Сурогатното майчинство в България

• 148 815
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София - Рим и обратно
Та - като са без значение - защо толкова жени решават да раждат, а не да осиновят?

И не - "защото могат" - не е отговор. Те могат и да осиновят - даже често е по-лесно.
jp, този въпрос е толкова тъп, че с ръка на сърцето ти казвам - от теб не го очаквах.
Природата е предвидила майката да износва децата си, не съм си го измислила аз. Всички други гимнастики са не "раждане на дете", а изпълняване на желания на всяка цена и срещу природата. Има огромна разлика.
И това не е случайно - има стотици морални, етични и общочовешки противоречия в цялата работа. Поставих ти елементарен въпрос - как би се чувствала при евентуално усложнение и нежелани последствия за СМ. Ти ми отговори, че всичко предварително се уговаря. Кое? Че може да умре ли? Или да изпадне в депресия? Тоест - теб това не те вълнува, да ходи да пасе, ти ще си вземеш детето и ще му се радваш без никакви угризения. Ето тук идва генералното ни различие във възприятията.
И не ми се чете сега пак за напредване на медицина и донорство на органи, че вече ще  Sick... Лично ще помоля да се заключи темата и само мълчаливо ще се надявам, по някакво чудо да се осуети влизането в сила на приетия закон.

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 17:33 от 'Кафе с мед'

# 1 171
В природата има осиновяване, но за сурогатствто още не съм чувала, като сме заговорили за природа де... Whistling

И откъде знаеш, че не съм искала да осиновя, или че съм се отказала да осиновя  newsm78 Така си мислиш, защото за вас всичко свършва с 'имането' на биологично дете.

Всичко в този живот си има някакъв смисъл - това дали да имаш деца и как да ги имаш също, но трябва да сме подготвени за последствията. Много трудно ли се изразявам или просто вие не можете да четете, не знам и не ме интересува.

Не съдя никого, вие сте тези, които съдите..Все пак, както каза Богинчето аз съм богопомазана щото съм бременна, даже след време може и да си осиновя дете или няколко даже, може и пак да си родя...Гадна съм, ама и вие не сте особено мили  Crossing Arms

# 1 172
Лично ще помоля да се заключи темата и само мълчаливо ще се надявам, по някакво чудо да се осуети влизането в сила на приетия закон.

Защо, нека да си влезе в сила. Не се съмнявам обаче, че най-зесегнатите и дори осакатени от него ще се окажат употребилите го.

# 1 173
Та - като са без значение - защо толкова жени решават да раждат, а не да осиновят?

И не - "защото могат" - не е отговор. Те могат и да осиновят - даже често е по-лесно.
jp, този въпрос е толкова тъп, че с ръка на сърцето ти казвам - от теб не го очаквах.
Природата е предвидила майката да износва децата си, не съм си го измислила аз. Всички други гимнастики са не "раждане на дете", а изпълняване на желания на всяка цена и срещу природата. Има огромна разлика.

Природата е предвидила много неща, с които не се съобразяваме, когато можем - например да умираме от инфекции, диабет или при раждане. Както вече споменах - дори е предвидила да избиваме чуждото поколение - или поне огромна част от животните го правят целенасочено и без никакъв свян.

Да, възрастните хора взимат сами решения за собствения си живот. Понякога грешни решения, понякога няма как да знаят дали са грешни. Не съм казала, между другото, че се уговаря всичко - айде чети по-внимателно.

Казах, че когато възрастни хора доброволно и информирано взимат решение за себе си и своето тяло - аз не се чувствам тъй висша, че да ги порицавам.

Независимо дали ще стават СМ, ще изберат секцио по желание, ще пушат или ще се женят. В крайна сметка, говорим за нормални възрастни хора, които имат право на избор.

# 1 174

Независимо дали ще стават СМ, ще изберат секцио по желание, ще пушат или ще се женят. В крайна сметка, говорим за нормални възрастни хора, които имат право на избор.
Нали? В другата тема, обаче не си толкова убедена, че е естествено нормални възрастни хора да имат право на избор.

# 1 175
  • София - Рим и обратно

Да, възрастните хора взимат сами решения за собствения си живот. Понякога грешни решения, понякога няма как да знаят дали са грешни.

Казах, че когато възрастни хора доброволно и информирано взимат решение за себе си и своето тяло - аз не се чувствам тъй висша, че да ги порицавам.

