Сурогатното майчинство в България

• 149 586
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Пресметнете сами разликата и познайте в чий джоб ще влезе...

добре де, ти нали се имаш за аналитична и мислеща жена. защо се подвеждаш по удобната и папагалска теза за конспирацията, че не може да няма келепир, че ще има кинти за нечий джоб (никой не го знае чий е, ама всички го знаят чий е), че ще има пазари и търговии.

какво ми даваш за пример Украйна - там няма никаква регулация на тия неща, затова е така.
българският закон, колкото и да не харесва на определени хора, е предвидил строги медицински критерии за това кой може да се възползва от СМ, забранил е заплащането, доколкото знам, ограничил е СМ само до български граждани....

е? какво има да се сещаме?

много взе да се спекулира по темата. нека първо малко да се информираме, а после да анализираме. някои от запознатите също не могат да се въздържат от спекулации, просто ей-така, нарочно.

# 916

Въпреки че се съмнявам да им се даде публичност - лично аз не бих искала цяла България да ме знае, но хора всякакви.

Законът забранява цяла България да те знае. разгласяването подлежи на санкция. Същото се отнася и за медицинския персонал.
     Обаче като знам как се опазват такива тайни, и как има хора, включително и тука дето ще гледат на такова дете като на изрод, не знам дали бих ползвала тоя вариант.

# 917

българският закон, колкото и да не харесва на определени хора, е предвидил строги медицински критерии за това кой може да се възползва от СМ, забранил е заплащането, доколкото знам, ограничил е СМ само до български граждани....

Казваш, досега никога никой закон не е бил променян тихомълком в угода на нечии интереси? Сериозно ли го твърдиш това? Кой ще гарантира, че лека-полека възможностите няма да бъдат разширени, за да включат чужденци, заплащане, изцяло чужд генетичен материал и т. н.?
И че се разбутват куп съществуващи закони за 4-5 случая годишно, при положение, че толкова хора у нас умират поради липса на лечение и законови недомислици, включително и деца?
Да, подозирам нечисти цели и това не ми харесва.

# 918

Кафе, няма спор, че нещата не са ясни и изглеждат доста зле. Но се предполага, че би трябвало да е приет в услуга на жените с детеродни проблеми.
Ох, айде стига моля ти се, това звучи толкова наивно и детско, че чак се умилявам, че може би наистина го мислиш, а не лицемерничиш.

Наистина го мисли, но на нея за оправдание могат да й послужат чистия идеализъм и детинския акъл. Не знам обаче какво оправдание могат да си намерят тези, които осъзнават за какво иде реч, но въпреки това го подкрепят.

# 919
Кой ще гарантира, че лека-полека възможностите няма да бъдат разширени, за да включат чужденци, заплащане, изцяло чужд генетичен материал и т. н.?

Никой нищо не гарантира. Кой гарантира, че законите за осиновяването няма да бъдат разширени така че държавата да продава децата от домовете за органи? Единствено, че това се счита за недопустимо от обществото.

# 920
Сега вече и аз се ядосах, когато аргументите свършат, се почват общите приказки. Спекулации по темата не може да има, тъй като това, което се предлага е публично достъпно и всеки може да го прочете тук: http://www.parliament.bg/bg/bills/period/2011-7

Законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс, 29/07/2011
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, 29/07/2011
Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социалното осигуряване, 29/07/2011
Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, 29/07/2011
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, 29/07/2011
Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, 29/07/2011

Ако някой може да ми посочи една норма, която да прави невъзможна историята с 80 годишните поръчители, моля да го строи.

и ако си говорим за спекулации, не е вярно, че в Украйна няма регламентация. Напротив, има твърде подобна на тази която се предлага у нас - обща и неясна
В новом Семейном кодексе Украины (ст. 123, п. 2) закреплено положение о том, что в случае переноса другой женщине эмбриона, зачатого супругами, родителями ребенка являются именно супруги, в том числе и в программах суррогатного материнства. П. 3 этой же статьи закрепляет возможность использования супругами при ЭКО донорских ооцитов, при этом эмбрион в любом случае будет считаться происходящим от супругов. Таким образом, супруги, которые дали согласие на применение вспомогательных репродуктивных технологий, обладают в полном объеме родительскими правами и обязанностями по отношению к детям, которые родились в результате этих методик. Медицинскую сторону данного вопроса регламентирует Приказ № 24 Министерства охраны здоровья Украины от 04.02.97 г.

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 14:28 от Fussii

# 921

Ако някой може да ми посочи една норма, която да прави невъзможна историята с 80 годишните поръчители, моля да го строи.

Вече те питах, но може би си решила да ме игнорираш. Нашият закон не е ли заложил ограничение да се ползва собствен генетичен материал?

