Сурогатното майчинство в България

• 149 059
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 260
Спорд настоящия закон имат право да им покрият само разходите в "разумни граници", което е от основните кретекувани вратички, тъйкато е доста разтегливо понятие. Иначе би трябвало всичко да е осъществи на добра воля.

Но тук привържениците на СМ мълчат и не отговарят на въпроси, за да не си развалят морално - идиличния ореол.

Ясно. Не разбрах обаче какви въпроси са останали неотговорени, аз поне отговорих на всички, които ми бяха зададени, но ако съм пропуснала някой - питай.

# 1 261
само че СМ се предвижда да е безвъзмездно. противното ще е нарушение на закона  Peace

интересно, но процедурата ще е платена, нали?
така или иначе 50 жени все ще се намерят. Дали ще са роднини, приятелки или самарянки - има ги.
А и не мога да повярвам, че няма да получават инсентиви под някаква форма , но да видим;-)

ин витро процедурата в смисъл пункцията и ембриотрансфера ще са платени, но естествено на лекаря.

Извинявай, ама за толкоз страници чесане на езиците, ти не разбра ли, че законопроекта предвижда СМ да не получава възнаграждение, освен "разумните разходи за причиненото неудобство" ... според проекта, съда ще преденява разумността на разходите.

МНОГО ЯСНО, че ще се плаща на черно. В този смисъл ицемерния аргумент на вносителите че и сега имало черен пазар на СМ, просто не върви...

# 1 262
  • сред маслини и портокалов цвят

Но тук привържениците на СМ мълчат и не отговарят на въпроси, за да не си развалят морално - идиличния ореол.

Какви са въпросите, аз лично не разбрах.

# 1 263
разбира се, че го разбрах, но не разбрах, че   "безвъзмездно"  и "разумни разходи за причиненото неудобство" е едно и също  Simple Smile

# 1 264
В темата се разписа 1 жена, която обмисля да износи дете за чичо си.

Интересно ми е, след като бъде инкриминирано получаването на заплащане за услугата, колко ли образовани и интелигентни жени ще рискуват да поемат наказателна отговорност. Сега със сигурност не са много такива. Етествено трябва да видим и какво наказание ще бъде предвидено...

Защо трябва да се инкриминира?

Според мен в категорията "разходи по бременността" може да влязат произволни суми. Все пак се очаква биологичните родители да поемат тези разходи, нали?

Примерно, ако СМ прекъсне работа поради бременността - се очаква да я компенсират. Здравословно хранене, ваканции, спа, малко спорт - не е  ли очевидно, че влияят блатотворно върху една бременна жена? Simple Smile

ПС Ето една статия с разни реални случаи.

# 1 265
  • София
Никой не е разбрал явно... Как приветствате закон, в чиято основа е заложено да бъде нарушаван, говоря за частта със заплащането. Що за закон е това?

Защо е нужен закон за изключително ограничен кръг хора,  както и самите вие се изразихте, 2-3 такива случая годишно примерно? И то при положение, че става въпрос за хора с големи фнансови възможности. Едва ли ще им е трудно да си осъществят желанието в друга държава, където СМ е разрешено.

Очевидно единствената цел  е да се прикрият зад него незаконни деяния и да не могат да бъдат реално преследвани от закона. Посто ще е по-лесно някой да си измие ръцете.
И, както jp нагледно и цинично е илюстрирала, чудесено узаконяване на неморален акт - отдаване на матка под наем срещу произволни суми.

# 1 266

Защо е нужен закон за изключително ограничен кръг хора,  както и самите вие се изразихте, 2-3 такива случая годишно примерно? И то при положение, че става въпрос за хора с големи фнансови възможности. Едва ли ще им е трудно да си осъществят желанието в друга държава, където СМ е разрешено.

А защо да няма закон? Какво като е за малко хора?

Аз смятам, че в заплащането на такава услуга няма нищо неморално, между другото.

# 1 267
  • София
Софистиката ли си упражняваш, jp?

"А защо пък не?" изключително сваля нивото на диалога. Явно няма да отговаряш.

