Сурогатното майчинство в България

• 148 855
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 215
  • София
И по-рано може да теглим чертата. Защо не в епохата преди Земелвайс, когато при раждане са умирали 3-4 от всеки 10 родилки, защото природата така е решила. Ама пустата медицина взела, че се набъркала в природните закони, вместо да ни остави да си играем на лотария с природата...
Откъде имате данни, че са умирали 3-4 на 10 родилки? Или колкото да си говорим наизуст?

Доколкото знам, смъртността е била 15%, т.е. 3 от всеки 20 родилки, което също не е никак малко.

# 1 216
Впечатлена съм, че знаеш как съм родила   bouquet
Но въпреки това не виждам СМ като решение на медицински проблем, сори.

Ти си го написала, аз само съм го открила.
Не е задължително да приемаме всичко и аз не приемам някой неща в живота на другите, но не ги заклеймявам.

# 1 217
коя е майката може да отговори и детето, все пак:)
например, преди 1-2 века току е излизало дете от горите, отглеждано от вълчица, горила или нещо подобно - според вас коя е била майка му?

# 1 218

Независимо дали ще стават СМ, ще изберат секцио по желание, ще пушат или ще се женят. В крайна сметка, говорим за нормални възрастни хора, които имат право на избор.
Нали? В другата тема, обаче не си толкова убедена, че е естествено нормални възрастни хора да имат право на избор.

Напротив - и съм го казвала и в другата тема нееднократно. Това, срещу което съм, е едностранчивото представяне на рисковете. Ключовата фраза, която не си цитирала тук, е "информиран избор". Трудно ли ти е да разбереш? Налага ли се да повтарям или обяснявам още нещо?
И аз съм за "информиран избор", но някак си се разминаваме по параграфа кой избор е информиран.
Обяснявай, ако настояваш.

Щях да попитам дали СГ и поръчителите ще подписват ИС?

За протокола: Въпреки, че не съм възхитена от СГ поради лични виждания, смятам, че СГ трябва да се облече в законова рамка, ама добра законова рамка.
Динчо , ако беше запозната с понятието 'цитоплазмена наследственост' сигурно щеше да останеш учудена, че някои хора и животни имат по двама биологични бащи, например. Или неприемането ти се ограничава само до биологичните майки?
Митохондриите ли имаш предвид? Доразвий моля за двамата бащи.

# 1 219

Доколкото знам, смъртността е била 15%, т.е. 3 от всеки 20 родилки, което също не е никак малко.

Кога това? В зората на сурогатството ли?
Защото зората на всяка манипулация е свързана с по-голям процент неуспехи.
Предполагам, че в началото на трансплантациите ( пардон, че пак пример с тях се налага) неуспехите са били значително повече и нищо чудно да е имало и сериозен процент донори с усложнения или загинали дори. Предполагам, че сурогатството и знанието за процеса напредва, и рисковете намаляват, не се увеличават ( подобно трансплантациите)

# 1 220
И по-рано може да теглим чертата. Защо не в епохата преди Земелвайс, когато при раждане са умирали 3-4 от всеки 10 родилки, защото природата така е решила. Ама пустата медицина взела, че се набъркала в природните закони, вместо да ни остави да си играем на лотария с природата...
Откъде имате данни, че са умирали 3-4 на 10 родилки? Или колкото да си говорим наизуст?

От =тук:

1. Hanawalt, Barbara, Growing Up in Medieval London (Oxford University Press, 1993), p. 43 and 234. The author cites 14.4 maternal deaths for every 1,000 births in 15th century Florence. This figure rises to approximately 20% when deaths resulting from complications of pregnancy or some condition related to child-bearing, rather than the birth process itself, are added.

Подобни числа съм срещала в доста материали - поне за Средновековието.

Имаше едно интересно изследване върху една английска династия - понеже все пак за тях има доста повече писмени материали - раждания, помятания, смърти. Но сега не мога да го намеря.

# 1 221
И аз съм за "информиран избор", но някак си се разминаваме по параграфа кой избор е информиран.

Определено "няма абсолютно никакъв риск" не минава за нещо подобно на "информиран".

# 1 222

Кога това? В зората на сурогатството ли?

Не, има се предвид преди Земелвайс, т.е. преди около150-160 години, когато въпросния лекар е въвел миенето на ръцете на акуширащия с хлорен разтвор и така са предотвратени доста усложнения от инфекции при ражданията.

# 1 223
  • сред маслини и портокалов цвят

Майка е тази, която отглежда детето- и при донорска яйцеклетка, и при СМ, и при осиновяване.

Да бе да, важното е да се роди желаното от теб дете. Съжалявам, но не ти вярвам. За теб явно е важно не да се грижиш за дете, а да имаш желаното от ТЕБ дете. Няма значение дали е твое генетично, дали ти си го родила или осиновила, важното е да отговаря на твоите виждания.

