Сурогатното майчинство в България

• 149 667
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 900

Ми кой ги спира да опитват бе, Теа е права. Трябва ли да се стига до извращения обаче е въпросът.
Не намирам причина нито да се преструвам на съчувстваща и толерантна /болни ли са, бездомни, безпомощни или гладни?/, нито смятам, че някой може да ми забрани да наричам нещата, каквито са.

Вие не разбрахте ли, че използването на СМ, към този момент, ще бъде разрешено само на хора, които и да опитват не могат да имат деца? Ако искаш ходи кажи на жените, които не могат да износят дете да продължат с опитите, пък голямата работа колко страдат с всеки следващ аборт. При тях не е въпрос на поза по време на секс. При тях физически не е възможно да износят дете.

# 901
Фуси, законът определено не е добър. Това вече ти го казах. Има дупки, неточности, вратички, непълноти и така ще бъде с години, докато или не го позакърпят или не го премахнат - както става с повечето закони в България. Ние като жени, родители, и хора бихме могли да посочим кое добре, кое не е добре, но в крайна сметка нас никой няма да ни слуша и други ще го изготвят.

Тук спорът върви дали СМ трябва да го има или не. И ако го има, трябва ли да се използва.

# 902
Но въпреки това не мисля, че аз, ти, Пешо, Гошо или Сийка имат право да определят дали други хора могат да използват СМ.

СМ да не неодушевен предмет случайно, че някой да си позволява да я "ползва".
Никой няма право да "ползва" друго човешко същество за подобни цели. Дори това същество да е зомби и да се е съгласило доброволно.

# 903
Но въпреки това не мисля, че аз, ти, Пешо, Гошо или Сийка имат право да определят дали други хора могат да използват СМ.

СМ да не неодушевен предмет случайно, че някой да си ползволява да я "ползва".
Никой няма право да "ползва" друго човешко същество за подобни цели. Дори това същество да е зомби и да се е съгласило доброволно.

Добре, не съм се изразила точно, ще се коригирам "Да стигнат до услугите на СМ".

# 904
Фуси, законът определено не е добър. Това вече ти го казах. Има дупки, неточности, вратички, непълноти и така ще бъде с години, докато или не го позакърпят или не го премахнат - както става с повечето закони в България. Ние като жени, родители, и хора бихме могли да посочим кое добре, кое не е добре, но в крайна сметка нас никой няма да ни слуша и други ще го изготвят.

Тук спорът върви дали СМ трябва да го има или не. И ако го има, трябва ли да се използва.

е, спорът е безмислен, защото закона е приет на първо четене и рано или късно ще го има, та ако ще ние да изтрием клавиатурите от писане  Peace

# 905
  • София - Рим и обратно
Питам се в чия услуга е приет и какъв беше зора. Особено с нерегламентирано заплащане...мирише си отвсякъде.

# 906

Вие не разбрахте ли, че използването на СМ, към този момент, ще бъде разрешено само на хора, които и да опитват не могат да имат деца?

е това не е вярно, в сегашния вид на проекта

# 907
Питам се в чия услуга е приет и какъв беше зора. Особено с нерегламентирано заплащане...мирише си отвсякъде.

Зорът е, че има много пари в тази работа. Пука им на законодателите за българките с проблеми...
Защо само една Украйна да печели, нашите да не са по-прости?

Жени търсят на изток утроби под наем

Цитат
Валери Зуркин, вицепрезидент на Украинската асоциация за репродуктивна медицина (УАРМ) казва, че всяка година в страната са в ход 150 до 200 платени цикъла на сурогатно майчинство.

Около половината от жените, наемащи утробите на тези украински сурогатни майки са чужденци, обикновено от Съединените щати, Великобритания, Франция, Швеция и Италия, но също и от балканските страни.
Цитат
МЦСМ в Харков първоначално предлага на Румяна цена от 21 760 евро за услугите си. Surrogacy database. Таксите зависят от състоянието на яйчниците на биологичната майка и от това дали тя има нужда от сперма от донорска банка, или не.

“New Life” в Киев изчислява офертите си в щатски долари. Цената му е по-висока – около $35 000 [26 000 евро], които включват донорска яйцеклетка.

Тези цени са приблизително три пъти по-малки от сумите, които човек би платил за подобна услуга в онези от Съединените щати, където е позволена комерсиалната сурогация – сред тях Флорида, Невада, Ню Хемпшир, Вирджиния и Калифорния. 

На жените, които отдават под наем утробите си, украинските агенции плащат от  $7,000 [5,080 евро] в Харков до $12,000 [около 8,700 евро] в Киев.

Пресметнете сами разликата и познайте в чий джоб ще влезе...

# 908
Фуси, може и аз да не съм доразбрала. Но за мен, ако човек не е отчаян и напълно отказал се, надали ще опита със СМ - затова фокусирам само върху крайните случаи. Пък и както казах, сегашният закон е далеч от това да бъде добър.

Кафе, няма спор, че нещата не са ясни и изглеждат доста зле. Но се предполага, че би трябвало да е приет в услуга на жените с детеродни проблеми. Не съм юрист, не съм и политик, не съм го измислила закона. И сигурно, както и с всичко останало в тая държава, ще се злоупотребява с него.