...нито тъй "тесногръда", че да не се възползваш за личните си цели от тях. Животът си е техен, избрали са да ти предоставят тялото си, подписали са се, майната им ако вземат, та пукнат. Важното е да доставят поръчката в срок и изправност. Питам се що за семейно щастие от възпроизводство е това. И не - няма нищо общо с пушенето и женитбите. Ти нямаш файда от тяхното пушене и техните женитби. От сурогатката обаче лично и буквално би се облагодетелствала /образно изразяване е родът и числото/.

# 1 176
В природата има осиновяване, но за сурогатствто още не съм чувала, като сме заговорили за природа де... Whistling

А къде точно трябва да сложим чертата? Да спрем преди секциото? Или преди инвитрото, даряването на яйцеклетки и сперма, даряването на органи? Като заговорим за природа, просто се чудя къде трябва да спрем и защо точно там? Аз съм твърдо против клонирането, защото се възпроизвежда само един човек и неговите гени... Биологично би трябвало да са двама (по възможност от двата пола)... Също съм против, ако някой човек има желание да стане двуполов и да се самооплоди (може да е възможно един ден, благодарение на медицината)... Против съм и ГМО, но никой не ме пита... Това са моите граници и един ден ще се наложи да ги защитавам, така както някои тук не приемат сурогатството... Напълно съм наясно с това... Ако се забрани сурогатството, би трябвало да се забрани и даряването на яйцеклетки и сперма... Същото е - за едно дете трима родители, четирима родители - шантава работа...

# 1 177
Не е толкова лесно да се каже - тя, те са възрастни хора и сами вземат решения за живота си, когато става въпрос за СМ.
Ако в даден момент се окаже, че износването на плода може и ще застражи живота на СМ, кой взема решението как да се постъпи?
Ако настъпят усложнения, тежки увреждания или смърт за СМ, какво се случва от там нататък?
"приемниците" на детето махват с ръка и казват - ние сме си изпълнили нашата част от договора, сега си вземаме детето и не ни интересува.
А ако СМ не успее да износи детето и да си изпълни договора? Тогава какво, ще трябва да им плаща неустойки ли?
От тази гледна точка за мен СМ е безумие. Защото човек не може и не трябва да носи отговорност за друг човек, с когото няма абсолютно никаква друга връзка, освен предмет на договор. Който всъщност е живота на този човек и бъдещият живот на детето в него.

# 1 178

А къде точно трябва да сложим чертата? Да спрем преди секциото? Или преди инвитрото, даряването на яйцеклетки и сперма, даряването на органи? Като заговорим за природа, просто се чудя къде трябва да спрем и защо точно там? Аз съм твърдо против клонирането, защото се възпроизвежда само един човек и неговите гени... Биологично би трябвало да са двама (по възможност от двата пола)... Също съм против, ако някой човек има желание да стане двуполов и да се самооплоди (може да е възможно един ден, благодарение на медицината)... Против съм и ГМО, но никой не ме пита... Това са моите граници и един ден ще се наложи да ги защитавам, така както някои тук не приемат сурогатството... Напълно съм наясно с това... Ако се забрани сурогатството, би трябвало да се забрани и даряването на яйцеклетки и сперма... Същото е - за едно дете трима родители, четирима родители - шантава работа...

И по-рано може да теглим чертата. Защо не в епохата преди Земелвайс, когато при раждане са умирали 3-4 от всеки 10 родилки, защото природата така е решила. Ама пустата медицина взела, че се набъркала в природните закони, вместо да ни остави да си играем на лотария с природата...

Не е толкова лесно да се каже - тя, те са възрастни хора и сами вземат решения за живота си, когато става въпрос за СМ.
Ако в даден момент се окаже, че износването на плода може и ще застражи живота на СМ, кой взема решението как да се постъпи?
Ако настъпят усложнения, тежки увреждания или смърт за СМ, какво се случва от там нататък?
"приемниците" на детето махват с ръка и казват - ние сме си изпълнили нашата част от договора, сега си вземаме детето и не ни интересува.
А ако СМ не успее да износи детето и да си изпълни договора? Тогава какво, ще трябва да им плаща неустойки ли?
От тази гледна точка за мен СМ е безумие. Защото човек не може и не трябва да носи отговорност за друг човек, с когото няма абсолютно никаква друга връзка, освен предмет на договор. Който всъщност е живота на този човек и бъдещият живот на детето в него.