Тцъ, не позна Mr. Green Исках просто да имам деца, които да обичам. Признавам, че не бих осиновила дете, точно по тази причина, че не съм сигурна дали ще мога да му дам любовта, която заслужава. Затова исках генетично мое и на съпруга ми дете. Или поне само на съпруга ми. Ако не бяхме успели , щяхме да останем без деца.
Не говоря наизуст-имала съм години, за да си изясня нещата.
И не, нямам никакви виждания и очаквания към децата си. Каквито, такива.

# 1 224

Ами не знам много -  това, което се знае за тази наследственост по учебник е, че се предава от майката, че не съдържа гени за външни белези и че са малко гени. Но изглежда не е точно така, и това се знае например от всеки коневъд - никога не дават расова кобила на повече от един расов кон в живота й. Кучетата  в едно кутило спокойно носят белезите на не един и двама мъжкари в квартала а помня преподавател ни е разказвал ( той бе шегобиец и не знам дали е истина), че се е стигало до съд за бащинство защото детето е одрало кожата на съседа, а при тест се оказва, че генетично е на баща си. Така че има много примери, че белези не се предават само от ядрена ДНК, но честно казано не знам какъв е механизма и дали изобщо е открит

# 1 225
  • София
Айде престанете да го спрягате като манна небесна за хората с репродуктивни проблеми това сурогатно майчинство. Колко хора ще имат реалната възможност да ползват тази услуга? Да си позволят всички "разумни" разходи на сурогатната майка,  инвитро процедурите и т.н. (Не ми казвайте само, че трябва здравната каса да им ги поема). "Услугата" ще си е лукс, предназначен за богатите.
Сурогатните майки ще са от ромски произход или със сериозни финансови затруднения, вероятно от най-неблагосъстоятелния и нискообразован слой на обществото. Ама какво ли ви пука на вас за Айшето, дето на 19 вече е родила поне едно дете, пълнолетна е и освен да я принуждава да проституира, мъжът и ще има възможност и да дава матката й под наем. Защото не бъдете наивни да се заблуждавате, че ще се извият опашки от кандидат - сурогатни майки, съвестни, себеотрицателно раздаващи се, загрижени за прираста и оцеляването на нацията.

Не спряхте да тъпаните за изконните права на бездетните двойки и как бихте се възползвали, ако се налага, обаче колко от вас биха станали сурогатни майки? Да носите чуждо дете 9 месеца, да ви се повръща 3 месеца, да плачете и да се смеете без да знаете защо, да качите 20 килограма, да се сдобиете с глезени като трупчета, да се молите всеки ден от последния 9 месец няма ли да се роди най-сетне, ама не вашето, а чуждото дете? Да изпаднете в депресия след раждането, да се възстановявате физически или психически с месеци, ако не и с години? И това е оптимистичната прогноза, не говоря за усложнения, трайни увреждания и инвалидизации. Колко от вас? Да си кажат с ръка на сърцето.  Пък дори и срещу заплащане, оставете ги тия врели-некипели за алтруистичните пудбуди. Кажете си, каква ви е цената?

И къде ви изчезва съпричасността и загрижеността за човешките права, щом стане въпрос за сурогатната майка, не забелязвам да сте много впечатлени от нейната съдба. Че щяла да е слуга на богатите, да рискува живота и здравето си, защото е финансово притеснена - Е, какво пък толкова, нали е пълнолетна и се е съгласила доброволно. Такъв е животът.
Защо не кажете същото и за бездетните двойки? Не може всички да се възпроизведат. Се ла ви.
Вие явно се борите поне богатите да могат и то за сметка физическото и психическо здраве на евентуалната сурогатна майка. Евала за благородната кауза.

# 1 226
След всички тези въпроси оставам с впечатление, че въобще не си чела закона  newsm78
А така както си описала евентуална бременност, ами не знам дали който и да е въобще би родил дете. На всичко отгоре описанието е в пълно противоречие с твое твърдение:
"Но забелязвам, че усилено спекулирате с информацията. Ето например човек като отвори този форум и започне да чете из темите, да не говорим за конкретни подфоруми, може да остане с впечатлението, че всяка втора жена има сериозни проблеми с бременността си, притеснителни оплаквания, неуспешни бременности, а всъщност съвсем не е така. В над 95% от случаите бременността протича без никакви усложнения, просто жените с проблеми ги споделят във форума."
А за богатите, не се грижи, те и сега имат начини и едва ли бяха прибягнали до услугите на Айшето, дето вероятността да проституира докато е бременна е огромна

Излезте от зоната на фантазиите.

# 1 227
Според моите скромни познания по биология при хората женският индивид отделя яйцеклетка, която се опложда от сперматозоид. И пак женският индивид износва плода 9 месеца и го ражда. Какво да направя, че не приемам тези действия да се правят от два женски индивида......казах вече консерва съм. Странно ми е някой да има две биологични майки. По тази същата причина не приемам и донорските яйцеклетки.
Моля пак да ми отговорят защитничките на СМ коя е майката при донорска яйцеклетка.

