Сурогатното майчинство в България

• 149 561
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 930
  • София
Абе как ги измисляте такива глупости? И защо го правите? Значи според вас, 80 годишен поръчител, с жена, която може да отдели годна яйцеклетка, защото изискването е поне единия да може да даде донорски материал, ще пожелае да използва заместваща майка, и съдът ще одобри и разреши това абсолютно несъществуващо умопостроение? Защо го правите?

аз го написах малко по-горе - за да се отврати публиката от идеята за СМ.

в българските медии има много малко примери за реални човешки съдби, свързани със СМ, но никой не спомена за тях - никой не ги е видял или прочел.
потърсете филма "От другата страна на Луната" на Мира Добрева, може пък да научите нещо реално около хората, които търсят/стават СМ.

# 931
   То затова като се правят закони законодателят се съобразява със съществуващата реалност и международна практика и норми, а не с измишльотините и фантагоризмите на сульо и пульо.

# 932
Абе как ги измисляте такива глупости? И защо го правите? Значи според вас, 80 годишен поръчител, с жена, която може да отдели годна яйцеклетка, защото изискването е поне единия да може да даде донорски материал, ще пожелае да използва заместваща майка, и съдът ще одобри и разреши това абсолютно несъществуващо умопостроение? Защо го правите?

аз го написах малко по-горе - за да се отврати публиката от идеята за СМ.

много, ама много съжалявам, че ме подценяваш толкова ... страшно е грозно подбно отношение към мен, лошото е, че не ме изненадва никак.
Публиката не може да бъде отвратена, защото пак ще го кажа законопроекта е ФАКТ. Мисията ви е изпълнена, спокойно - имате си закон за СМ! Не бъдете обаче толкова слепи за очевидните му недостатъци.

Ирис,  да ти напомня ли за 62 годишната родилка? И тя ли е глупост и измишльотина? Твърдиш, че хипотезата ми за 80 годишни поръчители е невъзможна, за това ти давам точно този пример.
 А ако се съобразят  международната практика и норми, не знам в чия полза ще бъде решението за или против СМ... да ти изброя ли страните в ЕС, в които е изрично забранено

Спестявам умишлено филмите и клиповете, които мога да линквам, подкрепящи тезата срещу СМ, че тогава наистина публиката може да се отврати.

# 933
  Как не ви омръзна да спекулирате с тая 62 годишна родилка? И колко жени родиха на 62 за цялата история на асистираната репродукция у нас? Добре че има една, та на всяка такава тема - бам, 62 годишната родилка...

# 934
  • София - Рим и обратно
Ами може би трябваше всички вкупом да трептим от умиление и тогава нямаше да е една, а повече. Добре че, все пак има и такова нещо като обществено мнение, и то - когато е необходимо, та да се осъзнаят малко с нАучния прогрес и печалбарите. Всъщност кой казва, че е една?
А относно "загрижеността" на законодателите за жените с репродуктивни проблеми Joy просто нямам думи и още го мисля чак Laughing. Кога ли ще се сетят да се загрижат така и за онкоболните /примерно/. Нали не го мислите наистина?

# 935
  • София
Фани, нека престанем, защото започва наистина да става... некрасиво.

1. не визирам единствено теб в генерирането на спекулации и съм изброила какви спекулации се писаха в темата до сега. но ти се припозна и се обиди, защото си знаеш, че спекулираш с хипотезата за 80 годишните родители - особено в тази тема. не те подценявам, но и знам, че не можеш да избягаш от пристрастието си. конкретно, пускането на заплахата с 80-годишните не е сериозен аргумент. след като си видяла такъв пропуск в закона или го считаш това за пропуск, правилната стъпка е да пишеш едно писмо до вносителя на закона, до правната комисия и да обърнеш внимание на пропуска.

2. не е етично и е манипулативно да се обръщаш към защитниците на идеята за СМ в тази тема с изрази като "мисията ви е изпълнена, имате си закон". това звучи като директен намек, че аз, Ирис04 и jp сме моралните уроди, виновници за този закон. недей така, и това не е красиво. ако искаш да кажеш нещо - кажи го направо.

3. относно 62-годишната родилка - ето ти казус, подобен на твоята находка с пропуска за възрастовото ограничение в законовите промени около СМ. допуснат е бил пропуск в нормативната уредба, някой се е възползвал от него, обществото се развълнува, обществените организации също, реагира се и пропускът се коригира. това вече не е възможно и донякъде, тази вратичка се затвори благодарение на натиска на обществото, обществените организации и отделните хора. това е верният път, а не спорове до припадък из форумите.

# 936
   Ако имах такъв проблем и възнамерявах да се обърна към заместваща майка или да стана аз самата такава, нещо което не намирам за морално уродливо по никой начин, а само рисковано не само от медицинска гледна точка, а и във връзка с дълготрайната заплаха която носи подобна стъпка в нашето изключително еснафско и семпло духом общество - да, бих  могла да кажа "имаме си закон".
   Какво всъщност имате предвид с тази фраза, честно казано, не разбрах, но не ме и интересува особено.