# 922
За последен път чета вместо някой... айде положете елементарно усилие да прочетете малко какво се предлага, преди да се пените

СК
Създава се нов чл. 73а – Заместващо майчинство:

(1) Заместващо майчинство е това при което, съпрузи (ползващи се от заместващо майчинство) възлагат с договор за заместващо майчинство на друга жена да износи бременност и да роди дете, което е заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на ползващия се от заместващо майчинство съпруг и донорска яйцеклетка.

# 923
Айде прочети подчертаното, поне единия от родителите в случая мъжа трябва да има годен материал ( сперматозоиди). Колко от посочените от теб 80 годишни мъже тръгнали да използват услугите на СМ го имат. Нека не изпадаме в хипотези само.

# 924
  • София

съдът трябва да одобри договора, нали. вярвам, че съдът няма да одобри безумни щения.
аналогично, има ли правна норма, забраняваща на 80 годишни да осиновят? мисля, че няма. просто не ги одобряват за осиновители.

под "няма регулация в Украйна" разбирам, че явно няма забрана за цитираните поръчкови СМ от чужденци срещу заплащане. това, което ти цитираш като регулация за Украйна, не поставя някакви ограничения. нашият случай май не е такъв.

изобщо, аз наричам "спекулации" (думата това и значи - хипотетични и абстрактни разсъждения)  точно такива всякакви практически невъзможни сценарии на ужаса, които се привеждат с единствената цел да отвратят допълнително публиката от СМ.

СМ ще избяга с детето, ще се роди урод, бащата ще го пребие от бой, майка му ще е 80 годишна бабичка, ще ни залеят извратени чужденци да си поръчват бебета, и прочие, и прочие...

нелепо е...

# 925
За последен път чета вместо някой... айде положете елементарно усилие да прочетете малко какво се предлага, преди да се пените

Някой друг се пени тук...

# 926

съдът трябва да одобри договора, нали. вярвам, че съдът няма да одобри безумни щения.
аналогично, има ли правна норма, забраняваща на 80 годишни да осиновят? мисля, че няма. просто не ги одобряват за осиновители.

под "няма регулация в Украйна" разбирам, че явно няма забрана за цитираните поръчкови СМ от чужденци срещу заплащане. това, което ти цитираш като регулация за Украйна, не поставя някакви ограничения. нашият случай май не е такъв.

Подред

1. Възрастово ограничение за осиновяване няма, лично познавам жена над 75 години, одобрена за осиновител, в последствие осинови момче на 16 години. Одобряват подобни кандидати, имат шансове за големи деца.

2. Съда име право да прегледа законосъобразността на договора, а не неговата "моралност" или да кажем "целесъобразност". Така, че като се явят 80 годишните родители и са си изпълнили по конец изискванията на съществуващия закон, няма как да не се одобри договора.

3. За Украйна - има регламентация относно СМ и чужденците, затова през последната година е имало бая големи скандали за това:
За год в Украине произошло сразу несколько громких скандалов, связанных с проведением гражданами некоторых стран Западной Европы репродуктивных программ с использованием метода суррогатного материнства. Особенную огласку получил последний случай французской пары, которая совершила отчаянную попытку нелегально провезти своих новорожденных малышей через украино-венгерскую границу. Из-за правовых коллизий и человеческого безразличия малыши стали заложниками ситуации и не могут вернуться на родину со своими родителями. Проблемы с выездом детей иностранных граждан рожденных по программе суррогатного материнства это закономерность или досадная случайность? Можно ли ожидать аналогичные драматические ситуации в будущем и как их избежать? Кто виноват в проблемах таких детей? На эти вопросы дадут ответы ведущие квалифицированные юристы и специалисты Всеукраинской фундации компаний по организационно-правовому обеспечению программ ВРТ.

# 927
  • София
именно, одобряват ги за осиновители на големи деца! не ги одобряват за осиновители на бебета!
без забранителна правна норма - просто не ги одобряват.
кое те кара да мислиш, че съдът ще одобри желанието на 80 годишни кандидати за бебе, само защото документите им били изрядни? каква ще да е разликата с одобряването на осиновители?

освен това, пропускаш нещо. няма как да са изрядни документите на 80-годишната, защото ще липсва медицинското показание за СМ.

# 928
Fussii имаш ли данни колко 80 годишни ще поискат да използват "услугите" на СМ?

# 929
 Абе как ги измисляте такива глупости? И защо го правите? Значи според вас, 80 годишен поръчител, с жена, която може да отдели годна яйцеклетка, защото изискването е поне единия да може да даде донорски материал, ще пожелае да използва заместваща майка, и съдът ще одобри и разреши това абсолютно несъществуващо умопостроение? Защо го правите?

Общи условия

Активация на акаунт