Цитат
Защо трябва да се инкриминира?
Незаконните действия обикновено се инкриминират в НК и се посочват наказанията, които се налагат заизвършването им.

Едит.
Защо Калинка тръби, че имало 200 и не знам си колко хиляди двойки с репродуктивни проблеми, пък сега изведнъж 2-3 случая годишно?
Това писане на закони, внасяне, изнасяне, гласуване, безброй промени в други нормативни актове, отнемане на пленарно време и т.н. да не е безплатно? И не е ли с парите на данъкоплатците?
И изобщо цялата "далавера" да се организира колко ще струва на държавата?
Пък подбор на сурогатни майки, психотестове, проследяване на законността на процеса, комисии и комисийки по оценяване на кандидат поръчителите? Колко парички ще струва, за да решим проблема на 2-3 семейста одишно?

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 13:45 от Елица

# 1 268

Аз съвсем не разбирам какво не ти харесва.

Да, незаконните действия се инкриминират - това не е ли тавтология, между другото? Кое незаконно действие визираш и кой закон?

# 1 269
  • София - Рим и обратно
Очевидно единствената цел  е да се прикрият зад него незаконни деяния и да не могат да бъдат реално преследвани от закона. Посто ще е по-лесно някой да си измие ръцете.

Не очевидно, очевАдно е.
Не се хаби, адекватни отговори от тук списващите привърженички няма да получиш по нито един логичен /морален или правен/ въпрос. Те просто не могат или не искат да разсъждават логично. Убедих се за Nти път, няма смисъл. Законодателите пък си имат техните презумпции, без да броим грижата им за репродукцията на населението (хахахахаха Mr. Green). И така.

# 1 270
  • София

Аз съвсем не разбирам какво не ти харесва.

Да, незаконните действия се инкриминират - това не е ли тавтология, между другото? Кое незаконно действие визираш и кой закон?

Незаконното получаване на заплащане за услугата.

Официално се инкриминрат в Наказателния кодекс, доколкото се простират скромните ми познания. Нямам претенции за изрядност в терминологията.

Ама ти на ударена ли се правиш, че трябва да ти разяснявам всяка втора дума?
Е как си застъпничка на така поставените законови положеня, пък не си съгласна с регулирането на основната част от процеса - заплащането?
Гласувай тогава, че не си съгласна с приемането на закона.

Горе съм си едитнала поста с още въпроси, ако някой желае да отговаря по същество.

# 1 271

Ама ти на ударена ли се правиш, че трябва да ти разяснявам всяка втора дума?
Е как си застъпничка на така поставените законови положеня, пък не си съгласна с регулирането на основната част от процеса - заплащането?
Гласувай тогава, че не си съгласна с приемането на закона.

Горе съм си едитнала поста с още въпроси, ако някой желае да отговаря по същество.

Айде по-спокойно, а? Не си на мегдана.

Къде съм казала, че съм срещу регулирането? Текущата формулировка ми се струва подходяща. Какво не ти харесва? Искаш тарифа ли да има?

# 1 272

Не се хаби, адекватни отговори от тук списващите привърженички няма да получиш по нито един логичен /морален или правен/ въпрос.

Мхм, трудно се отговаря адекватно на "Ти си фанатик и морален урод, какво мислиш по въпроса?" Simple Smile

# 1 273
  • София
ОбъркАх се. Как така ще се плащат ваканциите и СПА-то на самарянката? Нали го прави от добро сърце, м? Разбирам да се плащят лекарските прегреди, ама че ще си седи у дома... newsm78 Няма ли да си вземе болнични тази жена, все пак, ако има проблемна бременност?

# 1 274
ОбъркАх се. Как така ще се плащат ваканциите и СПА-то на самарянката? Нали го прави от добро сърце, м? Разбирам да се плащят лекарските прегреди, ама че ще си седи у дома... newsm78 Няма ли да си вземе болнични тази жена, все пак, ако има проблемна бременност?

Не знам - сигурно зависи кой какво иска и какво дава. Аз определено бих искала да напусна работа, ако ще ставам СМ - особено ако работата ми не е подходяща за бременни. И е нормално да бъда компенсирана, нали така?

Общи условия

Активация на акаунт