за мен лично граничат с безумието. Предполагам, че двойка, която прибягва до СМ ще е в пъти по-наясно с отговорността, която поема, отколкото тези "родители", които визирам. Все пак нали и затова са задължителните консултации с психолог. Поне аз останах с впечатление, че не само СМ, а и СР подлежат на консултант с такъв. Ако бе задължителен за всички двойки може би и темите в Нашите деца щяха да изглеждат различно.

Има различни хора - едни се привързват към собственото си дете още докато е в утробата и други, които чувстват любовта към него след грижите, които полагат за него от бебе. Ако самата бременност предполагаше задължително развитие и на майчин инстинкт нямаше да има изобщо изоставени деца, нито някой  би се наел да осинови дете и да се грижи за него като за свое. И затова не всяка жена, която може да износи дете става за СМ. Затова и съм за СМ да става само жена, която вече е станала майка поне на 1 дете. Защото знае как се е чувствала не само докато е била бременна, а и след това и може да си даде сметка дали изобщо става за тази работа преди дори консултацията с психолога.

Да пробваме дали ще ви се проясни.
Икономически обосновано и социално допустимо ли е да се обслужват интересите на изключително ограничен кръг от хора и то със завидни финансови възможности, по ваши думи 2-3 бездетни двойки годишно, като и не е известно колко в действителност ще струва цялото мероприятие? Вместо средствата да се насочат към останалите над 200 хил бездетни семейства, за преодоляване на други значими проблеми, свързани с изоставени деца и т.н., особено след като голяма част от средствата ще бъдат за сметка на държавния бджет, респективно на всички данъкоплатци.
Дали е вписано, че всичко е за сметка на държавния бюджет? Има ли някой линк към законопроекта? Би ми било интересно да го прочета, защото аз останах с впечатлението, че всички разходи са за СР. А в парламента така и така им плащаме за почти никаква работа, само се джавкат за какво ли не, поне да свършат нещо, което може да се окаже полезно.

# 1 313
  • София
Като гледам и никой не се надпреварва да ми отговаря изобщо.

след като ти прочетох описанието на това що е бременност и до какво води тя - лично аз изобщо не смятам да ти отговарям дори на въпроса "колко е часът".

Бременността е вълшебство. Да чакаш с трепет 2 чертички, да тръпнеш как ще се появи пулс на малката точица на видеозона, да очакваш първото пърхане в корема си, да се умихваш при всяко следващо движение, като си представяш лицето на детето си, да преодоляваш всички неразположения с мисълта, че скоро ще го гушнеш, да изтърпиш болката и притесненията и накрая да бъдеш възнаграден с най-голямото щастие - да имаш дете!

Кое от тези неща има право да изпитва сурогатната майка?

# 1 314
  • София
Вместо средствата да се насочат към останалите над 200 хил бездетни семейства, за преодоляване на други значими проблеми, свързани с изоставени деца и т.н., особено след като голяма част от средствата ще бъдат за сметка на държавния бджет, респективно на всички данъкоплатци.

кои средства?

# 1 315
  • София
да ви се повръща 3 месеца, да плачете и да се смеете без да знаете защо, да качите 20 килограма, да се сдобиете с глезени като трупчета, да се молите всеки ден от последния 9 месец няма ли да се роди най-сетне
Да изпаднете в депресия след раждането, да се възстановявате физически или психически с месеци, ако не и с години? И това е оптимистичната прогноза, не говоря за усложнения, трайни увреждания и инвалидизации.

Бременността е вълшебство. Да чакаш с трепет 2 чертички, да тръпнеш как ще се появи пулс на малката точица на видеозона, да очакваш първото пърхане в корема си, да се умихваш при всяко следващо движение, като си представяш лицето на детето си, да преодоляваш всички неразположения с мисълта, че скоро ще го гушнеш, да изтърпиш болката и притесненията и накрая да бъдеш възнаграден с най-голямото щастие - да имаш дете!