Лично аз мисля и вярвам, че за такива неща всеки сам за себе си трябва да решава, но не да налага своето мнение и вяра на други.

Както казах - аз нито бих станала СМ, нито бил прибягнала до услугите на СМ, поради мои лични причини. Но ако някой някъде направи избор различен от моя - това мен не ме засяга. Те правят този избор за себе си, те после трябва да отговарят за това как ще се справят и как ще отгледат детето. Но това са въпроси, с които всички родители трябва да се справят, нали така - да решат дали да имат дете и после как да го отгледат?

И въпреки че този закон е приет, и че доста жени го желаеха, не вярвам, че в скоро време някой ще се възползва от него. Миналата година по БТВ даваха една жена, която имаше репродуктивни проблеми - обсъждаха за малкото помощ, която се получавало при заплащането на инвитро, искаха повече опити да бъдат подсигурени от Здравната Каса. Та тя тогава каза, че са й казали, че не може да има деца и че евентуално единственият й шанс е със СМ - дори имала приятелка, която била готова да стане СМ. Сигурно има много такива жени, които са казали това на приятелките си, че ако е законно, биха го направили. Лично аз съм сигурна, че едно 90% от тях сега, когато го има закона, няма да станат СМ.

Пък и не вярвам, че решението за СМ ще е лесно, за която и да било от страните. И ще се очудя, ако в близките няколко години има повече от 1-2 случая със СМ. Въпреки че се съмнявам да им се даде публичност - лично аз не бих искала цяла България да ме знае, но хора всякакви.

# 909
Фуси, ето това от статията ме накара да мисля, че само на тези, които не могат да имат деца ще им е разрешено:
Цитат
Сред изискванията е съпругата да е с безплодие, поне единият от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в страната, да са вписани в регистъра на желаещите да се възползват от заместващо майчинство.

# 910
Фуси, може и аз да не съм доразбрала. Но за мен, ако човек не е отчаян и напълно отказал се, надали ще опита със СМ - затова фокусирам само върху крайните случаи. Пък и както казах, сегашният закон е далеч от това да бъде добър.

много си миличка  Peace

Ето давам ти пример. Според сегашния проект, тъй като няма възрастово ограничение за поръчителите, няма никаква, ама никаква правна пречка, 80 годишни поръчители да поръчат бебе при СМ. При тях ще са налице всички предпоставки -
български граждани
съпрузи
обща невъзможност за износване на бременност
Съда, който ще е компетентен да одобри договора,  има право да се изкаже единствено относно това налице ли са законовите предпоставки, а те са!

е, защо да нямат ... защо да дискриминираме тези 80 годишни хорица? Нима те нямат право да бъдат родители на генетично свои деца???

Ако някой ми каже, че си филмирам ужасии, ще му припомня 62 годишната родилка  Peace.

# 911
Вече мисля, че изяснихме, че от закона може още мнооооооооооооого да се изисква.

А що се отнася до този проблем - пак от статията - трябва поне единия от родителите да е донор или на сперматозоид или на яйцеклетка. Така че твоят случай покрива само ония двойки, които поне единият от родителите е във възраст с все още "читав" материал.

Но да, евентуални дупки - колкото искаш. Надявам се рано или късно да бъдат оправени, но знае ли човек.

# 912
  • София - Рим и обратно

Кафе, няма спор, че нещата не са ясни и изглеждат доста зле. Но се предполага, че би трябвало да е приет в услуга на жените с детеродни проблеми.
Ох, айде стига моля ти се, това звучи толкова наивно и детско, че чак се умилявам, че може би наистина го мислиш, а не лицемерничиш.
От сега виждам опашките пред кабинетите на светилата в бранша. Защото не след дълго, СМ ще стане "единствения" шанс за много хора Tired. Както секциото, инвитрото и т.н.
Няма да забравя първия ми преглед при първата ми бременност, отидох при едно от "светилата". Да ме питаш защо. Та следващия преглед започна да ми обяснява колко пари ще ми струва и какви лекарства да търся за инвитрото Shocked Shocked Shocked. "Ама какво инвитро, аз съм бременна!", и тя "Как....бременна....тук пише, че сте за инвитро...." По навик просто написала жената на картона ми - за инвитро Laughing.

# 913
е, защо да нямат ... защо да дискриминираме тези 80 годишни хорица? Нима те нямат право да бъдат родители на генетично свои деца???

Ако някой ми каже, че си филмирам ужасии, ще му припомня 62 годишната родилка  Peace.

Хм, в закона не е ли заложено изискването за собствен генетичен материал? Това някак естествено ограничава възрастта на жените.

# 914

От сега виждам опашките пред кабинетите на светилата в бранша. Защото не след дълго, СМ ще стане "единствения" шанс за много хора Tired. Както секциото, инвитрото и т.н.

Айде да се обзаложим, че през 2012 няма да има повече от десетина случая на СМ, въпреки закона?

Съвсем сериозна съм.

Общи условия

Активация на акаунт