МБАЛ Дева Мария, кв. Ветрен, Бургас - тема 9

• 55 129
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Имам въпрос - ако дойда на профилактичен гинекологичен преглед и се вземе цитонамазка в Бургас ли трябва да го нося или болницата се грижи за това?

Може да се остави в болницата и резултата да го получите от нас. Разбира се, че ако желаете, може и да я занесете лично в лабораторията.

# 451
  • Бургас
Здравейте, скоро ще раждам в МБАЛ Дева Мария най-вероятно,интересува ме какви изследвания и документи са необходими при постъпване в болницата за нормално раждане?
При първото раждане имах направление за кардиолог,сега ми каза гинеколожката,че давали такова направление само за планирано секцио!
Искаха и тест за алергии към упойки,резултат от РЗИ за СПИН,пълна кръвна картина,време за съсирване,фиш с кръвна група и естествено направление за хоспитализация!
Понеже има вероятност по време на нормалното раждане да има усложнения и да се наложи спешно секцио ме интересува какви прегледи трябва да мина предварително?

# 452
Здр и от мен мамчета термина ми е на 29.04  Wink

# 453
tedy_sp, на първа страничка е информацията, но ти я копирам и тук:

Документи и изследвания, които са необходими при постъпване в родилно отделение:

* лична карта
    * направление за раждане от гинеколога, който проследява бременността
    * кръвна група
    * пълна кръвна картина (с направление от наблюдаващия гинеколог)
    * време на кървене и съсирване, INR(с направление от наблюдаващия гинеколог)
    * уреа и креатенин (с направление от наблюдаващия гинеколог)
    * ЕКГ и консултация с кардиолог (с направление от наблюдаващия гинеколог (може да се мине бързо в "Света София")
    * консултация с анестезиолог (с направление от наблюдаващия гинеколог (може да се мине в МЦ Литос -на гърба на ОБ, при д-р Милушев). В "Света София" също имат консултации с анестезиолог, но не може да се ползва направление, тъй като лекарите-анестезиолози не работят със ЗК)
    * тест за алергия към упойки (не се поемат от ЗК. За тях не е нужно направление. Моят съвет е да конкретизирате при прегледа, че желаете да ви се направи тест с необходимите точно 4 проби, вместо да заплащате 10, които де факто не са необходими. Заплаща се по 3 лв на тест-упойка.
    * васерман- безплатно в РИОКОЗ
    * хив- безплатно в РИОКОЗ

Посещението при анестезиолога оставете последно, тъй като трябва
да му предоставите резултатите от всички направени до момента изследвания.

# 454
вчера бях на консултатия при анестезиолог д-р Бистра Ботева-в света софия по здравната каса.разбрах ,че не всеки ден работи с направление.
препоръчвам я с две ръце-бях около час и половина при нея-даде ми изключително пълна и изчерпателна информация за упойките и всичко свързано с тях. newsm10

# 455
Някой ще ми каже ли какво трябва да нося за мен и за бебето при постапване в родилното и кога трябва да подам заявлението за раждане

# 456
Доколкото знам, а и назад в темата е писано по-този въпрос. Не ти трябва нищо за бебето /освен залъгалка, ако си решила да даваш/, а за теб, ако искаш може да си носиш - зарядно за телефон, козметика, чехли за баня /те ти дават, но все пак/, ако искаш жилетка, чорапи. От болницата иначе получаваш всичко - чаршафи, нощница, помпа за изцеждане /ако имаш може да си я носиш/.

# 457
Благодаря за бързия отговор:)

# 458
Това е нещо друго.Изследването за антитела е наистина скъпо.Аз си правех на своя глава,не по ЗК и знам,че беше доста скъпо.
На мен сложиха анти д безплатно в Девата.
Явно не съм разбрала за какво е изследването от кръвния център.

За антитела по ЗК е безплатно. Ако има различни цени за раждане при майки с (-) Rh нека в сайта на болницата да напишат и коригират цената за да няма после изненадани майки.
Ако е така обаче би било много зле...Лично аз ще се почувствам морално засегната.

# 459
  • Бургас
Аз малко се пообърках.Весе77 може и да е права.Знам,че по ЗК има три безплатни изследвания.Тъй като за разлика от други,аз имах антитела се наложи да ги следя по-често и си изхабих всичките направления.Няколко си платих сама и знам,че са скъпи,те даже при наличие не са само едно изследване,а се прави и за антиген,тип и ......не ги разбирам,там хематологът има думата.Като изсипах цялата документация на неонатолозите се почнаха едни проби.
Наистина преди раждане е хубаво да се знае за цената на това изследване.За мен нямаше значение,но всеки си прави сметката.Нека сам прецени. Grinning

# 460
Ох,ще го напиша както го разбирам аз а ако греша моля някой компетентен служител на болницата да ме поправи.Значи имаме родилка с отрицателен резус фактор постъпила при вас за раждане носеща съответно картончето доказващо кръвна група и резус фактор.Ражда се бебе,което се изследва по ЗК и само ако детето е с положителен резус фактор се поставя ваксина на майката,която също се поема по ЗК.Ако детето е с отрицателен резус фактор като майката не е нужно да се поставя ваксина.При тази ситуация на майка с отр.резус фактор тя не плаща нищо,т.к ЗК поема изследванията на бебето,а такива при нея не е необходимо да се правят,нали така?
Аз пак да попитам необходимо ли е да се подава заявление за раждане ако една бременна се е насочила за раждане при вас и ако да-в какъв срок преди термин трябва да го изпрати?

