Отново златна есен е дошла на испанската земя

• 62 500
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Momicheta,blagodarq za otgovorite    bouquet

# 76
Здравеите момичета аз съм нова тук ,живея в Испания /Барселона от 7 години и съм бременна в 28 седмица с на6ата малка принцеса Ния.   ylinfantpreggoМоят въпрос е дали мога да извадя пасаван от генералното консулство тук в Барселона или трябва да ходим до Валенсия?

Ако има други бъде6ти мами близо до Барселона 6те се радвам да се запознаем . newsm51

# 77
  • ES
Здравей Ели, лека бременност ти желая и едно здраво бебе.
Не ти ли е рано за пасаван? До раждането ти остават поне още 10 седмици.

# 78
gery_to наистина ми е рано ,но аз съм от онзи тип хора които искат вси4ко да знаят предварително newsm78  bouquet

# 79
  • ES
Пасаванът ще ти трябва в случай, че искаш да пътуваш, да се върнеш в БГ.С бебе на 1-2 месеца не мисля, че ще имаш такива планове. Доста документи ще трябва да приготвиш преди пасавана - да запишеш детето в ЕСГРАОНа тук в Испания, как се казваше в момента  ми убягва, нещо като регистро цивил. От там ще ти издадът либро де фамилия и документ, на който ще трябва да сложиш апостил във Валенсия в съдебното министерство и оттам в консулството за ЕГН. Не знам дали без ЕГН могат да ти издадат пасаван, може и да могат. Обади се до консулството и питай за подробности.

Момичета, на Митето му изтича паспорта тази пролет. Ако подадем заявление тук в Испания колко време се чака? 5-6 месеца съм чувала. И изисква ли се предварително запазен час?

# 80
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
.........  Момичета, на Митето му изтича паспорта тази пролет. Ако подадем заявление тук в Испания колко време се чака? 5-6 месеца съм чувала. И изисква ли се предварително запазен час?

Документите излизат за 2-3 месеца.  Peace
Но , много време чакахме докато ги подадем , обаждах се май месец и ни
дадоха час за октомври. И след хиляди молби и настоявания , че мъжът ми няма документи
за самоличност (кражба) ни вместиха за юли месец. На 4 октомври се обаждах до Валенсия
и ми отговориха , че са готови. Така , че дерзай и успех!  Hug
Единствено за пасаван и пълномощно не се изисква обаждане за записване на ден. 

# 81
AМИ искам не искам трчбва да си ходим до Бг , понеже имам само 5 месеца маи4инство и след това на градина ,не ми се иска детето ми да е 1 година без никакви документи ,само с либро де фамилиа , а за стъпките след раждането имам подробно описание каде трчбва да ходя  Rolling Eyes, newsm78 луда 6те стана  #2gunfire!!!А този господин Стои4ков каква роля играе като консул, какви са му функциите???

# 82
vera_milkova Благодаря за отговора  Hug но проблема при мен е че нямам социален номер.В Испания съм от август и все още не съм работела тук,а по новите закони този номер се издава от работодателя,когато те наеме на работа. Колкото до пробата с друг служител,направихме го,даже и до директора на болницата стигнахме,и всички искат този документ от България.Има вариант да ме включат към здравната осигуровка на половинчо,но трябва да имаме брак,а заради това не ми се сключва брак Simple Smile Тази седмица ще пробваме и в други болници,дано стане някъде,че в България са толкова компетентни че....  #2gunfire
За социалния номер и аз знаех, че работодателят трябва да направи молба, но мъжът ми не беше работил изобщо в Испания и когато трябваше да започне работодателят му каза сам да отиде в Сегуридат социал и да си извади номер. Отидохме и нямаше никакъв проблем на момента го издадоха. Това се случи през април т.г.  Инъче когато той нямаше работа, а аз работех питахме в Сегуридат социал как той да стане бенефициент на моите осигуровки и ни казаха или да представим преведен акт за сключен граждански брак, но тогава нямахме превода или да докажем, че от  1 година живеем на един същ адрес , но ние нямахме 1 година.