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 15:38 от Iris04

# 937
Последно по темата, защото взех лично да се засягам и да си припомням други твърде грозни изказвания по мой адрес.

Ирина, има различни мнения, свикнете да приемате тяхното съществуване без да задрасквате с черен фулмастер носителите им. Не е нужно да сте съгласни, нито да убедите всички в правотата си.
Очевидно мога да обсъждам темата с И.В.А нормално и без да се обиждаме една друга. Тя е за, аз против, но има разговор. И двете няма да променим позицията си, но чудесно съзнаваме, че не е нужно... за такъв тип нормалност говоря, другото е фиксация - като свършат аргументите се почва - "някои спекулират за да отвратят публиката".

Всяка една моя теза е с конкретен пример. Как да спекулирам с нещо, което може да бъде видяно от всички ... как да стане???

израза "морален урод" не е мой. Ако се върнем назад, май ще излезе че за първи път той се появява в пост на защитник на СМ.

Пропуска в нормативната уредба относно 62 годишната родилка, сега го отнася едно дете ...

# 938

Пропуска в нормативната уредба относно 62 годишната родилка, сега го отнася едно дете ...

Факт. Предполагам, че нищо не ти пречи да споделиш с вносителите на закона за СМ всички свои съображения. Това ще е по-градивно от това, което правиш тук.

# 939
  • София
има различни мнения, свикнете да приемате тяхното съществуване без да задрасквате с черен фулмастер носителите им.

последно (не по темата)

аз никого не съм зачеркнала с черен фулмастер от живота си заради разлика в мненията, но на мен ми се случи това нещо преди година и нещо... един човек зачеркна мен и детето ми от кръга на познатите и приятелите си Sad

любопитно съвпадение - точно поради същата тема.

# 940
и при мен така се получи, точно по същата тема.

# 941
Ей това е гадното на нашето общество, не приема различните или инако мислещите.

# 942
  • София - Рим и обратно
О да, така написано, звучи толкова възвишено Laughing.
Пък то - "инакомислещи" по отношение на собствените си персони с его за милиони /буквално и преносно/.
Аз инакомислещи и различни си представям други с други въжделения и амбиции, ама карай.

# 943
О да, така написано, звучи толкова възвишено Laughing.
Пък то - "инакомислещи" по отношение на собствените си персони с его за милиони /буквално и преносно/.
Аз инакомислещи и различни си представям други с други въжделения и амбиции, ама карай.

Всеки си има различни представи, нормално е моите да не съвпадат с твоите представи за ин-витро например. Всичко се гради на собствен опит и възприятия. А дали са резултат от въжделения и амбиции- спорен въпрос, пак се базира на собствен опит и разбирания

# 944
Хайде да се обсъжда само закона, искате ли?

Вярно, много е интересно да прочетеш как някои предлагат различни пози за зачеване на жени без матка, ама айде нема нужда...  Sick   А без матка можеш да останеш по разнообразни причини (катастрофа/болест/изнасилване) и не е задължително природата да е решила, че по-добре точно ти да нямаш дете (това за тези, които смятат, че природата го е решила)... Или сигурно съдбата е решила да остави някое момиченце без матка след изнасилване примерно, за да страда то и за невъзможността да има деца... Щото жените без матки не са достатъчно осакатени емоционално от този факт (съжалявам, но е точно така)...

Та за законите да си говорим...

От Законът за здравето:

Създава се нов чл. 136а:
(1) От заместващо майчинство могат да се ползват само съпрузи при наличие на следните предпоставки:
1. Съпругата е с безплодие, установено по категоричен съгласно ал. 2.
2. Поне единият от съпрузите е български гражданин, а другият пребивава трайно на територията на Република България.
3. Съпрузите да са вписани в регистъра на желаещите да се възползват от заместващо майчинство, воден съгласно чл. 136б, ал.5.
4. Всеки от съпрузите разполага с удостоверение от Министерството на здравеопазването за завършен първи етап на Програмата за психологическа помощ при заместващо майчинство.
5. Всеки от съпрузите е представил писмена декларация с нотариална заверка, че е съгласен и се задължава да продължи участието си в Програмата за психологическа помощ при заместващо майчинство на Министерството на здравеопазването.
6. Съпругът е дал съгласие по чл. 62, ал. 5 от Семейния кодекс.

(2) Безплодието е налице при наличие на някое от следните заболявания или състояния:
1. агенезия на матката или тежка хипоплазия на матката;
2. оперативно отстранена матка при жени в репродуктивна възраст, независимо от причината за това;
3. частична или пълна облитерация на маточната кухина, неповлияваща се от лечение;
4. тежкостепенна вродена или придобита хипоплазия на ендометриума, неповлияваща се от медикаментозно лечение;
5. съпътстващи общи заболявания, несъвместими с износване на бременност.

(3) Безплодието се установява със заключение на медицинските специалисти, членове на Обществения съвет на Център „Фонд за асистирана репродукция”, въз основа на изчерпателна медицинска документация.

(4) Заместващо майчинство с донорска яйцеклетка се допуска при условие, че ползващата се от заместващо майчинство жена е на възраст до 45 години и е:
1. с онкологично гинекологинчо заболяване;
2. с отстранени матка и яйчници; или
3. преминала успешно онкологично лечение, но има противопоказания за износване на бременност, след което стимулацията на яйчниците и износването на бременност е противопоказно.

(5) Не се допуска заместващо майчинство с донорска яйцеклетка от заместващата майка.

Всъщност, ако една 80-годишна баба има годни яйцеклетки, защо да не се възползва от възможността да си направи бебе? Разбира се, трябва да има и някое от горните заболявания, поради които да не може да го износи и роди...

Общи условия

Активация на акаунт