# 1 316
  • София
Tsv, говоря за жена, която не е била никога бременна, не желае да осинови дете, защото не знае дали ще може да го дари с нужната любов. Необходимо и достатъчно условие ли е тя непременно да развие майчински чувства към детето, което носи нейните и на съпруга й (или само неговите) гени? Каква е гаранцията, че няма да продължи "произвеждането" на отхвърлени или не дай си боже увредени деца.

Разходите, които посочвам, са за организацията на легалното СМ, като  
Цитат
подбор на сурогатни майки, психотестове, проследяване на законността на процеса, комисии и комисийки по оценяване на кандидат поръчителите? Колко парички ще струва, за да решим проблема на 2-3 семейства годишно?

jam, нещо невярно ли съм написала?
http://www.biberonbg.com/info/pgprobs.htm

# 1 317
jam, нали СМ не трябва да се привързва към детето? Остава и само горното Simple Smile. Малко черен хумор, но наистина не знам как човек би се разделил с малкото човече, колкото и да се настройва, че не е негово, не го обича и т.н. без да изпадне в депресия.

# 1 318
  • София
Затова и съм за СМ да става само жена, която вече е станала майка поне на 1 дете. Защото знае как се е чувствала не само докато е била бременна, а и след това и може да си даде сметка дали изобщо става за тази работа преди дори консултацията с психолога.

Съгласна съм, че условието е резонно, но доколко е достатъчно?

Засега имам само една беменност, но съм чувала доста често, че всяка бременност е различна. Едната може да протече изключително леко и безпроблемно, а друга да е съпътсвана с всички "екстри".

# 1 319
  • в здрача
Tsv, говоря за жена, която не е била никога бременна, не желае да осинови дете, защото не знае дали ще може да го дари с нужната любов. Необходимо и достатъчно условие ли е тя непременно да развие майчински чувства към детето, което носи нейните и на съпруга й (или само неговите) гени? Каква е гаранцията, че няма да продължи "произвеждането" на отхвърлени или не дай си боже увредени деца.

Разходите, които посочвам, са за организацията на легалното СМ, като  
Цитат
подбор на сурогатни майки, психотестове, проследяване на законността на процеса, комисии и комисийки по оценяване на кандидат поръчителите? Колко парички ще струва, за да решим проблема на 2-3 семейства годишно?

Ясно, говориш за СР, не за СМ. Ами, гаранция за нищо няма по принцип. Никоя жена не знае предварително каква майка ще бъде преди да и се случи реално, колкото и да предполагаме предварително. Но все пак говорим за жени, които никога не биха разбрали какво е да се грижиш за свое дете, ако СМ не им го предостави. А жените с репродуктивни проблеми таят една такава огромна болка в себе си, каквато не бих могла да си представя. И предполагам, че чувството на щастие, че е осъществена една твоя огромна мечта лесно се трансформира към любов към малкото човече.

Разходите - дали е предвидена специална организация, която да следи тези случаи? Аз по-скоро си го представям като допълнителна грижа на болниците. Като дойде двойката с всички събрани документи + констатациите на психолога за тях и за СМ се извършва процедурата като поръчителите си я заплащат. Ако възникнат спорове, то те се решават в съда.

Условието СМ да е майка поне на едно дете го казах в смисъл, че след като роди дете жената е наясно с чувствата които изпитва, т.е. привързаността към детето. На мен лично ми трябваше доста време да се превържа към първородното си дете. Следродилната депресия при мен се изразяваше в това, че липсваха тези така прехвалени чувства на умиление от двете чертички, от ритането и дивашката радост, че това е моето дете. Гледах го като извънземно и си повтарях, че е моето дете и трябва да го обичам. Е, заобичах го постепенно покрай нощните будувания, гушкането с никненето на зъбки, притесненията от високата температура. Сега за детето си и човек бих убила, но това не стана ей така от самосебе си. И да, втората ми бременност бе различна като физиологичен процес, но чувствата които изпитвах бяха почти същите, с тази разлика че ми трябваше по-малко време да се настроя на вълна любов.

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 17:03 от Tsv

Общи условия

Активация на акаунт