Сурогатното майчинство в България

• 149 098
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 3 630
  • София
Иначе в Стария завет има няколко случая на естествено СМ, но очевидно не е нужно да го знаем, за да сме моралисти.
Не точно СМ. Става дума чисто и просто за деца, заченати от баща си, но осиновени и припознати от законната му съпруга. Най-обикновен казус.
СМ без АРТ няма как да има.
....
Това си е точно традиционно СМ; интересно ми е как точно него намирате за допустимо (хем има и генетична връзка между дете-гестационен носител), а АРТ СМ - не newsm78. Двойни стандарти?

Кое точно намираме за допустимо? Робството ли? Не, не го намирам за допустимо - то просто е съществуваЛО. Факт. Против фактите, особено историческите, не се рита - мнооого трудно се променят.  Mr. Green

И в тази връзка просто се стараем да не допуснем да се узакони отново - само че различна форма на робство.

# 3 631
  • София
Това си е точно традиционно СМ; интересно ми е как точно него намирате за допустимо

Не го намирам за допустимо.
newsm78 newsm78 newsm78

Публикувана от: Alexandria*
Цитат
Точно заради генетичната връзка го намирам 1 идея по-допустимо от арт сурогатството.

# 3 632
  • волно калдъръмче
Шарки, не се фиксирай толкова върху връзките. Двоен стандарт си е отвсякъде. Връзка има и между СМ и бебето, но някак си се очаква тя на всяка цена да изпълни договорките с поръчителите. Никакво право не ѝ се дава да задържи бебето и случая да се разгледа като донорство на генетичен материал. Вариант донорите да се откажат от бебето липсва.  

# 3 633
Sharki, предполагам, си наясно, че аз и Александрия сме две отделни персони, така че, това което одобрява или не едната от нас, не е задължително за другата. В този смисъл, не виждам логиката в цитирането на моя пост до нейния, придружено с почесване на глава. Не е много сложно да се схване, че конкретно аз не одобрявам нещо, без това да ангажира други съфорумци.

# 3 634
  • София
Опитвате се да сравнявате донорство на яйцеклетки с 9 месечна бременност?
Да ви имам измислените сравнения. ooooh!

Чудя се как уж морални, възпитани и деликатни жени са ЗА трафика с хора. Whistling
Приравняването на износването на едно бебе с взимане на яйцеклетка при донорство ми счупи тъпомера. Връзката между детето и майката започва още по време на бремеността - освен ако цялата световна медицина не бърка. Всъщност точно тази връзка е една от областите в науката, в която се правят супер интересни, фундаментални открития. Явно съфорумките са пропуснали например новината отпреди няколко години, че между бебето в утробата и майката се извършва обмен на ДНК и той е двупосочен. Преди това се смятало, че е само от майката към детето.

Да не говорим, че бебето разпознава гласа и миризмата на майка си още вътреутробно, че реагира на нивото й на стрес и т.н. С други думи, то не е просто парче месо, което бавно наедрява докато дойде моментът на ''вадене''. Явно обаче на някои потребителки им изнася да си представят процеса точно така  Sick

Абе не мога да повярвам, че обяснявам подобни неща в женски форум  ooooh!

# 3 635
  • София
Аз също не го одобрявам, само го намирам за 1 идея по-допустимо.
Съгласна съм с Кати абв, че това е форма на робство, която се опитва да бъде възкресена по още по-извратен начин.

# 3 636
Връзката между детето и майката започва още по време на бремеността - освен ако цялата световна медицина не бърка. Всъщност точно тази връзка е една от областите в науката, в която се правят супер интересни, фундаментални открития. Явно съфорумките са пропуснали например новината отпреди няколко години, че между бебето в утробата и майката се извършва обмен на ДНК и той е двупосочен. Преди това се смятало, че е само от майката към детето.

Да не говорим, че бебето разпознава гласа и миризмата на майка си още вътреутробно, че реагира на нивото й на стрес и т.н. С други думи, то не е просто парче месо, което бавно наедрява докато дойде моментът на ''вадене''. Явно обаче на някои потребителки им изнася да си представят процеса точно така  Sick

Абе не мога да повярвам, че обяснявам подобни неща в женски форум  ooooh!
Ти сега да не помислиш, че това е аргумент?  Mr. Green Всъщност, сериозен аргумент си е, но е напълно излишен, тъй като на някои персони дори да им поднесеш аргумент на сребърен поднос с гарнитура, пак няма да го разпознаят.

