Отново златна есен е дошла на испанската земя

• 62 480
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
Привет на всички, минавам да видя как върви старата компания и точно попаднах на въпрос, който ме вълнува. Наистина от много време не съм влизала и като гледам все повече ставаме...
Момичета привт,моля за отговор за едно въпросче,мога ли да се прибера в България с изтекъл паспорт и изтекла лична карта,без да си вадя тук в посолството пасаван......

Аз също ще си ходя, но скоро и паспорта ми изтича. А знае ли някой дали ще мога да извадя пасаван на детето с моя пасаван? И колко време е валиден?

# 61
пасаван можеш да изкараш на детето без проблем,на мен ми дадоха даже за 3 месеца, по принцип обаче се правят малко и казват,че е само за 15 дни........................аз пък друго нещо искам да питам ,че ми се върти в главата....................дъщеря ми се роди в испания, обаче бебето сега ще си го раждам в Бг, обаче като си отида пак в испания мога ли да му направя либро се фамилия, в на каката либрото ли се записва, ако изобщо го записвам някъде де...................понеже нали си е българче.................чудя се просто ако някои има инфо да сподели................

# 62
пасаван можеш да изкараш на детето без проблем,на мен ми дадоха даже за 3 месеца, по принцип обаче се правят малко и казват,че е само за 15 дни........................аз пък друго нещо искам да питам ,че ми се върти в главата....................дъщеря ми се роди в испания, обаче бебето сега ще си го раждам в Бг, обаче като си отида пак в испания мога ли да му направя либро се фамилия, в на каката либрото ли се записва, ако изобщо го записвам някъде де...................понеже нали си е българче.................чудя се просто ако някои има инфо да сподели................

Не разбирам какво  точно питаш, но ми стана интересно друго. Мъжът ти българин ли е? Понеже се сетих за един казус на мои познати. Мъжът е бг, жената колумбийка. Роди им се дъщеричка и я записаха по испанския тертип, с имената на майката и бащата. Обаче след седмица им казаха, че това е незаконно и смениха имената на детето, записаха го с името и фамилията само на бащата, по бг тертип, понеже детето било българче, нищо, че е раждано тук от майка колумбийка. Причината била, че Колумбия не е в ЕС, а  БГ е и за деца от такива бракове действали законите на държавата, членка на ЕС.

# 63
хахаахаха, верно малко ,объркано се е получило  Laughing ,както и да е аз си знам,че не става това дето съм го замислила. Просто се чудех дали като е родено детето в Бг му се вади  ние номер единствено  и няма право на либро де фамилия като сестра си родена в испания.Това ми беше въпроса, но си знам отговора, води се чужденец и няма либро де фамилия а Бг акт за раждане и това е   Peace...................мисля си разни фантасмагории посреднощ,хахахаах   #Crazy. а да таткото е българин  Flutter

# 64
  • La casa de Mickey Mouse
ами много стари сме си тук, сменили сме си по нещо, други ги няма, а ти къде изчезна
Avchelinia роденото в бг бебе няма да има либро де фамилия, само бг акт за раждане, а ние естествено, че ако искаш ще си има
tanch много странно, моя син се роди тук от двама родители българи и е записан по испанските закони, носи и моята и на баща си фамилията, има си либро де фамилия, има си акт за раждане, има си паспорт и ние, така че странно...

# 65
Здравей/ Моите 2 деца са родени в Хуелва и съответно записани в либро де фамилия. Моя позната англи4анка има 2 деца, едното се роди в Англия, но тя се върна да живее в Испания и с акта за раждане на детето си от Англия и либро де фамилия отиде в Хустисията и го записаха без проблем в либро де фамилия. Ние номер се вади и на двете деца независимо къде са родени понеже са с българско гражданство и са деца на мама и тати българи и живеат в Испания.Номера  на 4ужденец те полу4ават когато вие с тати решите да го извадите и 4естно да ти кажа колкото по скоро толкова по добре.Успех!

# 66
Моя позната англи4анка има 2 деца, едното се роди в Англия, но тя се върна да живее в Испания и с акта за раждане на детето си от Англия и либро де фамилия отиде в Хустисията и го записаха без проблем в либро де фамилия.
благодаря ти  Hug , точно това имах предвид, понеже в момента сме в Бг, но може и да се върнем в Испания и искам  и двете дечица да са равни някакси, а иначе аз на малката и изкарах ние номер даже с пасавана още преди да и направя паспорт  Peace

# 67
Благодаря, ти Avchelinia за отговора. И аз се обадих днес и така ми казаха, че е само за една седмица, но дано да мога да го извадя за повече, че да не се налага да обикалям седмицата преди да си тръгна и да имам време за подготовката.

А що се отнася до либро де фамилия и аз имам приятели, които дойдоха от БГ с децата си и тук им издадоха либро де фамилия, значи не е задължително детето да е раждано тук, за да ти го впишат в тази, която вече имаш.