# 461
Публикувана от: slavka70
Наистина преди раждане е хубаво да се знае за цената на това изследване.За мен нямаше значение,но всеки си прави сметката.Нека сам прецени.

За мен също цената няма значение.Аз дори родих секцио по мое желание и не ме е интересувало кое колко ще ми струва.Тук въпроса е съвсем друг.Трябва ли майките да плащат изследвания,които са задължителни за тях заради различния резус фактор???!!!Има ли разлика в цената при раждане на майка с (+) и с (-) Rh ???!!!Kaкво толкова не можете да разберете не разбирам?!
Аз по горе ви казах,че  съм с (-) Rh и не съм плащала за това изследване.Не би и трбвало да се плаща,но нека да кажат от болницата за да знаят майките,които ги интересува!

# 462
Копирам си поста,за тези които не са го видели Peace

1.Ако майката е с отрицателен резус фактор, задължително се взема кръвна група на детето.
Взема се кръв и от майката да се изследва за антитела и да се направи, ако се налага
анти-де  гамаглобулин  профилактика.
Ние имаме договор с кръвния център и цените на двете изследвания са съобразени с техните изисквания.
Когато се изпращат исканията за тези изследвания ,те са на определени от кр.център формуляри.
Картончета за кр.групи се издават само в кр. център.
Ако майката иска ние и правим  копие на получения резултат за кр. група на детето.
Ако се налага- на получения резултат от кръвния център, те ни уведомяват дали родилката подлежи или не на профилактика - на майката се поставя анти -де гамаглобулин( не се плаща от пациента) .
Добре е да си пуснете заявлението за раждане поне един месец по рано. Но и да не го пуснете никой няма да ви върне Simple Smile

# 463

1.Ако майката е с отрицателен резус фактор, задължително се взема кръвна група на детето.
Взема се кръв и от майката да се изследва за антитела и да се направи, ако се налага
Ние имаме договор с кръвния център и цените на двете изследвания са съобразени с техните изисквания.
Когато се изпращат исканията за тези изследвания ,те са на определени от кр.център формуляри.
Ако майката иска ние и правим  копие на получения резултат за кр. група на детето.
Ако се налага- на получения резултат от кръвния център, те ни уведомяват дали родилката подлежи или не на профилактика - на майката се поставя анти -де гамаглобулин( не се плаща от пациента) .
Добре е да си пуснете заявлението за раждане поне един месец по рано. Но и да не го пуснете никой няма да ви върне Simple Smile

Вие пак не казахте дали има различна цена за едните и другите,но щом имате договор със кр.център,значи изследването е по ЗК и е безплатно.
Не виждам логика да се взима кръв на майката,тя дори и да няма антитела ако детето се окаже Rh(+) пак се прави Анти Д гамаглобулин.
Както и да е.Разбра се,че аз и някои други тук не сме плащали.Славка например пък е платила.
Бъдете живи и здрави и желая на бременните майки здрави и щастливи бебчета! Simple Smile

# 464

Вие пак не казахте дали има различна цена за едните и другите,но щом имате договор със кр.център,значи изследването е по ЗК и е безплатно.
Не виждам логика да се взима кръв на майката,тя дори и да няма антитела ако детето се окаже Rh(+) пак се прави Анти Д гамаглобулин.
Както и да е.Разбра се,че аз и някои други тук не сме плащали.Славка например пък е платила.
Бъдете живи и здрави и желая на бременните майки здрави и щастливи бебчета! Simple Smile
Аз много добре видях написаното от представителят на болницата но нищо не ми стана ясно-никъде не се споменава цена,да разбирам ли,че всичко което обяснявате като процедура е безплатно?И както каза Веси защо е необходимо майката да се изследва за антитела след раждането?Като практика е прието ако бебето се роди с положителен резус фактор да се постави такава ваксина на майката,за да се ПРЕДОТВРАТИ ОБРАЗУВАНЕТО НА АНТИТЕЛА ПРИ СЛЕДВАЩА НЕЙНА БРЕМЕННОСТ С БЕБЕ С ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУС ФАКТОР.Разберете не става въпрос само дали ще вземете едни пари,а да стане ясно защо ги вземате.Все пак ние отиваме в частна болница работеща със ЗК и искаме да знаем кое ни се полага по ЗК ,а много ясно,че отиваме с нагласа,че не всичко е безплатно като предлагана услуга там.Аз лично точно заради това,че ако давам някакви пари то те ще са регламентирани и платени срещу документ се насочвам към вас.Не ми се иска в деня,в който се очакма да напусна болницата ви щастлива да се налага да изпитам и горчивина за едни пари взети за незнайто какво.

Общи условия

Активация на акаунт