Сурогатното майчинство в България

• 149 111
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 080
Просто при някои хора (като при мен) - установяването на емоционалната връзка "родителство" е по-трудно, ако детето не е генетично мое. Въпрос на мироглед.

Ако не смятате, че някой непременно ще пострада при СМ - защо не опитате да приемете, че хората са различни - но не непременно лоши.

Отзад напред
1. Къде видя да наричам някого лош? Къде видя да оценявам някого? Моля да ме цитираш с точен цитат и ако някъде съм написала подобно нещо, ще се извиня веднага.

2. Без емоции, просто напълно хладнокръвно и логично ти сама казваш -
Цитат
установяването на емоционалната връзка "родителство" е по-трудно, ако детето не е генетично мое
- значи генетиката те води, не желанието да бъдеш майка. Няма лошо, просто това са фактите. В този смисъл, точно както целта на клонирането е да се произведе генетично копие, така и целта на СМайчинство е да се произведе генетично продължение. И ако сте ОК със СМ, наистина не виждам защо отричате това. Нали за това се борите, какво срамно има?

# 1 081
  • София
Е не е едно и също клониране и СМ.  Crazy При клонирането имаме генетично копие на един единствен индивид, а при СМ имаме сбор от гените на два индивида, които имат желание да създадат поколение заедно. Има огромна разлика.
Аз съм против клонирането, но съм "за" СМ с генетичен материал от двамата родители /и против СМ с донорски материал/.  Peace

# 1 082
Интересно ми е, в държавите, в които НЕ Е разрешено СМ, какви са били основните доводи, за да не бъде приет един такъв закон?
Коравосърдечие, тесногръдие и предубеденост на законодателите. Доводи не е имало - както стана ясно от тази тема, не би могло да има доводи СРЕЩУ тази процедура. Я виж нашите как са загрижени за семействата с репродуктивни проблеми. Толкова много, че скоро и клонирането ще е законно.

Нали сме нация техническа. Може ли да не сме сред първите, въвели в експлоатация най-новите производствени технологии? А и нали всички останали "права" са ни гарантирани и надлеждно защитени, защо да не се заемем с регулацията и на това "изконно човешко право".
Само дето е настъпило тотално, не само терминологично, но и онтологично объркване по отношение семантиката на думичката "право".

Ако не смятате, че някой непременно ще пострада при СМ - защо не опитате да приемете, че хората са различни - но не непременно лоши.

Да не сме случайно в детската градина, че да си играем на "добри" и "лоши".

По отношение на оценките и квалификациите: Щом някои не са се посвенили да поискат, че да си помислят дори такова нещо, не виждам защо аз трябва да усещам задръжки или неудобство да наричам нещата с истинските им имена.

# 1 083
  • София
Смятам, че първи би следвало да се урегулира и регламентира отдаването под наем на вулвата и едва след това - на матката. Първо, чисто исторически първото е възникнало доста по- рано като услуга и в такъв смисъл проблемът е по- наболял и следва да получи приоритет, а не да бъде "пререждан". Второ, формално погледнато, вагината се намира преди матката от 3входа навътре... чисти географски. Не е редно да се подминават едните честни труженички, осигуряващи така необходима за Обществото услуга и да се фокусира само към посестримите им в занаята, предлагащи други части от телата си.

# 1 084
  • София - Рим и обратно
jp, какво означава "добър" и "лош" /като понятие за човек по принцип НЕ го разбирам/, а пък особено в случая? Да си представим следната ситуация: ти си поръчител на дете, намираш си сурогатка, която е навита да го износи /от нужда или от добро сърце (???), в случая няма значение/. По време на бременността или раждането се получава усложнение, в следствие на което жената претърпява операции, остава без матка, без яйчници или още по-лошо - умира. Собствените й деца остават без майка или без братя и сестри /ако е планирала за напред/ защото твоето свято желание за собствени гени е удовлетворено. Тогава "лоша" ли ще се почувстваш или "добра"? Ще се погрижиш ли за децата й или няма да ти е комфортно да го направиш, щото не са твоя кръв? Ще ти бъде ли безгрижен животът, понеже ето - имаш вече свое биологично дете, пък останалото - майната му, единствената ти цел в живота е постигната?
Ами ако жената по време на бременността изпадне в едно от онези странни настроения, които обикновено отдаваме на хормонален дисбаланс и започне да се привързва към бебето в утробата й и след раждането изпадне в дълбока депресия давайки го на теб? Ще си го вземеш, ще си отидеш и няма да ти дреме, че един човек се чувства зле от тази ситуация, човекът благодарение на когото това дете го ИМА? Голямо щастие, няма що.
И още много подобни въпроси и ситуации ми идват на ум, защото това е намесване на един чужд живот, не е чужда машина взета на заем. Не мога да проумея защо се гледа така едностранчиво и егоцентрично.