Ако се окаже, че бременността застрашава живота на СМ, проектозаконът предвижда тя да има правото на решение. Естествено, се прекъсва.
Останалите въпроси, предполагам, ще бъдат регулирани от договора, както е в страните, където СМ е легално.

# 1 179
да, колкото и да ме е страх бих предпочела да осиновя, отколкото да разчитам на СМ, ама пък взех че забременях и то знаеш ли кога стана? - Когато се махнах от тази държава, от цялата злоба, от всичкия стрес, даже спрях всякакви лекарства и най-важното обичах!
Наблягам на махнах се от злобата и обичах!

В Англия сурогатството е разрешено от години - от 1985 година , но виж как не ти пречи  там ...  Wink

# 1 180

И по-рано може да теглим чертата. Защо не в епохата преди Земелвайс, когато при раждане са умирали 3-4 от всеки 10 родилки, защото природата така е решила. Ама пустата медицина взела, че се набъркала в природните закони, вместо да ни остави да си играем на лотария с природата...
Откъде имате данни, че са умирали 3-4 на 10 родилки? Или колкото да си говорим наизуст?

Ако се окаже, че бременността застрашава живота на СМ, проектозаконът предвижда тя да има правото на решение. Естествено, се прекъсва.
Останалите въпроси, предполагам, ще бъдат регулирани от договора, както е в страните, където СМ е легално.

За преди или за след 23-та седмица от бременността говорим?

# 1 181
Цитат

какви са те?

# 1 182
Доколокото помня самата държава няма общо с промяната, която беше настъпила в мен.
И като е позволено да не ходя там ли какво?!  newsm78  
Изобщо там не ми пречи, защото съм сигурна, че законово ще е много по - уредено всичко, и злоупотребите ще се наказват, ако има такива, за разлика от тук. Сигурна съм, че психическото здраве на хората също ще бъде добре подкрепяно, всичко ще им бъде разяснявано и ще имат подкрепата, която трябва, защото такава трябва, убедена съм в такива случаи и не само на хората, които искат да са родители, а и на СМ и най-вече на детето - продукт.
Тук в БГ дълбоко се съмнявам някой въобще да помисли, особено за последното.
Има ли значение къде съм отишла щом съм се чувствала щастлива, далеч от злобата? Явно само аз не трябва да пиша, понеже съм бременна егоистка и най-вече съм против, но всички, които имат деца и пишат колко са съгласни имат право да пишат, те не са егоисти, че са си родили техни собствени деца.
За пореден път двоен стандарт - понеже не съм съгласна със СМ, а съм бременна, значи съм еди каква си. Но ако бях съгласна и бременна, щеше да е друго, убедена съм   Wink

# 1 183
Разбрах... Англичаните имат право да ползват сурогатни майки, защото те не са злобни, пък ние българите злобеем и затова ни е забранено... Rolling Eyes

# 1 184
Изглежда противниците на сурогатството напълно отхвърлят вероятността поколението да бъде отгледано от добри родители хомо сапиенс, които ч/з обич, грижа и общуване да му помогнат да преодолее тази извънредно тежка екзистенциална вътреутробна травма и да отгледат щастлива и доволна от живота личност. Удивена съм от този превал  на биологичното и наследственото пред придобитото. Аз полагам по-големи грижи за кучето си, честно казано, отколкото изглежда хората разбриат грижата за едно дете от собствения си биологичен вид....

Ако хората се интересуваха само да отгледат дете, СМ изобщо нямаше да е тема на обсъждане. Все пак Земята е пренаселена и има доста изоставени деца..............
Тук става въпрос да се възпроизведеш на всяка цена. От всички отговори на защитничките на СМ разбрах едно - важното е да се произведе дете, съгласно нашите желания. Няма значение дали с донорски яйцеклетки, сперматозоиди, СМ - важното е да отговаря на нашите желания.
А при донорска яйцеклетка коя е майката  newsm78
И една молба, моля не обиждайте "Поразяващата уста" - учудвам се как не ви е срам. Момичето е бременно, а вие сте големи защитнички на майчинството. Не ви ли е срам, защото мен ме е срам от първосигналните ви реакции.

Общи условия

Активация на акаунт