Биологичната майка е само една, не две или три... Износването на бебето не прави жената биологична майка... Биологична майка е жената, на която е яйцеклетката, т.е. генетичния материал... А "майката при донорска яйцеклетка" (както си се изразила) е тази, която отглежда детето - биологично нейно, чрез инвитро с яйцеклетка от донор или осиновено...

Елица, в момента в България има семейства, които са продали жилището си за поредният неуспешен инвитро опит на жената... Дали им излиза по-евтино? В крайна сметка не е честно, че богатите могат да си позволят повече неща, вкл. детегледачка, чистачка, готвачка, сервитьорка, градинар, бодигард и т.н....

# 1 228
  • София
Сурогатните майки ще са от ромски произход или със сериозни финансови затруднения, вероятно от най-неблагосъстоятелния и нискообразован слой на обществото. Ама какво ли ви пука на вас за Айшето, дето на 19 вече е родила поне едно дете, пълнолетна е и освен да я принуждава да проституира, мъжът и ще има възможност и да дава матката й под наем. Защото не бъдете наивни да се заблуждавате, че ще се извият опашки от кандидат - сурогатни майки, съвестни, себеотрицателно раздаващи се, загрижени за прираста и оцеляването на нацията.

Не спряхте да тъпаните за изконните права на бездетните двойки и как бихте се възползвали, ако се налага, обаче колко от вас биха станали сурогатни майки? Да носите чуждо дете 9 месеца, да ви се повръща 3 месеца, да плачете и да се смеете без да знаете защо, да качите 20 килограма, да се сдобиете с глезени като трупчета, да се молите всеки ден от последния 9 месец няма ли да се роди най-сетне, ама не вашето, а чуждото дете? Да изпаднете в депресия след раждането, да се възстановявате физически или психически с месеци, ако не и с години? И това е оптимистичната прогноза, не говоря за усложнения, трайни увреждания и инвалидизации.

като те чета и си мисля, че Айшетата сигурно едва се навиват и по едно дете да родят, с целия тоя ужас, който описваш за бременността и раждането.  а българките пък изобщо не раждат, сковани от страх

странно,  обаче противно на твоите твърдения, Айшетата и преди приемането на закона за сурогатното майчинство си раждат нонстоп, започвайки от средно 15 годишна възраст? и нямат никакви проблеми да си продават бебетата на бездетни чужденци, децата на просяци, да ги зарязват болни и гладни на улицата, да ги изнасилват и убиват....

няма  ли да се спре с безумните изказвания в тая тема? ти си ми една от кандидатките за награда за драматургия по темата.

никой не спряга СМ като манна небесна за хората с репродуктивни проблеми. още преди около 30 страници уточнихме, че проблемът засяга изключително тесен кръг от хора и ще бъде дадена възможност на изключително тесен кръг от хора да се възползват от СМ.

други патрони имаш ли да гърмиш?

# 1 229
Елица, аз пък смятам, че СГ в повечето случаи ще са благонадеждни жени. Мисля, че е прекалено да се търсят опити за облагодетелстване на определена група от обществото с всяко нещо, което се въвежда.
По-скоро си мисля друго. 25 хил. евро се плащат на черно в Европа за СГ, а тук се спряга тази цифра в лева  Thinking.
Много ми е интересно как за толкова кратко време постигнаха заинтересованите толкова силно лоби, а по други, доста по-пряко касаещи човешките права въпроси удряме на камък. Струва си да се поучим от опита. Така мисля аз.

Ами не знам много -  това, което се знае за тази наследственост по учебник е, че се предава от майката, че не съдържа гени за външни белези и че са малко гени. Но изглежда не е точно така, и това се знае например от всеки коневъд - никога не дават расова кобила на повече от един расов кон в живота й. Кучетата  в едно кутило спокойно носят белезите на не един и двама мъжкари в квартала а помня преподавател ни е разказвал ( той бе шегобиец и не знам дали е истина), че се е стигало до съд за бащинство защото детето е одрало кожата на съседа, а при тест се оказва, че генетично е на баща си. Така че има много примери, че белези не се предават само от ядрена ДНК, но честно казано не знам какъв е механизма и дали изобщо е открит
Цитоплазмата, коята съдържа митохондриите идва от майката и в този смисъл е нормално ДНК-ато в тях да не съдържа гени на бащата.
При кучетата е друго. Там се отделят едновременно няколко яйцеклетки. В този смисъл е нормално да са оплодени от сперматозоиди от различни бащи още повече, че сперматозоидите живеят няколко дни. При човека може евентуално два разнояйчни близнака да имат различни бащи  newsm78, но за приликата със съседа и ДНК на съпруга не ми е ясно как става.

Общи условия

Активация на акаунт