# 1 085

2. Без емоции, просто напълно хладнокръвно и логично ти сама казваш -
Цитат
установяването на емоционалната връзка "родителство" е по-трудно, ако детето не е генетично мое
- значи генетиката те води, не желанието да бъдеш майка. Няма лошо, просто това са фактите. В този смисъл, точно както целта на клонирането е да се произведе генетично копие, така и целта на СМайчинство е да се произведе генетично продължение. И ако сте ОК със СМ, наистина не виждам защо отричате това. Нали за това се борите, какво срамно има?

Не ме води генетиката, Fussii - иначе щях да дарявам по една яйцеклетка всяка година в последните 15 - и сега щях да съм щастлива, че съм се размножила повече от достатъчно и не ми се налага да гледам болни деца, да отсъствам от работа и да чистя пластилин от всяко ъгълче от къщата.

Най-естественото нещо за един мъж и една жена е, да имат свои деца и се грижат за тях. Да, важно е да са генетично техни. И въобще не се срамувам, че го мисля - не знам къде видя знак за това.

В естествения, природен свят, който толкова харесвате тук - мъжките шимпанзета избиват чуждото поколение, когато решат да се чифтосат с майката. Някаква идея защо тъй мъдрата природа ги е снабдила с подобно поведение?

jp, какво означава "добър" и "лош" /като понятие за човек по принцип НЕ го разбирам/,

"Морален урод" и "фанатик" е "лош" - така по-лесно ли е за разбиране?

Ситуации всякакви. По принцип не е особено добра идея да се градят тези върху изключения. Сигурна съм, че се е случвало примерно да бъде осиновено болно дете и неговото състояние да се влоши в следствие на лоши грижи - но това не обезмисля осиновяването като механизъм.

# 1 086
  • София - Рим и обратно

Ситуации всякакви. По принцип не е особено добра идея да се градят тези върху изключения. Сигурна съм, че се е случвало примерно да бъде осиновено болно дете и неговото състояние да се влоши в следствие на лоши грижи - но това не обезмисля осиновяването като механизъм.
Глупости пишеш. Говоря ти за осъзнато, предумишлено вмешателство в чужд живот и чуждо тяло, за евентуалните последици от което, ще бъдеш отговорна ти и съответно те попитах като каква ще се чувстваш тогава. Защото не е като да търпиш сама за себе си последствията от бременността и раждането на собственото си дете от собственото си тяло. А ти ми приказваш за болни деца и лоши грижи ooooh!.

# 1 087
  • София
Не смятам, че са непременно лоши. Смятам, че СМ е предпоставка да стават лоши неща. Както с изоставянето на детенце. Да, понякога (например майката е терминално болна и няма роднини) е за добро, но в 99,9% е непростима постъпка.

# 1 088

Глупости пишеш. Говоря ти за осъзнато, предумишлено вмешателство в чужд живот и чуждо тяло, за евентуалните последици от което, ще бъдеш отговорна ти и съответно те попитах като каква ще се чувстваш тогава. Защото не е като да търпиш сама за себе си последствията от бременността и раждането на собственото си дете от собственото си тяло. А ти ми приказваш за болни деца и лоши грижи ooooh!.

Стига с това "вмешателство", а? Говорим за възрастни хора и доброволно участие. Това е толкова "вмешателство", колкото и един брак - при това той може да бъде не по-малко опустошителен за страните.

Доколкото няма принуда и двете страни са запознати с всички възможни страни на процеса - взимат сами решения за себе си, съответно поемат отговорност за тях. Като в брака.

На това се гради целия ни живот, все пак.

Ти ако се скараш днес с някоя колежка, а тя има слабо сърце и вземе, че умре - а децата й останат гладни - виновна ли си? Чисто статистически, това е горе-долу толкова вероятно, колкото и смърт при раждане на СМ.