# 3 637
  • София
 Laughing Горките бащи!

# 3 638
  • София
Шарки, не се фиксирай толкова върху връзките. Двоен стандарт си е отвсякъде. Връзка има и между СМ и бебето, но някак си се очаква тя на всяка цена да изпълни договорките с поръчителите. Никакво право не ѝ се дава да задържи бебето и случая да се разгледа като донорство на генетичен материал. Вариант донорите да се откажат от бебето липсва.  
В САЩ точно затова имат проблеми - от една страна, сурогатните майки твърдят, че са изградили връзка с бебетата и не искат да ги абортират в случаи, когато бъдещите родители настояват. Съответно се водят тежки дела, защото въпросните родители заявяват, че като поръчители, и при сключен договор, те имат законово право на принудят майките да абортират  Sick Не знам дали прави впечатление, но термините при СМ стават изцяло търговски..пък после не било ''купуване'' на бебета. Да, бе, да.

От друга страна, когато се роди дете със здравословни проблеми, бъдещите родители отказват да го вземат. Или искат веднага след това да го дадат за осиновяване - съответно сурогатната майка отново заявява, че е изградила връзка с детето и не иска да им го даде, за да не бъде дадено за осиновяване.

Накратко, човешки трагедии. И никой, абсолютно никой, не може да ни застрахова, че тук, за разлика от Щатите, те няма да се случват  Tired

Уиш, наясно съм. Просто се изумих.
Пък уж трудно нещо може да ме изненада във форума  Mr. Green

# 3 639
  • София
Съгласна съм с Кати абв, че това е форма на робство, която се опитва да бъде възкресена по още по-извратен начин.

И аз съм съгласна за робството.
Даже между роднини пак си е някаква форма на задължаване. Нещо като идиотските обичаи от едно време - ако едната сестра не може да има деца, другата трябва да и даде едно от своите.
Да не говорим когато е между хора без връзка - още по-гадно. Това, че ще се обвърже с договор и закони, не го прави по-малко гадно.

# 3 640
  • Куциндрел
Накратко, човешки трагедии. И никой, абсолютно никой, не може да ни застрахова, че тук, за разлика от Щатите, те няма да се случват  Tired
Ще се случат, разбира се. То сега има износ на бебета от България. Имаше някакво предаване, в което един индивид обясняваше как се родили близнаци, а едното било болно и щели да го убият, защото не ставало за продан.
Колко му е да се случи и със СМ? Поне със закона за СМ на нашите братя ще им стане легален бизнеса с бебета, пък и повече пари ще вземат. Crazy

# 3 641
  • София

Изобщо не говорех за "форма на". Когато това е било допустимо е било допустимо да се поръчва от собственичката на робинята си. Сара (по-късно Саара) поръчва на робинята си да спи с Аврам (по-късно Аврам), за да роди дете в скута й. И когато самата тя ражда, най-безцеремонно изгонва и робинята, и роденото от нея уж припознато отроче... това не учудва и наскърбява особено никого - все пак, става дума за роби - хора не много по-различни от останалия добитък, просто раждащи човечета вместо агънца.
Рут и Леа се надпреварват коя по-успешно да пробута робинята си на Яков... И яков обича всичките си деца - но слабост са му децата, родени от избраната от него жена.

Сега тук се опитват да ни убедят, че щом тези неща са били допустими в библейски времена следва да са допустими и днес, нещо повече, че трябва да направим закон, който да пази правата на собствениците / поръчителите  Mr. Green - да не бъдат накърнени от робите.

Ми няма да го направим.  Naughty И не, не го одобряваме. Това, че се е случвало, не го прави приемливо в съвременното общество.

# 3 642
Харесва ли ни или не колелото е завъртяно и ще продължава да се върти: http://webstage.bg/socialni-temi/1447-zvezdite-koito-se-doveriha … ogatni-maiki.html

Научно-техническият прогрес поставя различни етични въпроси с такава бързина, че докато смогнем да им отговорим, те вече са остарели.

Чакаме клонинга и децата по поръчка.

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 10:47 от Анонимен

# 3 643
  • София
Де да можеше човешкият морал да следва технологичния прогрес. Не винаги това, което медицината може да направи и прави, е етично. Понякога дори си е downright ненормално: случаят със стогодишната прабаба, която роди преди 3 месеца. Понеже в ЕС не могла да си намери донор на яйцеклетка, отишла в клиника в Турция. И хоп, забременяла и родила, на 101 години, 17-то поред дете. В този случай медицината е постигнала почти немислимото - но на каква цена  Tired

# 3 644
  • София
Може ли линк? В Турция ДЯ са забранени. В Кипър са разрешени.

Общи условия

Активация на акаунт