# 83
Извинявам се, че направо на чат обърнах темата, но няма повече, обещавам!  Embarassed Rally_Y, можеш ли да ми кажеш за колко време ти дойде отговор от министерството, защото днес си внесох документите и ми казаха, че ще дойде до 2 години  Shocked Shocked Shocked.
Ще споделя моят опит с признаване на дипломата ми и дано ти помогне с инфо по въпроса, защото срещнах доста трудности докато се ориентирам в ситуацията. Има списък с определени професии, които ако искаш да практикуваш в Испания не се налага homologacion, което е доста продължителна процедура, а само reconocimiento. Аз съм медицинска сестра и моята професия фигурира в този списък. Подадох молба и копие на преведените и легализирани документи в местния регистър в Ибиса. Там ги сравниха с оригиналите и ги изпратиха в Министерио де санидад в Мадрид. Дадоха ми входящ номер. Казаха, че до месец ще се обадят, ако има нужда от допълнитени документи и до 4 месеца от подаването трябва да получа отговор дали ми признават образованието. След месец и половина получих писмо, че ми изискват допълнителна информация за стажа. Подготвиха ми искания документ в БГ и го представих пак в местния регистър. След месец получих писмо, че са изпратили резолюцията на молбата ми в Палма, където има филиал на Министерио де едукасион. От там изпратиха резолюцията до нашия регистър и си получих разрешението в указания срок от 4 месеца. За реконосимиенто не се дължат никакви такси.

# 84

За пасавана..................та идеята ми е ако им обясниш любезно какъв ти е случая надали ще ти откажат услуга

Много ти благодаря, Avchelinia. Така и ще направя. Simple Smile

..... но един ден когато ще си вади документи за стаж може и да има проблем, че е взимал помощи (ако взима сега, не рабрах от поста ти) от една държава-членка на ЕС и същевременно е работил по договор в друга.

gery_to отвори друга тема за разговор. Някой има ли опит от двойното осигуряване. Една позната се осигуряваше в България и тук на 6 часа на седмица. Сега е подала документи за предпенсионните помощи, като документите и се изпращат в България и скоро ми сподели, че още чака резултат, но може би са засекли нещо или не съм чувала какво става в този случай. Някой знае ли?

# 85
zdraveite mami,
moiat sin se rodi tozi noemvri v madrid. bashta mu e ispanets, a az sam balgarska grajdanka veche go registrirame v registro civil i go vpiasahme v nasheto libro de familia. i sega se chudia kak da go registriram v balgaria. predpolagam e zadaljitelno da go napravia. znae li niakoi kakvo triabva da napravia, za da go registriram?

# 86
tsvetilia,първо честита рожба-да расте здраво и усмихнато дете!Мъжът ми е българин,но ако ще ти е от полза ще споделя какви бяха нашите варианти да се извади БГ акт за раждане и ЕГН-след като го регистрирахме тук извадих пълномощно на майака ми и заедно с сертификадо де насимйенто(и двете легализирани и преведени на български) и надлежно заверени с апостил от тук ги изпратих в Бг  и там ги представи в общината по бг местоживеене,с които ни издадаоха бг акт.Можеш да избегнеш разходите за превод  на пълномощното ако го направиш в някое от посолствата в Мадрид или Валенсия-аз сметнах,че разходите при кои да е нотариус тук и ходенето до посолство се припокриват и решихме да не се разхождаме.Ако искаш да подаваш документи за еднократната помощ за раждане на дете в Бг,трябва да си лично там или личната ти карта да е там,както и акта за раждане го задържат докато сумата ти бъде изплатена!Дано съила полезна с моя опит!
eli_espaniq,Гери–то ти е обяснила какви са първите стъпки,които трябва да направиш.За пасаван са ти нужни вашите лични карти или паспорти  и техни фото копия и заверена с апостил ЛФ.Аз направих заверка по пощата ето тук Superior De Justicia de Catalunya в Барселона-стана за около седмица,но ако живее там можеш да отидеш лично!За пасаван час не ти трябва ,става същия ден ако имаш късмет,но  за бебета ги правят без проблем същия следобед.Струва около 60 евро.
 Леки седмички до финала и най-прекраснота беба в обятията ти!

# 87
elisalou много ти благодаря за съветите ,весела коледа и 4естита нова година newsm51

# 88
Здравейте,мами.Имам един въпрос : детето ми има здравна карта от февруари 2011 г.Аз и мъжът ми нямаме.Какви документи ще са нужни за да си извадиме здравна карта-имаме НИЕ и Адресна регистрация. Благодаря ви предварително.  bouquet

# 89
здр,до колкото си спомням от по горните коментари трябва да има6 номер на соц.осигуровка и да си работила или работи6, от там ве4е към амбулаторията  и подава6 документи,надявам се да съм била полезна ,ако си от Барселона и иска6 може да се запознаем   bouquet ве4е се видяхме с една мама тук от Барселона  preggo .

Общи условия

Активация на акаунт