# 1 089

Не ме води генетиката, Fussii

Най-естественото нещо за един мъж и една жена е, да имат свои деца и се грижат за тях. Да, важно е да са генетично техни. И въобще не се срамувам, че го мисля - не знам къде видя знак за това.

Струва ми се, че си противоречиш. Защо толкова опърничаво се опитваш да убедиш всички, против СМ, че то е нещо страхотно.
Да, има хора с проблеми, ок. Но трябва ли тези хора да са щастливи с цената на нечие чуждо щастие. Визирам това на детето, което ще се произведе, а не на СМ. По презумпция, тези т.нар. майки, за мен са бездушни, безлични, безчувствени машини, дори и да са от семейството на тези хора с проблемите, дори и да 'Работят" за без пари.

Егати и гените, егати и чудото..

И значи, моята майка не ми е майка, а моят баща не ми е баща, бабите ми не са ми баби и въобще това не е моят живот, защото съм осиновена  newsm78, според теб?

И защо пък да не си мисля, че моите гени са много по-добри от тези на хората които са ме осиновили? Знаеш ли колко такива деца има с много по превъзходни гени от вашите биологични?  Whistling

Кафе, нищо няма да чувства. Ще се чувства удовлетворена, че е постигнала целта на живота си да се възпроизведе генетично. Вероятно от това ще изпитва гордост и щастие..натоварени с някакаъв странен смисъл в случая..

Добре, големи хора сте, всички, отговорни..е, как един път не споменахте нещо за резултатът, който ще се появи от вашата отговрност? Детето.

П.П. Сетих се, а ако детето, което посеете в чуждата утроба е с увреждания, това резултат от вашите гени ли ще е или от тези на СМ? И тогава ще го гледате ли, или ще драпате за аборт независимо в кой месец сте разбрали за тези увреждания?

# 1 090

Струва ми се, че си противоречиш. Защо толкова опърничаво се опитваш да убедиш всички, против СМ, че то е нещо страхотно.

А на мен ми се струва, че ти се струва. Simple Smile

Не мисля, че е "страхотно". Не мисля, че е лесно решение за всички страни. Просто е специфично.

Нямам идея за теб кой е майка, баща и баба - както и преди казах, това е в главата ти. Ти си решила кого да считаш за свое семейство и искрено се надявам, че си щастлива с него.

За други да са осиновени е голяма драма и наистина баба им не им е баба и т.н. Пак е в главата.

Хората са различни.

За детето говорихме също.

# 1 091

А на мен ми се струва, че ти се струва. Simple Smile

Не мисля, че е "страхотно". Не мисля, че е лесно решение за всички страни. Просто е специфично.

Нямам идея за теб кой е майка, баща и баба - както и преди казах, това е в главата ти. Ти си решила кого да считаш за свое семейство и искрено се надявам, че си щастлива с него.

За други да са осиновени е голяма драма и наистина баба им не им е баба и т.н. Пак е в главата.

Хората са различни.

За детето говорихме също.

Нека не обръщаме нещата в лични, изказах се образно в 1во лице ед,число.
Говорили сте за детето, ама какво сте постигнали като извод, като тука няма деца от СМ , за да чуете мнението им? Как сте сигурни какво ще си мислят и дали ще са доволни? А може би ще се живеят с нагласата, че са някакви богопомазани генетично съвършени човеци, щом толкова се е драпало да бъдат създадени. Може даже и нова раса да се нарекат  Flutter

# 1 092
  • София
А може би ще се живеят с нагласата, че са някакви богопомазани генетично съвършени човеци, щом толкова се е драпало да бъдат създадени. Може даже и нова раса да се нарекат  Flutter

доста подходящо избран псевдоним.

в главата ти цари голяма каша относно това, какво представлява сурогатното майчинство.

# 1 093
  • София - Рим и обратно

в главата ти цари голяма каша относно това, какво представлява сурогатното майчинство.

Абе дали кашата е в нейната глава или самото действие е само по себе си КАША /най-меко казано/, доста може да се поспори.

А не става, това е похват номер 1 на привърженичките на СМ. Няма как да се аргументират иначе, налага се да поровят в личните драми на опонента Laughing. Образното изказване нищо не им говори.

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 11:19 от 'Кафе с мед'

# 1 094
  • София - Рим и обратно

А не става, това е похват номер 1 на привърженичките на СМ. Няма как да се аргументират иначе, налага се да поровят в личните драми на опонента Laughing. Образното изказване нищо не им говори.

Общи условия

Активация на акаунт