# 68
Zdraveite i ot men,ne sam pisala ot mogo vreme  Embarassed  Na badeshtite mami pojelavam da sa spokoini i vsichko shte se opravi    bouquet   Predi da zapochna se izvinqvam che pisha na latinica  Sad    Istoriqta e slednata-majat mi si zamina za Balgariq,v momenta si tarsi rabota tam ,tai kato v momenta tuk ne uspqva da nameri,nie(az,tai kato ne rabotq i dechicata) tuk sme zapisani na negoviq osiguritelen nomer i vaprosat mi e sledniq:ako podpishe dogovor vazmojno li e nie da ne mojem da polzvame lekarskite uslugi bezplatno....ako nqkoi znae neshto po vaprosa neka da pishe,predvaritelno vi blagodarq     bouquet   

# 69
И аз се обадих днес и така ми казаха, че е само за една седмица, но дано да мога да го извадя за повече, че да не се налага да обикалям седмицата преди да си тръгна и да имам време за подготовката.

За пасавана аз отидох във Валенcия с влака  и трябваше да остана една нощ там ,за да подам на следващия ден документи, обаче преди това минах да видя къде е консулството и да питам дали съм си взела всички документи и като ги питах за хотел наблизо те направо ми оправиха документите за 2 часа(бях с малката ,тя на 3 месеца,аз учитва и любезна и въобще много съм доволна),а преди мен се караха с някаква жена, с някакви други хора,а на мен ми свършиха страхотна услуга.......................после и мъжът ми отишъл да му вадят пасаван и му казали за 1 седмица, обаче той им обяснил и ги помолил човешки и на него му издадоха за 2 месеца..................та идеята ми е ако им обясниш любезно какъв ти е случая надали ще ти откажат услуга

# 70
До Roseli;здравей.Ние също като вас имаме две дъщери и о4акваме и трето дете.Аз не работя и трите сме на сегуридад сосиала на нашият тати.Няма никакъв проблем дали той работи или е на паро ,здравеопазването ви е безплатно.

# 71
  • ES
Здравейте на всички!
Включвам се по въпроса на Росели. Мисля, че тя имаше в предвид, ако мъжа й подпише договор в БГ, дали те тук в Испания ще загубят правото си на здравно осигуряване от тархетата на мъжа си. Мисля, че веднага няма кой да се усети, че мъжа ти работи не на черно в друга държава. но един ден когато ще си вади документи за стаж може и да има проблем, че е взимал помощи (ако взима сега, не рабрах от поста ти) от една държава-членка на ЕС и същевременно е работил по договор в друга.

# 72
Здравейте и от мен Simple Smile
И аз от доста време не съм писала,но сега да се запиша и аз  Wink
Лека бременност на мамчетата и едни здрави и красиви бебчета на финала  Hug
По въпроса с изтеклите документи,ако не съм закъсняла много,мога да кажа че познат преди две седмици си ходи до България с изтекли документи.Тук на летището ( Барселона) нищо не са му казали,а в Бг са го разпитвали защо и как така и са го пуснали.Но според мен това е на късмет.
Аз също имам един въпрос.Става въпрос за издаване на здравна карта.Искат ми документ от България,в който да се казва че там нямам здравни осигуровки.Брат ми ходи по здравни каси,нои,нап и не зная още къде и никъде не знаят къде да му издадат такъв документ.В НАП му казали с егн да вляза в сайта и да си ги видя,той културно им обяснил че не ми върши това а те го пратили ''най-любезно'' да ходи при министъра.Та въпроса ми е,знае ли някой какъв точно документ трябва да търсим и от къде?
Благодаря ви предварително за отговорите   bouquet

# 73

Аз също имам един въпрос.Става въпрос за издаване на здравна карта.Искат ми документ от България,в който да се казва че там нямам здравни осигуровки.Брат ми ходи по здравни каси,нои,нап и не зная още къде и никъде не знаят къде да му издадат такъв документ.В НАП му казали с егн да вляза в сайта и да си ги видя,той културно им обяснил че не ми върши това а те го пратили ''най-любезно'' да ходи при министъра.Та въпроса ми е,знае ли някой какъв точно документ трябва да търсим и от къде?
Извинявайте ,че се намесвам в темата,но преди 2-3 месеца имахме същия проблем с мой братовчед.След седмица отидохме пак,на гишето беше друг мъж,който искаше от нас номер на социална осигуровка,адресна регистрация,НИЕ.След 2 седмица получихме картата по пощата.Така,че съвета ми е да опитате отново.

# 74
vera_milkova Благодаря за отговора  Hug но проблема при мен е че нямам социален номер.В Испания съм от август и все още не съм работела тук,а по новите закони този номер се издава от работодателя,когато те наеме на работа. Колкото до пробата с друг служител,направихме го,даже и до директора на болницата стигнахме,и всички искат този документ от България.Има вариант да ме включат към здравната осигуровка на половинчо,но трябва да имаме брак,а заради това не ми се сключва брак Simple Smile Тази седмица ще пробваме и в други болници,дано стане някъде,че в България са толкова компетентни че....  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт